Fugalaau

Mata fiafia o le teuteu teuteu

E toatele fai togalaau e manatu o le flax e avea ma se gasegase ma faigata e aveese ai meaʻai. O lenei laʻau tuai e leai se aoga i aso nei. Ma e ui lava o le palakeke o loʻo salalau malosi lava i totonu o le togalaau, e oʻo lava i le faigofie, o le flax industry e le mafai ona taugofie. Ma e leai ma se mea e sili atu i le lua selau ituaiga laau i totonu o le aiga flax: faatasi ai ma naila faigofie, e tele ituaiga o mea teuteu teuteu. Graceful sipuni ma fugalaau uiga ese tulaga ese e le iloa tagata tauva i aso nei. I le uma, o lenei laau ua leva ona avea ma faailoga o lena faigofie faigofie. Ma o mata susulu e faaopoopo ai le paʻu i mea taalo, ma le togalaau e fiafia fiafia ai, e le mafai ona fesoasoani ae aumaia se ataata. O le tuputupu ae o le teuteu teuteu e faigofie e pei o le masani ai o le masani ai o le muka.

Flax. © Shawn Wainwright

Taleni Matagofie o le Tuai Anamua

A oʻo i le tulaga o le flax i totonu o laau aupito sili ona totoina, e leai se faʻafesonu o soʻo se faʻaopoopoga. I le avea ai o se vaiaso Pancake ma se agavaʻa faʻatalanoa, o le mea moni ua faʻaleleia mo le tele o tausaga.

Flax (Linum) faʻaleleia i le foliga o se mea faʻanoanoa, e le o le manaia o le maualuga ma le tele o vao. Ae afai o le flax flap e totoina i le itu i matu o le siʻosiʻomaga e tupu mai i le 60 cm i le sili atu i le 1 mita, ona faʻateleina lea o le flax teuteu i le sili atu ona tauagafau.

O pupuʻu matagofie ma le matagofie o le flax ua tumu i laulaau lauitiiti ma e foliga mai e le masani ai. Ae o le autu autu o loʻo i luga o fugalaau. Mai le 1.5-2 cm le lautele i le flax masani i le 5-6 cm i ituaiga sili ona lelei, latou te manumalo i foliga faigofie o le silo ma le matagofie o lobes-petals. Afai e fuga mai le flax flax mai ia Me ia Iulai, o meaola teuteu e alu i luga o le laasaga mo se taimi umi atu ma masani ona teuteuina togalaau mai le amataga o le taumafanafana i le hau. Latou, e pei o le flax masani, ia maua le taimi e faʻaalia ai pusa pusa e faigofie ona iloa, o paʻu taitasi 10 paʻepaʻe, lanu enaena ma pala.

I le taimi lava e te faʻatau ai se ituaiga laʻau mananaia, o le a mafai ona e tutoatasi mo oe lava ma au uo uma i fatu o se laau matagofie. E le gata i lea, latou te le leiloa le germination mo le 3 tausaga.

O le fuga o le fugalaau e le na o se mea mataʻina, ae e le masani ai foi. O fugalaau e fuga mai mo le aso e tasi. Ma aua le faʻasalaina mo meaʻai ma faamemelo ia i latou mo le tele o vaiaso, aua e te ita: faʻafouina fou fou i luga o pupuvao e aunoa ma se faʻavaivai, ma o le fusiina pea o pulupulu e mafai ai le lalaga teuteu e teuteu ai le togalaau mo le tele o masina e aunoa ma le faalavelaveina.

E le mafai ona faʻaleagaina le matagofie o fuga fugalaau i soo se fugalaau fugalaau poʻo se fugalaau fugalaau, se moega poʻo se faʻamamaina. E tusa lava pe tutupu mai nei laau i lau togalaau i le fatu o le Tina Nature, ona o le malosi o le flax e faasalalauina ma le maaa tele, o nei laau toto e sili atu ona mafua ai le ataata nai lo le faalavelave.

Laʻau tele-tafuga (Linum grandiflorum). © HEN-Magonza

Ituaiga ma ituaiga o flax teuteu

O le ituaiga sili ona tele ma le matagofie o ituaiga uma o teuteu teuteu e faʻamalosia ai le flax faaletausaga tele-faʻafefea ma le tele o vailaʻau faʻatoʻa faʻafefeteina. O le flax faaletausaga e faigofie ona tupu, e fuga tele ma mo se taimi uumi ma sili ona lanu. O ia lea o loʻo faitauina e alalafaga faavae o le laʻau teuteu.

