Laʻau

St. John's wort

O le laau fugalaau o St. John's wort (Hypericum) o se sui o le aiga o St. John's wort, ae muamua o lenei ituaiga o se vaega o le aiga Kluzievye. I lalo o tulaga masani, o le St. John's wort e maua i nofoaga mama, ma e oʻo foi i lalo o le vailaʻau i le itu i saute o le Itulagi i Matu. Ua salalau tele i le Metitirani. O le igoa o lenei ituaiga o le Latinization o le upu Eleni, lea e aofia ai aʻa e 2, faaliliuina o le uiga "faatatau" ma le "heather". E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o St. John's wort o se laau toto e fiafia e ola lata ane i le vao. O lenei ituaiga e fusia pe tusa ma le 300 ituaiga. Ae ui i lea, i le vaeluagalemu, i tulaga masani, o le St. John's wort e sili ona taatele le tetrahedral ma St. John's wort, po o le popo. O nei ituaiga o meaola e faʻaleleia, e pei o le telegreen hypericum, ua tupu aʻe e pei o laau teuteu.

Taunuuga o le Hypericum

O le vailaau oona, poo le togafitiga i tagata e taua foi o le toto toto, St. John's wort, St. John's wort, mutia mumu, toto, anufe, toto. Mai i le vevela, ma le malosi o le rhizome, o le tele o lala laau toto ua totoina i tausaga taʻitasi, lea e oʻo atu i le maualuga o le 0.8 mita. I luga o le laufanua lamolemole o le au e 2 ni laina uumi umi. O lapisi felafolafoaʻi e le mafai ona faʻaaogaina e faʻatapulaʻaina ma maua ai se foliga lautele-evoid pe foliga mai. O le umi e tusa ma le 30 mm ma o le lautele e tusa ma le 15 mm. I luga o latou fogaeleele e tele laufanua, e mafua ai ona taʻua le laau ua gaogao. O fugalaau saʻo o le lanu samasama auro ei ai uumi uumi, lea e fufusi i 3 paʻu. O nei fugalaau e aoina i racemose-corymbose apical inflorescences. O le amataga o le olaola e tupu ia Iuni, ma o lona umi e 20-30 aso. O le fua o se pusa o le tripostral e tele-pulumu ma se pito i luga. O le fua o fua o le vaʻaia.

St. John's ola maloloina i le avanoa

Savaliga o St. John

O vailaʻau faʻamaʻi ma togalaau e mafai ona vave faʻaleleia e le fatu. E leai se mea faigata i le totoina ma le totoina o lenei laau toto. O le luluina o loʻo faia i le amataga o le tautotogo po o Oketopa. I le autumn, e mafai ona faʻaaogaina fatu fou mo le luluina. Pe a totō i le tautotogo, e manaʻomia e le fatu le faʻamalosi, ona o lea e tatau ona tuʻufaʻatasia ma le susu ma tuʻu i totonu o se fagu vailaau poʻo se pusa palasitika, lea o loʻo tuʻuina i luga o le fata o le pusaaisa ua fuafuaina mo fualaau faisua mo le 6-8 vaiaso. Afai o le luluina sa faia i le tautoulu, ona tupu mai ai lea o le toto i le tautotogo vave, ma o le a avea ma laau totogo. Ae afai o le tautotogo e tu i fafo e pei o le vevela po o le pala, o le foliga mai o laau e le mafai ona faatali pe leai foi. I le taimi o le tautotogo o le totoina, o laau laiti e faʻaalia i se faʻagasolo lemu.

O le faʻaleleia o eleele e tatau ona saunia muamua, o lea mo le taumalulu e luluina ai lenei mea i le taumafanafana, ma mo le tautotogo - i le tautoulu. Mo le lūlūina, ua fautuaina e filifili se laufanua lanu e puipuia lelei mai matagi malulu. O le oneone faʻamamaina e tatau ona oneone poʻo le lanu. O i latou e sili ona lelei i le St. John's wort, o aniani ma kāloti. A maeʻa ona eliina, e tatau ona faalua le taʻavale, ona oʻo ai lea i le pito i luga o le 'upega taʻavale i se rake. Pe a eli i totonu o le palapala, faʻapala pea pe fuga vao e tatau ona faʻaofiina (i le 1 sikuea mita 3-4 kilokalama). O le eleele sauniuni e tatau ona tafe, a maeʻa ona amata lea ona toto. O fatu e totoina i laina, ae o le laina o laina e mai le 15 i le 20 senetimita. E te le manaʻomia ona eli fatu i totonu o le eleele, ae e tatau ona fufuluina i luga ma se fasi elemole o le eleele poo le oneone. Ona togafitia lelei lea o fua o faatoaga. Afai o le fatuina sa faia i le tautotogo, ona faʻavaveina lea o le totoina o laau, e fautuaina e ufiufi le eria i le ata.

