Fale taumafanafana

Tausiga o le fale mo le sulufaʻi

I totonu o le vaomatua, e maua i le itu i Saute Amerika le lalaga vavalalata, faatasi ai ma le tele o ituaiga o ituaiga o loʻo ola i le vateatea ma le vailaʻau oona, ae o isi e sili atu i luga o papa, pe a faʻapea o tulaga mo le tuputupu ae e matua ogaoga lava. O uluaʻi pulufana na o mai i Europa i le afa lona lua o le senituri XVI, ma o le fuga o le sulufaʻi na faia ai se faatosinaga tele i atunuu o le Lalolagi Tuai, lea na maua ai le malosi o le faiga o le popo.

Na faasolosolo ona suʻesuʻeina le laau, na iloa ai e tagata Europa le auala e ola aʻe ai ma le auala e tausi ai le fugalaau. Ina ua mavae le selau tausaga, sa fafagaina muamua laau toto. Ma afai o le natura o loo i ai le tele o ituaiga o ituaiga o nei pusa laau, o le numera o ituaiga eseese ua silia ma le lua afe. I aso nei, soʻo se tagata fugalaau faʻapitoa na vaʻaia le fugalaau matagofie o le sulufaʻi e mautinoa lava e le tuua le mafaufauga e teuteu a latou lava windowsill ma se fualaau suamalie.

Hippeastrum: uiga o le laau

Faʻalagolago i le ituaiga ma le matua, o le pulufana o le sasifo e iʻu ile 5 i le 10 cm le umi ma e aofia ai se vaega puupuu o le uʻamea ma faʻamaufaʻailoga puipui.

I totonu o le fatu o fua faʻatatau uma lona fa, o faavae e faavae ai:

  • siaki, aua e oʻo i se maualuga o le 40-80 cm;
  • i le lumanaʻi tele, aoina mai i faʻamatalaga o le 2-6 fasi fugalaau.

O laulaau o le lalagapa o loʻo faʻafeagai ma le isi, i le lautele, faʻalagolago i le ituaiga, e le sili atu i le 4-5 cm, ma e oʻo atu i le 50-70 cm. O le tagata e teuteuina vine, o le a amata ona tuputupu aʻe, e tatau ona iloa o le tausaga o lenei fale ua vaevaeina i ni vaega se tolu vaitaimi:

  • fuga;
  • vao;
  • filemu.

Pe a oʻo mai le taimi o le fugalaau ua leva ona faatalitali, i luga o le pito i lalo o le paʻu, o le mumu, piniki paʻepaʻe, fugalaau lanu ma mama e nonofo i luga o petioles ua tatala.

O pulu lapoa e mafai ona fausiaina ni laʻau se lua pe tolu, ae o faʻataʻitaʻiga e itiiti ifo i le fa laulaʻau pe le oʻo i le lapoa o le 6-7 cm i lenei vaitau e ono le fiafia le tupu.

O laʻau e faʻaalia i le taimi pe tusa o le tasi i le masina, pe a maeʻa ona totolo le laau mo le 2 i le 3 masina, e leai ni faʻailoga mai fafo o le atigipusa, ae e malosi le fausia o le malosi. O fusi e iai lanu lanu e foliga mai i le tausaga, ae o le tausiga lelei, e pei o le ata, o le sulu i le fale e faalua ona fiafia i ai. O le taimi ma le umi o lenei vaitau e faʻalagolago i le ituaiga filifilia, o uiga o le tausiga, aemaise lava i luga o le vevela o le potu. I le averesi, o le fugalaau e tusa ma le tolu vaiaso.

Ae ui i lea, o nisi taimi o fugalaau fugalaau e le mafai ona ausia foliga vaaia o fugalaau mai se laau. E faʻapefea ona tausia le sufasi, ina ia faaopoopo atu i laulaau, o le pulu faʻapipiʻi e masani ona fai ai ni gafa? O le mafuaʻaga o le le lava o fugalaau e masani lava o tulaga le lelei mo le tupu aʻe o se sulufaʻi poʻo mea o le pusa:

  • Pulu e mafai ona teena le fugalaau, mo se taimi umi e nofo ai i totonu o se fale paolo poo luga o faamalama i matu, lea e le lava le malamalama i le tausaga atoa.
  • Faatasi ai ma se atigi vaomatua po o se pupuʻu, o nisi foi taimi e le fuga mai le ogaoga.
  • O fomaʻi filifilia e fai ma fugalaau e afaina i le fuluina o vai, laʻei pito i luga, ma le palapala.
  • Aua nei galo e uiga i le malologa talafeagai mo le pulufana e tumau i le 2.5-3 masina, pe a tatau ona auina atu le sulu i se nofoaga malulu.

