O le togalaau

Vaega o le totoina o pateta: tekinolosi tau faatoʻaga

O le fanau mai o pateta o Amerika, lea na tuuina atu ai e tagata o le atunuu le igoa talafeagai "tama." O le totoina o le patato i Rusia e fesoʻotaʻi ma le igoa o Peter 1, ma mo le silia ma le 200 tausaga o lenei fualaau faisua e leʻi tuʻuina togalaau totō. O le mea moni, i lo tatou atunuu, o le aganuu autu lea o togalaau. E mafai e aliʻi matai ona kukaina le sili atu ma le 500 ipu, aua le toe faia mea na muamua. E ala i meaʻai paleni, e leai se fualaʻau fualaau e mafai ona suia ai le pateta i le taumafataga. I le faʻaopoopoga, o pateta o se faʻalaʻau faʻapitoa foi e faʻaaogaina ai le masini ma le ava malosi. O latou ia o le faavae mo le mauaina o laulasses, glucose, kelu, vaitamini "C", paʻu, vailaʻau.

Faamolemole ia matau auiliili auiliili le faagasologa o le saunia o fatu laau mo le totoina ma le totoina o pateta o loo faamatalaina i se mea ese: Vaega o le totoina o pateta: sauniuniga ma totoina.

Seleseleina le pateta. © farmscape

Talosagaina o eleele mo pateni mo pateta

O Potato o loʻo i ai se meatotino lelei. E mafai ona tuputupu ae ma fausia le maualuga i se tasi nofoaga faatasi ai ma le tekinolosi taufaatoaga o le saunia o eleele ma le totoina o faatoaga seia oo i le 9 tausaga. Ina ia aua le faaputuputuina se tulaga le lelei, e sili atu ona lelei le totoina o pateta i le totoina. O mea lelei lelei i le totoina o pateta o pauka ia (zucini, kukama, pauka), kapisi, pi, pi, sana. E le fiafia le Potato i eleele eleʻele, e fiafia i mea le mautonu. O le mea lea, i le tautotogo, i lalo o le teuteuina o le totoina, fafie laau, lime laumei po o le falaoamata o le dolomite (200 g / sq. M. M) ua faʻaofiina i le eleele. E mafai foi ona faaopoopo faʻamaʻi vai mo le faʻaleleia o eleele.

I le tautoulu, a maeʻa le seleseleina o le muamua, o le a faʻataunuʻuina le faʻavaivai (pe'ā tatau) e maua ai fualaau o vao vao. A maeʻa le faʻamafunaina o vao, faʻafeiloaʻi i luga o eleele faʻaleleia lelei i totonu o se pakete o le humus matua po o le faapalaga i mita taʻitasi. m. Faʻaopoopo faʻamaʻi phosphoric ma faʻamalolo i le 30 ma le 15 g / sq. m. O le 'upega tafaʻilagi' oloʻo eli i totonu o chernozems i saute i le 20-25 cm inisiua i luga o le palapala. I luga o eleele palapala ma se laʻititi laʻititi o le chernozem e aunoa ma se faʻaopoopoga o le palapala.

A maeʻa le 2-3 vaiaso, ona totoina lea o le manulele lanumeamata. Mai fualaau lanumeamata lanumeamata, e sili atu le faʻaaogaina o le sinapi vaʻaiga, pulou, oats, rye. Latou te faia ni meaola taua i se taimi puupuu. I le vave totoina, ua totoina le mutia lanumeamata i le palapala i le tautoulu, ma le totoina mulimuli ane, ua totoe seia oʻo i le tautotogo ma faamaufaailogaina e ala i le loloto e matala i luga o le luga (10-15 cm) aʻo lei totoina fatu. I luga o eleele leaga e le lelei ona totoina ma le le atoatoa o le tulaga o mea taumafa, o mea masani o le faʻaaogaina o meaola ma mineral fertilizers e faʻaleleia e se vaega o le 2-3 ma e tatau ona faʻatulagaina le manulele lanumeamata.

O le palapala mo le moega o pateta ua saunia i le tautoulu. © Harald

O le faʻamalaʻau patato

Autumn fertilization ma greening o le a maua vave ai pateta ma meaʻai. I luga o chernozems, o le a le manaomia e ia (ona o le vaitau o le tuputupu aʻe) faaopoopo le faʻamaʻi. I luga ole lapalapa ma le lapalapa o eleele, 30-40 g nitroammophoski poʻo le faʻamalolo faʻasaina i sikuea mita e mafai ona faʻaaogaina. m sikuea.

Pe a totoina le ogatotonu ma mulimuli ane meaʻai ma se vaitau umi e ola ai, e fafagaina pateta i vaega nei poʻo taimi o le atinaʻe:

  • lapisi tetele ma lala lanu lanumeamata,
  • fuga
  • fua tele.

Laei pito i luga e faia i ni ituaiga fofo poʻo ni faʻagogo vailaʻau o faʻamaʻiina mo le faʻasusu.

Fertilizing i le vaitau o le tele o vaomatua e sili ona faia i nitrophos poʻo nitroammophos ma le 30-40 g / sq. m sikuea.

