Fale taumafanafana

Fale puipui i totonu o se nofoaga e sosolo ai: faia faʻatautaiga fanua

O le filifilia o se nofoaga mo se fale o le atunuu, togalaau ma fualaau faisua, o tagata o le taumafanafana i le lumanaʻi e masani ona manaʻo i nofoaga mafolafola lea o le a manaʻomia ai se taumafaiga itiiti. Ae ui i lea, o le puipui tumau i luga o le nofoaga e faigofie ai ona liua le le mautonu o le toomaga i ni mea lelei, ma o sina sauniuniga masani o le a fesoasoani i le fatuina o se laufanua tulaga ese ma ou lava lima.

O le faʻatauina o se fanua fanua o se faaiuga tonu. Mai vaaiga o le toomaga e faalagolago:

  • faigofie ona faʻaaoga le vaega;
  • le malosi ma le tau o fale fau;
  • le eria e mafai ona vaʻaia mo togalaau ma togalaau mo togalaau.

O se togapulega na fiafia i vaʻavaʻai poʻo le tu i luga o se paʻu o le tau e le o malamalama i ai tagata nonofo i le mafanafana. Mo le fausiaina o se fale poʻo se tamai fagafao, o le a tele se taimi, taumafaiga ma tupe e faʻaleleia ai le teritori ma puipuia ai mai otaota.

Faamoemoe o puipui tumau

E mafai ona aloese mai nei faafitauli? O tagata taʻutaʻua fanua ma tagata masani i le mafanafana ua iloa le auala e suia ai vaivaiga o se nofoaga faʻasao i tulaga lelei. E na o le mea e le tatau ona faʻaumatia, ae ia faʻamautuina le tafe. Mo le mea e manaʻomia le puipui faʻaofuofu.

Afai, i le fuafuaga, o ia fausaga o maʻa, sima, laupapa poʻo isi mea e fuafuaina, o le tele o totogi o galuega e mafai ona tufatufaina atu.

Fuafuaga lelei-mamanu:

  • tausia le natura masani o le upega tafailagi;
  • puipuia le otaota paleni o le palapala mai ituaiga uma o otaota;
  • fesoasoani i le faatulagaina o se mea e maua ai le tele o laʻau ma fugalaau fugalaau, lea e faʻaleleia ai le teritori ma vaevae ai i vaega o galuega.

O puipui maualalo i le nofoaga o loʻo i lalo i le talosaga a lē e ona e mafai ona liua i se nofoaga mo se faasitepu pe avea ma se togalaau. Maota puipuia e sili atu ona matagofie e pei o se faavaa mo se togalaau fugalaau po o se nofoaga e fai ai faafiafiaga.

Fausia o mea puipui

I avanoa avanoa, o laau e masani ona faʻaaogaina e faʻafefe ai le matagi ma le suavai. Laʻau ma laau talatala ma se aʻa faʻamalosi e faʻafefe ai le tafega, puipuia ai vaitafe mai le tuputupu ae, sui le laufanua ma le maumau le eleele palapala lelei.

I totonu o se fale e gata ai le taumafanafana, o lenei faʻaogaina o mea faʻapitoa e le o se fofo sili ona lelei. E le gata ina totoina laau toto i le tele o avanoa taua, ae e le o se mea taua tele foi. Ioe, ma faʻatali seʻi oʻo ina matutua, e silia ma le tasi le tausaga. E sili atu le faigofie ma sili atu ona lelei le faʻaaogaina o mea faʻalefalelagi faʻapitoa mo le taofia o puipui i le atunuʻu:

  • piliki;
  • maa natura o ituaiga eseese;
  • sima
  • se laau.

E lelei tele mo le fausiaina o puipui puipui i luga o le saite ma ou lava lima. Ae peitai, pe a fuafua le mamanu, e tatau ona e manatuaina o le puipui e tatau ona tu mo le sili atu ma le tasi le tausaga, ia e tetee:

  • aafia i le susu o le eleele;
  • mamafa mamafa o le fausaga;
  • mamafa o le eleele i soo se taimi o le tausaga;
  • fesuiaiga o le vevela taʻitasi ma le aʻafiaga o isi mea taua mai fafo.