St. John's wort

I le tausaga muamua o le tuputupu ae, o lenei laau toto e seasea ona tupu, ae ui i lea, e manaʻomia pea le tausiga lelei. I le vaitau o le tuputupu ae, e tatau ona vele le saite pe a ma le tolu taimi, ma e tatau foi ona mautinoa o le a le mafai ona vaʻaia le eleele. Aua nei galo e suavai le St. John's wort i le taimi. Amata mai le tausaga lona lua, o le eleele i le tautotogo e tatau ona atuatuvale, ae o le tausaga ua mavae e tatau ona vavaeeseina. E na o le maea lava o le maualuga o palapala i luga o le nofoaga e faʻamaʻe ai. Afai o loʻo i ai le lāmala ma le vevela, ona manaʻomia lea ona faʻaopopo le numera o vai. Afai e timu tele i le taumafanafana, o le a le tatau ona fausiaina lenei vai.

O St. John's wort o se mea taua e faapea o le tele o tausaga o lona tuputupu aʻe e mafai ona matua faʻapalapala ai le palapala, o se taunuuga o le a faʻaitiitia le fua o le gaʻo, ma o le a leaga le palapala. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona masani ona faʻaaogaina fertilizers ile palapala. Mo le fafagaina, ua fautuaina e faʻaoga Nitroammofoska, e faʻafeiloai i le eleele i le amataga o le vaitau o le tautotogo (1 mita sikuea 8 grams), ma toe fafagaina aʻo leʻi faia le fuga o le wort St. John.

O lenei aganuu e sili atu ona puipuia i le malulu, o lona uiga e le manaʻomia ona ufiufi mo le taumalulu. Afai ei ai se taumalulu matua malulu, o le a mafai ona malolo vao, ae ui i lea, i le vaitau o le a tupu aʻe, o le a vave ona toe faʻaleleia. I le tulaga o se malulu malulu, e itiiti le taumalulu o le kiona e faʻamoemoeina, ona na o le tulaga lava, e fautuaina e ufiufi le eria ma St. John's wort ma lala paʻu.

O le seleselega

St. John's wort o le a totogo lemu i le na o le 2 pe 3 tausaga talu ona aliali mai ni fualaau. A oʻo loa lenei mea, e mafai ona e amata selesele vao. E tatau ona aoina meafaitino i le taimi o fugālaau (mai aso mulimuli o Iuni e oʻo i le aso muamua - Iulai), ma e tatau ona faia lenei mea i le vevela ma le timu. I le taimi o le aoina o aitema mata, e tatau ona e 'oti le pito i luga 25-30 senetimita o tipu. Ina ia faia lenei mea, e fautuaina e faʻaaoga se selesaito, selesele vevela po o se naifi malosi, ae afai e tele tele le eria, e lelei tele le faʻaaogaina o se sikula. E tatau ona tuʻuina atu mea faʻapitoa e aoina e faʻamago i le vave e mafai ai, pe a fai e le faia, o le a amata ona paʻepaʻe ma pala. Mo le faʻamamago, o loʻo taatia le mutia i totonu o se potu pogisa ma lelei le ea, ao le vevela e tatau ona tusa ma le 50 tikeri. Aua nei galo e toe liliu ma liliu le mutia, o le a mautinoa ai le faamamaina o le susu. O le taimi lava e vave amata ona malepe ai pupu, ma fugalaau ma laulaau laulaau, e mafai ona tatou manatu ua uma le faiga o le faamamaina. E tatau ona tuʻuina i totonu o fagu vasa poʻo ipu tioata mea e faʻaaogaina, ma mo lenei mea e mafai ona e faʻaogaina pusa pepa poʻo pepa pepa. St. John's wort e tatau ona teuina i le ea o le ea e 5-25 tikeri mo le 3 tausaga.

