Laʻau

Gaillardia

Gaillardia (Gaillardia), lea e taua Gaillardia poʻo Gaillardia, e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le ituaiga o le aiga aster. O lenei ituaiga e tuufaatasia e tusa ma le 25 ituaiga. I totonu o le vaomatua, o ia ituaiga laau toto e mafai ona maua i North and South America. O lenei fugalaau e fai ma sui o laau taʻitasi poʻo faʻalauiloa, e faʻaalia i le faapaleʻaleʻele. O le igoa o lenei laau na tuuina mai e faamamalu ai le Farani o Gaillard de Charenton. O ia o se fesoasoani alofa ma o se tasi o le lagolago o le fatu, faapea foi ma se tasi o le Paris Academy of Sciences. Sa soifua o ia i le 18 seneturi.

Mea faʻaoga

O le maualuga o sea laau e mafai ona oʻo atu i le 0.9 m. O loo i ai tuuga saʻo, ma o loʻo i luga o le fale o loʻo i ai le pubescence. O pusa laulaau faigofie e mafai ona faʻamalosi pe leai, o loʻo i ai se pito faʻamau. I luga o ni nai uumi o ni mea e faʻaogaina-o ato. Latou te aofia ai fugalaau lanu mumu lanu violē, faʻapea foʻi ma fugalaau fugalaau, e masani ona i ai se lanu uliuli uliuli. Terry, semi-terry ma ato faigofie e maua. I totonu o le lua-double faʻailoga, o fuga fugalaau e tuʻuina i le 2 pe 3 laina. Terry inflorescences e aofia ai fugalaau e pei o ni fugalaau totogo. E fuga tele. O le fua o se mea faʻaputu i se pito. I le avea ai o se faʻataʻitaʻiga, o le haylardia matagofie e totoina, ma o se mea faʻapitoa - vao vaolardia ma vao vao vao. Gailardia e masani ona fenumiai ma le gelenium, ae o nei fugalaau eseese e 2.

Gailardia totoina mai fatu

E faapefea ona toto

Gailardia, o se tausaga taʻitasi, ua tupu i luga o fatu e faʻaaoga fatu. E lūlūina ia Fepuari poʻo Mati. O fatu tetele o le laau e tatau ona tufatufaina i luga o le eleele susu ma fufuluina i se fasi manifinifi o le vermiculite (e le mafai ona e fufuluina). E tatau ona ave ni atigi pusa i totonu o se lamolemole mafanafana ma mafanafana (mai le 20 i le 23 tikeri), ae o le puipuiga mai le la susulu talafeagai. Faʻamaulalo le mea na fai pe a manaʻomia. O fua muamua e mafai ona vaaia i le 7-15 aso.

Fatu laau

A maeʻa ona aliali mai muamua, e tatau ona toe faʻaleleia le pusa i se nofoaga malulu (18 i le 20 tikeri). O le nofoaga sili mo laau toto e ola ai o se falemafanafana malulu. O le mea uma lava, aua o ia ituaiga laau e manaomia e le gata i le malulu, ae faapena foi le maualuga o le susu. A maeʻa ona faʻaalia le uluaʻi muamua o laupepa moni, e tatau ona totō faʻatau fua. E tatau ona faia le fufulu i le taimi lava e mu ai le pito i luga o le faʻapalapala palapala. O le aso sili ona lelei mo le aoina o pepe e mai i le 14 i le 16 itula. I le fesoʻotaʻi ma lenei mea, o le a manaʻomia ai e faʻalapotopotoga le faʻalauteleina o malamalama i moli mumulu. A le o lea, o le le lava o le malamalama ma le maualuga o le suamalie e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o le lauulu enaena.

E faʻapefea ona toto i le lauʻeleʻele avanoa

O le a le taimi e faʻatau ai?

E tatau ona totoina totō laʻau taʻitasi i le lauʻeleʻele palapala mai le afa lona lua o Aokuso poʻo Setema. E tatau ona malamalama lelei le nofoaga e tulaʻi mai ai. O le eleele e tatau ona mama, faʻamalieina ma tumu i meaʻai. E tatau ona manatuaina o fugalaau faapena e faʻaalia lelei ile suavai i le palapala, ile eleele ma le faʻamaʻi. Aʻo leʻi tulaʻi, e tatau ona 1 m2 faia se pakete o le humus (faapalaga), o le lima o le mineral fertilizer ma le 1 tbsp. laupapa fafie. E tatau ona faia lenei mea i lalo o le eli.

E faapefea ona toto

E tatau ona faia le tau i le ogatotonu o le aso i le la. O le mamao i le va o pu e tatau ona faia mai le 20 i le 25 centimita. Ona tatau ai lea ona faʻafefeina fua. Aʻo leʻi oʻo mai le taumalulu, o maʻi fugalaau e maʻi ma maua aʻa. O le fuā muamua e mafai ona e vaʻai i le tausaga a sau. Gailardia e tatau ona toe totoina i le tasi taimi i le 4-5 tausaga.

