Fugalaau

Faʻafiafia laumei

O le manatu o le faʻaogaina o fanua i luga o fale e le o se mea fou. Na sau o ia mai Europa i Matu. E oo lava i le 1000 tausaga ua mavae, o le ufiufi o taualuga ma le galu ma le vaovao, ua gauai tagata i lo latou fale. I totonu o Asia Tutotonu, faʻaaogaina lenei manatu, na laveaʻi e tagata i latou lava mai le vevela. Laʻau ma le eleele lava ia o mea lelei vevela vevela, faʻapea foi le puipuia mai le afi ma le timu. Mulimuli ane, o le laufanua o le taualuga na liua foi o se mea teuteu. Mo se faʻataʻitaʻiga Vaitaʻaga o Papelonia, o se tasi o mea ofoofogia o le lalolagi, o le taualuga o taualuga o maota.

Sky Garden House e Guz Architect

I aai i ona po nei, e faʻatumu ai le le lava o avanoa lanu meamata, latou te amata fausia ni togalaau o fale, mo se faataitaiga, fale o ofisa. I le taimi nei, o le totoina o fale tumaoti, faletaʻavale, fale o le atunuʻu, gasegase ua faateleina ona maua. E faʻapefea ona faia faleluga lanumeamata? E mafai ona e fausia se kapeta lanumeamata i toetoe lava o mea uma lava. Paʻu laupapa, le faʻamamaina, puipui o aʻa, faʻavevela vevela, alavai, faamama, eleele ma, ioe, o laau totő lava.

Sedum green roof © DC Gardens

E lua ituaiga o togalaau faʻatoʻaga.

Tele. Faatasi ai ma le tele o togalaau aina, ua na o le 5-8 cm ua faataatia. Ua lava lenei mea e tupu ai le mutia ma fugalaau, lea e le manaomia ai le tausiga faapitoa ma le faasusu. Talu ai ona o le mafiafia o le palapala ua matua tapulaa, ua sili atu ona mamafa i le tele e mafai ai. I le gasologa o taimi, e le gata o isi laau totō, ae o manu felelei foi o loʻo nonofo i luga o "laumei lanumeamata". E oʻo lava i aniani laʻitiiti e mafai ona totō iinei. O se togalaau taualuga o le a fiafia i mata mai le amataga o le tautotogo seia oʻo i le tau o le tautotogo.

Bio Climative Smart RD House i le Dominican Republic e Vasho

Faʻanoanoa. Ia, o le laufanua lelei ua uma ona avea ma togalaau moni, o le eleele palapala iinei e mai le 15 cm i le 5 mita, lea e mafai ai ona e totoina vao ma laau i luga o le taualuga lea ua manaʻomia muamua le fausiaina ma le tausiga faaopoopo. E le gata ina e faamemelo i lenei togalaau, ae ia malolo foi i totonu. E i ai mea uma i ou lima! Afai o le mamanu o le fale e mafai, e mafai ona e tuu se tamai vaituloto i luga o le taualuga, moega fugalaau susulu, tuu nofoa, ala laupapa, faapipii alavai. E mafai ona oʻo atu i le 4 mita le maualuga o laau vavalalata ma laau faʻasalalau. E masani lava, i luga o ia taualuga e tatau ona saunia mo le faʻaleleia o le faʻaleleia o vai.

Fale Faʻatau o le Faleoloa i Singapore © Leong Him Woh

E mafai ona fausia tutoatasi se togalaau taualuga? Ioe e mafai. Le faia o lenei mea:

  1. Ia mautinoa o le fausaga o lou taualuga e lava lona malosi e lagolago ai le mamafa o palapala, laau toto i totonu o pusa, ma tagata. Fefaʻatalanoa ma tagata atamamai pe afai e mafai ona maua se isi avega i lou taualuga.
  2. Faʻamau se mea faʻataʻamilo i le nofoaga o le taualuga mo le saogalemu. E manaia le faatulagaina o fola mai laupapa.
  3. Aua le galo e uiga i le faʻaaogaina o vai.
  4. Mafaufau i le sitaili ma filifili elemene teuteu mo ia.
  5. O le a e manaʻomia foi ni koneteina mo laau toto.
Mea laititi i luga o le fale © thingermejig

O koneteina mo laau toto e faʻatau atu i faleoloa faapitoa, ae e mafai ona e faia i ou lava lima mai auala faʻalelei. Tulou laupapa, laupapa, plywood e leai se vai, ata palasitisi - o nei mea uma e mafai ona maua i luga o le saite. I le pito i lalo o le koneteina, tuʻu le polyethylene, ona faʻatumu ai lea i se mea e sui.

Filifili ma le faaeteete laau totō mo le faʻaogaina o le fale. Toto i totonu o pusa ogalaau, yucca, vao vevela ma le Irish ivy ma laʻau teuteu. Daffodils, wormwood, lavender ma violet ua sili foi.

Lawn gau i se fale tuai © Erik Christensen

I le faaopoopo atu i le matagofie o le "gaogao lanumeamata" e mautinoa lava e fatuina, e tatau ona maitauina o le taualuga lelei, i lalo o se faʻaleleia o le siosiomaga, e mafai ona umi se umi, aua o le "kapeta" e puipuia mai le tau, timu ma le susulu o le la.