Afai e leai ni mafuaʻaga faʻaalia mo le musu e fuga, o le pulu e maloloina ma fafagaina, e mafai ona faia e togi ese le fugalaau e ala i le suʻe i se tasi oa latou metotia faamaonia:

  1. I le ogatotonu o le taumafanafana, ia tipi uma laulaau mai pusa ma taofi le fafaga. A maeʻa le masina, faʻaauau le vai ma faʻalauiloa se tasi o fafaga faʻapitoa. I le amataga o le autumn, o ata ma fugalaau e aliali mai i le tumutumu.
  2. O le seti o matagi e matauina foi i le 20-25 aso pe a maeʻa le tolu itula o togafitiga o le pulufana i le vai e vevela i le 43-45 ° C.
  3. Mo le tautotogo o le tautotogo o le sulu i totonu o Aokuso, ua le toe fausiaina le laau ma seia oo ia Ianuari ua siitia atu i se nofoaga malulu mafiafia i se nofoaga pogisa. 5-6 vaiaso talu ona toe faʻaleleia le suavai, o le pulufana e tuʻuina mai ai fatu.

Mo le lelei o le fugalaau, e taua i le taimi o le tuputupu aʻe o le vaitau ma le taotoga o le pulufana e mafai ona toe faʻaleleia ma fausia ai se paʻu. Afai e leai se meaai a le pulufana, masalo ua oʻo mai le taimi e manaʻomia ai le toe totoina o le ogaoga. O lenei mea e mafai ona molimauina e ala i le vavalalata o aʻa o le taʻaloga atoa o le lalolagi. Aua nei galo e uiga i le fafagaina o le sulu.

Faʻalauteleina le toe faʻaleleia i le taimi o le tuputupu aʻe ma i le taimi ole taimi umi e manaʻomia ai nai pulu laiti, faapea foi ma i latou na aafia i nisi o faʻamaʻi poʻo le osofaia o manuʻa.

O le taimi o totoe e aofia ai le aveeseina o pulu vaʻalele, saunia lelei i se nofoaga malulu, pouliuli. O le tele lava o taimi, o pamu o le sulufaʻi "e momoe" mai ia Setema ia Ianuari. E faʻapefea ona tausia se fugalaau ina ia fulafula le sulu i le maea o le aso atofaina? O le tausiga faʻapitoa i lenei taimi e le o manaʻomia, ma mo pupuvao faʻapitoa tulaga faʻapitoa:

  • O le vevela sili ona lelei e 12-14 ° C.
  • Loto atoa.
  • O le ea e matutu, e le sili atu le maualuga o le suamalie i le 50-60%.
  • Faʻasalaga ma le pito i luga o laei e maeʻa.

E faʻapefea ma o afea e faʻasolosolo ai se vaevaega?

Hippeastrums vave vave ona faʻaaogaina se apa i totonu o se fagu ma faʻanofo moni uma meaʻai mai le eleele.

O le mea lea, e mafai ona e faʻapipiʻi le laau toetoe o tausaga uma. O le a le taimi e faʻapipiʻiina ai se sulu e sili atu ona faigofie ma leai se tiga mo se laau? O le taimi aupito sili mo le faʻaputuina o le pulou o le taimi lea:

  • ao le i teuina mo se vaitaimi malolo;
  • ina ua maea le faasaolotoina o lo latou "faanatinati";
  • ao leʻi fuga;
  • pe a uma ona fuga, pe a tatou talanoa e uiga i se laau fou faatoa maua i totonu o se fagu felaʻuaʻiga ma se meaʻai.

Aʻo lei toe faʻapipiʻi se sulufaʻi:

  • ua afaina faʻamaʻi oti mai le pusa;
  • latou te suesue i aʻa, pe a tatau ai, tipi ese le pala po o le faaleagaina o aʻa ma togafitia le tipi i le fungicide.

O le eleele mo le sulufaʻi e tatau ona mama, lafoaʻi, ma maualalo le acidity ma maualuga i meaʻai ma suauu.

Afai e tatau ona e faʻatauina se paluga ua saunia, mo le tuputupu aʻe o le sulu e sili atu ona lelei le filifilia o le palapala mo le faʻalaʻau o le pulu, ona tuʻuina atu lea o le vaʻaia e sui ai le vermiculite poʻo le oneone.

Pe a faʻapipiʻutuina le paluga o le eleele, faʻaaoga vaega e tolu o le lau laʻau ma se faʻaopoopoga mai le tasi itu o le humus, pe a tatau ai, faʻafefiloi le oneone ma le falaoamata i dolomite i le palapala:

  • O le totoina o se suilapalapa, e lava le ipu, o puipui e 3 cm mai le pulu.
  • I le pito i lalo, e tatau ona faʻatulagaina se faʻalavai.
  • Ma ua totoina le pusa ina ia tele ai mea e totoe i luga o le eleele.

