Fugalaau

O le mea e sili ona taua e uiga i le totoina ma le popole i le malae vaʻaia mo le agamalu malie

Faafetai i fugalaau manogi o lanu eseese, o freesia ua avea ma se tasi o laau sili ona taua mo le tatipi. E le o se mea e ofo ai le faʻateleina o le faʻasolosoloina, le totoina ma le tausiga i totonu o le laufanua lea e aʻafia ai le fiafia i le gladioli ma lili, ua matua faʻaalia i totonu o fale mafanafana.

Vaega o le tuputupu aʻe o freesia i nofoaga tatala

Freesia tagata afaina i le aferika aferika e fiafia i le malamalama, mafanafana, manaomia eleele palapala ma masani ona faasusu. E mafai ona faʻamoemoeina le atinaʻeina o stable ma le fugalaau:

  • ma le malamalama i le 12-14 itula;
  • i le i ai o puipuiga mai le susulu o le la ma le matagi;
  • i se ea vevela i le va o le 18-22 ºC.

Faʻaleagaina o le malamalama ma le vevela tuutuuga, vaitau umi o le vevela ma le lāmala, taʻitaʻia ai le faʻaogaina o mea gaogao, faʻalavelave faʻafuaseʻi i luga o freesia poʻo le teena atoatoa o le fuga.

E filifilia le nofoaga o loʻo tulaʻi mai ina ia le aʻafia le ogalaau o le laau, ma o fugalaau matagofie e le mu ai le la mafanafana. Ua i ai i le ea i luga o le ea +22 ºC ua solia le ola o meaola o le laau, ma e aafia ai le lelei o le fugalaau.

A oʻo ina tupu aʻe i luga o le eleele, e sili atu le faʻaleleia o le freesia i le palapala ma ni mea e le faʻaituau po o sina faʻaseʻe. I nofoaga e iai le mamafa o le palapala eleʻele, o le a faʻafefiloi ma fefiloi ma le oneone ma le peat. O eleele e mativa i mea o meaola ma minerale e tatau ona faʻamago.

Laʻau e le faigata. I Rusia, e tatau ona eliina mo le taumalulu, ma ave i totonu o le eleele pe a uma le taufaamatau o le toe foi mai o le tau ma le kiona i le eleele. Afai o le totō i le eleele e tupu ia Me poʻo le amataga o Iuni, o le fuga o freesia e amata mai le afa lona lua o Iulai e oo i le faaiuga o Aukuso. Ae peitai, e na o le itu pito i totonu e aoga. Vaʻavaʻai fugalaau fugalaau i le taimi o le totoina ma le tausiga i Siberia, e le o pulupulu e totoina i totonu o le eleele, ae o laau ua ola i totonu o se potu poʻo se fale kiona.

Saunia o se nofoaga mo le totoina o le telefoni i luga o le eleele i le tautotogo

O le saite mo le totoina o faʻasolosolo e filifilia i lalo o le malu po o lalo o le puipuiga, totoina i le itu i saute o vao vao poʻo laau. O se pa puipui masani o le a puipuia ai fugalaau mai le matagi ma le aoauli.

I le tautoulu, o le eleele mo le totoina o freesia e faʻataʻapeʻaina i se ato bayonet atoa, ma filifili ma le faʻaeteete vao vao vao. I le taimi lava e tasi, e faʻapipiʻi faʻamaʻi faʻasamaʻi i luga o laʻau poʻo le moega fugalaau. I le tautotogo, toe faʻapalaina le eleele, talepe palu. O le totōina o lua po o le paʻu i lalo o le pulufana e loloto ma lautele e tusa ma le 30-40 cm. E ui lava o le loloto o le totoina e itiiti ifo, e tumu i le lafoaʻi, e aofia ai vaega tutusa o laufanua togalaau, peʻa, humus ma oneone, o le lua o le a faʻatagaina aʻa ma le laau atoa e galue malosi.

Sauniuniga o le faʻafefeteina pulu mo le gaosiga i fafo

Bulbs na faatauina mai pe teuina pe a uma ona faʻaleleia le tolaina o le tautoulu e sauni mo le totoina i le amataga o Aperila. Latou te aveeseina le paʻu o le tino, ona faatofu lea i se vaifofo o le phytosporin poo se isi fungicide mo le afa itula. O lenei lapataiga o le a puipuia ai pulufana mai siama faʻamaʻi ma galu o loʻo ola i le eleele.

30-45 aso ao le i oo mai le taimi mo le totoina o vao i totonu o le laufanua i le tautotogo, ua tuʻuina pamu i totonu o potopoto loloto loloto e tumu ile palapala. O le loloto o le loloto o le 5 cm, o le meaʻai e siʻosiʻomaga, ona faʻafeinu lea. Faatasi ai ma le faateleina o le timuga, o le a le pine ae fafagu ma faʻapipiʻi vave mai le uluaʻi tupu. O lenei ua oʻo i le taimi e faʻagasolo ai pamu i le malamalama.

E taua le le totoina o totogo ae leʻi ulu atu i le eleele, e le lelei ma maloloina. O le mea lea, pe a tatau ai, e maua e le 'eleʻele faʻamalamalamaga faaopoopo.