I le laasaga o le mamafa o masini, pateta e manaomia ai le potassium, fualaʻau ma elemene o elemene. A o faagasolo lea vaitaimi, o le atinaʻeina o laau o le a faʻavaveina ai le faʻamaʻiina o meaʻai ma le fuluʻi fulufulu ma le fafie. E mafai ona e saunia se fofo faʻafefiloi mo laei foliar. I le 10 l o le vai, faʻafefiloi 25 g o le potassium sulfate ma superphosphate ma le 0.5 ipu o le fafie. Faaopopo le 0.5 l o le vaifofo i lalo o le togavao, sosoo ai ma le vai ma mulch. Nai lo o se fofo, e mafai ona e faʻaopopoina se ipu malamalama i lalo o le fagu.

I le laasaga o le tele o fua, e fafagaina pateta i le sq. m 30 g o superphosphate. I luga o eleele palapala, o se paluga o le 35-40 g o le superphosphate soluble vai ma se ipu malamalama o le moa po o mullein e fefiloi ma le 10 l o le vai ua faaopoopoina i moa i le va o laina o pateta poo tagata taitoatasi i lalo o le togavao. O fagota e fafagaina mai le fafagaina e aunoa ma se pusa o le 0.5 l / vao, sosoo ai ma le suamalie pe 1 l o le fofo i le 0.5 mita le umi i le va o vao, sosoo ai ma le tapunia eleele, fagu ma mulching.

Mo luga o pateta pateta, e mafai ona e faʻaaoga ituaiga fou o le faʻamalaina o le humate, urea (urea), Juno, Kemir ma isi. O faʻatulagaga, metotia ma taimi o talosaga o loʻo faʻaalia i luga o le afifiina poʻo faʻasoaga faʻaopoopo mo le faʻaaogaina. Faailoa i latou i lalo o le vaʻaia poʻo le mauga. I le tau vevela i lalo o le faʻavaivai ma mulimuli ai mulching. O ituaiga uma o laʻei pito i luga e maeʻa ia Iulai poʻo se masina aʻo leʻi eliina pateta.

I le faagasologa o le totoina o pateta, tatou te tauaveina ni ofu. © Lilbenne

Lafoaʻi pateta

I vaipanoa laugatasi, o vai pateta e fafagaina 3-4 taimi i le masina. I nofoaga e lava timuga, faʻalagolago i le kulupu (vave, vaeluaga, tuai), e tolu ipu vai e faia mo le vaitau tuputupu aʻe atoa. O le faʻavaleaina o suavai e matua faʻaitiitia ai le gaosiga. O fatu e laiti, o le pulp e faigata, leai se mea. O le faʻamoemoeina o le vai inu e faigofie.

  • Afai e amata ona e faʻaumatia laʻau pito i lalo i luga o le vao - e te manaʻo e fafaga.
  • Faatofu lou alofilima i le eleele e lata ane i le togavao. Afai o le eleele i luga o le fola o le pama e matutu, o le vai e manaʻomia vave. I lenei tulaga, o le masani e tatau ona le itiiti ifo i le 5-6 l / vao. I le tulaga o le faʻamagoina o le palapala, faʻafeinuina o loʻo faia saʻo i lalo o le togavao e aunoa ma se avega, ina ia aua nei faʻapalapala le palapala. E masani lava ona faʻasusu vai totō i le va o laina o fao.

Puipuia pateta mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O le faʻamaʻi e faigofie atu ona puipuia nai lo le faʻamalolo. O le mea lea, ina ia maua ni kulupu maloloina, e tatau ona fai ni puipuiga i tausaga taʻitasi e faʻaitiitia pe faʻaumatia ai mafuaʻaga o le maʻi.

  • Na o le ola i ni ituaiga o vailaʻau e puipuia i faʻamaʻi.
  • Le totoina o fualaau faisua, e aofia ai pateta, i le fua o le fua.
  • A oʻo ina totoina pateta i le mea e tasi mo ni nai tausaga, faʻamaʻi le tausaga i le tausaga.
  • Aveese vao mai maʻi mai le fanua ma faʻaumatia.
  • Faʻatesea lau lau ma e le faʻaoga mo le faʻapala.
  • Aloese mai le seleseleina o fatu i le mamao e mafai ai aʻo le i totoina.
  • Aua le aumaia ni meaʻai i lalo o pateta. Faʻaaoga i le faʻaaogaina o le autumn o humus, compost, vermicompost.
Colorado potato beetle larvae. © Danielu

Faamai pipisi

O faʻamaʻi o pateta, o le taatele masani ma le siama o le siama: o le mea e masani ai le pala, rhizoctoniosis, macrosporiosis, vae lanuuli ma isi.

O togafitiga masani e aofia ai: muaʻi totoina togafitiga o fatu ma mea faʻafefiloi, e aofia ai le phytosporin-M biofungicides, binoram, gamair, vine, planriz ma isi.