I masina o le mafanafana, e mafai ona totō faʻamalama i fanua tatala, lea e faʻaauau ai le tausiga o le hipupastrum, i le ata, pei o le fale. Ma aʻo leʻi oʻo i le malulu, e faʻafefeteina paluga ma tuʻuina atu i totonu o le potu.

Malamalama mo le tuputupu ae o le sulu

Hippeastrums e faʻapitoa ma lagona lelei i nofoaga aupito sili ona malamalama, e oʻo lava ile toleniina o le osofaʻi o le la.

Ae i totonu o le paolo, o le laau e fulafula le lelei, o le pamu e faasolosolo malie ma toe olaola. O le le lava o le malamalama e mafai ona faʻamasinoina e ala i pale, laulaʻau faʻalanu ma laʻau. I totonu o le paolo, o lau laau toto e le mafai ona tuʻuina atu i ai. Afai e te manaʻo e vaʻai fugalaau matagofie i luga o lau faamalama, filifili pupuni i le itu i saute o le fale.

Le malulu o le ea ma le faʻaleleia o le vai i le taimi e tupu aʻe ai

Ina ia mafai ona teuina fugalaau i luga o le laau i le umi e mafai ai, i le tausiga o le fale mo le sulufaʻi e maua ai le fausiaina o tulaga lelei ma vevela.

  • O le malulu o le ea i le aso e 20-22 ° C;
  • I le po, o le ea e tatau ona malu, e tusa ma le 18 ° C.

Hippeastrum e le fiafia i suiga o le vevela, i le taimi e teuina ai, e taua le aua nei faʻaitiitia le paʻu o le vevela i lalo ifo o le +5 ° C, lea e mafai ona faaleagaina ai fugalaau. Ae i totonu o le togalaau, fulufulu pupuu e oo atu i le -1-C C, pe afai e ufiufi i mea e lei faia.

O le maualuga o le maualuga o le ea mo lenei ituaiga pulu e 75-80%.

O le faʻasalalau pe a tupu aʻe le sulufaʻilaʻau e iai foi ona lava tulaga patino. Seiloga e alu aʻe le aū i le 10-15 cm, e faʻamalūlū lelei le laau, ia mautinoa o le vaega pito i luga o le palapala i le va o vai e faʻaumatia.

Aʻo amata ona tatalaina fugalaau, o le tele o le susu o loʻo faʻaleleia, taumafai e puipuia le tafe o le suasami i aʻa.

Hippeastrum meaai paleni

O le uluai fafagaina o le lapupastrum e leʻi faia muamua nai lo le 4-6 vaiaso ina ua uma le "fafagu" le laau. Ona tatau lea ona maua le fugalaau i le ituaiga o fomaʻi i vaiaso uma e lua, ma le faʻamaʻi mulimuli e fai mo le masina ao le i tuʻuina atu pulu e malolo ai.

O laʻei pito i luga e masani ona tuʻufaʻatasia ma le faʻamaʻi ina ia maua ai le fugalaʻau ile eleele susu.

O le mea aupito sili ona taua i le meaʻai o le sulufaʻilaʻau o le potassium. Pe a fulafula le laʻau, e faʻafefiloi ma se paluka-paluga paluga ma se faʻaopoopoga laitiiti o le vevela. Aʻo foliga mai laʻau, o le tele o le vevela ua faʻalauteleina, e aumaia i le aofaʻi o phosphorus. Mai ia Me seia oo i le faaiuga o le taumafanafana, o le fesuisuiai o le fugaina o meaʻai ma le mineral fertilizers e mafai ona suia. Afai e faʻaaogaina se faʻaaogaina o se kulupu faʻapitoa, e sili atu le filifilia o se paluga mo aniani, pe a fua le fua o le nitrogen, phosphorus ma le potassium ole 1: 3: 4.5.

E faʻapefea ona tausia le sufuga, pe afai e ola le laau e aunoa ma le eleele, i se vaifofo vai? I lenei tulaga, mo le 10 lita o le vai o le ae manaomia:

  • 3 kalama o le magnesium sulfate;
  • 9 kalama o fuālaʻau totō;
  • 3 kalama o le ammonium nitrate;
  • 7 kalama o superphosphate,
  • faʻapea foʻi ma le faʻafefiloi o elemene.

A oʻo ina tupu aʻe, e tatau ona e manatua o le tele o le nitrogen e lamatia ai faʻamaʻi. O na faʻapuuga e mafai ona pala ma tumau i se taimi umi e sili atu ona leaga.