Fugalaau

Areca

Pama o le aiga o Arekov. O lo latou nofoaga autu o le vaomatua o vaomatua o Saina ma India, faapea foi le teritori o le Malay Archiplago ma Solomona Islands. O saienitisi e sili atu ma le 50 ituaiga, ma e na o ni nai laau pama ua fetuutuunai mo le tuputupu ae i le fale.

O lenei laau e le masani ai e taʻu mai lona igoa mai lona igoa - o le igoa o le talafatai o Initia. O le laʻau o Areca o se mea matala (i nisi o ituaiga e mafai ona sili atu nai lo le tasi) o maʻila e foliga mai o se mama e masani lava ona latalata i lona faavae. Laʻau o le vao i le pito i luga (pei o se selu), o laʻau lava ia saʻo. E i ai foliga o fulufulu ma se lanu meamata lanu meamata, o loʻo i totonu o fugalaau ma laau o le telefoni ma vaipanoa faʻapitoa.

O le inflorescences e aoina i le ituaiga o paʻu (i le pito i luga - tane, lalo - fafine). O totonu o se pusi e iai se porotini i foliga o se pu. O fualaau fugalaau Areca e afaina ma e mafai ona mafua ai le kanesa o le manava e faʻaaoga pea. O latou foi o se vaega o le pulufana betel, e lauiloa i Asia i Saute, faʻaaogaina o se nakoti ma faʻaosofia ai.

O le tuputupu ae o le pama e masani ona mafua ona o lona ituaiga, mo se faataitaiga, o Areca Dayung e na o le 35 cm, ae o nisi o ituaiga o ituaiga e mafai ona oo i le 12 m. Ma e le o le tapulaʻa - i le natura latou te maualuga atu.

Areca laʻau tausiga i le fale

O le filifiliga e sili ona taliaina mo Areca i totonu o se fale e tuʻuina atu le malamalama. Faʻamaonia le susulu o le la, ae na o le taumafanafana ma faʻamapulaʻa. O le taimi lava e te vaʻaia ai o le lau o le la, ma ua mumu i lona itu atoa, e tatau ona e poloka le avanoa i le malamalama. O avanoa o le toe aumaia o le fugalaau i le ola e itiiti lava, e tele lava ina maliu i ia tulaga. A oʻo ina oʻo i le ono tausaga o Areca, e sili atu lona puipuia i le susulu o le la ma e le oti mai le mu, ae na ona suia ai le lanu. O le tausiga lelei o le pama nica i le fale o le a mautinoa ai le mausali ma le saoasaoa o le tuputupu ae, paleni paleni ma se foliga maloloina.

E le gata i lea, afai e te manao e fuga mai le pama mai itu uma, pe a teuina i le la ma aunoa ma se ata, e aoga le mautinoa e paʻu i itu uma, a le o lea e tatau ona e fesuisuiai le fugalaau (atonu e tasi pe faalua i aso fitu).

O le vevela o le ea pe a tausia le isca i le fale e tutusa lona taua ma isi vaega. O le vevela masani mo le Areca palm o le 35 °, lea e le mafai ona ausia i la tatou tau. O le mea lea, e lelei pe afai e mafai ona e tausia ia le itiiti ifo i le 23-24 °. I le umi o le vevela o le 0 °, o le fugalaau e le mafai ona tatalia ma o le a amata ona paʻu lemu, ua mate le fugalaau matua i le - 10 °. Afai o lenei vevela e le tumau (lua i le tolu aso), ona i ai lea o se avanoa e puipuia ai le laau.

E pei ona e manatuaina, o pama e sau mai le vevela ma e faʻaaogaina i le maualuga o le susu, lea e tatau ona tausia i totonu o se taulaga. O le fugalaau e mafai ona faatumauina lona foliga e le masani ai e tusa lava pe maualalo le maualalo. "E faʻapefea ona malamalama e leai sona susu?" - e te fesili. E matua faigofie lava: o le vaega o laʻau e matua faʻaitiitia, ma o loʻo maua vave mea e maua.

Faʻasaina o le isca pe a alu i le fale e tatau ona na o le taimi e faʻamago ai lona aʻa. O le pama e matua vevela - e mafai ona oti pe afai e te faʻapalaina i taimi uma i le vai malosi. Ma o iinei e tele ni mea e te alu ese mai ai - e mafai ona e aoina le timu (ae e manaʻomia pea ona faʻaaogaina) pe sasaa i le vai fagu.

E tatau ona e iloa o le mafuaaga autu o le maliu o se laau i lalo o tulaga tuputupu ae i totonu o le falemaʻi o le tele o le inu. Afai ei ai se meaʻai i lalo o le fagu e faʻapupulaina ai le suavai, e manaʻomia ona aveeseina pe a uma ona faʻafeinu. E le tatau ona nofo i totonu o le vai - o aʻa e amata ona pala ma ua mate le pama. O le faailoga muamua o le pala o le faapogisaina lea o luga o lau ma le ala o Areca.

O le mea lea, o le palapala e tatau ona faʻamautinoa ai se suavai lelei (ia mautinoa ia vave ona tafe atu i le alavai). E le faʻaituau pe faʻamalosi.

