Fugalaau

Tausia ma toe gaosia gloxinia i le fale

O le Gloxinia ma logo tetele ma lau laʻau o se tasi lea o fugalaau pito i totonu e sili ona manaʻomia mo le amataga ma le au fai togalaau. Faatonuga mo le faʻaleleia o gloxinia i le fale, ata o togalaau i lenei tulaga taua o le a taʻuina atu ia te oe le ala e toe faʻatumu ai le aoina ma se fugalaau pupula.

Gloxinia, e pei o latou ituaiga e sili ona vavalalata, e mafai ona toe gaosia i le laau:

  • faʻaaogaina o se laupepa po o sona vaega;
  • mea e seleseleina mai se tagata matua;
  • e ala i le uʻuina o le puipui, lea o loʻo faʻatupuina ai afafine;
  • vaeluaina le pulou.

E le o metotia uma e tutusa i le faigofie ma le aoga, ae pe a oo mai i se ituaiga e le masani ai po o le faaolataga o se fugalaau e sili ona fiafia i ai, e tatau ona e iloa pe faapefea ona faalauteleina le gloxinia, ma faaaoga mea uma e mafai.

Gloxinia faʻalaʻau laʻau

O le auala sili ona faigofie ma sili ona taatele, e seasea taʻitaʻia i le toilalo, o le faʻaaogaina lea o se laʻau soifua maloloina matutua e pei o se mea totō.

A aʻafia le faʻavae o se laulaʻau laʻau ma e oʻo lava i luga o vevela lapoa, e mafai e le gloxinia ona fausiaina tamaʻi teine ​​laiti ma a latou lava nodules.

Ina ia aʻafia se laupepa mo le faʻalauteleina o gloxinia, e mafai ona e:

  • i le vai, seia oʻo ina maua aʻa e lava e maua ai meaʻai i totonu o le palapala, pe a uma ona faʻafeiloaʻi le fatu i luga o se meaʻai poʻo se laupapa papa;
  • vave ona totō se lau laʻau i totonu o se laulau mimiti poʻo se faʻafefiloi malamalama.

E faʻapefea ona faʻapipiʻi le gloxinia e faʻaaoga ai se laʻau laʻau?

Muamua lava, e tatau ona e teuina i luga o se mama, ma sili atu i se lau fou po o se sikula. Mai se tagata matua ola maloloina, e selesele le laulaʻau ina ia i ai i lalo o le laulaau laupepa e tumau pea le 2-2.5 cm le umi.

E le tatau ona tuai, vaivai pe, i se isi itu, na o le tatalaina o lau laititi mo le faʻalautele. Afai e laʻititi le gloxinia, o lau "muamua" o tamaiti e tumau pea i le pito i lalo - e le fetaui foi mo le mauaina o talavou laiti.

Afai e tele le laʻau o le gloxinia, e mafai ona e tipiina i ni vaega ma ni veins eseese, ina ia e faʻafiafiaina le gloxinia, pei o le ata, ma tausi le laau, o le a sili atu lau laʻau teine.

O le laʻau e tuʻu malie ifo i tioata manino e tumu i le vai inu i le vevela o le potu.

Aua le faʻalolotoina le aʻa i le vai. O lenei mea e mafai ona faʻaosooso ai le atinaʻe o le pala. Ua lava na e le ufiufi le vai i le sili atu i le centimita le umi o le 'auʻau poʻo le fasi laulaau.

Mai le pito i luga, o se ipu tioata e faʻalauteleina ai le gloxinia e ufiufi i se ato e aunoa ma le afaina poʻo le faamanualia o le pepa. O se tamai lanu meamata e tuu i totonu o se nofoaga mafanafana ma lelei i le mea e leai se lamatiaga o le susulu o le la. I lenei fomu, o le pepa e tatau ona tumau mai le 2 i le 3 vaiaso seʻia oʻo ina faʻapipiʻi se telefoni poʻo se aʻa atoatoa i le pito o le au. I nei aso, tausia le gloxinia i le fale, e pei o le ata, i le taimi o le faʻaleleia, o le fale gaosia lelei ua faʻaaogaina ma le faʻaeteete tele taimi.

A maeʻa ona faʻatūina le centimita aʻa, e mafai ona faʻapipiʻi le lau i totonu o le eleele. Faʻalagolago i mea e ono mafai ma mea e fiafia i ai le tagata faʻatau, atonu o le:

  • faʻafefiloi sauni mo meaʻai i totonu o fale e faʻavae i luga o peʻa;
  • se faʻafefiloi o sphagnum ma eleele maeʻa;
  • perlite poʻo vermiculite;
  • oneone oneone paʻu oneone;
  • eleele sphagnum.

Aʻo lei oʻo le laupepa mo le faʻalauteleina o le gloxinia i totonu o le palapala, e tatau ona faia ni puʻevai i le pito i lalo o le fagu ma o le vaega 1-3 cm o le polystyrene paʻu poʻo isi mea e le faʻaaogaina e tatau ona faʻatulagaina. Maualuga i se meaʻai, lea e lelei le susu.

