O le togalaau

Stevia, po o "lanu meli"

I le taimi mulimuli ane, ina ua le maua muamua Amerika e Columbus, na fausia ai e le Guarani Indian se meainu suamalie, lea e taʻua foi o le tea a Paraguayan. Ina ia mafai ona avatu i le toʻalua se tofo suamalie ma se manogi sili ona manaia, na faaopoopoina ai e Guarani laʻau o se laau e le mafaamatalaina, lea na latou taua o le "kaa-a", o lona uiga o le "mutia manaia" po o le "lanu meli". E lua poʻo le tolu laulaau laititi e lava e faia ai se ipu suamalie o le paga poʻo se isi vaiinu.

Stevia honey. © Judgefloro

O le igoa o le laau e le mafaamatalaina e pei o le igoa o le alo tamaitai mai fafo - Stevia rebaudiana. O se tamai tamai laau mai le itu i matu sasaʻe o Parakuei ma eria e fesoʻotai i Pasila. O lau Stevia e 10-15 taimi e sili atu ona suamalie nai lo le suka masani. Sa naunau ma le maelega Initia Initia i le faalilolilo o le laau. O Stevia na lauiloa i saienitisi i na o le 1887, ina ua "mauaina" e le tagata masani o Amerika i Saute o Antonio Bertoni. I le avea ai ma faatonu o le College of Agronomy i le laumua o Paraguay, Asuncion, na amata ona fiafia o ia i tala e uiga i se laau tulagaese, suamalie i le tofo. O le mauaina o le tele o lala, na amata ai ona galue Bertoni, ae na mafai ona ia fuafuaina ma faamatalaina na ituaiga pe a mavae le 12 tausaga, talu ona maua i le 1903 se faataitaiga ola o se meaalofa mai le ositaulaga. Na foliga mai o se sui fou lea o le Stevia genus; o le tagata sailiili na faaigoa ia te ia e faamamalu ai lana uo fomaʻi o Dr. Ovid Rebaudi, o le na fesoasoani e faia le vaega, ina ia iu ai i le faaiuga o Stevia rebaudiana Bertoni. I le taimi mulimuli ane, na toeitiiti atoa le 300 ituaiga o stevia o loo ola i Amerika. Ae na o le tasi - Stevia rebaudiana - ei ai lona suamalie, o lona uiga taua lea. O le mealilo o le suamalie o lenei laau o loʻo i ai se mea taua - stevioside, o se glycoside. I le 1931, sa iloga ai e le fomaʻi Farani Farani Bridel ma R. Lyavey. O lona tuufaatasiga e aofia ai le kulukose, suauu, steviol ma isi mea fesootai. O le pito i tua o le mea sili ona manaia na maua i le taimi nei. I lona tino mama, e 300 taimi sili ona suamalie nai lo le suka. A aunoa ma le calorie ma isi mea le lelei o le suka, o le tuatusi o le lelei lea e suitulaga mo tagata soifua maloloina ma i latou o loʻo mafatia mai le maʻisuka, o le manuʻa ma isi faʻafitauli o le tino.

O suʻesuʻega na faʻaalia ai foi o lenei laau e le mafua ai le faʻamalosi, e le fesoasoani i le faʻapipiʻiina o le papa i luga o nifo po o siama e mafua ai nifo nifo, ma e leʻi afaina ai foi manu na faʻaaogaina i suʻesuʻega i suesuega suʻesuʻe. O mea aoga o le laau e le faʻaitiitia i le taimi o le vevela, lea e taua mo tagata e masani ona faʻaaogaina le vevela ma togafitiga ma isi.

I le ogatotonu o le 2004, o tagata tomai faapitoa o le WHO na latou faamaonia le stevia i se taimi le tumau e avea o se fesoasoani faaopoopo i meaai i aso taitasi o glucosides e oo atu i le 2 mg / kg. E tusa ai ma le suka, e mamao ese mai se taga - mo le tagata lautele 40 g i le aso.

O Stevia o se faʻatoʻaga faʻamalosi mai le aiga o Astrov. I le natura, e oo atu i le maualuga o le 60-80 cm, ae eseese ituaiga eseese - 90 cm. O fugalaau e papaʻe, laiti. O le aʻa o le mea e afaina ai, lelei ona atiina ae. I le taimi nei, o le aofaʻi o stevia i le natura ua laʻititi ona faʻaititia ona o le faateleina o le aoina o laumei, paluga o manu, ma ona o le auina ese atu o nisi laau totō mo le totoina o laau totō.

