Laʻau

Tulafono mo le totoina o le kulimi i luga o le poloka ma le sui

O kulimi mai le vaega o laau e seasea ma tupuga mai ua avea ma se tasi o tagata sili ona taatele o tatou nofoaga. O le lauiloa na le faaitiitia ai lo latou matagofie po oa latou talosaga faapitoa. Ae o le tele o sui o ituaiga le lelei i luga o fata e tumau pea lo latou faailoga i luga o le igoa o le laau. O le mea moni e le o ni laau faila, e amata ona galo, e le gata i le tele o filifiliga mo la latou faʻatoʻaga. E mafai ona aofia i totonu o le inchids totonu le masini, ma a aunoa ma - ma o le filifiliga e le o taimi uma e manino ai.

Tulafono mo le totoina o le kulimi i luga o le poloka ma le sui.

Metotia mo le tuputupu ae o le toso i le fale

O le kulupu ua tupu i auala e lua - i luga o le poloka (poo lona tutusa) ma totonu o koneteina. O le tele o taimi, o le metotia ua fuafuaina e faʻavae i luga o uiga o laau, e ui o le tele o meaola i totonu e mafai ai ona e filifilia i lau faitalia. Ae o isi itu e aafia ai le filifiliga o le metotia o le totoina o nichi:

  • tulaga tuputupu ae;
  • sini teuteu;
  • O le auala muamua o le galueaina, lea e taofia pe a uma ona faʻatau.

E seasea lava ona gaosia ni nai kulimi - na o le taimi lava e tupu ai le manaʻo. O laau totő e le suia a latou "masani", o lea latou te ola ai i le auala e masani ai i latou. O se tuusaunoaga e tupu pe a tulai mai faafitauli ma le le totoina lelei ma le toe gaosia o laau. O faʻataʻitaʻiga talavou e mafai ona tofotofoina e ola e aunoa ma le auala e suitulaga ai, nai lo le totoina o ipu poo le va o le va. Ae pe a suia le fesuisuiai o suiga, e tatau ona amanaia uiga ma uiga o le laau.

O le mea moni, soʻo se ituaiga meaola teuteu e faʻaaogaina i totonu o mea e manaʻomia mo le aganuu e manaʻomia ai pusa ipu nai lo le lagolago, o meaola masani ia e mafai ona ola e le gata i ipu ma ipu. O le tele o taimi, latou te lagona le sili atu le mafanafana pe a faʻapipiʻi i le paʻu. Ae o kulimi e masani ona totoina i ni pusa faapitoa, ae le o poloka. O lenei filifiliga e manaʻomia ai tulaga patino, e le fetaui lelei mo ituaiga uma, ma e le talafeagai i "siosiomaga" uma.

Po o le a lava le auala o le tuputupu ae o le orchid e talanoaina, saʻo ma le gauai atu i le laau o le mea autu, aemaise lava pe a suia ma suia le ipu poʻo le poloka.

I le faʻatoʻagaina o orchids ma i se ala leai se ala, ma i totonu o le mea e sui ai, e iai tulafono masani:

  1. E faigofie lava aʻa ma aʻa o le laau. E tatau ona taulimaina kulimi i le tausiga matua.
  2. I le galuega, e fautuaina le faʻaoga o totigilima puipui poʻo le siakiina o le mama ma le faʻapalapalaina o lima. O meafaifaʻaili uma e tatau ona faʻamaʻi ma faʻamaʻi.
  3. E naʻo le faʻapitoa e tatau ona faʻaaogaina - faatasi ai ma faʻailoga o le matuia tele (le mautonu, vevela tele o le laau) - o le aliali mai o aʻa i totonu o pupu poʻo le pito i luga o le ulo e le faʻaalia i taimi uma - faatasi ai ma le leai o ni lanu, foliga vaaia o faʻamalolo o le palapala, poloka, ma isi.
  4. Pe a filifilia se meaʻai poʻo se fagu mo le tuputupu ae o le pepuni, o le filifilia o pusa ma pusa e faia i se auala e maua ai e le orchid le mea e atiaʻe mo le itiiti ifo i le 2 i le 3 tausaga.

O le tuputupu ae o le togi i se auala le lelei, i luga o fasi paʻu o se tasi lea o filifiliga sili ona lelei.