O filifiliga taʻitasi e iai ona lava tulaga, o mea lelei ma faʻamalosi, faʻapea foʻi ma mea masani. E faʻaaoga lenei i le masini tua, i le faʻaopopoina i le puipui, lea e aofia ai se faʻavae mautinoa ma alavai, faʻamautinoa le maligi o le susu.

Fale puipui o laau

Afai o le mamanu o le 'upega tafaʻilagi ma le fale e faʻaalia ai foliga o le' auala '' eseʻese 'ma faʻamalosia le fesoʻotaʻiga ma le natura, o se filifiliga sili ona lelei o le puipui o loʻo faʻafao le laupapa. O le ala pito sili ona faigofie ma sili ona faatuatuaina o le fausia lea o se paʻu tele o le tu i luga, o ni ogalaau mama e fetaui i le isi, o le vaega pito i lalo ua eli i lalo ma o loʻo taoto i luga o se aluga o maa paʻu.

E faʻamalosia le malosi o le faʻasolosolo o loʻo i luga, e filifilia e le mafiafia o le ogalaau, lea e muaʻi faʻamago ma togafitia faʻatasi ina ia puipuia mai meaola faalafua ma le pala. Pe a filifilia se mea, e tatau ona manatuaina o le tasi vaetolu o le pa puipui e tatau ona taʻatia.

Galue i luga o le puipui o le masini i le atunuu e amata i le faataatiaina o nofoa. Latou te eli i le 10-15 cm loloto atu nai lo le lalolalo eleele o ogalaau, ma le lautele e 20 cm le sili atu nai lo le lautele. E taua lenei mea e fatu ai se faavae, faiga faʻavaivai ma le faʻamamaina.

O le iliili o le kalaupapa i le pito i lalo o le fagu ua faʻatulagaina, ona faʻapipiʻi ai lea o ogalaau sauni. E mafai ona e faʻaputu faʻatasi e faʻaaoga ai le uaea, sikulima poʻo fao o le umi talafeagai. O le faatumauina o se tulaga i luga i le eleele e fesoasoani i le faatumuina i oneone, piliki piliki po o maa paʻu. O le maualuga o fausaga e sili ona lelei e faʻaogaina i le faʻafefiloi oneone.

Le vaʻaia le faʻafesoʻotaʻi o le laau i le palapala susu, o le tua o le puipui e vaʻavaʻai ma se laupepa poʻo mea faʻapena e tutusa. O le va i le va o le fausaga ma le eleele ua faatumulia i le alavai, ua aveese paipa mo le tafe o le susu.

O le mamafa, mamafa le palapala ma le maualuga o le puipui, o le sili atu ma le malolosi ma le malosi e tatau ona i ai. O le le lelei o le fausaga e mafai ona faʻavaivaia ai le fausaga. O fua faʻapitoa e faʻamalosia ai pa puipui e fesoasoani e aloese ai mai le faʻaitiitia.

O le "laina" o le laupapa e fausia i le auala lava e tasi. O le matafaioi o le lagolago mo ia o loo taina lemu i le tutusa o vavao i le va o pou.

E faʻapefea ona fai se puipui puipui o maa

O galu e tafe i le vai ma le matagi, o se maa faʻafefeteina, maʻa mafolafola ma maʻa tele maʻa. O nei mea e le gata naʻo le umi, ae e fetaui lelei foi i soʻo se laufanua. E le o se mea e ofo ai le puipui o le puipui i le vaega o loʻo i lalo o se tasi lea o filifiliga e sili ona lauiloa.

Faʻalagolago i le mamanu, faʻamoemoega, ituaiga o eleele ma maʻa na filifilia mo le fausiaina, faʻaoga:

  • otaota mago e faʻatumu ai va i le va o elemene ma eleele;
  • fusi maʻa masani mo le tuʻuina o maa.

A o le i faia se puipui o le mafiafia, saunia le faavae mo le fausaga. Muamua, latou teliina se faaputuga i lalo o le faavae, fausia le fauina, ona sasaa lea i le sima ina ia tumau ai le isi 15 cm i le palapala.

Ina ia mafai e le faavae ona faamaonia le malosi o le mamafa o le lagolago, e tolu taimi e lautele ai le lautele nai lo le puipui, ma a uma ona sasaa e faatagaina e tu ma faamalosi mo ni nai aso.