I le vaitau o le tuputupu ae, e tatau ona togafitia vao ma meaola o loʻo lisi atu i luga, ma e mafai foi ona e faʻaaogaina le vai o Bordeaux poʻo se vaifofo o le sulfate copper, e tusa ai ma fautuaga. O le faʻaaogāina o meaola faʻapitoa e mafai ona amata i le vaega o le totoina o pateta ma faʻalauiloaina i le taimi o le taumafanafana i le 10-12 aso seia oʻo i le seleselega.

Faatasi ai ma sauniuniga apamemea, o le togafitiga o vao e amata ile vaega o le tuputupu ae o vao, o se fua e tasi ma e faia i le masina. Ole togafitiga mulimuli e faia i le 2-3 vaiaso ao leʻi vavaeina pito i luma ao le seleseleina. O le nofoaga o le faʻamaʻi (pe a uma ona aveeseina) e tatau ona faʻaaogaina i le faʻafefiloi o le pefu ma le sulfate copper, e faʻavae i luga o le ipu tioata, se sipuniti o le vailaʻau.

E aoga tele le faʻaaogaina o le palapala ma le pateta (sili atu le lelei o talavou) i le taimi o le taumafanafana i le tele o taimi aʻo leʻi faʻasalaina i le vao. E mafai ona faʻaaogaina le palapala ile penisina.

O faʻamaʻi faʻaleagaina e masani ona atinaʻe i luga o pateta, e aʻafia ma le solia o tekonolosi tausiga o mea taufaatoaga (laʻei pito i luga, faasusu) poʻo le tau mafanafana (timuga faaumiumi, maualalo o le vevela, mimiti). Latou te le faaputuputu i le palapala ma laau toto, aua le faʻaaoga i le totoina lelei. Faatasi ai ma le suiga o le tau i se tulaga e sili atu ona lelei ma le faʻamautuina o tekinolosi mea taufaatoaga, ua mou atu faamai.

O le faʻaaliga o le tuai ona paʻu i luga o pateta. © Head Burro

Vaʻaia poma

O meaola faalafua sili ona matautia o pateta o le urosa, o le potato potato Colorado potato, le wireworm, ma le nematode. O vailaau aoga ua atiae e faasaga i manu taitasi, o togafitiga lea e 1-3 taimi i le vaitaimi o le taumafanafana e faatamaia ai meaola faalafua ma o latou tino: sonnet, confidor, spark, decis, bazudine (sauniuniga o le eleele). Ae i le fale, e sili atu le totoina o pateta e aunoa ma ni vailaau.

O loʻo i ai mea lelei faʻalauiloa e faʻamaʻi ai meaola faalafua ma e le afaina i tagata ma meaola i le taimi e tasi. O le tele o ituaiga o gaioiga i faʻamaʻi pipisi o loʻo faʻaalia e sauniuniga o mea olaola Nemabact, Antonem-F. E maua iʻuga lelei pe a faʻaaoga le bicol, bitobicillin ma isi meaola o meaola. E mafai ona saunia meaola faʻapitoa e aʻafia ai faʻamaʻi ma meaola faalafua i totonu o masini vai, lea e faʻaitiitia ai le numera o togafitiga.

Faʻalogo lelei i meafaitino: Auala e faʻafeteina ai le fala o le Colorado potato.

Seleseleina

Ole taimi masani ole laei pito i luga, tausia o le eleele i le lelei ile lelei, totoina ile faaputuga mauga, puipuia o pateta mai faamai ma meaola faalafua e fesoasoani i le mauaina o fua maualuga o le tofo lelei. O le amataga o le seleselega e fuafuaina i le tele o mea:

  • samasama ma le oti o luga i totonu ma le tuai o ituaiga o pateta,
  • i uluaʻi ituaiga e masani ona taʻitaʻia i latou i aso o le seleselega faʻasologa o loʻo faʻamaonia i fautuaga mo le ituaiga. O le seleseleina o ituaiga muamua e masani ona amata i laulaʻau lanumeamata.
Laʻau totō. © Keisi

6-10 aso ao le i seleseleina, o le pateta ua lūlūina, lea e saofaga i le faia o se pulu i luga o fatu, faapea foi ma lo latou matutua. O le seleseleina e faia i le tau vevela, ae faʻatasi ma timuga umi latou te eli vave ai ma fufulu mo le faʻamamago. O le paluga o pateta o loʻo aʻafia tele i le pala pala. Aua nei faatuai le seleseleina o ituaiga tuai o mea e faamoemoe mo le teuina umi. O le maualalo o le vevela e faʻaititia ai le lelei o le oloa. O le faʻaitiitia o le vevela o le eleele i le + 3 * C ma le leai o se seleselega e mafua ai le oti e oo atu i le 80% o tubers. A maeʻa le seleselega, ona aveese lea o pateta mai le fanua ma faʻaumatia pe a oʻo i le taumafanafana na matauina se maʻi o le totoina o pateta. Afai o loʻo lelei le pito i luga, tuʻu i totonu o lua pala. O pateta uma lava (laiti, maʻi) ua aveesea mai le fanua ma, pe a faʻamamago, ua filifilia ni fatu maloloina. Tagata faʻamaʻi faʻaumatia.