Totoina o fuga i luga o poloka

O le tuputupu ae o le togi i se auala le lelei, i luga o fasi paʻu o se tasi lea o filifiliga sili ona lelei. Faʻaalia le matagofie ma le natura o le laau, faʻamafaʻailogaina lona fausaga faʻanatura ma mea faʻaleleia. O lenei metotia o le totoina e mafai ai e oe ona aloese mai le gasologa masani, e mafai ai ona maua i taimi uma le aʻa i aʻa, e suʻesuʻe fua ai laau totō, ma o le mea lea o se avanoa e matauina ai faafitauli tau atinaʻe i le taimi. O le aʻafiaga o aʻafiaga o le aʻa ma le faaleagaina o laau totino e itiiti ifo, ma e le mafai ona e popole i le mauaina o le ea, o lona taamilosaga saoloto. Ae o kulimi ua le totoina i luga o se mea, ae i luga o poloka, e sili atu ona faalagolago i le tausiga oi latou.

O lenei metotia o le tuputupu aʻe e fetaui ma na o epiphytic momo o orchids. Mo le ola i luga o poloka, o laau e filifilia o loʻo i ai i florariums, dendrariums, greenhouses, faʻalauiloa o fugalaau, greenhouses greenhouses - o fesuiaiga eseese o le togavao orchid e aofia ai le fausiaina o tulaga susu o le susu. O le tuputupu ae i luga o poloka e sili ona lelei i luga o meaola, tagata ese, povi, mataala ma isi epiphytes.

O le tuputupu ae i luga o se poloka e mafua ai le leai o se mea e faʻapipiʻi ai, faʻapipiʻi le laau i le poloka poʻo le mea teuteu lea e atinaʻe ai le fale, ma maua ai meaʻai sili ona taua mai le ea. O le mea moni, faatasi ai ma le fesoasoani a le poloka latou te faʻataʻitaʻiina ai tulaga masani o loʻo pipii atu ai pepuni i paʻu o laau poʻo vine.

O le poloka mo se orchid e ono ese lava. O le mea moni, o soʻo se fasi mea talafeagai, e teuteu ma maua le malosi ma le mautu talafeagai. Ua totoina kulimi i luga o fasi paʻu o oak, o le acacia paʻepaʻe, i luga o le vine, paʻu pine po o le laʻau laau. O le paʻu pine o le sili lea o le taugofie, ae o isi mea e tuʻuina atu i ai laau e tutusa le maualuga. O mea e le tatau ona faigofie ona pala, e le o le lamolemole ma e oʻo lava, ae le o le tuai.

O le poloka e tatau ona fetaui mo le orchid i le lapoa ma le voluma, ua fuafua le laau mo le natura o le tuputupu aʻe, o le tele o aʻa ma le mamao i le va o pana. Orchids, lea e ola i aiga malupuipuia ma fua mai ai pine tetele, e sili atu le lelei pe a toto i luga o gaʻo lapoa. O kulupu i se tasi poʻo se mea e le masani ona maua ai ni mea e sili atu ona aoga i luga o nai fasi paʻu.

Ae pe a filifilia ni laau faapitoa, e taua le iloiloina o le lamatiaga vave o le poloka mai le poloka, le faigata o le atiina ae o avanoa tetele, ma le mautu o le tuufaatasiga. O le poloka ua filifilia ina ia le masani ona fai le gaosiga o le orchid ma e mafai ona tumau i luga o le faavae filifilia mo le tele o tausaga.

O le poloka ua vave sauniuni: filifili mea e fai mo le poloka, o ni pu e faia i totonu lea e faʻaogaina ai ni matau poʻo se uaea mo le tautauina o le laau.

E leai ni faʻafitauli i le faʻavaeina o ia lava. O le mea moni, e le o le tulaʻi i luga o se pa, ae naʻo le faʻapipiʻiina o le laau i mea masani, filo filosofi, laina fagota, telefoni faʻapitoa, o aʻa e ufiufi i luga o le vao po o le paʻu o le orchid ua faʻapipiʻiina i lalo ina ia leai se mea e gaoioi ai le laau:

  • Sphagnum ua tuʻuina i lalo o le orchid.
  • O le laau o loʻo umia e le lima, e taumafai e aua neʻi afaina le lanu meamata poʻo aʻa ma salalau solo i itu uma.
  • O le faʻalagolagoina o le faʻalagolago e le o le uiga o le faʻamalosi ma le tele o "skeins" o le uaea: o le togi o loʻo faʻapipiʻi faʻatasi i paʻu i le taimi, o le mea lea, o le faʻamaumauga e masani lava ona lagolago i le natura.
  • Mo le faʻaleleia atili o le susu, o aʻa o le faʻapitoa o meaola faʻaleagaina e ufiufi i aʻa, sphagnum poʻo le paʻu ma mai luga.
  • Laʻau vave faʻapipiʻi le totoina e manaʻomia ai le faʻaleleia e le aunoa, le maualuga ma le faʻamamaina o tulaga.

