O le togalaau

Fausiaina o Monarda ma tausia i totonu o le eleele e gaosia ai le fugalaau

Monarda o se tasi o le aiga o Labret, lea na faaigoa ai lona suafa e viia le fomaʻi Sipaniolo ma le fomai Nicholas Monardes. O lenei saienitisi Sipaniolo na muamua faamatalaina le laau o le monarda ma taʻu atu i tagata Europa e uiga i ai i ana tusi "The History History of Western India" ma le "Tala Lelei mai le Lalolagi Fou," na faaigoaina o le Virgin of Orthodoxy or the Canadian Origan.

O le monarda lemonn flavor e tele mea lelei. Faatasi ma ia, e lagona e se tagata i se siosiomaga fou ma mama. E manaia tele mo soʻo se mea e teu ai, o le mea moni o le tele o laau totō e mafai ona faʻatumu lenei togalaau fugalaau i lenei manogi, lea e le tutusa ma citrus. O nisi oi latou o le melissa, lemongrass, o ituaiga o thyme ma basil.

Ae ui i lea, o le manogi manogi e sili ona foliga tutusa ma le citrus, i se faaopoopoga, e eseese uma laumei. O le mafuaʻaga lena i totonu o Egelani e taʻua o le bergamot, ma o le igoa aloaia o se tasi o ituaiga o meaola e taua o le "lemon monard."

Monarda ituaiga ma ituaiga

Monarda lemoni o loʻo i ai le tele o le 70-90 cm, e ui lava o faʻataʻitaʻiga le maʻea e mafai ona oʻo i le 100 cm le maualuga. O le uafu o le tetrahedral ua faatuina, e iai lala. O laulaʻau o le laau e felelei, faʻaloloa, ma ni nifo. O fugalaau o le laau e mafai ona iai ni lanu lanu eseese: o fuga lanumumu mumu, ma le kiona-paepae, ma le lanu viole, ma le lanu piniki. O le inflorescences e i ai le lautele o le 6-7 cm. Latou te ola i luga o le mea e tasi i le isi.

Monard faalua otaota leaga, lea e oo atu i le 0.7-1.5 m. O le aʻa e umi, e faʻavave. O le 'au o le tetrahedral, saʻo, e i ai lauulu laʻitiiti. O laulaau e lanumeamata lanumeamata ma laumei piniki, lautele, e tele nifo. O fugalaau e aoina i se mea e faʻafefeteina, maua ai le lanu violē po o le viole.

Monarda Bergamot O le laau e mafua mai i le aiga labioceae. O loʻo i ai i le laau se aʻa malosi, ma le teteʻe atu i faʻamaʻi uma ma faʻamaʻi. E faʻaaogaina e avea o se faʻavasegaga mo aano o manufasi, salati. E pei foi o se mea manaia mo le faia o siama ma le tele o meaʻai.

Monarda hybride O lenei igoa e fusifusia ai ituaiga uma o ituaiga o le binary ma le tubular. O se mea taua lenei e maualuga atu i le 100 cm. O le lanu o fugalaau e mafai ona eseese tele: mai le paʻepaʻe ma le lanu violē. E le gata i lea, o le tele o fugalaau e mafai ona eseese: mai le laʻititi, aoina i inflorescences, tele, tasi. Faatasi ai ma ituaiga o lenei laau toto o loo i ai se aofaiga tele o ituaiga eseese, e eseese i le tele o le vaomatua, paolo o lau, faapea foi ma fugalaau.

Monarda duduk o lenei mea totino o se mea faʻalelei. E i ai i le aiga e matua ulu. O loʻo i ai se fuainumera tele o togitogi faʻalaʻau, o le maualuga e oʻo atu i le 60-120 cm. O laʻau ei ai nifo. O fugalaau e lilac, e pei o tamai polo, o lona lautele e tusa ma le 6 cm.

