Fugalaau

Ledum - o se laau oona

O le igoa Rusia "Ledum" e sau mai le veape tele "lulled", o lona uiga o le "inona", ma o le upu "lulled", ua galo i lo tatou taimi, e mafua mai i lona uiga: oona, vevesi, tart, malosi. O lenei igoa e atagia mai ai se uiga taua o lenei laau afu - o se manogi malosi, manogi malosi. O le saienisi igoa o Ledum o le "Ledum" (Ledum) e sau mai le eleni Eleni - e pei ona taua e Eleni anamua le laau lea na maua mai ai le resini oona - frankincense (ladanum).

Rhododendron o Greenland, po o Ledum o Greenland. © David A. Hofmann

Faamatalaga o Ledum

Ledum (Ledum) - o se ituaiga o laau mai le aiga o Heather.

I le itu i Sisifo, o ituaiga o le genus Bagulnik ua aofia i le ituaiga o Rhododendron talu mai le 1990 (Rhododendron), i le gagana Rusia e le o le faaliliuina o tusi, o lenei manatu i le faavasegaina o lenei ituaiga e lei lagolagoina muamua.

Ledum tupu i le malulu ma le gataifale o le Northern Hemisphere. E 6 ituaiga, e 4 e taatele i Rusia. O Ledum e fai ma sui o laau afu ma laau talatala i le ea, fesuisuiai, atoa, paʻu, e masani lava i se afifi afifi, lau.

O laʻau ma lālā o le rosemary vao emitu se manogi malosi, lea e faʻamatalaina e le mea o loʻo iai i se mea faʻapitoa o le suauu taua i totonu o le laau, o loʻo i ai ni mea faʻafefe e aafia ai le faʻalavelave o le tino ma mafua ai le vevela, maʻi vevela, leu, vomiting, ma o nisi taimi e le malamalama ai.

O fugalaau e paʻepaʻe paʻepaʻe, e lima-vaega, i luga o le lapisi poʻo le faʻaogaina o meaʻai i pito i tua o tausaga ua mavae. O le fua o Ledum o se pusa lima-lima, e tatala mai le pito i lalo. O fatu e laiti tele, winged.

O Ledum e faʻalauteleina i fatu, i aganuu - e ala i le tipiina, tuʻuina, vaevaeina o vao ma aʻa.

E masani ona taʻua le rosemary o le daurian rhododendron, o ona lālā e faʻatau i le taumalulu. Ae o le Daurian rhododendron e leai se mea e uiga i le rosemary.

Rhododendron dauric (Rhododendron dauricum). © kp_arnarb

Tupulaga Ledum

Ledum totoina

O le taimi sili mo le totoina o Ledum o le tautotogo. Ae peitaʻi, afai e faʻatau le laau ma se aʻa faʻamau, e le afaina tele le taimi o le totoina. Talu ai ona o laau toto e totoina i se nofoaga tumau mo le tele o tausaga, e tatau ona 30-40 cm le loloto, e ui o le tele o ona aʻa e loloto i le 20 cm. Afai e te manaʻo e faia se mea manaia, ae faʻatali ni nai tausaga seia oʻo ina tupu se kopi se tasi, leai se onosai, totoina ni vao, ae o le mamao i le va o laau i le vaega e tatau ona 50-70 cm.

Ledum eleele

Ledum sili le eleele. O le mea lea, ua tumu le lua i se paluga e aofia ai le maualuga o peat, eleele felafoaʻi ma le oneone i le tutusa (3: 2: 1). O nisi o ituaiga meaola e mafai ona ola i luga o oneone palapala. Mo se faʻataʻitaʻiga, Greenland Rosemary ma le rosemary tele, lea e aofia ai le vaega o le eleele i vaega lava e tasi, ae o le tele o le oneone. I le pito i lalo o le lua, o se vaega o le 5-7 cm o loʻo ufiufi i le alavai e aofia ai pepa lapoa ma oneone. Lauga o loʻo mulumulu.

