Faatoaga

Manatu mo pa puipui i totonu o aiga mai faifaatoaga mai fafo

Afai o loʻo e mafaufau e uiga i le faʻapipiina o oe o se pa, o lenei tusiga e mo oe. Matou te talanoa e uiga i tu masani masani o fale e puipuia ai oe lava poo soʻo se mea, e aofia uma ai mea masani.

O le lalolagi o siomia ai i tatou e tele.

E mafai ona e puipui oe lava ia

ma lokaina oe i lenei lalolagi

ae e le mafai ona e lokaina le lalolagi lava ia.

D.R. R. Tolkien. Tusitala Peretania (1892 - 1973)

Ituaiga ituaiga pa puipui

I le lalolagi faʻaonaponei o loʻo i ai le tele o mea eseese e mafai ona faʻaaoga e pa ai le saite. Na maitauina lo matou gauai i auala sili ona faigofie ma sili ona taugata o le fenumiai o fale o le taumafanafana, o faatoaga laiti. O filifiliga o le fencing na maua mai ia i matou mai taimi ua mavae ma o le taimi nei e matua le masani lava.

Nofoaga mai brushwood

O uluai laupepa lauiloa a Amerika sa faia i le palasi. Latou te manaʻomia ni paʻu o laau paʻu. Sa latou gaosia ma tuu latalata ane. Ina ua faaputuputu ogalaau i le pito i luga o le tasi ma le isi, latou te fausia se puipui maualuga e le mafaitaulia le tele o mita lautele. I aso nei, o ia pa puipui o se elemene o mea teuteu ma e mafai ona aofia ai itu uma e lua.

Pa puipui

O ia pa puipui e masani lava ona faʻapipiʻi latalata ane i vaomatua, o laau ia o loʻo avea ma mea fau fale. O lenei pa e mafai ona maualuga e pei o se solofanua, e matua malosi lava ma faigata ona foia. E faia mai i fafie. O aʻa ua teuteuina, e mautinoa ai o se snug talafeagai o vaega uma i le tasi. Pe mafai foi ona e sosolo i luga o aʻa ma tuu aʻa i totonu o se laina mautu. Soʻo se avanoa i totonu o sea pa e mafai ona tumu i se aʻa e tipi mai se isi laau.

O le pa e mafai foi ona faia i le ogalaau, siaki i le umi e tasi ma faatu saʻo.

Snake po o le zigzag pa

O lenei pa puipui ua taua foi o le zigzag, anufe, vao, pa, po o le pa o le taupou.

O uʻamea e faia i laʻau tetele poʻo laʻau laʻitiiti o loʻo i luga aʻe o le isi ile itu, faʻasaga i pito. O se pea o pine uumi ua lafoina i totonu o le eleele i le fetaulaiga o laina o loo i ai le pa i se tulaga saʻo.

Fale puipui Wicker

O lenei pa e patino i ituaiga teuteu. O fua saʻo e taua tele i le fausiaina o le fale. Mo i latou oe filifili e faia ia oe lava ia, o le ae manaomia:

  • 10 x 10 cm sikuea sikuea o le vaomatua;
  • lagolagoina le itiiti ifo i le afa afa ma le umi tutusa;
  • laupapa 3 m le umi, 7 cm lautele ma 1.5 cm le mafiafia, lea o le a lalagaina i le va o pou lagolago.

Lagolago (aemaise o latou pito) e tatau ona pala pe a uma ona eli i le eleele. E tatau ona vavalalata faatonu i le tasi ma le isi e mafai ai ona maua le puipuiga maualuga ma le le faalauaiteleina.

Stockade

O pa puipui i foliga o se pa puipui e faigata ona gaosia, manaʻomia se tulaga maualuga o tomai ma e manatu o se filifiliga tele o le poloka. O vaega e masani ona faia e faʻatonu mai laupapa e leʻi faʻasalaina ua saunia mo le vali. O le ata lava ia e faia pe a uma ona faʻatulagaina. Ona o le tele o vaega, o le taimi e manaʻomia mo le potopotoga, ma, o lona uiga, o le tau maualuga, o le palota e seasea maua i aso nei.

Fale paʻu

O lenei mamanu e sili atu ona pei o se mea e faʻamago ai se pa. O pou laupapa, 2.5 mita le maualuga, eli i le eleele e ala i le 60 cm ma ua faʻapipiʻi i vaitaimi e laʻititi atu nai lo le mita. Ona 3 faʻasalalauina lea o faʻataʻetaʻi faʻasolosolo i luga i luga. Latou te o atu i le tutusa tutusa mai le tasi i le isi i le pito i luga, totonugalemu ma lalo ifo o pou. O le mamao mai le eleele e tatau ona itiiti ifo i le 30 cm.

Ona tosoina lea o matau i pito i luga ma lalo i lalo i vaeluaga tutusa. I le va oi latou, o se susu susu, o le a mago i lenei tulaga. O lenei faiga e mafai ai ona faʻamago vave ma taofia ai mai le nofo i lalo, aʻo tumau pea lona tele moni. Afai e te manaʻo e tautau se pa i se taimi uumi, ona mafai lea ona e faapipii mama mama i le tapoleni (poʻo mea tutusa) ma faʻapipiʻi i luga o matau.

Nofoaga mo le foai - vitio