O se mea e faia e le tagata lava ia mai le pa puipui e mafai ona mafai ona faʻamalosi pe faʻapitoa. O le laina muamua o loʻo tuʻuina atu i maʻa sili ona telē, i le lumanaʻi o loʻo faʻaaogaina i le lapoa ma foliga ina ia sili atu le malosi ma le malosi o le puipui. O le avanoa i le va o maʻa ma le maualuga e tumu i le faʻavaivai.

Aʻo leʻi faia se puipui faʻamau o maa na tuʻuina i se vaifofo, e sili atu le fufuluina o maʻa. O lenei mea o le a sili atu ona lelei le faʻaleleia o le faʻaogaina o meafaitino ma tuʻuina atu i le fausaga le malosi faaopoopo.

O le faʻaopoopoga, o le lapisi o maʻa e faʻaaogaina e faʻamalosi ai le ala. O le lalaga i le tele ma le foliga, e le faigofie ona tuʻu faʻatasi. O le mea lea, i le fausiaina o se pa puipui e fai-oe-oe mai le kulifa o le a avea ma gabions.

O nei fausaga o pusa e faʻapipiʻiina i le uʻamea umi. Latou te faafaigofieina le galueaina o le taimi, e fuafua lava i le tele o sela, e fetaui lelei mo maa tetele ma maa maʻa. I le va o latou lava, o paʻu o le tagata lava ia e faamau i le uaea, ma o le ruberoid poʻo le geotectile o loʻo tuʻuina i le va o le puipui ma le eleele.

Fale puipui i piliki i se nofoaga e sosolo

O le puipui o le masonry e faia i piliki e eseese lava nai le fausiaina o le puipui o le fale. O le malosi faʻavae e faʻamautinoa e ala i le sima, o le mafiafia o le fausaga ua filifilia e faavae i luga o lona maualuga, tulaga o fesuiaiga ma foliga o le malifa, lea o le a faamalosia ma teuteuina.

Mo se faʻataʻitaʻiga, mo le afa mita le maualuga, faʻatulagaina i le afa piliki e lava, ma e sili atu le tuʻuina atu o le tuavai i luga ae o le mita mai le tasi ma le afa piliki, ae le galo e uiga i le alavai. O faʻamaʻi e tuʻuina i vaeluaga tutusa i le va o le muamua ma le lua o papa o piliki. O le avanoa i le va o le puipui ma le faʻamaufaʻailoga ua faatumulia i maʻa maʻa.

O poloka fale o se mea lelei tele i piliki umi ae taugata. E le na o tau taugofie, ae sili atu foi, lea e faafaigofieina ma faatele ai le galuega.

Faatasi ai ma se faavae fausia lelei, o se faia-o-oe lava, faia mai poloka, taofia le puipui e umi lava, ae itiiti le teuteuina. Ae o sea ituaiga fausaga e mafai ona teuteuina i se maa foliga poʻo se tui.

E faʻapefea ona fai se puipui puipui o le sima

O fausaga faʻamautu o se ituaiga o tulaga maualuga o le malosi. O ia pa puipui e fesoasoani e taofi ai le tele o voluma o eleele, maua ai le malosi o le eleele, maoaʻe.

E faʻapefea ona fai se pa puipui o le sima? Le mamanuina o faʻamoemoe, mo ia:

  • saunia se vaeluaga mo le faavae,
  • o se aluga o lapisi ua sasaaina i lalo;
  • faʻamalosia i se uamea;
  • faia le fomu, sasaa faʻafefiloi.

O se elemene faʻatulafonoina o le puipui o loʻo faʻaaogaina e le tagata lava ia e faʻaogaina ai le sima ole alavai. O le vaeluaga o loʻo i ai i le va o le fausaga ma le tumutumu ua tumu i le lapisi, piliki piliki poʻo le iliili. O lenei palapala e puipuia ai le palapala ile palapala i le taimi o timuga ma pe a malulu le kiona. Ma o masini e faʻaaogaina i luga o se papa o le sima e aveese ai le sili atu o le susu.

Ina ia natia le lanu uliuli, e fuafua e le au mamanu le faʻaaogaina o le falesa, maʻa masani poʻo le ola i luga o laau. O le sima vaʻaia e mafai ona togafitiga ai le eleele ma le kefir. Lactobacilli ma siama e fesoasoani i le tuputupu ae o le galu, lea e fesoasoani e fetaui ma le puipui i totonu o le laufanua.