Isi

E faʻafefea ona fafagaina beets pe a fai e matua le lelei?

O tausaga uma lava ou te totoina ai beets, e tupu lelei lava, ma o fua na suamalie. Ae ui i lea, i lenei tausaga, o le tuputupu ae o se tautua. Masalo ua uma le palapala? Tau mai ia te au le auala e fafaga ai beets, pe a fai e tupu le lelei?

E leai se togalaau e tasi e mafai e aunoa ma ni laumei lanumeamata ma beets. A uma, pe faʻapefea ona kuka le borsch poʻo le vinaigrette e aunoa ma lea? Ina ia maua fualaau faisua manaia, e tatau ona e tilotilo laitiiti i le totoina o beets, faapea foi ma fesoasoani ia te ia ia tuputupu ae ma atiina ae lelei. E masani lava ona faitio le au faifaatoaga e faapea, o "beis" e tulai ma tupu. O le mea moni, o lona uiga e leai se meaʻai. O lea la, o le a le mea e fafagaina ai beets, pe a fai e tupu le lelei?

Fafagaina e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • fufuluina o le eleele ua saunia mo moega ma beets, e tusa lava pe leʻi luluina;
  • faʻaaogaina o le faʻamalosiina mo tupuga laiti laiti;
  • taumafa pito i luga o le taumafanafana e faaosofia ai le alualu i luma.

Totoina o le eleele palapala

O le a tupu lelei le beets i eleele mama, o lea e taua ai le saunia o moega mo le totoina o le tautotogo i le tautoulu. Ina ia faia lenei mea, i le eria ua fuafua e ola ai fualaʻau, salalau le vao (pe tusa o le 5 cm i se laulau) ma eli i luga.

I le tautotogo, aʻo lei luluina, e mafai ona faʻamaʻaina moega ile fafie. O ia laei pito i luga o le a sili ona talafeagai mo eleele eleʻele. O eleele faʻapitoa e faʻasaina ai le tuputupu aʻe o beets, ma le efuefu e mafai ona maualalo ai le eletise.

Fafagaina o pi talavou

Ina ia mafai e le beets ona vave fua mai ni fualaau aina ma faʻaleleia le lanu lanumeamata lelei, latou te fafagaina i fugalaupapa phosphoric. A maeʻa ona totoina e le laʻau talavou 4 lau moni, o le superphosphate ma le potassium chloride e faʻafeiloaia i totonu. O loʻo sasaa atu i le muai faia o le togavao: o le uluaʻi pito o le superphosphate, o lona lua o le potassium, ma isi. Fafasa i le eleele ma sasaa i luga. O le faʻatusatusaga o le faʻatusatusaga e faapenei:

  • superphosphate - 5 g mo le 1 sq.m.
  • paluga chloride - mai le 5 i le 10 g mo le 1 sq.m.

O le paluga pito i luga o laʻau laiti o le a faʻaitiitia ai le tele o le kulimi i fua, aua, e pei ona e iloa, o lenei fualaau aina e mafai ona faʻaputu i latou i ni aofaiga tele. Mo lenei mafuaʻaga, aua le faʻaaogaina i vailaʻau faʻamaʻi, aemaise lava i le gaʻo.

Uu pito i luga o le taumafataga o le taumafanafana e faaosofia ai le tuputupu ae

O le laei o luga o le taumafanafana na faia i le masina o Iuni. Mullein solution ei ai sona aafiaga lelei i le tuputupu ae o beets i le fua faatatau o le 1 vaega mullein i le 10 vaega o le vai. E mafai foi ona toe faʻamaʻi faʻasamaʻi ma le paluka ma faʻaopopo i le mullein infusion (20 g i le pakete).

Afai o laulaau o le pi pe a maeʻa timuga, ma ua vevela petioles, ona solo lea o le timu i le timu. E tatau ona toe faʻatumu ona faʻaagaga i le palapala ina ia maua ai e le fualaʻau le malosi e atiina ae ai. I lenei tulaga, e tatau ona faia le laei pito i luga ma le urea (1 teaspoon o le vailaʻau i le afa o pakete vai).

O le faʻamalolo mulimuli i luga o moega o le moega e tatau ona 20 aso aʻo leʻi seleseleina.

I le faaiuga o le tau mafanafana, o le moega o le moega e faʻasaina i le superphosphate e fai ai ni aʻa malolosi o aʻa. O le tutusa e tutusa lava ma le pito i luga o le tipi.