Laʻau

Faʻasinomaga faʻamaʻi

O le ginger ua faaliliuina mai le Sanskrit o lona uiga o le "moa", lea e foliga mai e fesootai ma le foliga o le aʻa. Na avea ma se tasi o uluai mea manogi na oʻo atu i le talafatai i Metitirani, ma o Saina ma Initia na lauiloa mai aso anamua.

Sa tausia e tagata faʻatau oloa Arapi o latou nofoaga o le tuputupu ae o se mealilo. Latou te faamautinoa atu i tagata ese mai fafo o le faatoaga e ola i luga o le laueleele o troglodytes, o loo ola i se mea mamao i le itu i saute, i tala atu o le Sami Ulaula, i le pito o le eleele, ma le mataala ma le mataala.

E tele seneturi na pasia, seia oʻo i le senituri lona 13 na feiloaʻi ai le lauiloa Venetian Marco Polo i lenei laau i Saina ma i le taimi lava e tasi na faʻamatalaina ma Pogolotti mo tagata Europa.

O le tufatufaina atu o fusi o alalafaga na matua tele lava. I le taimi muamua, o le rhizome na faʻaaogaina i vailaʻau. Na faaaoga o ia e tetee ai i le matua, na mafua ai ia te ia le gafatia e faateleina ai le manao i feusuaiga. Fai mai o le au Potukale na latou fafagaina ma le agalelei a latou pologa ma le faʻaoʻoina ina ia faʻateleina ai lo latou tele.

I le taimi lava lea e tasi, o le faʻamafaʻatasi o se mea manogi tele, aemaise lava le lauiloa i le Vaitau Tutotonu. O auala i taulaga na faʻatau ai mea manogi e masani ona taʻua o Ginger Street. O le aʻoga faʻafomaʻi sili ona lauiloa i lena taimi i Salerno ma le ita tele na fautua atu e faʻaaoga le faʻagalogaina ia lagona pea le malosi o le malosi ma ia laʻititi.

I le seneturi lona 19, na atiaʻe e fomai ni lole "harem" e faavae i luga o le togafiti. O le aganuu Iapani masani na tautua i le aso o le Masculinity Festival, lea o le togafiti o se tasi o mea autu autu, ua ola pea i lenei aso. O se laʻau Saina sa tafe i le uaina samasama, vineka, faʻamafaʻi ma le tisi Leitone o le fua saʻo lea, e tusa ai ma le Saina, mo le faʻailoga ole tamaʻitaʻi ma le le mautonu.

I le aluga o taimi, o tu ma aga masani a le faleʻai ma le tofo o tagata ua suia. E le toe faʻapalaina le togafiti i le tele o taimi ma i le tele o aofaiga e pei ona i ai muamua. Seʻi vagana ai na o fatu falaoamata ma falaoamata na faʻapipiʻiina uma na gaosia ma gaosia i le gagana Peretania.

Ae i le asō, e talisapaia le faapaleniina mo lona tofo piquant.

O le aufaʻaiga autu o le faʻatoʻaga o Initia ma Saina. Peitai, ua tupu foi i Iapani, Vietnam, Aferika i Sisifo, Nigeria, Atenitina, Pasila, Ausetalia.

Ginger (Zingiber)

Faamanuiaga

O le tele o mea tau togafitiga o loʻo aʻafia ai le aʻa o loʻo i ai lautele, o loʻo iai:

  • anti-inflammatory taga
  • antispasmodic taga
  • tiga o fualaau taga
  • vaivai taga
  • fiafia taga
  • faʻailoa taga
  • vaʻalele taga
  • faamalologa taga
  • tonic taga.

O togafiti o loʻo i ai foi le malosi malosi o le antioxidant ma le faʻasao, faʻaleleia le puipuiga ma puipuia le tino mai siama..

O le 'aiina o meaai i le meaʻai e faʻaleleia ai le manava o le manava, faʻaleleia ai le manaʻo, faʻamalolo uma faailoga o le "sami" (e le gata naʻo, ae vaivai foʻi, valevalenoa), faʻaitiitia le aofai o le cholesterol i le toto ma faʻaitiitia ai le toto. O le togafitiga e aoga foi e avea o se faʻasolosolo i le atinaʻeina o maʻi mama (kanesa).

E oo lava i tagata anamua na latou matauina e mafai ona "faamumu le afi i totonu", o le aphrodisiac, faateleina le malosi, faamama le vaivai ma le le fanau mai. E faʻaaogaina le ginger mo le malulu, e faʻamalolo ai faʻamaoniga o le toxicosis i le taimi o maitaga, faʻatasi ai ma le male, le pilia, le inumaga o le intestinal, ma le paʻu ma le tiga o le tino. E fufuluina le tino o toxins ma toxins, ma o le taunuuga lea e faʻaleleia ai le soifua manuia lautele, e foliga mai o se "fou" e foliga mai, ma o le a faʻaleleia le faʻaaliga, mafaufauga ma mea vaaia.