Stevia honey. © Derzsi Elekes Andor

O Stevia e tupu tele i oneone papago pe i luga o le palapala, lea o loʻo taoto i totonu o se laina i tafatafa o le matafaga. O loʻo taʻu mai ai e mafai ona faʻafetaui i tulaga eseese o eleele. E maua Stevia i vaega o loʻo i ai se vailaʻau vaʻaia ma le timu i le va o le -6 i le 43 ° C. O le maualuga o le taumafanafana mo le tuputupu aʻe o le stevia e 22 - 28 ° C. O timuga i le lotoifale e maualuga tele, o lona uiga o le eleele o loʻo i ai pea le susu, ae aunoa ma le lolovaia faʻalautele.

I le natura, e faʻaleleia le fatu o le stevia, e ala i le vavaeina o lau laʻau, poʻo le aʻaina o lālā paʻu na lavelave faʻafuaseʻi i le palapala pe sa solia i totonu e pusi. O pine Stevia e aliali i le amataga o le tautotogo, ma i le faaiuga o le taumafanafana ua oʻo ai le atinaʻe atoatoa ma vave ona mou. Na faʻamautuina o le umi o le ao e aafia ai le tuputupu ae ma le atinaʻega o stevia. O aso pupuu e faʻaleleia ai le fugalaau ma le fatuina o fatu O le vaitau o le vaitau i Paraguay e mai ia Ianuari ia Mati, lea e fetaui ma le vaitaimi mai ia Iulai ia Setema i lo tatou lalolagi. O aso uumi e fiafia ai i le tuputupu ae o lala fou ma laʻau ma, e tusa ai ma lea tulaga, faʻalauteleina le gaosi o glycoside suamalie.

Ona o lona palota, Stevia ua manuia lona totoina i le tele o itu o le lalolagi - i Amerika i Saute, Iapani (mai 1970), Saina (talu mai le 1984), Korea, Peretania Tele, Isaraelu ma isi. O le faʻaaogaina faapisinisi o stevia i Iapani o loʻo faʻaauau pea talu mai le 1977, e faʻaaogaina i mea taumafa, meainu suamalie ma i luga o le laulau, 40% o le aofaiga o le stevia market falls on Japan - sili atu nai lo seisi lava. O Stevia na faʻaalia i Rusia faʻafetai ia Academic N.I. Vavilov, o le na aumaia i Rusia mai se malaga i Latin Amerika i le 1934. O faʻataʻitaʻiga o ituaiga laau e maua e ia o loʻo teuina i le All-Russian Institute of Production Plant. I le aganuu, o vaovao vao e le mafai ona tupu lelei i le i ai o vao ma e manaʻomia le veleina masani. O se vaʻa malulu e sili foi le aloese mai le faʻaleagaina e le timu ma le matagi i nofoaga e le puipuia. Katia-totoina laau totō ma puipuia e le tasi le isi. E manaʻomia e Stevia le faʻaleleia pea o le eleele, e le talia le lamala, ae o le suavai o le eleele e afaina ai.

Stevia honey. © Gabriela F. Ruellan

O fualaau e seleseleina i le amataga o le fugalaau, pe a oʻo i le tele o laʻau ma le pito i luga o le pito i tua. O fua o le stevioside mai laulaau o le stevia e masani ona masani ile 6-12%. I lalo o tulaga sili ona lelei, o se stevia fatu mai le selau sekone e mafai ona suitulaga le 700 kilokalama o le suka o le suka!

I le ogatotonu, o le stevia e le o le taumalulu ma ua tupu ae i le tausaga, e ala i le totoina. O fatu e totoina mo laʻau i le masina o Mati-Aperila (muamua, pe afai e te faʻaaoga le pito i tua) i le eleele malamalama, e aunoa ma le luluina. Ulutala pito i luga i le tioata. O fualaau aina e totoina i eleele matala pe a oʻo atu le taufaamatau o le kiona puna (i le faaiuga o Me - vave o Iuni). O le mamao i le va o laau e 25-30 cm. O le nofoaga mo le totoina o stevia e tatau ona filifilia o le la, puipuia mai matagi malulu malulu. O le palapala e sili atu le malamalama, lafoaʻi, afaina, faʻavaivai e solia.