Monarda Cambridge Scarlet

O le laau o se paʻu. Maualuluga, e oo atu i le 80-100 cm. E i ai lona aʻa umi, o se ala saʻo. O laulaau e lanu lanumeamata, o loʻo faʻafeagai ma le isi, e iai ni petioles laiti. O fugalaau o loʻo i ai se lanu moana mumu tele, e aoina i se faʻasolosolo o le maualalo. O vaega uma o le laau ei ai le manogi lemon-mint tart aro. O le laau e faʻaaoga uma mo togafitiga faafomaʻi ma le taimi e faʻatau ai. O le vailaʻau e puipuia i le malulu, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Monarda Beauty o Cobham lanu vao e iai fugalaau tulagaese. E i ai i le aiga o Labiaceae. O le maualuga o le vaomatua e ese mai le 700-900 cm, o nisi mea faataitai e mafai ona oʻo i le 120 cm. Maua lanu lanumeamata ma le manogi manaia. I luga o le uʻamea o loʻo faʻafeagai ma le isi i pagalua. O fugalaau e laiti, ei ai se manogi manaia, e aoina i le faʻaaogaina o le fugalaau.

Monarda Pink Lace O se laau faʻatautaia ma le piniki, ae o fugalaau tetele, e aoina i le faʻamalosiina o mea. O le togavao ua pala, e na o le 40 cm le maualuga. O le laau e faʻatusatusa, e talafeagai mo le ola i totonu o pusa. O vaega uma o le laau e manaia le manogi. O ona lau e faʻaaogaina e fai ai le lauti.

Monarda Cardinal otaota lauiloa. O le ogalaau o le tetrahedral, o le maualuga o le vao e oo i le 150 cm. O fugalaau e mafai ona eseese lauulu, ae ua aoina i latou i le tele o mea.

Monarda Citroder lenei tamai laau, lea e oo atu i le tele o le 30-35 cm, o fugalaau e aoina i totonu o se sultan malulu. E i ai se manogi o le bergamot. Faʻaaogaina mo le totoina i moega mo fugalaau. Laʻau e faʻaaogaina e fai ma mea manogi.

Monarda faʻailoa afai e te tilotilo atu i le laau mai mamao, atonu e te manatu o loo iai i luga o le laau le tele o apogaleveleve ma paʻu uila. O lea ituaiga laau ei ai fugalaau. O vaega uma o le laau e fufulu ese ai le manogi manogi, o lea ua faʻaaogaina e avea o se mea manogi. I le faaopoopo atu i ai, o le fugalaau e foliga matagofie i lafumanu.

Monarda Schnevithhen

E taua tele, o aʻa o le laau o le tetrahedral, e oo atu i le maualuga o le 150 cm. O fugalaau e papaʻe, e aoina i le tele o mea leaga. E faʻaaogaina mo le faʻavaeina o kulupu i fugalaau, ma e sili foi ona foliga i totonu o falaoloa.

Monarda Panorama lanu manu. O le laau ei ai le foliga o se togavao ma le tele o laina saʻo. Faʻailo i le uumi ma le tele o fuga. O le tele o faʻataʻitaʻiga o loʻo i ai le tele o foliga vaaia. E lanu mumu lanu mumu ma lanu mumu ei ai lanu. E faʻamauaina e le Faatoaga le laau e le gata mo lona matagofie, ae faʻapea foʻi mo ona togafitiga ma togafitiga. E faʻaaogaina mo le faia o lauti. I luga o le fugalaau foliga matagofie i vaega o togalaau.

Monarda Gadenview Scarlet ausia se maualuga pe a ma le 100 cm, o fugalaau ei ai se lanu mumu. Faʻaaogaina e teuteuina fugalaau i totonu o faʻavaega kulupu, e sili ona foliga i totonu o laʻau.

Monarda Pink Suprim o le laau ei ai le foliga o se togavao ei ai se mea saʻo, o lona maualuga e 70-120 cm, o le aʻa o le tetrahedral, o laulaau e manaia manogi.

Monarda Mohawk o se mea e sili ona suamalie i lau lanu-lanu meamata ma fugalaau violē e lua. O le maualuga o le vao e tusa ma le 100 cm.

Monarda Diana otaota mataga lelei ma se manogi matagofie o lemoni. E fai ai togavao ma le lautele e oʻo i le 45 cm. Fugalaau lalac laʻitiiti e aoina i faʻalavelave faʻaleagaina. O le candelabra e foliga mai o foliga vaaia. O se uiga iloga o le uʻamea o se vaʻaiga umi ma le tele.

