Fugalaau

Tausiga tatau o le tautai a le tupu i le fale

O Begonias ua leva ona maua le lauiloa i tagata fugalaau fugalaau Rusia mo le matagofie o le lalelei ma le tele o meaola ma laulaau. Faatasi ai ma sui uma o nei togalaau, Royal Begonia e nofo i se nofoaga faapitoa. E taua foi o Begonia Rex (Begonia rex), o le faaliliuga mai le Latina o lona uiga o le tupu, tagata tupu. Ma o le mea moni lava, e tatau ona iai ia Rexes se tulaga maualuga. O nei fugalaau e masani ona lanu, lanu lanu eseese: mai le lanu lanumeamata e toetoe lava o le uliuli ma ituaiga uma o mea e ufiufi i le siliva, lanu mumu, lelac ma isi lanu. Fugalaau o lenei meaola e le maalofia, ma e masani ona aveesea. O le matagofie o laʻau teuteu o lenei aganuu e taua tele.

O mea e te manaʻomia e totoina ai se tagonisi royal i le fale

O le tala o le tupu

O le masiofo o le Begonia e matua faʻalevela. O lona lauʻeleʻele o vaomatua o vaomatua i Asia i sasaʻe. O le mea lea, i lo tatou tulaga tau, ua tupu ae na o se fale ile fale. O nei fugalaau e le manaʻomia ai soʻo se tulaga uiga ese o le taofia.ae i le taimi lava lea e sili ona nofouta i se tasi microclimate. (2.8)

Vaitaimi le olaga

E masani lava vao fiafia i lē e ana ma le matagofie mo 2-3 tausaga. A maeʻa le taimi lenei, e manaʻomia le fugalaau. E le faigata ona fai lenei mea, talu ai o le begonias e faigofie lava ona toe gaosia e ala i tipi, rhizomes, ma le fesoasoani a lau.

Faʻamamafana ma fafaga

E manaʻomia e le Rex le susu nai lo se isi lava tagata. I le le lava o le susu, o le pito o la latou laulaau e mago ma pala. O le mea lea laau e faʻafeinu i aso uma, aloese mai le vevela malosi o le eleele. Ae o le inu tele o le a leaga. O le maualuga o le susu o le a taitai atu ai le faaleagaina o aʻa ma fatu. I le taumalulu, e pei o se tulafono, o le malosi o le faʻavaivai e faʻaitiitia, aemaise lava pe a fai o le faʻaitiitia o le vevela ile potu.

I le tau vevela, o le Royal Begonia e matuai suavai, talu ai e le taliaina le eleele vevela i aso vevela

E le gata i lea, e le talia e Rex ma le malulu. I le avea ai o se tulafono, i tuutuuga oo matou falemautotogi e manaʻomia le faʻaopoopoina atili o le susu mo nei fugalaau. E mafai ona e faia lenei mea e faʻaaoga:

  • teuteu punavai
  • faʻamamafa ea
  • naʻo fagu vai

E taua le manatua o, pei o isi ituaiga, O le Royal Begonia e le gafatia le susu ile laʻau. E le fautuaina le Rex mo le susunuina, ma e tatau ona tafe vai i lalo o le aʻa. O le pefu na faia i luga o laʻau ua fufulu i se ie mago.

Tapuni le vai mo le fausiaina o vai e tatau muamua ona filiga pe tuu e nofo ai mo le itiiti ifo ma le 24 itula. O le mea lea, o le faigata o le vai o le a faaitiitia ma i le taimi e tasi o le a faasaoina le okesene e manaʻomia mo le laau. E tatau ona mafanafana vai.

Lulu ma moli

O le Queen Begonia e lagona le lelei i le vevela mai le 17 i le 25 tikeri Celsius. E le manaomia ni tusi mo i latou.

O lanu lanu lanu o le Royal Begonia e manaʻomia le malamalama

O le faʻamafanafanaga mo se tautai tautupu o le a avea ma se malamalama e le mautonu. O le susulu o le la e mafua ai le mu. Faatasi ai ma le leai o se moli, ua leai se malamalama o Rex ma ua mou atu. O le nofoaga sili mo fagu fugalaau o le a avea ma fata, kapeta, laulau e faʻasaga i le malamalama, ae mamao ese mai ai. O faʻamalama matala e vaʻaia sasaʻe poʻo sisifo.

O le Royal Begonias o ni faʻatauvalea. Latou te le faʻafeiloaʻi i le faiva ma le tele o le gaioiga. O le mea lea, e fautuaina e filifili se nofoaga tumau se tasi mo i latou.

Soʻo ma le faʻasusu

Faʻafeiloaʻi e Rex le eleʻele eleʻele eleʻele. O le fausaga o le eleele e tatau ona matala, ea, mago vave. E mafai ona faigofie ona maua i luga o soʻo se faleteuoloa faapitoa, mea e fai aʻi mea e saunia, ae e le faigata ona e saunia oe lava. Ina ia faia lenei mea, faʻafefiloi vaega nei:

  • peat (1 vaega)
  • oneone (1 vaega)
  • pepa palapala (2 vaega)
  • turf land (1 vaega)

E le gata i lea, e mafai ona faʻatagaina le faaopoopo o le paʻu pine ma le vermiculite.