O le fugalaau e tupu i le 16-18 vaiaso talu ona lulu. O le faʻaaogaina o greenhouses ma greenhouses e faʻapupulaina ai fua. Afai e manaʻomia, e mafai ona tupu aʻe le stevia e avea o se mea aloaʻia. I lenei tulaga, ua eliina le rhizome mo le taumalulu ma teuina i totonu o se potu malulu, ua ufitia i le palapala. I le tautotogo, e totōina le laau i le lauʻeleʻele ma faʻaaogaina atoa pe faʻaaogaina mo le vaʻaia. E tele suʻesuʻega ua faʻamaonia ai o stevia o se oloa masani saogalemu. I le taimi nei, o lona faatauina atu ua faatagaina i le toeititi lava o atunuʻu uma. O le faʻaaogaina o stevia e le Guarani Indians mo le tele o seneturi, o se finauga malosi foi lea mo lona saogalemu.

E le gata i lea, o le fasefulu tausaga talu ai, stevia ma le pito i tua o loʻo taatele i le tele o aofaiga i le lalolagi atoa. Ae ui i lea, i le taimi lea, e le o se mataupu se tasi o ona aafiaga leaga i tagata ua matauina. I lenei auala, o le stevia e tutusa lelei ma mea suamalie, o lona faʻaaogaina e masani ona taʻitaʻia ai aʻafiaga i itu.

O meatotino o le stevia e le faʻaitiitia pe a vevela, o lea e mafai ona i ai i totonu o ipu uma e aʻafia i le togafitiga o le vevela. I le kukaina, o lau Stevia fou ma oloa o lona gaosiga (gaosiga o mea gaosi oloa poʻo le faia i le fale) e faʻaaogaina.

Laʻau fou. Ua tipiina laʻau i le amataga o le fuga. Ae ui i lea, e mafai ona filifilia sina fuainumera o laulaau mo le faʻaaogaina fou i le vaitau atoa o le tuputupu ae. E faʻaaogaina, mo se faʻataʻitaʻiga, e faʻamalie ai mea inu poʻo le teuteuina o meaʻai.

Stevia honey. © Thesupermat

Laʻau tipi. O vavae Stevia e vavae ese mai lala ma faʻagogo i le auala masani. Afai e te fufuluina laulaau mamago i totonu o se paluga poʻo se mea e gaosi ai le kofe, e te maua se laulaʻau vevia lanumeamata, lea e tusa ma le 10 taimi e sili atu ona suamalie nai lo le suka. 1.5-2 tbsp. l pauva suia 1 ipu (tioata) o le suka masani.

Stevia aveese. O loʻo faʻatau atu i le foliga o se paʻu paʻepaʻe, 85-95% e aofia ai le vevela. E 200-300 taimi e sili atu ona suamalie nai lo suka. 0.25 tsp siʻosiʻomaga e suia 1 le ipu suka. Ole suʻega e maua mai i le faʻaaogaina o le vai, teuteuga ma le faʻamamaina e faʻaaoga ai resini faafesuiaiga o vailaau poʻo faʻafefe o soʻo. O le Stevia extract e mafai ona saunia na o ia lava, ae o le a itiiti le faʻalauteleina ma e tatau ona faʻaopopo atili pe a sauni ipu nai lo le gaosiga o galuega. I le taimi lava e tasi, faʻalalelei oe lava i lou tofo.

Sauniuniga o le upusii. Liligi fuʻa uma o le stevia poʻo le lanu mūmū ma le inu mama malosi (e mafai foi ona e faʻaoga vodka poʻo le talo) ma alu mo le 24 itula. Ona faamama lea o le vai mai laulaʻau poʻo le paʻu. O le ava malosi e mafai ona faʻaititia e ala i le faʻavevelaina o le siʻosiʻomaga i luga o le vevela vevela (aua le faʻafefe), faʻatagaina le vavala vine e faʻaalu. E mafai ona saunia se faʻataʻitaʻiga atoa i lenei auala, ae e le maua mai suamalie suamalie pei o le ava malosi. O le faʻamalosi o le suavai, ava uma ma le ava malosi, e mafai ona vaʻaia ma faʻapipiʻi i le siva.