Afai e te veleina se togafiti fou pe a maeʻa se taumafataga, o le a susulu ai lou manava mo se taimi umi ma faʻamalolo ai le tele o faafitauli i le oral vevela. O nisi tagata e le mafai ona faʻamalo le togi i tua ona o lona "vevela", ona mafai lea ona e fufuluina o ou nifo ma le totino, e le aoga tele.

Ginger o le vaifofo muamua lea mo soo se tiga (tiga o le ulu, maso) e mafai ona faʻaaoga i le fale. Laʻau faʻamalaʻau ua faʻafefiloi ma le vai (ua maua se pusa) pe faʻapipiʻiina le togafiti e avea o se faʻamalosi i le nofoaga o le tigaina o le localization.

Talosaga

O le togafiti o loʻo faʻaaoga i ituaiga eseese.: aʻa fou, aʻagogogogo (i le paʻu o le paʻu), togiina. O teuteuga, infusions, fualaʻau paʻu (pusa tulou), pia, ale ua saunia mai ai. O loʻo faʻapipiʻiina le ginger i mea faʻafefiloi ma aano o manufasi, lauti, fai sauga ma vaʻavaʻa.

E faʻaaogaina le ginger ma tuʻufaʻatasia faʻatasi ai ma meaola eseese ma mea manogi: mite, lemonia lemoni, lemoni, meli.

Ginger (Zingiber)

Faʻamasinoga

E mafai ona faʻatau mai ginger rhizomes i se faleoloa po o se maketi. Afai ei ai ni gaʻo moe i luga o le rhizome, ona mafai lea ona "faʻafefeteina" e ala i le tuʻuina atu o le rhizome mo le tele o itula ile vai mafanafana.

Mo le totoina o togalaau, e sili atu ona lelei le faatauina o se ipu e maualalo ae lautele (o rhizomes o le a tuputupu ae i le lautele) ma pupuni vai. Faatumu i le 2 cm o mea faʻaleleia. Faatumu i se paluga suamalie lelei mo fualaau faisua ma tuu le meaʻai i le pito i lalo, faatasi ai ma fatuga fatu. Sulu i le pito i luga o le eleele ina ia ufitia ai fatugaʻo mo le lua sikimita. Tuu le koneteina i se mea mafanafana, susulu ma se vai i se mea e sili ona lelei ao tausia le palapala. A oʻo mai le amataga muamua o le faʻatoʻaga, e tatau ona faʻateleina le suavai.

Ginger (Zingiber)

Tausiga

I le vaitau o le gaosiga o vao, e manaʻomia le susulu malamalama e faʻafefeteina, e mafai ona ola lelei i tafatafa o pupuni o sisifo ma sisifo. I le faamalama i saute, o loʻo faʻapipiʻiina le fale mai le susulu o le la, e faʻaaoga ai se ie puipui tulle poʻo se gau mo lenei mea. I luga o faamalama e tau ile itu i matu, atonu e le lava le malamalama i le faapaologa.

I le tau vevela, e aoga le ave o le laau i le ea (faletalimalo, togalaau), i se nofoaga e puipuia mai le susulu o le la.

O le vevela mo le faʻamafaʻiina o le faʻalelei, i le taumafanafana 20-25 ° C. I le taumalulu, i le vevela i luga aʻe o le 18-20 ° C, faʻaauau pea ona ola le tamaʻi fale ma e le pa'ū i se taimi malolo; i le + 10-15 ° C, o le faapaologa e alu i totonu o le paʻu. I lenei tulaga, e teuina le laau i se malo malogo, i le vevela o le itiiti ifo i le + 12-16 ° C.

Faʻasaga i le taumafanafana ma le tele, suamalie, ma faʻafefe vai. O le faʻasalaga e faia pe a maeʻa le pito i luga o le meaʻai. I le taumalulu, afai e teuina le laau i le vevela i luga atu o le 20 ° C, ona faʻamalūlū lea pe a maeʻa le pito i luga o le meaʻai. Afai e teuina i totonu o se potu malulu (+ 10-15 tikeri), e faʻamamaina ma le faaeteete e aloese mai le pala pe a uma ona faʻamamago le masini, ae le mafai ona faʻamalolo le soʻo mo se taimi umi.

I le tuputupu aʻe o le vaitau, e fiafia ai le totino ile pulupulu, pe a fai o le taumalulu e teuina i le vevela i luga aʻe o le 20 ° C, ona aoga foi lea e fufulu ai. E fufulu le suamalie ile vai malulu, faʻaleleia pe faʻafefeina.