Ledum. © Wayne Weber

Faʻasa

Mo le faatumauina o le maualuga o le eleʻele o le palapala, e tatau ona faʻaauau (2-3 taimi i le masina) vai vai ma suavai faʻaleleia. O fagota e fafagaina faʻa-tasi i le tausaga i le tautotogo ma le faʻaaogaina o minerale atoa. Ua lava ia Aperila-Me e faʻasese le 1.5-2 tbsp i le vao. l fuālaʻau.

E faʻafefe ai le faʻaleleia o le suavai, ae le talia le lamala ma le faʻapipiʻi eleele. E fautuaina foʻi le faʻamalolo, ae faʻaeteete, talu ai o aʻa e lata i luga o le aʻa o le aʻa e mafai ona faaleagaina

Tausia o Ledum

E ui i le mea moni e tupu le rosemary vao i luga o eleele leaga i totonu o le togalaau, latou te manaomia meaai e tupu lelei. O le mea lea, e taua le fafagaina o laau. E sili atu le faia o lenei mea i le tautotogo, e tasi i le vaitau. Mo le lalaga pito i luga, ia faʻaaoga fualaʻau minerale atoa i le fua faatatau o le 50-70 kalama mo le m2 mo fale taʻitasi matutua, mo faʻatoʻaga laiti - 30-40 kalama i le m2.

I le taumafanafana ma vevela vevela, e manaʻomia e le rosemary ona faʻasaina. O le mea lea, ia le itiiti ifo i le tasi i le vaiaso e tatau ona matua fafagaina i le 5-8 lita o le vai i le faʻatoʻaga. A maeʻa lena, o le eleele o loʻo siomia ai le vao e mafai ona vaʻaia ma le faʻaeteete ma e tatau ona mulimulitaʻi i le peat, e taofi ai le susu. Tatala le eleele, pei ona uma ona lauiloa, ma le faaeteete, talu ai o aʻa o loʻo latalata latalata i le palapala.

Ledum e le manaʻomia se teuteuga faapitoa. Ina ia faatumauina se foliga teuteu, na o le vevela ma lala lala pe a mavae le vaitau o le taumalulu.

I le aganuu, o le rosemary vao e puipuia i faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi, atonu ona o se mea manogi fefe.

Fatuga o le rosemary. © Lora Black

Ledum faatupulaia

O ituaiga uma lava o loʻo faʻaleleia e fatu ma le vevela. Ae o le faapipiiina o mea e manaomia ai nisi tomai ma malamalama. Mo aʻafiaga lelei o le aʻa, e tatau ona togafitiga le mafanafana i le 0.01% heteroauxin solution mo le 16-24 itula, ona fufulu lea ma faʻapala i se pusa. Ae tusa lava pe a uma ia ituaiga togafitiga, e na o le pau lava e faia ai le igoa, ma o aʻa e ola ae i le tausaga e sosoo ai.

Faaaogaina Ledum i le Faatoaga

Ledum of all kinds - o laau matagofie ma manaia. Totoina i le togalaau, latou te teuteuina i taimi uma. O le manogi o laulaau fou ma lala o le rosemary e afaina ai iniseti mumu toto, e puipuia ai le furs ma le fulufulu mamoe mai moa. E le gata i lea, o le a latou puipuia oe, aua o vailaau e tuʻuina atu e lau laʻau e aʻafia ai siama faʻaleagaina i tagata. Ma o ai na te iloa, masalo o le a fai mai le faʻafetai lata mai i le natura mo le fausiaina o lenei laau "faʻafefete" ma faʻamagaloina ona o ona mea e onā ai.

Faʻalogo! I le taimi o le fugalaau, e faʻaaogaina ai vailaʻau i le ea, lea e tele naua le aʻafiaga o tagata (ulu o le ulu). E le gata o le laau lava ia e oona, ae o le meli foi e aoina mai ona fugalaau (o le meli "inu," lea e le mafai ona aina e aunoa ma le kuka). O le mea lea, e ui lava o nisi tusitala e taʻuina lenei laau i mea teuteu, e tatau i se tasi ona mafaufau pe tatau ona tupu i totonu o se toga o le heather pe leai foi.