E le mafai ona faigofie le tausia o nilati e ola i poloka. Ole tino e faalagolago atoatoa i tagata e ona ma e tusa lava pe laitiiti le misi i le tausiga e mafai ona avea ma faafitauli tele. O aʻa e vave faʻagogo pe'ā uma ona faʻamamaina, o le mea lea e tatau ona faia masani le faitaʻaga, ma e tatau ona teuina le malulu o le ea i se tulaga maualuga.

O le tausiaina o vaovao e ola e aunoa ma se mea e sili atu ona faigata nai lo le tausia o laau totō.

Vaega o le tuputupu ae o le kulimi i totonu o ipu

I totonu o ipu latou te ola ai i le calenda, tunia, talo, faience, puʻu, ma ituaiga uma o nilati e le fiafia i le faʻamamaina atoatoa o le palapala. Afai e totoina ituaiga o meaola i totonu o fagu, ona na o fugalaau faapitoa mo fugalaau e tele ni pu poʻo ato e filifilia mo i latou. Mo isi ituaiga, e sili atu le tele o pusa "tulaga" e taliaina.

O pusa faʻapitoa mo latoʻamea - manino, ma le tele o pu mo le manava aʻa, e masani ona faʻaluaina faʻatasi ma se sili atu teuteu ma le mausali "ipu" i luga - e mafai ona maua i luga o fata o soʻo se faleoloa fugalaau. Ae o loʻo faʻapupulaina pepisi e le gata i totonu o pusa. E mafai ona totoina i ato masani, ipu sima ma pusa palasitino, e ui lava o taimi uma e filifilia ai se mea e le o se mea faapitoa i se lotoa:

  • O le susu e sili ona teuina i totonu o pusa palasitika, ae o ato e maua ai tulaga sili ona lelei mo le manavaina o laau.
  • O nofoa o se isi mea e tupu i luga o poloka mo ituaiga epiphytic o le orchids - o laau totō e masani ona faʻapipiʻi i lālā ma suauʻu, aemaise lava i ni paʻu o loʻo tautau i lalo. O ato faʻasusu e lelei le faʻaleleia. Latou te o mai i ni eseesega tetele ma tafaʻi (mai le 10 i le 25 cm) ma e faia i mea eseese. O le mea sili ona lauiloa o se laau poʻo se vine.
  • Mo vailaʻau mai totonu o pusa o vailaʻau, o ata vaʻaia e sili ona lelei. E le fetaui lelei pusa ipu ma pusa mo aganuu i totonu. Ua totoina kulupu i totonu na o fugalaau fugalaau, greenhouses poʻo greenhouses, pe a fai o le faafitauli o le faʻamaʻosaʻoina o le suasami i mea papaʻu e totogiina i le maualuga o le maualuga o le susu. I totonu o soʻo se mea e teu ai mea e fai ai ni mea faʻapipiʻi, e tatau ona faia le tele o puʻe puʻe (diameter - pe tusa o le 0.6-0.7 cm) ile pito i lalo ma puipui.

O le filifiliga o ipu e iai ona lava tapulaʻa:

  • afai e maua i luga o le aʻa i luga o le vailaʻau, ona maua ai lea o tioata manino ma ipu palasitika (mo se faʻataʻitaʻiga, ua tupu aʻe phalaenopsis i totonu o ia pusa);
  • mo vailaʻau uma, na o le tuputupu aʻe i totonu o ato faapitoa e talafeagai mo le avanoa saoloto i le ea i aʻa e talafeagai;
  • o le tele o le koneteina e masani ona faia e tusa ai ma le tele o le laau lava ia;
  • Orchid e masani ona "tupu" i mea masani, lea e faʻafesoʻotaʻi ai le gafa.

O le fua faatatau sili ona lelei o le lautele ma le maualuga o ipu mo vaovao o se foliga laititi e tutusa ma se faʻaopoopoga i luga, o le maualuga e 10-20% sili atu nai lo le lautele. O ipu e filifilia ina ia aʻafia ai aʻa o le laau i pito o le ulo, latou te le o tele naua pe vavao.

I le pito i lalo o ia tane, o le maualuga o le alavai, pe a ma le 1/3 o le maualuga o le tane, e tatau ona faataatia mai i fusi, faalauteleina le ele, i tulaga ogaoga, mai mea gaosia.