Ituaiga ma ituaiga eseese o St. John's wort

St. John's Wort (Hypericum ascyron)

O le atunuu moni o lenei ituaiga o Far East, Iapani, o le itu i saute o Siberia, Saina ma le itu i sasae o Amerika i Matu. O le maualuga o sea ituaiga laau toto e tusa ma le 1.2 m. I le pito i luga, o pusi tetrahedral e laʻititi lava le lago. O lapisi laʻau felafoaʻi uma e aʻafia ai le tino o loʻo i ai le foliga o le ovoid, ma i luga o le fogaeleele o loʻo i ai le tele o laufanua pala. O le umi o lau e eseese mai le 60 i le 100 mm. O le pito i tua oi latou e lanu enaena. Fugalaau, e oʻo atu i le 80 mm le lautele, e lanu samasama, e tolu fasi vaega i le pito o lala, ma e maua foi le tasi.

O le Hypericum Goblet (Hypericum gebleri)

I lalo o tulaga masani, o lea ituaiga laau e mafai ona maua i Central Asia, Iapani, Siberia, Saina ma Sasaʻe Sasae. O le maualuga o se vaovao lau laau e tusa ma le 100 cm. O pusa laulaau lauusiusi e mafai ona tuʻuina laina-vavalalata poʻo le lautele. I le pito i luga o laʻau o loʻo i ai fugalaau lanu samasama, o lona paleni e tusa ma le 15 mm. O le amataga o le tupu aʻe e tupu ia Iulai, ma e tumau mai le 35 i le 40 aso.

Hypericum olimpicum

O le maualuga o lenei ogalaau o le 0.15-0.35 m. O le aʻa paʻu o loʻo aʻafia tele. O laupepa lalaga-elliptic e lanu uliuli. Apia o le semi-umbellate inflorescences e aofia ai fugalaau lanu samasama, e oʻo atu i le 50 mm le lautele. Fausia talu mai le 1706.

Hypericum calyxinum (Hypericum calycinum)

O nei ituaiga meaola e afaina mai le Metitirani Masa, Western Transcaucasia ma Balkans. O le maualuga o le vao e tusa ma le afa mita. O lenei meaola laumei e iai laupepa paʻu lapisi e iai sona foliga ellia pe ogatasi. O lanu samasama e lautele lona lautele e oo atu i le 60-80 mm, e tele a latou sima. Na faʻaleleia talu mai le 1676. O le Citrinum ituaiga e sili ona lauiloa; o ona fugalaau e valiina i le lanu samasama-lemon.

St. John's wort (Hypericum nummularioides)

O lenei meaola o se petrophyte semi-ampet, o lona uiga e fiafia e ola i papa ma maa. O le maualuga o lenei laau toto e na o le 5-15 senitimita. O loʻo i ai se fuainumera tele o pupu laititi pupuʻu e malolosi i le pito i lalo. E toetoe lava o laupepa lanu mumu-lanu enaena, o loʻo i luga o latou luga. O le tuufaatasiga o semi-umbrellas apical e aofia ai le 2 i le 5 fugalaau.

St. John's wort (Hypericum patulum)

O lenei ituaiga o meaola o loʻo maua i Asia i Saute mai Iapani i Himalaya. O le maualuga o lenei ogalaau faʻamafanafana e tusa ma le 100 cm. O laʻau faʻasalalau e lanu moana. E vali moli lanu paʻu i lanu lanumumu-lanu mumu po o le kalamine. O paʻu pepa laulamu e i ai se foliga ellicular pe ovoid. O faʻalavelave laiti laiti o loʻo i ai le fugalaau lanu samasama lapopoa ma le tele o uumi uumi.