Monarda Mahogany E i ai i le aiga e matua ulu. O fugalaau e matagofie lanu ma foliga matagofie. O le laau e oʻo i le maualuga e oo atu i le 110 cm. O se uiga iloga o le uʻamea o lona aʻa malosi ma lau lanu lanumeamata lanumoana. O fugalaau e mumu, e iai se manogi malosi.

Monarda Fireball matagofie matagofie laau toto. O fugalaau e i ai se foliga lapopoa ma o se lanu mūmū e le masani ai.

Monarda fausiaina o fale ma tausi

O lenei fugalaau e sili ona lelei i le la, ae e mafai ona tupu i se paolo malu. O le mea moni, i lenei tulaga, o le a maualalo ifo ona vao, ma o le a le maualalo le tele.

E tatau ona filifili se nofoaga mo le totoina o laau ia o le a puipuia lelei mai aafiaga o matagi, talu ai ona o togi e mafai ona punou ma punou, ma maumau ai lo latou lalelei.

I aso vevela, e tatau ona suavai le monarda i se mea itiiti, i se tulaga, e puipuia ai le faʻaleleia o le eleele. E le gata i lea, e le fiafia le laau i eleele mamago.

Ina ia puipuia le foliga mai o le paʻu paʻu, e tatau ona faʻafefe vai i le tau vevela. Afai e vevela ma vevela le taumafanafana, e fautuaina e mulch le eleele ma solo.

O le togalaau Bergamot o se tasi lea o ituaiga o monarda. Ua tupu i le taimi o le totoina ma le tausiga e aunoa ma le tele o faafitauli, i le noatia ma le fai fuafua i tulafono faafoe o tekinolosi tau faatoʻaga. E mafai ona e maua uma fautuaga talafeagai mo le tuputupu ae ma le tausiga i lenei tusiga.

Monard fanua

Monarda e le o se mea e sili ona mamafa ile palapala, ae e sili ona fiafia i eleele mama. E le o lagona lelei e ia le mamafa o le eleele, ma le eleele. E mafai foi ona tupu i luga o eleele le lelei i lalo o le fafagaina faifaipea.

O le eleele mo le tuputupu ae i le lumanai o le fugalaau ua saunia mai le tautoulu. Fufulu le eleele, aveese vao ma fai faapalaga, fafie po o peat i le aofaiga o 2-3 kilokalama i le 1 m2superphosphate - 50 grams ma le masima - 30 kalama.

Afai o le palapala o le a, o lona uiga e tatau ona faʻaopoopo le 40 kalama o le lime i sikuea mita. I le tautotogo, o le eleele ua faʻamaoaigaina e ala i le faʻaofiina o le faʻamalolo o le kulimi. O toto laau e toto i se va o le 60-70 senitimita i le va o laina e maua ai avanoa avanoa mo meaai ma le tuputupu aʻe.

Fertilizer mo monarda

Laʻau taumafa o loʻo faʻatinoina i le taimi o le tuputupu ae malosi ma le fugalaau. E le gata i lea, e manaʻomia e le monarda le faʻaleleia atili o felauaiga i le taimi o le fausiaina o totō fou ma le taimi o le fesuiaiga i le maota.

  • I le tautotogo, e tatau ona fafaga le laau i se faʻalavelave o fugalaʻau. 12 aso talu mai lenei mea, toe fai le faiga.
  • I le autumn, o le monarda e fafagaina i pusa ma fulufulu kulimi.
  • A o faagasolo le tuputupu ae malosi, o le laei folia e faatagaina. O laulaʻau o loʻo faʻasalalauina i faʻamalaʻau minerale, faʻapea foʻi ma microelements.
  • I le maualuga o le vevela o le ea, e togafitia le togafitiga ma le tali a Epin.

Monarda i le taumalulu

I le taumalulu, o le vaega eleele o le laau e tatau ona vavae ese atoa, ma i le tautotogo o le a tupu aʻe.

O aʻa o le laau o le malulu ma e saogalemu i le taʻavale e aunoa ma se fale faʻapitoa.

