O le togalaau

Elecampane, poʻo le lanu Samasama - faʻamatalaga ma faʻamalolo o meatotino

I le 1804, na vavae ese ai e le saienitisi Siamani o Valentin Rosa se "mea taua" mai aʻa o Elecampane maualuga. O lenei vailaʻau ua valaʻau inulin, i le igoa Latina o elecampane - Inula (Inula). I vailaau faʻaonapōnei, i le va o tagata fiafia i meaʻai lelei ma se soifua maloloina lelei, o le inulin o loʻo i ai le lautele. Ae ui i lea, e taua le iloa o le umi ao leʻi mauaina le inulin, na manatu le elecampane o le vailaau ma faʻaaoga e fomaʻi mai le vaitau o Hippocrates, Dioscorides, Pliny. Sei o tatou iloa lelei lenei laau manaia.

Elecampane, poʻo le Lanu Samasama (Inula) - o se ituaiga o laau o le aiga Asteraceae (Asteraceae), e tupu aʻe i Europa, Asia ma Aferika. Mo togafitiga faafomaʻi, Elecampane (Inula helenium) e masani ona faʻaaogaina - o se ituaiga masani o ituaiga.

Elecampane umi (Inula helenium).

Faamatalaga o Elecampane High

Elecampane tall - o se vao vao e oʻo i le 100-150 cm le maualuga, o le aiga aster (Asteracea).

O le rhizome o le elecampane e mafiafia, manu, ma le tele o aʻa totoga e faalautele atu. O le 'ie e umi lava le fulafula, e pupuu-lauulu. O laulaau e tele, elliptical ma ovateva, e foliga mai e leai se mea e maua ai, e toetoe lava a le mai luga. O fugalaau e samasama, e aoina i ato lapopoa 7-8 cm le lautele, e iai ni pulumu ma ni talita. O le fua o le brownish prismatically e 3-5 mm le umi. Elecampane e susulu maualuga ia Iulai-Setema. O fua na aina i Aukuso ma Oketopa.

E maualuga le elecampane i luga o auvai, vaitafe, susu i vao, vaovao, vaomatua vao. Tufatufaina i le vaega Europa o le USSR muamua, Siberia i Sisifo, le Caucasus ma Central Asia.

I le faleoloa o meaai, o elecampane o loʻo faʻaaogaina i le gaosiga o mea faʻafiafia ma meainu. I totonu o le falemaʻi ava, e faʻaaoga ai elecampane rhizomes mo meaʻai ma vailaʻau. Elecampane o le suauu taua e aofia i aʻa ma le rhizome e faʻaaogaina e faʻatau ai iʻa, meaʻai gaosiga ma mea taumafa faʻalauteleina, e iai foʻi mea faʻapitoa, aemaise o mea faʻatau (antifungal).

O togalaau o Elecampane maualuga e faʻaaogaina mo le totoina ma le teuteu o nofoaga susu i paka, vaomatua, alatele ma nofoaafi.

O igoa lauiloa o le elecampane: oman, iva-malosi, sunflower vao, faʻamavae.

O le vailaʻau o elecampane maualuga

O rhizomes ma aʻa o le laau e aofia ai inulin (e oo atu i le 44%) ma isi polysaccharides, vailaʻau oona, suauu taua (e oo atu i le 4.5%), saponins, resins, gum, gau, sina vaega ole alkaloids, ma le gelenin. O le tuufaatasiga o le elecampane o le suauʻu taua e aofia ai le alantolactone (proazulene, gelenin), resins, kulupu, dihydroalantolactone, Fridelin, stigmaster, phytomelan, pectins, wax, gumupuana, pectins, wax, gum, vitamini E.

O le suauu taua (e oo atu i le 3%), o le acoriso, o le vitamini E na maua i le vao elecampane; flavonoids, vitamini (acid ascorbic, tocopherol), vailaʻau oona, tannins (9.3%), lactones, fumaric, acetic, acidionic acids i luga o lau; i fatu - e sili atu ma le 20% suauu gaʻo.