Laʻau tele-faʻafefe (Linum grandiflorum) - o se mafanafana tele ma le teuteu faʻatasi ma se maualuga e tusa ma le 60 cm. Taʻu lala lala i le pito i luga o le vao, ae i le pito i lalo e toetoe lava a leai se fale. Lea, tusa lava pe laitiiti, ae matua susulu lava. Mai le amataga o Iuni ia Setema, i luga o laau matagofie ma le manaia o lenei laau toto, e tolu-centimita fugalaau e nonofo ai. I le foliga masani, latou te valiina i se leo mumu mumu, masani i le foliga ma fuga ae le tasi i le taimi, ae i luga o mea e le mafai ai ona maua. O le laʻau tele e faʻafefeteina e tatala ai lana mea manaia i na o timuga.

O le tausaga taʻitasi e iai le tele o foliga teuteu ma ituaiga. Faatasi ai ma i latou, o le mea taatele:

  • O le "Funny Eyes" o se ituaiga sinasina-paʻepaʻe ma se peni mumu-pine i le ogatotonu o se fugalaau fugalaau, faafetai i foliga o fugalaau e foliga mai o se mata (o se tasi lenei o laau e sili ona mataʻina e teuteu ai le togalaau faʻatasi ma le hazel grouse);
  • mama papaʻe "Tamaititi";
  • mumu mumu, ma sina mata laititi ma le siliva, le ituaiga "Faʻamatalaga";
  • e sili atu le mafiafia o le carmine "Mars" ma se mata e le mautonu;
  • "Azure" - o se lanu moana lanu moana ma se lagi manino ma se paʻepaʻe;
  • o le ituaiga "Mata le susulu" e matua susulu lava ma e le mafai ai ona aveese ou mata mai le taamilosaga matagofie o le motika;
  • Boogie Woogie ituaiga faʻatoʻaga o le sami ma se nofoaga autu;
  • o le ituaiga apricot Aurora e tali tutusa i ai;
  • snow-white grade "Diamond" faatasi ai ma se satin texture o petals, lea e lua-centimeter fugalaau e ese le matagofie;
  • lanumoana lanumoana Seliger cultivar i fugalaau laiti i mea tetele - o talipupuni;
  • ituaiga "Sadko", lilac-lanu ma laumei pogisa;
  • lanu piniki mumu "Susulu" faatasi ma se mata e foliga e le o vaaia;
  • ituaiga "Starfall" ("Zorepad") ma se foliga fugalaau e pei o se fetu ma se lanumoana mumu, muffled-uaina o le mata;
  • tutusa i le foliga i le ituaiga fetu "Albatross" ma se lanu paʻepaʻe.
Austrian flax (linum austriacum). © naturgucker Sulu-haired flax (linum hirsutum). © HEN-Magonza Tauride flax (linum tauricum). © Fritz Flohr Reynolds

I le avea ai ma se mea teuteu, e mafai ona e totoina i le togalaau ma Laʻau masani, po o Laʻau lūlū (Linum usitatissimum) Mo tuutuuga o le pito i totonu ma le itu i matu, o le flax flax umi e masani ona faʻaaogaina, ae o le aso nei, o le "itu i saute", o le flax paʻu i lalo ua totoina lelei foi. O le mea sili ona lelei o laau totō o fugalaau lanu manulele ia, e masani ona susulu i laulaau mata.

I le faʻaopoopoga i le flax faaletausaga, i totonu o le tele o ituaiga o meaola o loʻo i ai foi mea teuteu teuteu:

  • - o laʻau sili ona mataʻina e mafai ona taumalulu i le ogatotonu Lalaga autasi (linum austriacum) O nei ituaiga o meaola e lanuina i le lagi-lanumoana lanumoana e tusa ma le 2-3 cm le lautele, o vaovao tetele e tusa ma le 30 i le 60 cm.
  • tutusa ma ia, ae o fuga lanumoana-lilac ma vein vevela lauulu lauulu (Linnutum linum);
  • Tauride flax (linum tauricum) ma fuga lanu lanu samasama lapopoa e aoina mai e le tele o mea i faamalu o mea e tutupu;
  • lau laulaau (linum tenuifolium) ma fuga lanu paʻepaʻe poo le lilac i luga o ni laina saʻo;
  • mata susulu lanu samasama (linum flaum) e oo atu i le 40 cm le maualuga ia Iuni-Iulai totoina, lea e sili ona lelei i totonu o le kamupani o vevela;
  • lanu viole, ma popo lapopoa o petals lanu (linni parenne) faʻatasi ai ma fugalaau laiti, ae susulu i se paʻepaʻe paʻepaʻe ma paʻi atu i vela pogisa.
Lulu lelei-liniga (linum tenuifolium). © newwing
Parenial flax (linum perenne). © Ron den Dikken Lanu samasama (flavum linum). © CameliaTWU

