O le togalaau

Mistletoe mai le aiga

O sui o lenei aiga e paʻu i lanu lanu meamata ma lauolaola e ola i luga o laau poʻo laau toto; oi latou o ni mea e pala. I totonu o le CIS, o pusa-tauagavale o le aiga Stamenaceous o loo suitulaga i le 3 genera: (Viscum), saʻo (Razuomofskya) ma togalaau fugalaau (Loranthus). O meaola o le vavaega e sili ona matautia.

O Mistletoe e iloa e le toatele i lalo o isi igoa:

  • "Ova vine" i le Rusia;
  • "Vao vao" (Herbe de la Croix) i Farani (o le igoa e atagia mai ai le talitonuga o le satauro o Iesu Keriso sa faia i le laupapa vao);
  • "Manulele manu" (Birdlime) - ona o le kuluteni o loʻo iai i vine ma le tosoina o manulele;
  • "Panacea" (uma-faʻamalolo) i le Igilisi.

E lua ituaiga o meaʻai i le CIS: faʻamalamalama papaʻe (V. lipine) - ma vine o lanu paʻepaʻe ma manulele vali (V. lanu) - ma fua moli. Mistletoe - o se laʻau vao e toetoe lava a fulafula, faʻalelei i luga o ogalaau ma lala o laau. O lona laʻau e lanumeamata, sesega faʻasalaga, o laulaau e lautele, e pala, o le fua o se pusa. Fua o fatu i le taumalulu. O loʻo siomiaina i latou e se mea totino - viscene. O fatu e tufatufa e manulele, o le tele o thrushes ma waxwings. O le 'ai o fua o le togafiti, o manulele e felelei mai le tasi laau i le isi ma fualaau aina suamalie ma otaota e pipii i le ogalaau ma lala o laau.

O nisi taimi o le tupuga o mistletoe e sili atu ona manaia: o fasi laau togitogi i le gutu o le manulele, lea, o taumafai e tiʻetiʻe, paʻu le gutu i luga o fafie o lenei laau po o se isi laau (o le auala lea ua fesiitai ai fatu pupuʻu). O le fatu e pipii i le paʻu o le 'au o le talimalo ma taofi mausali i lenei auala seʻia oʻo ina maua ai se aʻa e ulu i lalo o le paʻu ma ua mautu i luga. O le mea lea, o le kulutena o loʻo i totonu o vine ma le teuina i luga o fatu o se uiga sili ona taua mo le faasaoina o le ituaiga.

E mafai ona e faʻaleleia le mafaufauga i le faʻamoemoe, pe afai e te manaʻo e "faʻafaigofie" i lau togalaau. I le faia o lenei mea, o fatu mai le tausaga talu ai e faʻataunuʻu ai fua (i Egelani i le ogatotonu o le tautotogo) e tatau ona tuʻuina faapitoa i luga o le tasi o lala pito i luga o le "fale" ma tuʻuina i mea faʻatoʻaga e mafai ai e le vai ona pasia. E tatau ona toto le tele o fatu faasosolo i lenei auala ina ia mafai ai ona faʻaalia foliga o tamaʻitaʻi ma alii taʻitoʻatasi, lea e tatau i le lumanaʻi mo le fausiaina o vine. Ae ui i lea, o le pasene o le germination o seedletoe fatu na totō i lenei auala e maualalo tele. Ae ia mautinoa ia manatua pea o le mistletoe o se semi-parasite laau, lea e mafai ona matua faaleagaina ai le "tagata talimalo" laau.

White mistletoe (Viscum album) White mistletoe (Viscum album)

© photopoesie

I le tautotogo, e totoina fatu, e avea ma "aʻa" e ola i le itu o le paʻu laau. O le pito o le "aʻa" e oʻo atu i le cortex, faʻapipiʻi i ai ma tuputupu aʻe, ma fai ai se paʻu uʻamea - apressorium. O se faagasologa vevela e tupu mai i le ogatotonu o le ipu, faʻamalo le paʻu o le fale talimalo ma faʻapipiʻi lala i totonu o fafie. O sea ituaiga faagasologa ua valaauina ipu inu, po o osofaʻiga. O le tausaga na sosoo ai, aʻa o le itu, o le mea ua taʻua rhizoidstuputupu ae i totonu o le mafiafia o le paʻu e tutusa ma lona pito i luga. O tausaga taʻitasi, e aliali ai se ipu fou fou i le rhizoids, e ola i le itu o le fafie. Mai i lea tausaga i lea tausaga, o lenei aʻa taua e sili atu ona malolosi, ma o le togafefe o le mistletoe o loʻo i ai le suasami ma suamalie.