E fautuaina e tagata faapitoa le sauniuniga o eleele nei mo le meaʻai: falaoamata i le ponaivi, pulu pine paʻu, malala, pebbles (e mafai ona faʻaaogaina maa maʻa maʻa), perlite ma peat. O le pumice ma le perlite e faʻaaogaina o se auala autu mo le faʻamaloloina o Areca, i le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻapipiʻi i le palapala o se faʻamaʻi maʻi.

E taua le toe totoina o le pama pe a tumu le aʻa i le aʻa. Ua fautuaina le faʻatoʻaga faʻatasi ma le poto masani e toe faia le taualumaga ia Aperila ma ia mautinoa ia tausia le eleele. O se laau tuai e manaomia se toe gaosi i na o le tolu tausaga. E tatau i tama talavou ona tuʻuina atu i se faʻatulagaga faapena i tausaga taʻitasi. Filifili ma le faaeteete le lapisi o le ulo - e tusa ma le tele o le laau, ma e malosi foi e le fautuaina e sui le tulaga o le palapala.

A maeʻa ona totoina, e manaʻomia e le pama le tausiga faʻaeteete - aua nei galo e fafagaina i fugalaau fugalaau i vaiaso uma e lua mai ia Aperila e oʻo atu i Aukuso (vegetative period).

Eseese Areca chrysalidocarpus: ata ma faʻamatalaga

Le ituaiga o aiga o Arekov, lea e ola i le fale ma totonu o togalaau. Lona lua igoa o le chrysalidocarpus samasama. O lona natura natura o motu o motu o Madagascar. I totonu o lenei ituaiga o Areca pama, o le pito i lalo e tumu, o le upega o loʻo i totonu o se vaomatua, ma o laʻau matagofie o loʻo lanu uliuli i le lanu ma le fulufulu foliga.

O ogalaau e mafai ona ola e oo i le 10 m, laʻau - e oo i le 2 mita le umi ma tasi le mita le lautele. Palma e fetaui ma le atoatoa i totonu o fale maoaʻe ma ofisa o pisinisi, faʻamafanafanaina ma faʻapitoa. Vaavaai i lenei laʻau pama i le ata:

O se fugalaau e fiafia tele i le malamalama, ae tatau ona aloese mai le la, o le mea lea e sili atu ona faasalalauina. Taumafai e faatumauina le vevela o le potu i le gasologa o le tausaga ile nofoaga o le pama, lea o le a mafai ai e le laau ona tupu ma atiina ae masani. I le taumafanafana, e mafai lava ona e ave i fafo, ae na o le paolo. I le taumalulu, e lelei le matauina o le vevela i totonu o le potu e le o lalo ifo o le 23 °, ma o le potu e masani lava ona i ai se puna malamalama.

E le pei o ona vaega ole vevela, o ituaiga meaola tutusa e tatau ona tausisia le lelei lelei o le taumafanafana i le taumafanafana - o le palapala eleele e tatau ona susu, e mafai foi ona e tuu se saumalie ma le vai i lalo. I le taumalulu, e faʻaititia le tele o le faʻavaivai i le lua i le aso.

E tatau ona faia se gaioiga pe afai o le potua muamua na amata ona laiti pe o le a amata ona tutupu aʻa fou (ae tatau ona faia na o le tautotogo). O le eleele e fai si manogi.

E mafai ona e totoina le pama e ala i le totoina o fatu poʻo le vaeluaina o aʻa. Afai e te teu fatu totō i le vevela o le 25 °, ona maeʻa lea o le masina ma le afa o le a e vaʻai i fua muamua. Ae ia manatua o le amataga ma le taimi o lona atinaʻe e tatau ona faʻafefeteina i ni nai taimi i le masina ma fugalaau fugalaau.

Eseese Areca catechu: ata ma faʻamatalaga

O le eseesega Areca catechu e ola i le tele o atunuu o le Pacific Ocean, Asia ma Aferika i Sasae. O lenei ituaiga o pama e masani ona taʻua o le betel tree, ona o ona fua e masani ona ulaina faatasi ma laulaau betel. Pe a faatusatusa i isi uso, o laau pama e laiti tele - e na o le 20 mita, ma o le au e laʻitiiti - na o le 10 cm le lautele. Laʻau tele o fulufulu fulufulu foliga e mafai ona oʻo i le lua mita. Lalo o ata o Areca Catechu:

O Areca palm catechu e masani ona faʻaaogaina mo le totoina o togalaau ma togalaau. E faʻaaogaina foi i potu tele e pei o se faletalimalo poʻo se faleoloa faatau tele. Ae o le mea moni o loʻo tupu lemu i totonu o le fale, o lona uiga e le mafai ona e maua fua mai ai.

O le faʻaaogaina pea o fatu o beca, e pei o isi ituaiga, e fai ma vaisu - o lenei mea e masani ai tagata nonofo i Thailand, Taiuani, Vietnam, Filipaina, Malaysia ma Initia. Faʻaaoga soo ona o le kanesa o le tino.

O lau fugalaau Areca e mafai ona faʻamago pe afai o le ea e malulu pe malulu, poo le fugalaau e le lava le susu.