O le Royal Begonia e sili atu i le malamalama, eleele laugatasi ma le pH o le 5.8 - 6.5

I le amataga o le tautotogo, o le fafagaina masani e faʻailoa mai. O minerale ma fugalaʻau faʻaaogaina e faʻaaogaina e fai ma puna o meaʻai faaopoopo. Ina ia fetaui ma manaoga o le begonia i meaʻai, o le laei pito i luga e faia a itiiti ifo i le lua i le tolu taimi i le masina.

Auala e filifili ai se fagu

O le Royal Begonia e aʻafia i le vaega o laau rhizome. E i ai sona aʻa mafiafia, e le o faamatalaina i aʻa malolosi. O le mea lea ipu e le tatau ona filifilia loloto. I le lautele, e tatau ona fetaui ma le atinaʻe o aʻa. Pots ma puʻu faʻavaivai i le pito i lalo ma itu e manatu lelei.

E faʻapefea ona teuteuina se fugalaau ma le taimi e fai ai

E pei o lea, o le teuteuina mo se tautai tautogi e le manaomia. I le taimi o le fuga, e aveeseina ai fugalaau fugalaau (aua latou te faʻaaogaina le laau, faʻaaogaina o laulaau o lo latou lalelei faʻapitoa).

A o lei amataina le vaega o le tuputupu aʻe ola, amataina le meaʻai ma o vaega laiti o aʻa e toe faʻafoʻi i le ogatotonu o le ulo. O le iʻuga, o le tupu aʻe o le ola o le paʻi talavou e toe amata, ma o le vao e mauaina se foliga matagofie.

Maʻi ma meaʻai

O le Royal Begonia e ono aʻafia i le tele o faʻamaʻi, e aofia ai:

  • rhizome pala (mafuaaga autu - sili atu le palapala ile palapala)
  • o foliga vaaia o ni pogisa pogisa i lau (o se taunuuga o le la susulu)
  • faʻamagoina o le laupepa (leai o le susu)
  • mala (paʻu paʻu - ona o le tele o le susu)

O faʻaaliga o nei maʻi e mafai ona faʻaaogaina e ala i le fatuina o tulaga talafeagai ole tausiga - e faʻaitiitia ai le faʻavaveina o le faʻasaina, ia fatuina le moli saʻo. I le taua faasagatau i fomaʻi oona e avea ma fesoasoani lelei.

O loʻo maʻi le Begonia ma le le lava o le tausiga ma i se tulaga ogaoga

E le gata i lea, o Begonia Rex, e pei o le tele o isi aganuu, e mafai ona aʻafia i se gaioiga malosi. Mo se faʻataʻitaʻiga, miti vaʻaia, aphids, poʻo iniseti iniseti. E mafai ona e fesoasoani i le fugalaau faatasi ai ma le fesoasoani a iniseti.

Faʻafefea ona fuga pe a pa'ū i totonu o se taimi umi

O nisi o tupu o le begonia e totogo (e masani lava i le tautotogo ma le taumafanafana). Fugalaau - moli māmā, laiti ma e le mafaamatalaina. I le taumalulu, o le a faʻagesegese ona faʻatupulaia e Rex lona atinaʻe, ma i le amataga o le tautotogo, o le tuputupu ae malosi o le laau e toe amata.

E faʻafefea ona vaʻaia begonia i le fale

E fautuaina le tosoina o begonia i tausaga uma. E le gata i lea, afai o le aʻa e leʻi tupu tele, ona mafai lea ona tuua le ipu e tasi. Ua faia lenei mea e pei ona taua i lalo:

  • saunia alavai i le pito i lalo o le ulo
  • manaʻomia le alavai mai luga sasaa se palapala o palapala
  • mataʻutia ave se laau toto (e aunoa ma le solia o se fasi eleele)
  • tuu se fugalaau pusa fou
  • fufuluina i se meai le itiiti o le faʻamalosi
Pe a faʻavasegaina, e le manaʻomia le faʻalauteleina o le ū o le laau ile eleele. E tatau ona tumau i luga atu o le maualuga. A le o lea, o le lamatiaga o le oti o le fugalaau ona o le leaga ua faateleina.

E faʻapefea ona totoina le begonia faʻasaʻo i totonu o le togalaau

O le koneteina mo le totoina o tubers e le tatau ona loloto, talu ai ona o le aʻa o lenei laau e le lapopoa

Ole ituaiga o begonias e mafai ona totō ile laufanua i se fuafuaga a le tagata lava ia. Ina ia faia lenei mea, e amata mai ia Mati (pe a amata ona fulafulaina pupu), ona tuu lea o le tubers i le mea ua saunia. A oʻo mai le amataga o le tupu muamua, e totō laau i ni ipu eseese. O le taimi lava e faʻamautuina ai le mafanafana o le vevela o le itiiti ifo ma le 15 tikeri Celsi, e totoina ai fatu i le eleele.