White mistletoe (Viscum album) A maeʻa le taumalulu umi i luga o le apu

I le taimi muamua, e amata lemu le folau, na o le 3-ono-tausaga talu ona nofo i luga o le laau, o se ogalaau ma se paranesi e lau lanu lanumeamata o loo i luga. Ona tupu vave ai lea o le vao ma vave ona oʻo ile 120-125 cm le lautele. I luga o fafo o aʻa, o le a amata mai pupu mai i vao fou mistletoe.

White mistletoe (Viscum album) fugalaau

O le tele o aʻafiaga e afaina ai laau e masani ona vevela. O fualaau aina suamalie, ma o nisi o taimi e fua ai fua. Mistletoe faʻapipiʻiina i luga o le apu, pi, faʻatasi ma meaola o le vaomatua. E taatele i le itu i saute ma saute sisifo o le vaega Europa o lo tatou atunuu. I le Sasaʻe Mamao, mistletoe o loʻo tuʻuina atu i se tulaga faʻapitoa ma fua samasama poo fua moli, faʻataʻoto i poplar, willow, linden, aspen.

White mistletoe (Viscum album) Laʻau na aʻafia e mistletoeWhite mistletoe (Viscum album) Laʻau na aʻafia e mistletoe

O tupua masani ma talitonuga masani ua siomia ai le lanu paepae mo le tele o seneturi. O lenei laau o se vaega taua o faiga faapaupau ma le faamanatuina o le tele o ituaiga Europa. O mea leaga - ositaulaga o anamua Celts, o la latou aganuu agavaʻa na latou taʻalo le pito sili ona taua, manatu i le laau o se tagata paia ma talitonu e mafai ona faʻamalolo ai faʻamaʻi ma puipuia mai le leaga. O fualaau e mafua ai le malosi o uiga lelei i na mistletoe rare e maua i luga o le oak.

I le Old Arabic Irish, mistletoe na faʻaalia le faailoga o le faamalologa ma le atinaʻe o le agaga.
Mulimuli ane, na mitamita le laau i togafiti taufaasese ma togafiti faataulaitu: na faʻaalia o ia i le mana o vaalele, alofa alofa, faʻapea foi ma auala e faʻaleleia ai le fausiaina ma le tulimataʻi manuia. O tamaitai oe na manaʻo e fanauina se tamaititi, sa i ai ni laʻau i luga o latou puimanava poʻo tapulima.

O se aganuu lauiloa ma aso nei - o le talisua i le Kerisimasi i lalo o lala o mistletoe - e tusa ai ma nisi o manatu, e afua mai i tala anamua a Old Norse, lea e sili atu ai le lagolago i le atua fafine o le alofa, lalelei ma le fausiaina o Freya. O isi tagata suʻesuʻe e talitonu o lenei aganuu e sau mai sauniga o le faaipoipoga, lea e masani ona faamanatuina i le taimi o le taumalulu Saturnian tausamiga i Roma anamua - i lo latou nofoaga, i le amataga o le faa-Kerisiano, na amata ona latou faamanatuina le Kerisimasi. O fitafita leaga, na feiloai i lalo o le togafiti, e tatau ona tuu i lalo o latou lima i le faaiuga o le aso.

I le avea ai o se vaega o lona tauivi ina ia aveesea le faapaupau, na taumafai ai le ekalesia Kerisiano e taofi le faaaogaina o mistletoe, ae na mafatia ai i le faatoilaloina o lenei mea.

Ma i lo tatou taimi, o maketi a le Europa o le Kerisimasi e ofoina mai ni lala lanu o mistletoe ma lanu samasama lanu, e fiafia ai ulugalii e feasogi i le Kerisimasi. Ma tagata Amerika e fiafia i lalo o le lanu samasama (Phoradendron serotinum) - o se aiga o mistletoe, o laulaau lapopoa ma fua tutusa e pei o le lanu papaʻe.

I luga o le fesoʻotaʻiga ma mistletoe, e tatau ona manatua o le vailaau oona ma fualaau e faʻaaoga ai mistletoe e le taliaina. Laʻau matautia tele mo fafine maʻitaga.

Fugalaau fugalaau mai le aiga Staphylococcus parasitic i luga o oak ma chestnut, juniper - i luga o ituaiga eseese o le juniper ma laau tetele tetele.

Laʻau fugalaau (Loranthus)Juniper Arceutobium (Arceuthobium oxicedri) poʻo Juniper

Mea e faʻaaogaina:

  • Popkova. K.V. / Faʻataʻotoga Faʻapitoa: o se tusi aoga mo aoga maualuga / K.V. Popkova, V.A. Shkalikov, Yu.M. Stroykov et al. - 2nd ed., Faʻaa. ma faaopoopo. - M.: Drofa, 2005 .-- 445 p .: Maʻi. - (Faʻataʻitaʻiga o le saienisi).