Greenmarymary. © J Brew

Faʻasoifua maloloina o Ledum

O ogalaau o loʻo i ai se faʻalavelave atoa o mea galue, lea e fuafua ai le faʻaogaina oo latou aʻafiaga i le tino atoa. O le mea lea, e matua faigata lava ona vaeluaina laau i tagata e faatalitali, antitussive, bronchodilators, ma isi. Faatasi ai ma tagata, Ledum ua manatu e toetoe o se vailaau masani. E i ai le antispasmodic, faʻamoemoe, diaphoretic, diuretic, faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi, nakoti ma mea totino, o loʻo i ai le diuretic, antimicrobial activity.

Faʻalogo! O le vailaau oona. O fualaau faʻapitoa e lamatia ai faʻalavelave ma e lamatia ai foʻi i le ola.

I totonu o tagata faʻamuamua, o le rosemary e faʻaaogaina mo faʻamaʻi pipisi; bronchitis, tracheitis, laryngitis, pneumonia, maʻi, bronchial asthma, tale, moe, ma manuʻa, faʻapea foi ma gata ma iniseti. E togafitia lelei i faʻamaʻi o le manava, o le dysentery, spastic enterocolitis. E faʻaaogaina foi i togafitiga o faʻamaʻi ate, fiva, cystitis, pyelitis, maʻi o le ate.

E masani ona faʻaaogaina i le ituaiga baths ma lotions mo le togafitia o faʻamaʻi mai fafo (faʻavalea o le eczema, gelbite, suauʻu, siama), maʻi o le tino, siama faʻasolosolo masani, gout, osteochondrosis, faʻamaʻi. O loʻo i ai se aafiaga lelei i luga o le gasegase, maʻisuka ma le tino o le tino.

Laʻau o le Rosemary ua faʻaaogaina i le ituaiga o fusi e avea o se meafaigaluega e faʻaitiitia ai toto toto, faʻaleleia le toto, ma le le lava. O le malosi o le rosemary vao i le toto maualuga na faaalia. O tagata gasegase e faʻafeiloaʻi lelei le rosemary e tusa lava pe faʻaaoga umi; e le afaina ai ni aafiaga ogaoga.

Mai le mama o le rosemary vao, o le sauniuni o le ledin ua faʻaaloaloaina pisinisi e avea o se antitussive, bronchodilator. Ledum taua o le suauu o loʻo i ai faʻamatalaga nakoti e faʻaaogaina i le gaosia o pia ma vodka.

Aisea, muamua lava, e uiga i totoga faʻalaulela? O mea taua o le Ledum (anise, elecampane, mint, pine pine) e matua aoga lava i luga o le mucous membranes o le alamafa. O tagata ma faʻamatalaga faʻapitoa i le faʻaaogaina o le rosemary mo le togafitiga o totoga a le tino malaʻi e matua mauoa lava.

Ituaiga o Ledum

Marsh rosemary (Ledum palustre, poʻo le Rhododendron tomentosum)

Ledum marsh e tufatufa atu i le natura ma e masani ona maua i aganuu. Faʻailoa e le tagata le igoa: bagun, bagula, fofo, atua fafine, afifi, pusa, otaota, maso, pusa, oregano, oregano, cannabis, cannabis swamp, fatu lapoa, vao vao, togafiti pala, vao vao.

O le laufanua o Ledum o le pitonuu Arctic, East European Plain, Western and Eastern Siberia, Western, Northern, Southern Europe, North Mongolia, Northland China, Korea, North America. E tupu i luga o le tele o vaomatua ma vaomatua i luga o peat bogs, i luga o pusa, i lalo o le vaomatua o vaomatua, i luga o mauga ma vaitafe, i luga o mauga, i vaega, i totonu o tamai vao, i totonu o vaomatua o le arasi.

Ledum marsh (Ledum palustre). © Raino Lampinen

Marsh Rosemary o se ogalaau e sili ona maualuga i le maualuga o le 50 i le 120 cm, faatasi ai ma vavao mama e ufiufi i le "papa" mafiafia na lagona ai le le faia. O le umi o le vao i le matua e tusa ma le 1 mita. O laʻau e le faʻavalea, pouliuli, susulu, ma le manogi. O pito o laulaau ua afifi lelei. Fugalaau (e oʻo atu i le 1.5 cm le lautele) e papaʻe, e le masani ona maua le piniki, manogi manogi, i le tele o faʻafefete (Me-Iuni). O le pusa fualaau aina e amata i lima apaʻau. Fua o fatu i le ogatotonu o Aukuso. O aʻa e le lelei, faatasi ai ma mycorrhiza.