I le vaitau o le tuputupu aʻe, e tasi i le 2 vaiaso (mai ia Aperila e oʻo atu i Oketopa), e fafagaina ai le fafagaina i meaola ma meaʻai. I le taumalulu-taumalulu, e le fafagaina le laau.

Ginger o se moa; i le ogatotonu o le taumalulu e sulu ai. Afai o le vevela o le potu e sili atu i luga + 18-20 ° C, ona faʻaauau pea ona tupu le totino. I lenei tulaga, e tuʻuina atu i ai faʻamalamalama lelei ma faʻafeinu pe a mu le pito i luga o le meaʻai. Afai e mafai ona tuʻu le laau i totonu o se taimi umi, ona tuʻuina atu lea i le vevela i le maualuga o + 10-15 ° C, e faʻafefe faʻafefe, e mafai ai ona faʻamamago le palapala, ae le o le faatagaina o le masini e faʻamago.

O le totoina o le ginger e faia i tausaga taʻitasi i le tautotogo.. Ginger e fiafia i eleele palapala i vermicompost. O fanua mo le totoina e mafai ona faia i le turf - 1 le itula, humus - 1 itula, oneone - 1/2 itula. Popo mo le faʻaaogaina lautele ma le loloto, ma se paipa alavai. Mai i mea teuteu ua saunia, o meaʻai paleni ma le pH o le 5-6 e mafai ona faʻaaoga, mo se faʻataʻitaʻiga, mo laʻau teuteu.

O laau totõ e totoina fua, i le tautotogo - e ala i le vaevaeina o le rhizome i ni "tubers" eseese. E totō tasi i le taimi i papatusi lapopoa pe fai i ipu papaʻu ae lautele. Fanua mo le totoina o le turf - 1 itula, humus - 1 itula, oneone - 1/2 itula.

Ginger (Zingiber)

Meaola

Faʻasoifua maloloina (Zingiber officinale).

Laʻau faʻamaina o loʻo ola i le gasegase faʻasili, faʻalautele i luga o le eleele. Vili fualaau e oʻo i le 1 mita le maualuga; laulaʻau e faʻatauvaʻa, e oʻo i le 20 cm le umi, vavalalata, uumau mau le pu. O pupule e fugalaau e pupuu, 20-25 cm le maualuga, e ufiufi i laulaʻau laʻau, taliga taliga. I totonu o vivo e le o iloa; lautele i aganuu.

Fautuaga aoga

Aʻo le i ai le rhizomes fou, o le peʻa e tipi ese i luga ma se manoa malosi.

O le togafiti o le eleele e ala i le faapipiiina muamua o le aʻa i lalo i ni mea vaivai i luga o le fiva, ona sosoo ai lea ma le faapipii i se faaputuga, i totonu o ni tamai togitogi laiti.

O le faʻamafaʻiina o le ginger, poʻo le mama mama, e maua e ala i le tosoina o le rhizome ma se pestle i totonu o se paluga. Pe a mimiti i totonu o se paluga, e mafai ona gaosia le pulupulu. E maua mai le togafiti vao mama e faʻaaoga ai se uʻamea lelei.

Ole vaega ole rhizomes e mafai ona faʻamaʻi. O le faia o lenei mea, o loʻo faʻamaʻapeʻaina, faʻamamaina, tumu i le tele o siaki mo le aisa ma tuʻuina i totonu o se pusaisaisa.

E iai sina eseesega o le manogi ma le manogi ile lafu o le eleele, o le mea lea, e le o se sui fou e sui mo le faʻaleleia poo le faʻamago.

O rhizomes ua mamago o le ginger e sili atu ona leaga nai lo le fou, aʻo leʻi faʻaaogaina e manaʻomia ona faʻamaluluina. E tasi le sipuniti o le togafiti faʻataʻoto mamago e tutusa ma le tasi sipuni tele o le faʻaoʻoina o le totino.

E faʻaaogaina le togafiti: pe a fuga - i le amataga o le kuka (faʻafefiloi fasi fasi moa e tuʻuina i totonu o le suauu vevela); pe a fufulu aano o manu - 20 minute aʻo leʻi kuka; i le compotes, jelini, musa, puddings ma isi ipu suamalie - 2-5 minute aʻo leʻi sauni; i sau sau - i le maeʻa ai o togafitiga vevela.

O le aʻa o le ginger ua avea o se vaifofo mautinoa mo le oona i luga o le sami, o vaitafe o le vaitafe ma iʻa, o le mea lea ua tuu ai lenei mea manogi ma faaauau pea ona tuu i ipu ua saunia mai le sami ma oloa o le vaitafe.

O le turmeric ma le togafiti e aofia ai le 20-30% o le paluga masani a le Indian curry mix, lea e aofia ai le cardamom, nutmeg, allspice, coriander, caraway fatu, cloves, cinnamon, pepa cayenne, fenugreek ma isi mea manogi. Fiafia i le lalolagi atoa ma le% D