O le togalaau

Tuputupu mai mai fatu manogi ulaula

Taumatau i le amataga o le tusiga ou te fia matauina e leai se mea o lenei laau e fai ma le nicotine ma lona ulaula. E ui lava o le igoa e taʻu mai i se isi itu.

O le fanau mai o le tapaa manogi ua manatu o Amerika Amerika i Saute, o le mea lenei e taua tele, ae o lo tatou atunuu e mafai ona ola i le tasi le vaitau. O laulaau o le laau e lanumeamata lanumeamata, ma o fugalaau e tutusa ma phonograph ua tapunia.

Faamatalaga o le tapaa manogi

Tipuni tapaa o le aiga o le nightshade, lea e tatau ona toe totoina i tausaga taʻitasi. E taʻua o meaola sili ona lauiloa i totonu o fugalaau vevela manogi uma. Ina ia mafai ona fiafia i le manogi i se taumafanafana o le taumafanafana, sa totōina io latou togalaau muamua. E i ai laau e tosina atu i lo latou atamai ma le matagofie, ma o le tapaa manogi e tosina ai tagata uma i lona manogi lea e aliali i afiafi. E le gata i lea, o le susulu o lanu o le fugalaau, o le vaivai o lona manogi.

Lelei tapaa e faatatau i laau taʻitasi. O lona afifi e manifinifi ma e mafai ona oʻo i le maualuga o le 80 cm. E i ai laulaʻau lapopoa e latalata i le aʻa o loʻo i ai se foliga lapotopoto, ma faʻaloloa i luga o le au. O fugalaau e pei o fetu ma oʻo atu i le lautele o le 8 cm., Aumai i le racemose inflorescences. I le natura, o le tapaa manogi e na o le paʻepaʻe. O le laau lava ia e ufiufi i lauulu e mafai ona puipuia mai le la, ma, faaopoopo i ai, latou te natia se mea i se manogi faapitoa.

Tipuni tapaa: ata ma ituaiga

Lenei ua atiaeina tele ituaiga o tapaa manogilea e sili ona lanu. Mo se faʻataʻitaʻiga:

  • Pink
  • Umu lanu mumu
  • Lilac
  • Lemu lanumeamata
  • Ma isi

E mafai ona faʻaalia sili ona lauiloa ma lauiloa o ituaiga, o:

  • "Sunny Bunny". O fugalaau e samasama samasama, ma e mafai ona ausia se maualuga e 80 cm.
  • "O le po o le po." O fugalaau e valiina i lanu lanu, ma maualuga e mafai ona oʻo i le 60 cm.
  • "O le logo tatagi." O fugalaau e valiina i se lanu piniki mumu, ma le maualuga e mafai ona oʻo atu i le 90 cm.
  • "Lilac puao." O fugalaau e valiina i le lalac lanu, ma o le maualuga e mafai ona oʻo i le 60-75 cm.
  • Lanu lanumeamata. O fugalaau e valiina i le lanu o lemoni manaia, ma e maualuga le maualuga e oʻo i le 50 cm.

Tuputupu ma totoina le tapaa mai fatu

O le tapaa lelei e le lelei i le tausiga ma le galueaina. E taua o se laau vevela-alofa, o lea ae e te lei totoina i luga o le eleele, e te manaʻomia saunia fualaau. I le faaiuga o Fepuari, filifilia le ituaiga o mea e te manaʻomia, e mafai ona e totoina fatu e ala i le tuʻuina i totonu o se pusa papaʻu. E tatau ona ufiufi le fagu i se fasi tioata poʻo se ata vali.

Talu ai o fatu e laʻitiiti tele, latou te le tanumia i le eleele, ae na o le salalau i le pito i luga o le palapala ma sosolo i le vai. O le ea vevela e tatau ona le itiiti ifo i le 20 tikeri. Ina ia totogo lelei fatu, e fautuaina e sosolo fatu i le kulimi ma tuu atu ia latou fuga ae leʻi totoina. A o lei lulu, e tatau ona saunia le palapala. E talafeagai le ave o peat, togalaau aina ma humus i vaega tutusa.

Muamua totogo e tatau ona aliali i le 1.5-2 vaiaso, lea e tatau ona totō i isi ipu.

Le taimi e totoina ai tapaa ma pe o le a lona tausiga

O le taimi sili mo le totoina o fatu i luga o le auala o aso muamua ia o Iuni, pe a uma ona vevela le eleele. O le va o le vaimini e tatau ona tuu i le va o le 30-50 senitimita, fuafua i le ituaiga fugalaau ma le maualuga o le a. E sili le lelei ona eli ma sasaa le eleele aʻo lei totoina, faaopoopo faʻamaʻi faʻasamaʻi i ai. I totonu o le pu mo fualaau, e sili atu le faaopoopo ole superphosphate. Ma ina ia aua le faalavelaveina aʻa, e tatau ona e totoina faatasi ma le eleele lea e ola ai laau toto.

O le tapaʻa teuteu e le manaʻomia tele i luga o le eleele, ae talu ai o ona lau lapopoa, o manaʻomia le tele o le susu. O le mea lea, o tulaga autu mo le fufuluina o alavai ma faʻateleina le suāsusu.

E tatau ona lelei lelei le malamalama mo le tuputupu ae o tapaa, ma e tatau ona puipuia mai le matagi. E fuga i le tau mafanafana uma ma maeʻa ao le i pa'ū. Ma ina ia mafai ona faalauteleina le vaitau o le fugalaau, e tatau ona e aveeseina le tumutumu matagogo, vao leaga ma tatala le eleele i luga. A maeʻa uma vaiaso e lua, ona fautuaina lea e faʻatumu le palapala i fugalaʻau. O lea o le a totogo le tapaa seia oʻo i muamua matagi o le tautoulu. Fugalaau fugalaau na o le afiafi ma e tatala i le po atoa, ma i le taeao latou te toe nana.

A maeʻa le laau, o loʻo iai pea se fualaau aina o loʻo i ai fatu. E mafai ona faʻaaoga mo le totoina i le tausaga a sau.

O le tapaa lelei e matua teteʻe i faʻamaʻi ma faʻamaʻi eseese. phytoncid laau. E mafai ona ia faʻafefe ese mea leaga e le gata mai ia te ia lava, ae faʻapea foi mai laau lata ane. E i ai tulaga na osofaia ai le tapaa e le Colorado potato beetle.

Tapaa e faʻasalalau e fatu. Ae e mafai ona e tuʻuina o ia i fafo aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, pe a faʻapea o fatu e lelei fale ma e mafai ona puipuia mai le malulu. O nei fugalaau ua fai mai e sili atu ona maloloina ma fuga mai.

E mafai foi ona e eli se togavao i le tautoulu, faʻapipiʻiina mo le taumalulu i totonu o se ulo. O laʻau uma e manaʻomia ona vavae ma faʻafefe faʻavaivai. Ma i le tautotogo e toe foi atu i le eleele.

Tipuni tapaa