St. John's wort (Hypericum androsaemum), po o St. John's wort

I le natura, o lenei ituaiga o meaola e maua i Asia Itiiti, Caucasus ma Europa i Sisifo, ae fiafia e ola i luga o mauga, i vaomatua ma gorges. O lenei laʻau mumu semi-greengreen e faʻaalia i le saoasaoa o le tuputupu ae ma oʻo ai i le maualuga pe a ma le 100 cm. Fugalaau lanu samasama e le faʻatusalia soʻo se mea taua. O fua masani e pei o le fatu e pei o le fatu, e muamua suia a latou lanu lanumeamata i le mumu, ma liliu mai i le taumalulu.

St. John's wort (Hypericum x inodorum)

O lenei meaola o se tasi o mea sili ona teuteu. I totonu o St. John's wort, o laulaau laulaau e teuina mo se taimi uumi, ma o fua tetele e mafai ona valiina i lanu samasama, lanumeamata, lanu viole, mumu, paʻepa, samasama po o le uliuli.

I le faaopoopo i nei ituaiga o meaola, latou te atiina ae foi e pei o: St. John's wort, lauulu, lauulu lauulu, Kamchatka, tele-talo, Kalman, honeysuckle, ma isi.

Mea Faʻapitoa Vaʻaia: faʻaleagaina ma manuia

O mea aoga o le St. John's wort

St. John's wort o loo i ai le tele o meaʻai, faafetai i le mea o loʻo i ai i le fale togafitiga faafomai. O le tuufaatasiga o lenei mea totino e aofia ai le faʻasalaga, quercetin, nicotinic ma mea e maua ai le ascorbic, sugars, saponins, carotene, choline, vailaʻau, mea taua o le suauʻu, oona, tarry ma tannins. Ona o lona tuufaatasiga tele, o le St. John's wort ua faʻaaoga e togafitia ai le tele o faʻamaʻi.

O lenei laau e maua ai le antirheumatic, antiseptic, faʻamaʻi manu, choleretic, antibacterial, analgesic, diuretic ma le anthelmintic effect. E faʻaaoga i togafitiga faʻaleaganuʻu ma aganuʻu.

O le faʻaogaina o lenei laau, saunia i luga o le vai, e faʻaaogaina i le taimi o togafitiga o le rūmāmati, malulu, faʻamaʻi o le ate, vevela ma le manava, afaina, enuresis, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi fafine ma tiga i le ulu. O le mea moni o St. John's wort o loʻo i ai vailaau faʻaleagaina ua leva ona lauiloa mo se taimi umi. Ae ui i lea, e lei leva tele, sa maua e saienitisi o loʻo i ai pea le aafiaga o le antidepressant, ma ei ai foi sona aafiaga lelei i le tino. O se mea taua tele lenei maua, aua o oloa a St. John e le mafua ai aʻafiaga e le manaʻomia, e tele naua i vailaau.

O lenei laau e faʻaaogaina foi mo faʻamaʻi pipisi o le oral vevela (stomatitis, siama o le gutu, pharyngitis, tiga o le gutu), ona o le atuatuvale o le popole (le mautonu, faateleina le popole, tulaga atuatuvale), mo faamaʻi pipisi ma le biliaryitis (cholecystitis, hepatitis, manava, dyskinesia, hypotension galugase oona, le maualalo le manava, afaina). O le sauniuniga mo togafitiga o Novoimanin, na faia i luga o le faavae o le St. John's wort, ua faʻaaogaina i le togafitiga o maʻi paʻu o le purulenti (mu, abscesses ma manuʻa faʻamaʻi), sinusitis, mumū o le pharynx poo le phlegmon. O lenei fualaau faasaina e sili ona aoga, o lea e oo lava i le pule e taofia le tuputupu ae o Staphylococcus aureus, lea e tetee atu i se fuainumera tele o vailaau.

I isi vailaʻau, o le St. John's wort e faʻaaogaina mo le gastritis, fatu o le fatu, palpitations, maʻi gallstone, faʻamaʻi pipitaka, gallbladder inflammation, maʻi oona, tiga faʻatasi, sinusitis, ava malosi, maʻi mafaufau, maʻi pipisi. E faʻaaogaina foi e avea o se mea gaosia. E fesoasoani i le tele o meaʻai, maualuga gaʻo meaʻai, afaina o mulivae, afua, paʻu, faʻalavelave ma maunu.