Monarda fatu toto

Pe a tutupu mai le monarda mai fatu, ua totoina i le eleele tatala i Me i le loloto o le 1-2 centimita. Mo le tasi sikuea mita, o le faʻatauga e le tatau ona sili atu nai lo le 0.5 kalama. Ina ia mafai ona salalau atili fatu, o loʻo faʻafefiloi ma le oneone.

O le maualuga o le germination germination e 20 tikeri. O le amataga o le ola o Monarda e tupu tele. E tatau ona faʻamaʻaʻaina i latou i taimi uma, e puipuia ai le malemo i le vao. O laau laiti e totoina, muamua i se mamao e 10 senitimita le tasi mai le isi, ona oʻo ai lea i le 20. Fafaga mai fatu, monarda e le totogo i le tausaga muamua.

Afai e manaʻomia, e mafai ona e lūlūina fatu ia Mati e maua ai ni fatu. O le maualuga o le maualuga, pe a uma le lua vaiaso, faʻafefe e tusa ma le polokalame 3 × 3 inisi. O le totō i le lauʻeleʻele avanoa e mafai ona faia pe a maeʻa le taufaamatau o le kiona. O le mamao i le va o laau i le laina tutusa e 30 centimita, ma i le va o laina - 60 simita. Ia mautinoa ia faʻafefe i le taimi o le totoina.

Monarda togavao

Mo le faʻaleleia e ala ile vaevaeina o le vao, e tatau ona filifili se fale maloloina, 3-4 tausaga. Ua totoina le vao ma vaevaeina i le tautoulu.

O vaega taʻitasi uma e tatau ona i ai le 3-4 togi ma aʻa. Ua totoina Delenki, faapea foi ma laau ma fafagaina i le tele o taimi.

Latou te faʻataʻitaʻi le faʻalauteleina o le monarda ma aʻa vaega, ma mafaufau i lenei metotia sili ona aoga.

Maʻi ma meaʻai

A oʻo ina tupu aʻe i se nofoaga matutu ma sili atu ona faʻamalolo, o le laau e aʻafia i le paʻu palapala. E mafai foʻi ona tupu faʻaleagaga palapala.

Mo togafitiga, e faʻaaogaina ai sauniuniga apamemea. E fetaui lelei i le tulaga o le tuputupu aʻe o le monarda mo teu.

Afai e aina le laau, ona togafitia lea o togafitiga e ala i auala masani - meaʻai o aniani, kesi poʻo le meaʻai. I le tulaga aoao, o le fugalaau e matua puipuia lava mai faʻamaʻi ma meaola faalafua.

Monarda togafitiga faafomaʻi ma faʻailoga

O le suauu taua o Monarda e taua tele i fualaau faafomaʻi, aemaise lava pe a oo mai i le duodena monarda, e ui lava o faʻamalologa faʻapitoa ma aganuʻu faʻaleagaina e faʻaaogaina toetoe o ituaiga uma ma ituaiga o lenei laau.

Toeitiiti lava o ona itumalo uma e maua i le faʻamalosia o uiga - fugalaau, laʻau, tipu. O nei mea e aofia ai le faʻamalosia o le puipuiga, tuʻuina atu o le fatugalemu o le tino, fesoasoani i le faʻaleleia o le soifua manuia ma vaivaiga ma le vaivai, faʻasaʻo le atuatuvale, ma faʻaitiitia le atuatuvale.

I le taimi lava e tasi, o vailaʻau e faʻaaogaina ai le suauʻu (aemaise lava, thymol) e fesoasoani i le tino e tetee atu i le matua, faʻamalosia le malosi o puipui o capillaries, faʻamalosia ai le mea faʻapipiʻi, faʻamalosia le faʻalauteleina o vaʻa-gataifale ma le maualalo o le toto.

Monarda ua leva ona faʻaaogaina e avea o se mea manogi lelei ma le soifua maloloina e faʻaleleia ai le gaioiga. I le taumafanafana ma le tautoulu, pe a fai le taʻavale, e tuʻuina ona aʻa i totonu o fagu e puipuia ai le leaga o oloa o loʻo aofia ai.

O le Lemon Monarda o se taumafa sili ona lelei mo salati, ae, mo le tele o vaega, e faʻaaogaina e avea o se meaʻai mo le lauti, mea inu suamalie poo kvass ina ia mafai ai ona inu ava malosi le manogi lemoni.