Greenland rosemary (Ledum groenlandicum)

O le nofoaga masani o Ledum o Greenland o le itu i matu ma sisifo o Amerika i Matu. Faʻateleina i totonu o peat bogs. E seasea lava i le aganuu, aemaise lava i le aoina o togalaau aina i St. Petersburg, Riga, i Kanata, Amerika, Siamani ma Suitiselani.

Greenland rhododendron (Rhododendron groenlandicum), poʻo Greenland Rosemary (Ledum groenlandicum). © Meggar

I le taimi nei, i le lafoga, o le ituaiga e lauiloa o Rhododendron greenland (Rhododendron groenlandicum) I le taimi muamua, o le ituaiga na tofia i le ituaiga o Bagulnik (Ledum) ma o lona igoa o Ledum o Greenland (Ledum groenlandicum), i le gagana Rusia, gagana, o le ituaiga o meaola ua lauiloa i lalo o lenei igoa.

Greenmary Rosemary o se vao e oo i le 1 mita le maualuga, ma laʻau lapopoa (e oo i le 2.5 cm le umi), fugalaau paʻepaʻe (e oʻo i le 1.5 cm le lautele), e aoina i se faʻafefe o le faamalu. E fuga mai le ogatotonu o Iuni i le lua tausaga o Iulai. Laʻau e amataina i le faaiuga o Setema. O le tuputupuaʻe e faʻalelei. Mai le faaiuga o Iulai seia oo i le afu o le taumalulu o loʻo i ai tulaga o le tuputupu aʻe lona lua e mafua mai, atonu, e le maua e le pito o weni laʻititi se taimi e faʻamalamalama ma faʻamago. Peitai, e le afaina ai foliga vaaia.

Ledum creeping or Ledum ua punou (Ledum decumbens)

O le laufanua o Ledum Creeping: Siberia i Sasaʻe, Sasaʻe Mamao: Chukotka, Kamchatka, Okhotia, Sakhalin, North North Amerika, Greenland. E tupu aʻe i totonu o le togavao i luga o luga o laufanua vao, i luga o mauga oneone, ogaoga, i totonu o vao o vao arasi, i mauga maualuga sphagnum bogs, rocky placers.

Ledum creeping or Ledum ua punou (Ledum decumbens). © dimorfant

Evergreen e afu 20-30 cm le umi. E susulu lemu, ae taʻitasi tausaga mai le lua tausaga o Me i le ogatotonu o Iuni. Fua e le masani ai. O fua e amata i le faaiuga o Aukuso. Tuputupu ae lemu, tuputupu ae faaletausaga e tusa ma le 1 cm.

Ledum tetele (Ledum macrophyllum)

O le lauʻeleʻele o lapopoʻa lapopoʻa Bagulnik: Siberia i Sasae, Sasaʻe Mamao: Sakhalin, Primorye, vai o Amur River; North Korea, Iapani (Hokkaido). E tupu aʻe i le gaogao o vaomatua o coniferous mountains, i sphagnum bogs, i tafatafa o tulimanu o maʻa maa i totonu o vao o vao vao.

Rhododendron Tolmacheva (Rhododendron tolmachevii), poʻo le Lentum macrophylla (Ledum macrophyllum). © Ross Bayton

O le rosemary-lapotopoto, na faamatalaina e A.I. Tolmachev i le 1953, ua taʻua o le synonym mo le ituaiga Rhododendron Tolmachev (Rhododendron tolmachevii).

Ledum e tele-faʻafeiloaʻi - o se vao vao e oʻo i le 1.3 mita le maualuga. E fuga mai le afa lona lua o Me i le sefulu tausaga muamua o Iuni. O fua e amata i le faaiuga o Aokuso - amataga o Setema. O le tuputupu ae faaletausaga o le 3-4 cm, e seasea 6-8 cm.