O faʻafitauli i le tuputupu aʻe o le orchids i se mea e le o faʻatapulaʻaina i le filifiliga o le ituaiga o gafatia. E manaʻomia e kulimi ni mea faapitoa. E ui i le mea moni e faʻapea, i laina o tagata gaosi oloa taʻitasi o le eleele, o loʻo i ai se ofo faʻapitoa mo taʻaloga, e ese i le tulaga o le gaosiga o le susu, lelei ma le faʻapipiʻi.

Mo le atinaʻe masani, o le leai o le pala, manava, o le meaʻai e tatau ona lava le faʻamalosi ma e aofia ai mea mama - tele laʻau paʻu. I le tele o ituaiga o vailaʻau o le orchid, faʻalautele le polystyrene, o le masi, peʻa ma e oʻo lava i le fulufulu 'oti o loʻo faaopoopo i pine ma isi ituaiga o paʻu. Mo le dendrobiums, miltonia, cymbidium, slippers, oncidiums, o le mea e iai le 20% vai faaopoopo ma le vaega itiiti e filifilia, mo phalaenopsis - ma le afa o le cortex. Ua tupu na o lapisi i totonu o le paʻu tele.

I totonu o ipu latou te ola ai i le calenda, tunia, talo, faience, puʻu, ma ituaiga uma o nilati e le fiafia i le faʻamamaina atoatoa o le palapala.

Tulafono mo le suʻeina o togi i totonu o se ulo

I le faagasologa o le gaosiga, e tatau ona e faʻaeteete ma faʻaeteete togafitiga le laau:

  1. Muamua, o se koneteina ua saunia e ala i le faia o pupu i le ogatotonu ma luga o puipui, pe a talafeagai ai. Mo ipu omea, e fautuaina e faʻapipiʻi se 'ie uʻamea faʻamalosi lea e pipii i ai le laau. Mo talotini, latou te saunia se lagolago mo le faʻapipiʻiina - o se moli natura malamalama.
  2. O le inisiua ua aveeseina lelei mai le koneteina tuai. I faleoloa faʻapitoa e iai se meafaigaluega faʻapitoa, ae e mafai foʻi ona e gaoioi lima. O aʻa e le tatau ona maua ni manuʻa.
  3. O le eleele tuai ua aveesea atoatoa mai aʻa, pe a mafai.
  4. Ua siakiina le laau ma aveese ma le faaeteete mea uma ua faaleagaina, ua mate pe pala o aʻa.
  5. I le pito i lalo o le ulo o loʻo tafe ai alavai pe a leai ni pusa faapitoa e faʻaaogaina. O se moli palasitika faapitoa e tuʻu i le pito i lalo o ato, lea o le a puipuia ai le sui mai le ala mai i totonu o pupu.
  6. O le uuina o le togi i lona lima, ua setiina ina ia tumau le faavae o le laau, o le tui o aʻa e tumau i le maualuga o le pito i luga o le fagu. O le faavae o le pseudobulb e tatau ona 1-2 cm i lalo ifo o le puipui. Afai ua faia se uaea, e faʻapipiʻi le laau.
  7. Ua tumu le koneteina i se meaʻai ina ia tumau pea le rhizome ile luga, ma taumafai e tufatufa atu le meaʻai i le va o aʻa. Faʻavae se lagolagosua, taulaʻi atu i le nofoaga o le pulou. Faʻamamaʻi vave le pito i luga, ma ou tamatamailima, siaki e ala i le liliu i luga o le itu ina ia le pa'ū le meaʻai ma e le fetaui lelei. O malosi malosi e mafai ona faaleagaina aʻa.
  8. Ina ia faʻavaveina le faʻaleleia ma le fetuunaiga, e manaʻomia le toe faʻaleleia o le laau pe a uma le faʻavasegaga.

O siaki pe a uma ona sui le gafatia e manaʻomia se tausiga faʻapitoa. Maualuga maualuga o le amataga lea. E masani ona faʻatautaia le faʻavaeina masani o vai i le lua vaiaso muamua. E manaʻomia ona faʻamalieina le faʻaleleia ole suauʻu e ala i le pulupuluina o le meaʻai ma laʻau, amata le faasusu masani i le sili atu i le 2 vaiaso mulimuli ane. O le sili atu le faigofie o le microclimate, o le sili atu lea: o le laau e puipuia mai le susulu o le la, vevela, tausia i le vevela o le vevela.