Afai e te le manaʻo e faʻalavelave i le totoina o fatu, ona lūlū tonu lea o fatu i totonu ole eleele. O Gailardia, o se tulaga aloaʻia, ua tupu i lenei auala. O le luluina o fatu e faia i totonu ia Iulai-Setema, ae latou te le tau totoina ile eleele. I le gasologa o le tausaga, e na o le 10 i le 15 laulaau laʻau o le a faʻaalia i luga o le laau. O le fugalaau e mafai ona vaaia i le tausaga a sau i le tautotogo.

Tausia Tulaga

O le totoina ma le totoina o fugalaau e faigofie. Mo lea ituaiga laau, na o le malamalama lelei e sili ona taua, aʻo isi mea uma e sili ona taua mo ia. Vai le laau i le taimi umi, vevela, vevela taimi. I le taimi lava lea e tasi, o le fafagaina e tatau ona faʻalelei. Ae e tatau ona e vevela vao ma tatala le eleele i taimi uma. O le fuga o Gailardia e sili atu i le 8 vaiaso, ae ina ia mafai ona umi, e fautuaina ia vave ona aveeseina, lea na amata ona mou ese atu ai mea leaga. Eseesega e uumi e tatau ona nonoa. E le gata i lea, o lenei fugalaau e tatau ona fafagaina 3 taimi i le taimi o le vaitau, mo le mea lea latou te faʻaaogaina ai le fugalaau faʻapitoa Laʻei pito i luga e faia i le taimi o foliga mai o le pulupulu, i le taimi o le fugalaau, faapea foi i le autumn, e tusa ma le 4 vaiaso aʻo lei malulu. Manatua o le togafiti mo le fafagaina e faʻasaina.

Suiga

E le tatau ona galo ia i tatou o le gaillardia e manaʻomia ona toe suia i le taimi, pe sili atu, i le 5 tausaga. I le taimi o le gafa, e masani ona faia le fugalaau i le vaevaeina o le rhizome.

Faʻaolaina Gaillardia

Gailardia e mafai ona faʻalauteleina e le gata i fatu, ae faʻapea foi i le vaevaeina o le rhizome. A maeʻa le vao pe 4 pe 5 tausaga, e tatau ona eli ma vaevaeina i ni vaega. E tatau ona manatuaina e tatau ona i ai i se tasi o laʻau se numera patino o aʻa ma aʻa. E tatau ona totō Delenki i nofoaga fou. O loʻo faʻatulagaina le faʻatulagaina o le totoina i le tautotogo.

O aʻafiaga o aʻa e talafeagai lelei mo le toe gaosia. E tatau ona eli se ie puipui faataamilo i le nofoaga, pe a maeʻa e tatau ona suʻe ma vavae ese le tele o aʻa. O le a vaeluaina i totonu o le lima-fitu-senitimita vaega, o le aʻafiaga o lea mea o loʻo faia i totonu o se kati.

Pests ma faʻamaʻi

E masani ona ola aphids ma whiteflies i luga o le laau. Ina ia faʻaumatia i latou, e tatau ona e faʻaogaina le togavao ma Actellic poʻo Decis, ae aʻo leʻi faia le faʻatinoga e manaʻomia ona e suʻesuʻeina faatonuga o loʻo tuʻuina atu i le meafaigaluega. Afai e te solia tulafono o le tausiga, ona mafai lea e fugalaau ona maʻi i le paʻu paʻepaʻe, miti, paʻu palapala, lanu paʻepaʻe. Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi faʻaleagaina, o mea nei e tatau ona faʻaaogaina: Hom, Bordeaux mix, colloidal sulfur, Oksikhom poʻo Topaz. O se togavao ua afaina i le papae paʻepaʻe ua fautuaina ina ia togafitia ma Skor.

Ina ua uma ona tupu

Fatuina fatu

Ina ia mafai ona maua ni fatu mai lau lava gaillardia, e tatau ona e tuua ni nai faʻailoga vaivai ao le i amataina le vaitau o le tautoulu. Ina ia le mafai e le fatu ona sasaa atu, e tatau ona afifiina ia mea e afaina i le gau, lea e faʻapipiʻi i luga o le au. Peitai, e tatau ona manatuaina o laau toto e tupu mai fatu e le mafai ona puipuia uiga eseese o le tina. I lenei itu, ao leʻi aoina fatu, e tatau ona e mafaufau pe e te manaʻomia.

E le mafai ona e aoina fatu. E totoe ia inflorescences, ae e le o noatia i le gau. O fatu na paʻu i luga o le eleele o le a tupu mai i le amataga o le tautotogo. O fualaau o le a naʻo le faʻamaeʻaina ma, pe a tatau ai, totoina.

Taunuuga o Gaylardia aloaʻia

Aʻo lei oʻo muamua le taumalulu, e tatau i tamaʻi laititi ona tipi uma pepa laulaʻau o loʻo felafolafoaʻi ma le eleele. A maeʻa lenei mea, e tatau ona ufiufi laau i le lau lauʻeleʻele pe ufiufi i lala paʻu. E le manaʻomia ona ufi laau i le taumalulu na sosoo ai. O le gaioiga o gaillardia e tatau ona naʻo le tausaga pe afai e totoina i se eria e itiiti sina kiona ma le malulu malulu.