Totoina o Freesia Seeds

E pei o le tele o ituaiga meaola, e mafai ona faʻaleleia le freesia e fatu. Mai le taimi o le lūlūina i foliga vaaia o uluaʻi oso, ia le itiiti ifo ma le 8-9 masina e tatau ona pasia. Afai e te totoina freesia i le eleele i le tautotogo, i le tautotogo, o laau ua uma ona maua le malosi ua ave i totonu o le togalaau.

O le faʻamaina o loʻo faia faʻatasi ma fatu faʻataʻitaʻi faʻataʻitaʻiina ma le potassium faʻasolosolo poʻo le phytosporin i le loloto o le 3-4 mm. E mafai ona maua iʻuga lelei i totonu o se fale kesi fale, pe a fai e faigofie le faatumauina o le palapala maualuga ma le malulu o le ea. Sei vagana ua tutupu mai laau, faʻamama le eleele ile fana fana. Ma, o le saʻo ma le faʻamalamalamaina le malamalama i le taumalulu-tau malulu e mafai. O le totōina o faʻasalaga i luga o le eleele tatala ma tausi ia i latou e le ese mai le tausia o laau totō mai faʻatoʻaga matutua.

Freesia faʻatoʻaga ma tausiga i fafo

O tuutuuga mo le totoina o le faʻasao i luga o se fugalaau i itulagi ma uiga sili ona lelei o loʻo tutupu i taimi eseese. I le vaeluagalemu o laufanua ma fanua faʻatoʻaga, totoina o freesia i le eleele ma togafitiga o togalaau amata i le ogatotonu o Mei.

Afai ei ai se avanoa o le malulu, e sili ona lelei le tuʻuina o laau mama mo vaiaso e lua i le fale.

E totoina masini toto i se mamao e 3-5 cm mai le tasi. Freesias e le faia se laʻau vaovao, o le mea lea mo se mea sili atu teuteu i le togalaau e mafai ona totoina i tamai pupuni o le 10-15 fasi vaega, ae le galo le tuuina atu o upega ma le lagolago maumaututu.

Mo le faʻafaigofieina o le tausiga i totonu o le eleele tatala pe a totoina le faʻamalosi mo le tipi, a itiiti ifo i le 15 cm le tuʻuina i le va o laina.

O le loloto o le aniani e faalagolago i le tele ma le eleele.

  1. I luga o le laʻau oneone, e tanumia le freesia i le 10-12 cm.
  2. I luga o laufanua laufanua lafulemu lauolaola, o le pito i lalo o le pulufana e tatau ona loloto i le 7-9 cm.
  3. I le eleele eleelea, o le freesia e sili atu ona faigata le atiina ae o aʻa ma totogo. O iinei e totoina ai pupuvao i le loloto o le 5-6 cm.

Tausiga mo freesia pe a tupu aʻe i luga o le eleele

Mai le taimi o le totōga i le eliina o pulu i le tautoulu, e manaʻomia e fugalaau le faʻafefe, faʻamalo le palapala, aveese vao vao ma le fafagaina tele.

Talu ai ona o le le mautonu o le gaogao e maua ai le tele o pulupulu, o le lagolago e tatau mo freesias.

E foliga mai o lea ituaiga o le a alu ese mai e le masani ai mai le popole i lili, irises, gladioli. Ae o le tuputupu ae o freesia, faapea foi ma le tausiga i le eleele avanoa, ua afaina i nisi o faigata.

O le mea moni o le tupu aʻe o le freesia e na o le vevela i lalo ifo o le +22 ºC. Ina ia le mafai ona susu le laʻau ma fugalaau, e tatau ona susu pea le ea, e matua faigata lava mo laau toto ona faʻafefeteina fesuiaiga fesuisuiai i le ao ma le po. Ona o nei uiga, o le fugalaau e masani ona ola i greenhouses poʻo lalo o greenhouses.

I le afiafi, o le freesia e masani ona faʻafefeteina i le vai mafanafana i itula o le afiafi, ma taumafai e aua nei faʻafefeteina fugalaau ma tumutumu e lei tatalaina. E amata vave le faʻasalaga pe'ā maeʻa ona maeʻa ma maeʻa le 2 vaiaso aʻo leʻi eliina pusa.

Mo fugalaau pito i luga luga, e mafai ona e faʻaaoga fugalaau faʻapitoa mo fualaau teuteu teuteu, poʻo le taimi o le fugalaau, faaopoopo i ai le paluga ma le maualuga o le vevela, ma latalata i le ogatotonu o le taumafanafana, faʻaaoga fualaʻau-phosphorus.

O lea e mafai ai e le puʻupuʻu ona vevela, ma toe totoina foi le laau, faʻasalaina taʻitasi pe i vaega e vavae. Mo le faʻauʻuina o paipu, faʻapitoa i le lua poʻo le sili atu o laulautusi tatala e talafeagai. E mafai ona e faʻapuʻupuʻu pe aveese lau o loʻo faaleagaina e ala i le vevela poʻo faʻamaʻi. Pelu o loʻo faʻaleleia i le tautoulu, mai ia Setema e oo i Oketopa, ao leʻi oʻo mai le malulu o po.