Lulu teuteu i le mamanu o le togalaau e faʻaaogaina:

  • i le mamanu o mauga maumaututu ma rockeries;
  • e faia ai ni lanu lanu ma matagofie;
  • lapoʻa tele fanua poʻo faʻamalamalamaga;
  • o se aganuu mo le tasi gaioiga mai pailate;
  • ia faia ni mea mataʻina i luga o le mutia;
  • i totonu o se vao vao po o le fatuina o le aafiaga o se togavao vao.
  • ia faia ni mea ma ni suiga masani i fugalaau ma fuga;
  • i foliga teuteu ma se taulai atu i le lanumoana ma le lanumoana;
  • mo le faʻaofiina o le "improvisation" ma le faʻasalaga masani i togalaau teuteu i se faʻafanua;
  • e faʻatumu ai vaʻavaʻai ma mea laulelei i luga o moega fugalaau ma i tau.

Totoina o le teuteu teuteu

E pei o ituaiga masani o le ituaiga, soo se laʻau teuteu o se laʻau o le la. E mafai ona lūlūina le toto ma totoina i na o totonu o nofoaga lelei, e aloese mai sina mea itiiti. E sili atu le aloese mai nofoaga matagi, ae o lenei laau e le fefe i faʻataʻitaʻiga. O lea ia lagona le saoloto e tuʻuina atu ia te ia avanoa e tatala ai A filifilia se nofoaga mo le muka i totonu o lau togalaau, e sili atu le mafaufau i le totoina o le tagata lava ia, ma o le mea moni o le tele na totoina e le vaega o le flax, o le sili atu ona manaia o le a foliga. O le tele o taimi, o se vaega poʻo se fugalaau fugalaau ua tuʻufaʻatasia mo le muka, lea e totoina i tausaga taʻitasi ma ituaiga ituaiga o laʻau teuteu. E mafai ona e uia se tasi o auala i tafatafa o le ala mo lenei aganuu.

E faigofie foi ona piki le eleele palapala. O le mea sili o le lelei lea-ma le vai-e mafai ona faʻafefeteina, faʻafefe ma faʻamaʻi (itiiti ifo lava). O isi mea uma, e aofia ai meaai paleni, e le taua tele mo le teuteu flax. O le tupua o le flaren e sili ona lelei i luga o le malamalama, eleele oneone, e sili atu ona tali atu i le fafagaina nai lo le flax faaletausaga.

Laʻau masani, poʻo le lūlū o le flax (linum usitatissimum). © Susanne Wiik

Totoina o le teuteu teuteu

Laʻau teuteu, e pei o soʻo se aiga, e na o le tasi lava le auala e mafai ai ona totoina ituaiga taʻitasi - lūlū ile lauʻeleʻele. I le taimi lava e tasi, e tuʻuina lava le flax i ni vaega poʻo ni avanoa, e vavae ai vaega atoa poʻo ni vaega eseese o moega ma fugalaau mo lea mea. E le mafai ona totōina i fualaau, aua o aʻafiaga o aʻafiaga. Ioe, ma le faigofie o le tuputupu aʻe, o se vaitau puupuu o le tuputupu ae o le lino e le mafai ona faʻalavelaveina le faagasologa.

O le totoina o le flax teuteu e faia i le taimi e tasi e pei o le flax flax - ia Mati poʻo Aperila. E le fefefe lau fatu, o lea e leai se mea e faatalitali mo Me ma le vevela tumau. O le vave ona e totoina le flax, o le vave ona totogo. Ina ia mafai ona faʻalautele le fufuluina o le muka i totonu o le togalaau ma fiafia ai i fugalaau matagofie mai le amataga o Me i le ogatotonu o le taumalulu po o le malulu foi o le tau, e mafai ona e fetuunai le taimi o le lulu ma toto le flax i le 2-4 valaau ma faʻalavelave ole vaiaso. O fua mulimuli e mafai ona faʻatinoina seia oʻo i le tolu sefulu tausaga o Me.

