Laʻau

Aisisia, po o le Red Peas

I le taimi nei, e tusa ma le 800 ituaiga o Aryisia e lauiloa. O lona lauʻeleʻele o Iapani ma Asia i Saute. O le taatele i le aganuu (Ardisia crenata) ma Ardia (Aisisia kisa).

O Ardizia o se laumei televave e totoina ma ona lanu paʻu paʻepaʻe, ae o lona taua taua o lanu mumu e foliga mai ia Tesema. Aisaia vine e tutupu mai nai fugalaau fugalaau e fuga mai i le taumafanafana ma tumau i luga o le laau mo le tele o masina. Afai e maua lelei le togafitiga, ona fua mai lea i le tausaga atoa.

Ardisia, po o Arisisia (Aisia) - o se ituaiga o laau toto o loʻo i luga o le fale o Mirsinovy ​​(Myrsinoideae) aiga muamua (Primulaceae).

I le genus Ardisius o loʻo i ai laau, laau matagogo poʻo vao. O laulaau e lanu, susulu, paʻu, tino atoa, fefete, faʻafeagai poʻo le faʻafefe (tolu i se whorl). Fugalaau e aoina i pala, umbrellas, pulumu; paʻepaʻe po o le piniki, o le ipu e lima-vaevaeina, o le limase e lima-vaevaega, e pei o le vavalalata, faʻatasi ai ma lobes; lima tusitusi, umi, mamao ese. O le fua o se vailaau lanu, lamolemole, lanu lanu paʻepaʻe.

Ardisia angustica (Ardisia crenata). © Chika Oka

Faʻapitoa o mea o loʻo i totonu o le fale i le fale

Nofoaga: E sili atu le matagofie o se nofoaga e tupu ai le la i le taeao. Laʻu vevela i le taumafanafana o le 18-20 ° C, i le taumalulu o le 15-18 ° C. O se laau matagofie matagofie mo se potu mafanafana lelei.

Malamalama mo le faʻaauau: O lenei laau e fiafia i le malamalama.

Faʻasala Aisisia: I le gasologa o le tausaga, e tatau ona susu pea le palapala.

Faʻamamaga o le ea: O le suavai e tatau ona faʻamalosi, e le maualuga. Ina ia mafai ona gaosia ia vine, e tatau ona sili atu i le 60% le maualuga o le vevela i le ea.

Aisaia fusi: I le taimi o le tuputupu aʻe, e tasi i le lua vaiaso, i le taumalulu - e tasi i le fa vaiaso, e faʻaaoga ai fugalaau fugalaʻau. Faʻapitoa: mo le lelei o le papa, o loʻo fugaina fugalaau i le pulumu.

Faʻatulagaga a Aisia: E fautuaina e faʻapipiʻi mea taʻitasi i le lua tausaga, i le tautotogo, i le eleele lelei palapala mo fugalaau.

Manatua:

  • faatauina mai laau totō ua tupu aʻe e faʻaaoga vailaʻau faʻasaina e aʻafia ai le tuputupu aʻe, ina ia sili atu le umi o fuainumera o paranesi na tupu ina ua maeʻa ona faatauina;
  • e totoina fatu laau i le taumalulu, i le maualalo o le vevela (15-18 ° C);
    susu manava e manaʻomia e faʻapipiʻi fua.
Aisisia e fetaui ma fua papaʻe. © Bospremium

Ardizia Care

O se tasi o tulaga taua mo le atinaʻeina o ardisia o se malamalama lelei, ae e tatau ona ufiufi mai le la o le aoauli. O le laau e tatau ona faʻafeinu i taimi uma, e pei ona magoto le pito i lalo. I le taumalulu, e tatau ona faaitiitia le vai. I le taimi lava e tasi, o le fugalaau e manaʻomia ai se mea malulu ma se vaʻa vevela pe a ma le 15-18 ° C. I le faaiuga o Fepuari, latou te lafoina atu i se potu mafanafana ma amata ona fafagaina i fugalaisa. Faia uma i vaiaso uma.

Ardizia e fiafia tele i le ea, e ui i lea, e le mafai ona sulu le vao lea e nonoa ai vine. O le fatuina o se mea e faʻaleleia ai laau toto o le a fesoasoani i paʻu ma papaʻe susu. Faatasi i le masina, solo le laulaau ma se ie susű. O lenei mea e tatau ona faia ma le faʻaeteete ina ia aua nei paʻi atu i fua.

O le fugalaau e gaosia i le tasi tausaga i le tausaga i totonu o le faʻafefiloi o lau laʻau, peʻa ma oneone. I le pito i lalo o le tane e tatau ona faʻasaina alavai. O le tele o le fagu i le taimi o le gafa e faʻatupulaʻia sina mea itiiti, talu ai e talitonuina e sili atu le fuga o le ardisia ma fua mai i totonu o se pusa tele.

Faʻataʻitaʻiga a Aisia

O laau laiti e ola mai fatu. Mo le germination ave fua sili ona tele o le ardisia i le lautele e oo i le 1 cm. O le faʻasaʻolotoina mai le pulupulu, matou te maua ai se ponaivi mafiafia (0.5 cm) faʻatasi ai ma vevela vevela umi, ma vaʻavaʻai i le vaʻai vine. Tatou te totōina i le loloto pe tusa o le 1 cm i totonu o se mea susu susu, tapuni le ipu i le tioata poʻo se ata vali. O le luluina o loʻo faia i le masina o Mati i le vaomatua. O le vevela o le eleele e tausia i le maualuga o le 18-20 tikeri. F. O fatu fatu Aryisia e tupu mai i le vevela masani o le potu. O laau totō ua totoina faʻapitoa i totonu o ni koneteina e tumu i eleele masani mo laau toto. E naʻo le 2-3 tausaga, o le a liu toto laau i ni togavao matagofie.