I le amataga o le tautoulu, ua totoina ma le totoina ia fatu i le eleele, mago ma tuu i pusa i sawdust (po o isi koneteina). Teu i le vevela o le 10-12 tikeri.

Faalauiloaina o Begonia

Begonias i le fale e mafai ona faʻaleleia e ala i tipi, fatu, rhizomes, tubers, tamaiti ma faʻatasi ai ma le fesoasoani a lau.

Laʻau

O le faʻapenaina o le Royal Begonia e ala i le vavaeina o auala sili ona vave, sili ona mautinoa ma faigofie.

Mo le mafuaʻaga lenei, o le tipi o le 10-15 cm le uumi ma le 2-3 laulaʻau ua tipi. Ua aveese ia lau pito i lalo. O pito i luga e vaeluaina e le tolu. Mo sina taimi, o laʻau na o totoe naʻo le faʻatagaina o le mama e mamago. Ona tuu lea i totonu o le vai poʻo le eleele ua saunia lelei. O le atigi pusa faʻasolosolo e ufiufi i se pusa paʻu po o se pusa paʻu, aʻo faʻamautinoa le faʻamalosi i aso uma. O foliga vaaia o laulaau fou muamua o le a faʻaalia ai o le taimi lea e faʻaaogaina ai le laau i se nofoaga tumau.

O le taina i le eleele e sili atu ona lelei, aua e faʻaleleia ai le atiina ae o aʻa malolosi o le laau. I le faaopoopo atu, o aʻa faapena e le tatau ona fetuunai i tulaga o le totōina ile eleele.

Fatu

O fatu laau e totoina mai le pito o Tesema ia Mati i totonu o se fata ma le susu. Ina ia fatuina le aafiaga o se kiona, tuu le tioata i luga poo le lolomiina o se kiriata palasitika. A maeʻa, ona toto lea o laau i le tele o taimi, ona totoina lea o fualaau aina i totonu o pusa eseese.

Faaaogaina o le aʻa

O le valavala e faʻapenei:

  • aʻa tuusaunoa mai se coma
  • ma se naifi ua vaevaeina le rhizome i ni nai vaega, o ia mea uma e aofia ai se totogo po o se fatugao
  • fasi pepa faʻamaʻipefu i le koala
  • mauaina tufatufaina mea tuu i totonu o ipu eseese

A maeʻa sina taimi, ona aliaʻe muamua lea o tupu muamua.

Faaaogaina o lau

O Begonia o se tasi o laau mataina e lau laulaau e talafeagai mo le totoina. O le filifiliga sili ona faigofie o le tipi le laʻau lelei ma se fasi (e aunoa ma ni faailoga o le pala po o se faʻamaʻi) ma tuu i totonu o le vai. Faatasi ai ma le oo mai o aʻa, ua totoina le totogo i totonu o se ulo.

O le faʻapenaina o le Royal Begonia e lalagaina ai le vavae
Royal begonia e mafai ona faʻasaoina e ala i laulaau laulaau.

E talafeagai mo le toe gaosia ma vaega o le laʻau tele. Mo lenei o le laupepa e tipiina i ni tafatolu uiga ese, ia taitasi uma o se vaega o le vein autu e tatau ona pasia. A maeʻa lena, o le a maua mai avanoa avanoa i le palapala ma ufiufi i se ata tifaga. A maeʻa pe a ma le masina, e aliali mai ni pine fou i le nofoaga o fasi pepa.

Tamaiti

Tauave i le taimi o le fugalaau fugalaau. I lenei tulaga vine laiti, e aunoa ma le faaleagaina o aʻa, ua vavae ese mai le tina ma totoina i ni ipu eseese. O isi tausiga e le ese mai le tausia o se tagata matua.

Tubers

E vaevaeina le pusa pe afai o vaega taʻitasi e aofia ai fatuga fatuga e lua

E faʻaaogaina i ituaiga o begonias. Faʻaalu i le tautotogo. O le puʻu ma se naifi e vaevaeina i ni vaega eseese ina ia maua ai vaega taʻitasi se totogo fou po o se fatugaʻo. O nofoaga e tipiina e togafitia i le palapala. Ona totoina ai lea o fasi tubers i totonu o koneteina ma palapala, faʻalauteleina na o sina vaega. A oʻo i aʻafiaga e tutupu mai e oʻo atu i le maualuga o le 8-10 cm, o loʻo faʻapipiʻi faʻamaʻi uma fatu i se meaʻai.

A o le tupu o le begonia, e matua faafaileleina e laulaau, vaega o le lau ma petioles.

O le Royal Begonia o se laau o le matagofie matagofie. Afai e tatau ona faʻatonuina le tausiga, ona ia avatu lea i le tagata e ona le lanu o lanu, matagofie o fomu ma o le a avea ma se mea teuteu matagofie o soʻo se fale poʻo se ofisa.