E lūlūina le lūlū i laina ma se mamao pe a ma le 20 cm i le va o laina. I le taimi o le lūlūina, e seasea lava ona faʻataʻapeʻapeina fatu, e tusa ma le 5 cm i le va o laau poʻo le tele o taimi, ae faʻamaeʻaina. O se isi filifiliga sili atu i le luluina lelei - faʻasolosolo le lūlūina o faʻatoʻaga, lea e mafai ai ona e fatuina se togavao mafiafia. Talu ai o le flax e masani ona tuputupu ae ma le faʻafefe, e leai se mea e tatau ona faʻamalosi ai fua. A o lei totoina, e manaʻomia le faʻaleleia o le eleele e ala i le faapalaga poo isi mea faʻaleʻelelaʻau. E mafai ona lūlūina le lūlū lapopoa i luga o le mataupu faavae lava e tasi i le faaiuga o le autumn, aʻo leʻi oʻo i le taumalulu.

O laau laiti laulamu e mataʻalia ma faʻavaivai. E mafai ona latou mafatia i le malulu po o le matagi, o lea ia saunia le malutaga ma puipuia le tulaueleele i le tulaga o vagavaga o le tau. O le taimi lava e ola malosi ai laau toto, o le a puipuia laau i tulaga leaga.

E mafai ona totō ni laʻau o le laʻau faʻapitoa i se mamao e tutusa lelei ma le avanoa i le laina mo le lūlū faaletausaga - 15-20 cm i vaʻaiga lata ane.

Linen narbonense

Faʻaleleia muamua le lalaga teuteu

O le flax teuteu e ese mai le masani masani ona o nei laau toto o le a fuga mai ma le matagofie ma le umi nai lo le faasusu sili ona lelei e mafai ona e saunia. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona mama, e le tele naua le faʻaleleia o le eleele, ae masani. Afai e mafai ona e faʻafeinu le flakeke i taimi uma, ona faʻapipiʻi lea o le ulu o fugalaau mataʻu i le lalo atoa. Ae e le taua le faguina o le muka. Afai e le mafai ona e faʻafeinuina ia laau i taimi uma, faʻatagaina le lamala, e le mate le vao, o le a totoina fatu, ma o le a latou fuga ma le matagofie. Ae le o le umi ma faatasi ai ma se faʻagasolo o vaitau o le vaitau i le taimi o le faʻasusu, o lo latou matagofie, e moni, e le mafai ona faʻatusatusaina.

Talu ai e leai ni laʻau eleelea ma mataʻina, e le mafai ona tapunia le eleele i lalo o togavao faifaipea, o vao o le a faʻaleagaina le teuteuina o mea totō ma tuʻu ai le flax se foliga faʻalale. E tatau ona vele le palapala, aveese vao e tusa lava pe laʻititi. I le taimi o le veleina, aua e te faanatinati e faʻamalosi le palapala: o aʻa o le muka e papaʻu ma e faigofie tele ona faʻaleagaina.

Faʻatasi ma ituaiga meaola teuteu, o le isi tausiga, e aofia ai le tipi, e le o manaʻomia. Afai e na o fatu matagofie e le fiafia ia te oe ma e te manao e faatapulaaina le totoina o le tagata lava ia, ona i lea tulaga e sili atu ona lelei le tipiina o fualaau aina i taimi talafeagai, puipuia o fatu mai le matua.

Pests ma faʻamaʻi

E ui lava i le tulaga o se tasi o laau sili ona faigofie e ola ai, e le o se mea e le mafai ona maua. I totonu o nofoaga o faʻamaʻi faʻamaʻi, o le totoina o le lino e avea ma "nofoaga faataitai" mo le paʻu, fusarium, ma le tele o lapisi. E le gata i lea, o le saoasaoa o la latou tufatufaga o se mea e faateia ai vave. I le uluai siakiina o faʻamaʻi o faʻamaʻi, e sili atu le manavaina o fomaʻi poʻo le na o le faʻatali sei maeʻa ona fuga ma faʻaumatia ia laau.

Lulu i totonu o le togalaau. © Farisa

Faʻapenaina o le teuteu teuteu

E pei o soʻo se isi lava muka, sei vagana ai meaʻai, mo ituaiga teuteu e tasi lava le auala e faʻasili ai e mafai ona faatagaina - e ala i fatu. O se mea ofoofogia le faigofie ona tupu ai le lino mai fatu; ua totoina saʻo i se nofoaga tumau o le totoina o laau. Mo ituaiga laʻau o le flax, o le luluina o le taumalulu e talia foi: o le fuga o le fuga e fuga i le tausaga lona lua, o le mea e sili ona lelei i le vaitau o le taumalulu.

E mafai foi ona faʻalauteleina lelala a Austrian ma isi ituaiga o vao e delenki, e sili atu ona eli i le tautotogo, ia Aperila poʻo le ogatotonu o Aukuso. O nisi taimi, o le auala Cherenkov e faʻaaogaina foi.