Ardisia

O ponaivi malosi o ardisia ao lei totoina e fautuaina ina ia taulaʻi (faʻapipiʻi ma le faʻaeteete) ma faʻagalu mo le tele o itula i se fofo o fualaau oona.

Mai mea e selesele ai, o laau e tutupu vave, ae o aʻa e leai ni aʻa e faigofie, i le vevela o le eleele pe a ma le 25 ° C.

Ituaiga o Aisia

Ardizia angustica (Ardisia crenata)

Aisisia faʻalelei, o se laufanua matagofie ma manaia, e taatele i aganuu. I le gasologa o le tausaga, o lanu lanumumu mumu e mafai ona teuteu ai le arisia, ona latou faʻavaivai ai lea. O le aganuu e oʻo i le 2 mita le maualuga. E faapitoa lava le teuteu o le paʻu lanumeamata lanumoana ma se mataʻu, ma le fulafula o le lau. I le mea o paʻepaʻe paʻepaʻe po o fugalaau i le taumalulu, o le lanu mumu lanu.

Ardisia angustica (Ardisia crenata). © vrocampo

Ardizia e suʻe (Ardisia crispa)

Curly ardisia - A. crispa - 60-80 cm le maualuga e sili atu ona le masani ai. O loʻo i ai le paʻu lanu, lafoaʻi paleni, lanu lanumeamata lanumoana ma le galu. Ia Iuni, o fugalaau paʻepaʻe paʻepaʻe-e pei o le lanu mumu, na faʻaputuina i mea manogi. O fua o fualaau o Aritisia o se lanu mumu lanu mumu e masani ona teuteuina le laau pe a toe fuga mai.

Aryisia siaki (Ardisia crispa)

Ardizia maualalo (Aisisia humilis)

Ardizia e maualalo - laʻititi laʻititi nai lo le ardizia. O ona lauulu lanu meamata lanu meamata 5-15 cm le umi; tamai fugalaau lanu piniki e aoina i le paʻu i lalo o palapopo. Muamua muamua muamua le lanu mumu lanu, ona avea ai lea ma lanu enaena ma lanu uliuli.

Aisisia maualalo (Aisisia humilis). © ilima

Ardizia solanacea (Ardisia solanacea)

Ardisia solanacea o se ituaiga o lapisi lanu mumu ma le lanu lanumumu lanumeamata lanu meamata, e vaapiapi nai lo le au mai ardisia ma maualalo. Pink ma le lilac fugalaau e manino. Ua suia i latou i vine, muamua mumu, mulimuli ane le pogisa ma le manaia.

Ardisia solanacea (Ardisia solanacea). © Vinayaraj

Ua maua foi Ardisia Wallich (Ardisia wallichii), o se fale tele tele. Laua seʻia oo i le 20 cm le umi, 6-8 cm lautele, opovate, tapuni i luga o le base, atoa-marginal. O fugalaau e mumu, o fua e lanu uliuli.

Diseases and pests of ardisia

Shields, aphids ma anufe mafua ai le faaleagaina tele o le laau. O meaʻai e aveʻesea i se ie poʻo le uʻamea o le uʻamea e tuu i totonu o le ava malosi, ona togafitia lea ma ni vailaʻau faʻasaina faapitoa.

Aisia foi ei ai o latou gasegase afaina.

O le tele o vai poʻo le faʻamaina le faasūsū e taʻitaʻia ai pa'ū lau.

Malamalama, chlorosis-mea ua faaleagaina taʻu mai le leai o se uʻamea. Ua fafagaina le laau i chelala uʻamea (ua taʻua o chelates o se ituaiga faapitoa o vailaau kemini).

Fautuaga a Brown po o lau laulaau taʻu mai le ea malulu, faʻamaʻi malulu poʻo le le lava le suāvai.

Brown i luga o laulaau e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le le lava o le faʻamaʻi ma le faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le tele o le paʻu o le ea ma le eleele.

Laʻau uʻamea, mūlū ma le lanu enaena - o le vevela e maualalo tele, atonu e mafanafana i le ao, ma i le po o le vevela e pa'ū lalo ifo masani. Ia mautinoa e le pa'ū le vevela i lalo o le 12 ° C i le taumalulu.

Yellows leaves - i le ea, leai o meaʻai i totonu o le palapala (aemaise lava, o le vailaʻau), pe a le o toe totoina le laau mo se taimi umi, faʻapea foʻi ma le leai o se malamalama, aemaise i le taumalulu.

Lulu mago i luga o laulaau - malamalama tele pe vevela. E manaʻomia e Aisisia ona ufiufi mai le susulu o le la i le aoauli.

Ardisia

Vaʻaiga i tafatafa o lau - E le o se faailoga lea o faʻamaʻi poʻo mea faʻamaʻi. Aisisia o loʻo faʻamatalaina e faatusa i le siama Bacillus foliicola, lea e atiina ae i nei fulufulu nodular. Ua faʻamautuina o le faʻaumatiaina o nei manoa e taofia ai le tuputupu ae ma le atinaʻe o laau. O fatu o le Aisaia ua totoina i totonu o fua o le laau - o le auala lea e faaosofia ai e le laau le fuainumera o tamaiti e maua ai le microflora aoga. I le taimi lava e tasi, o siama e faigofie ona oʻo atu i le tuputupu aʻe o le fatuga, ona sosoo ai lea ma totonu o le leafordordia leaf.

I le tulaga lautele, o ardizia o se laau matagofie. O lana fugalaau, e fuafua i le ituaiga, e paʻu piniki pe papaʻe. E masani lava, o fugalaau ma vine e le o iai i le pito i luga o le laau, ae peiseai i lalo o le pale o laulaau i luga o le ogalaau.