Vaʻa ma ituaiga faʻatasi ma ata ma igoa

Faatasi ai ma faifaatoaga, eseese gaillardia, ia e taʻutaʻua ma faaletausaga, e matua lauiloa lava.

Laulelei Gaillardia (Gaillardia pulchella)

O le Gaillardia matagofie o le sili ona lauiloa i fugalaau fugalaau i totonu o ituaiga taʻitasi tausaga. O le togavao o lenei fugalaau e totogo. I luga o pito i luga o le pito i luga ma le maualuga o pononcles o ato e le mafai ona oʻo i ai, e mafai ona oʻo mai le lautele mai le 6 i le 7 centimita. O le lanu o peti reed e matua ofoofogia lava. O lea, e suia mai le lanu mumu-lanu violē poʻo le piniki-lanu violē i lalo i le samasama i le pito i luga o le gaʻo. O fugalaau maʻoti ei ai se lanu matagofie, e pei o: lanu mumu. O lea ituaiga o laau e tele ituaiga masani:

  1. Valiina (piceta) - e matua tele naua mea e tutupu, lea e mafai ona faʻamaualuga pe lua-faalua. E mafai ona valivali ia ato i lalo o lanu eseese, e pei o: lanu mumu po o le samasama-lanu mumu (lua-lanu).
  2. Lorenza - O ato i lalo o Terry o loʻo i ai le lapoa. O le tuufaatasiga o ia mea e aofia ai fulu lanu mumu-lanu mumu po o samasama e pei o se fugalaau e pei o se nifo dentate.

O ituaiga sili ona lauiloa:

  1. Laʻau mumu - 'atoʻamea-ato o lenei ituaiga o mea faʻatau. Latou te aofia ai fugalaau e pei o nifo, e fai a latou lanu laʻau.
  2. Lanu samasama - O ato a Terry o le fulufulu foliga e aofia ai fugalaau lanu samasama.

Eseesega e pei o Lolipups ma Jayeti e sili ona lauiloa i le aganuu. Ae o le gaillardia galardia (Gaillardia amblyodon) e le fiafia i le fiafia tele i tagata fai togalaau.

Gaillardia spinosa (Gaillardia aristata)

Spiny gaillardia o se faʻalauiloaina lea e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga. O le fanau mai o sea ituaiga laau o Amerika i Matu. Faʻasolo i lalo vaega o le Pine i le vaega pito i lalo, ma i luga o le fogaeleele o loʻo i ai se lalata tele. O le maualuga o sea vao e mafai ona ese mai le 30 i le 75 senitimita. O le foliga o pepa laupepa atonu e le lelei, mamao pe leai foi. Latou te mausali pe faʻavaivai, ma o loʻo i ai le pubescence io latou luga. Laʻau moa e leai se aoga, ma o laʻau basal o petiolate. O ato taʻitasi e oʻo atu i le 12 senitimita. O la latou tuufaatasiga e aofia ai fugalaau fuga ma le susulu tele, lea e masani ona valiina i lanu samasama, moli poo le lanu mumu-lanu mumu o lanu eseese. O fugalaau fugalaau e faʻamalosi samasama. O le amataga o le tupu aʻe e tupu ia Iuni. Fausia talu mai le 1812. O ituaiga togalaau o lenei ituaiga o meaola e tasi le igoa - tele-flowered gaillardia (Gaillardia grandiflora). O ituaiga sili ona lauiloa o:

  1. Mandarin orange - o fuga fuga samasama-lanumumu.
  2. Laʻau Mama - o loʻo iai fuga lanumumu mumu ma le lanu samasama.
  3. Daisa - o fuga o fuga fugalaau e samasama, ma i le faavae latou te lanu mumu.

Hybrid gaillardia (Gaillardia hybrida)

O lenei meaola na fanau mai e ala i le laasia o se Gaillardia matagofie ma isi ituaiga o Gaillardia. O le maualuga, o pupu e latalata i le 0.8 mita. O le fuga e amata ia Iuni-Aukuso. O ato inflorescence e mafai ona faʻapaʻulua, faigofie ma faʻafefe, ma i la latou lanu e tele lanu samasama, lanu mumu ma le lanu enaena. O ituaiga sili ona lauiloa:

  1. Primavera - o se vavao pupuu, mafolafola maualuga e mafai ona oʻo ile 25 simita. I le aotelega, e oʻo atu i le 8 peduncles e mafai ona fausia mai le tasi o le faletupe, i luga o luga o luga o luga o le pito i luga e tele (pe tusa ma le 12 centimita) inflorescences.
  2. Arizona San - o se vao vao maualuga e mafai ona oʻo atu i le 20 simita. E susulu tele ma malie mo se taimi umi mai le amataga o le taumafanafana i gutu malulu.
  3. Alo - o le vao e oʻo i le maualuga o le 0.5 i le 0.6 m. O le lanu o fuga fugalaau o le samasama auro, ae o le manulele e samasama samasama.

E le gata i lea, o nisi ituaiga o meaola e pei o le gaoleryia (Gaillardia lanceolata) o nisi taimi e totoina ai.