O le tele lava o taimi, o lenei vailaau faʻamalositino e faʻaaogaina i le ituaiga o fulu vai, vailaau vailaau, teuteu ma le ava malosi. O nei tupe e mafai ona faia ma ou lava lima. O togalaau aina, o loʻo i ai lenei laau, o loʻo faʻaaogaina lautele.

Recipes

O suʻe sili ona lauiloa mo auala e mafai ona e faia i le fale ma ou lava lima:

  1. Faʻatau. 1 le sipuni tele ole mutia vao poo 2 sipuni lapoʻa lapopoʻa o le gaʻo fou ua palu ma le 1 tbsp. vai fou ua tunu. O le faʻafefiloi e faʻamamāina i se mea pogisa, o le a faʻapipiʻi le sauniuni pe a uma le 3-4 itula. E tatau ona onā le oloa ua gaosia i le 15 milligrams 3 taimi i le aso seia oʻo i le taumafataga. E fesoasoani i le cystitis, maʻi gallstone, gastritis, colitis, tiga i le ulu, ma faʻaaoga foi e faʻaleleia ai le vevela ma faʻateleina le toto. O lea ituaiga meafaigaluega e faʻaaogaina e faʻamama ai le gutu ma se faʻamaʻi o le gutu, faʻapea foʻi ma se malulu. Ma mai i lea mea ia faia ai ni faʻamau ma ni mea mo le paʻu o le paʻu. A faʻamamāina se tamaititi i le taele, e fautuaina foi e sasaa le oloa lenei.
  2. Atagofie. O le tasi ma le afa tele sipuni o le vao o le St. John's shredded shred should be combined with 1 tbsp. vai fou ua tunu. O le faʻafefiloi e sasaa atu i totonu o se ipu vevela (faʻamaina poʻo le tioata) ma tuʻu i totonu o le vai taʻele. E tatau ona mafanafana le oloa mo le 20-30 minute. (e aunoa ma le kuka). E faʻaaogaina mo le fufuluina, paʻu o le paʻu ma le fufuluina o lauulu, ma o totonu o le susu e ave mo le le atoatoa o le intestinal.
  3. Tincture. Vodka (7 vaega) poʻo le ava malosi (10 vaega) e tatau ona tuʻufaʻatasia ma le St. John's wort (1 vaega). O le faʻafefiloi e lelei le palu ma faʻamamaina i se nofoaga malulu ma pouliuli. O le a saunia i le 3 aso. A o leʻi ave le vailaʻau i totonu, e tatau ona faʻafefe i le vai (1 tsp. Tincture i le 50 ml o vai). O faʻamafanafanaga faʻamafanafanaina e faia mai ai, lea e fesoasoani i le maso ma le tiga faʻatasi. Tincture e faʻaaogaina mo le faʻamaʻaina ma mo le fufuluina o le ooto tautala.
  4. Tea. I totonu o se taotoga e tatau ona e sasaa 1 tsp. St. John's wort, lea na latou sasaa ai le 1 tbsp. vai fou ua tunu. Ma i totonu o le vai e mafai ona e sasaa ai strawberries poʻo le fugalaau lime. O lenei vaiinu e le maua ni vailaau faʻaleagaina, ae faʻaaogaina e faʻamalosi ai le tino puipuia.

Contraindications

O lenei vao ma fualaʻau e faia i luga o le faavae e le tatau ona ave mo gasegase maualuga i le taimi o le maitaga. E manaʻomia foi ona e manatua e le mafai ona faʻaaogaina mo se taimi umi, pe o se mea e le fiafia i le oral vevela, urticaria, poʻo le tiga i le ate. O le faʻaaogaina o nei vailaʻau e fesoasoani i le umi o le malosi o alii, ae ui i lea, i le tele o vaiaso talu ona maeʻa le soifuaga o St. John, ua toe faʻafoʻisia atoatoa le galuega tau feusuaiga. E le gata i lea, o le faaaogaina o fualaau faasaina e fesoasoani e faateleina ai le lagona o le paʻu i avela o le ultraviolet, i lenei itu, pe a togafitia le agavaa o St. John, e tatau ona aloese mai le sunbathing, a le o lea, e ono tupu mai niumu po o le dermatitis. O le malosi tele o le lauti mai lenei vao e mafai ona oʻo atu ai i le tiga i le manava.