O aʻa o elecampane.

Mea tau vailaau faafomai

Mo togafitiga faafomaʻi, o aʻa o le elecampane e faʻaaoga. E aoina i le tautoulu, ia Setema poʻo le amataga o le tautotogo, ia Mati.

O mea laititi e faʻailoaina i faʻataʻitaʻiga nei: o aʻa o aʻa e masani ona vaevaeina umi, o ituaiga eseese. Lisi o rhizomes 2-20 cm le umi, 1-3 cm sinasina, lauulu-enaena i fafo, lanu-paʻepaʻe i totonu, faatasi ai ma se manogi faapitoa, manogi, vevela, tofo mu. E le sili atu i le 13% le faʻaititia o meafaitino.

E faatagaina e faʻaaoga nisi ituaiga elecampane:

  • O le elecampane e tele, poo le tele (Inula grandis) i le faʻavasegaina faʻaonaponei e tu i fafo o East elecampane (Inula orientalis);
  • Elecampane matagofie (Inula magnifica);
  • British elecampane (Inula britannica).

British elecampane (Inula britannica).

Elecampane orientalis (Inula orientalis).

Elecampane matagofie (Inula magnifica).

Faʻasoifua maloloina o le elecampane

O sauniuniga mai rhizomes o le Elecampane maualuga ei ai le faʻamoemoega ma le faʻaleagaina o aʻafiaga, faʻaleleia le manava, faʻaitiitia le motumotu o le intestinal, ma faʻaitiitia le faʻamalositino o le gastric juice. E talitonuina o le mea autu autu o le elecampane o le alantolactone ma le mea e maua ai le meaola. Tomai faaleaganuu, i se faaopoopoga, ia tusia se aafiaga o le diuretic ma le anthelmintic.

O sauniuniga mai aʻa fou ma rhizomes o le elecampane e faʻaaogaina i le fale. I vailaau i totonu o le atunuu ma tagata ese mai fafo, o vailaʻau ma vaega o rhizomes sa faʻaogaina faʻapitoa mo malaria, edema, urolithiasis, migraine; teuteu e avea o se tagata e faatalitali mo le tale o le tagata, o le bronchial asthma, epilepsy, o se hemostatic, diuretic, sui anti-inflammatory mo maʻi paʻu, tachycardia. O le faʻaogaina o le elecampane aʻa i luga o le uaina (taulaga ma mata) na faʻaaoga mo le hypoacid gastritis.

I le vailaau faʻaonapo nei, o le elecampane e faʻaaogaina e avea o se faʻamoemoe mo faʻamaʻi masani o le gasegase respiratory tractitis: bronchitis, tracheitis, tuberculosis pulmonitis ma le bronchitis ma se faʻamalolosi tele o kulumu. O nisi tusitala e taʻu mai o le elecampane o se vailaau lelei mo le gastroenteritis, mo le manava o le aʻafiaga o aʻafiaga.

Elecampane umi (Inula helenium).

Elecampane sauniuniga

Faʻalogo! Matou te faʻamanatu atu ia te oe e mafai ona lamatia lou ola maloloina e le fua o le tagata lava ia. Aʻo leʻi faʻaaoga togalaau faʻamalositino, ia mautinoa e faʻatalanoa se fomaʻi.

Elecampane suamalie e palu ma le meli 1: 1 e mafai ona faʻaaoga mo le tale ma le bronchial asthma.

Teuga o le rhizome ma aʻa o le elecampane. O se sipuni tele o aʻa ma le rhizomes o le elecampane ua sasaa i se ipu vai, aumai i se vevela, kuka mo le 10-15 minute, faamafanafana ma inu lemu i totonu o se sipuni sipuni pe a uma le 2 itula e avea o se tagata e faatalitali pe a tale.