Pe a totoina, e taua le aua nei afaina ma le faaleagaina le laupepa, a le o lea, o le a vave ona pala le tino i totonu o lenei mea, ma mafua ai le oti o le apa atoa.

O le petiole e tanumia i le 5-10 mm ina ia ufiufi aʻa ma le leo ile palapala. O le loloto papaʻu o le faʻapipiʻi fesoasoani e fesoasoani ai i ni tamai laititi e paʻu vave i luga. Ma afai e manaʻomia, o le sui i le auʻau e mafai ona faʻafesoʻotaʻi.

O le laupepa na totoina i le eleele, faatasi ai ma le fagu o loʻo i ai, ua ufiufi i se ato. O le tausiga o le gloxinia pe a faateleina i le fale, e pei o le ata, e sau i lalo e lele ma mimiti malu pe a mu le meaʻai.

I le lumanaʻi, e tatau ona onosaʻi le tagata faʻatoʻaga, talu ai o le uluai tama teine ​​ma se tamai nodule i lalo e mafai ona aliali mai pe a uma le masina pe mulimuli ane. O nisi taimi e na o fatu e mafai ona matauina. O lona uiga e alu tamaiti i totonu o le fale, ma a mavae sina taimi o le a aliali mai le la.

A maeʻa ona e suʻesuʻeina le vitio e uiga i le toe gaosia o le laʻau gloxinia, e mafai ona e suʻeina mea uma o le faʻagasologa ma faʻaaliga e masani ai i ona tulaga uma. O lenei mea o le a fesoasoani e aloese ai mai mea sese i le faʻatinoga ma manuia ai lau lava fanau laiti o lau fugalaau sili ona e fiafia i ai.

Faʻaauau o le gloxinia peduncle

Afai oi ai se laau i le faaputuga fagalaau e te manaʻo e faʻaleleia, ae e le tele ni laulaau i luga o le vao, e mafai ona e faʻaaogaina se isi metotia. I lenei tulaga, ua ave fugalaau, ma o fugalaau ua leva ona mamae, ma o le gloxinia ua faʻalauteleina o se laulaau.

Ina ia maua ni laau iti, ua lava le tuua o se laau o le 5-6 cm. Ua vavae ese le sili i le lau, ma ua faatofu le sima i le sene i le vai. O le isi vaega o le auala e ogatusa ma le tuputupu aʻe o le gloxinia e faʻaaoga ai se lau.

E aoga le metotia pe a faʻalauteleina le gloxinia o mea e le masani ai ma hybrids, talu ai i lenei tulaga, e itiiti lava le lamatiaga o le faʻaaliaina o suiga faʻafuasei lea e suia ai foliga o le laau ma ona fugalaau.

Totoina o le manua o gloxinia

E mafai ona e aʻa ma maua se laau laʻititi mai le vaega o le au. O ia mea e totoina ai e tatau ona i ai ni laulaau ma se 3-senitimita lela mo le faatofuina i le mea e sui.

E sili atu le tipiina o le vavae ese mai se laau ola maloloina lelei, lea na muamua atu i totonu o se nofoaga lelei ma maua ai le aofaiga tatau o meaai ma le susu.

Talu ai ona o se fatu lapoa tele ua toto i le palapala, o se ipu e iva le 9 cm e talafeagai mo le faalauteleina o gloxinia i lenei auala.

I le taumafai e aua le faʻapala ma le faʻaleagaina, o le vaeluaina e 2 cm le loloto i totonu o le palapala, muamua na faasūsūina i vai inu i le vevela o le potu. O le sui i le pito i lalo o le uʻu e faigofie ona faʻatulagaina e tuʻuina atu ai i le fana se tulaga mautu tumau.

E pei o le faʻalauteleina o le gloxinia e se laʻau, o le fagu o loʻo i ai le 'au e ufiufi i se taga i le pito i luga ma agavale i le malamalama, vevela, seia oʻo le aʻa o le laau. E pei ona tatau ai, o le a totoina fualaau, ma o le eleele o loʻo faʻamalūlūina malie i se fagu moli, taumafai e aua neʻi oʻo i luga o laupepa. A maeʻa le masina, ona toto lea o le aʻa, ma e mafai ona tuʻuina atu i le masani masani o le galue.

E faʻapefea ona vaevae le ipu?

E sili atu ona faigata ma faʻalavelave le faʻaaogaina o fatu mo le faʻaleleia o gloxinia, talu mai le foliga mai o le pala i luga o latou poʻo lo latou faʻamagoina e mautinoa lava e taʻitaʻia ai i taunuuga e le mafai ona faʻaaogaina. O le tulaga lamatia e faʻapipiʻiina e le mea moni e faapea, o fatu na tipi e umi atu nai lo lanu lanumeamata o le laau, faʻasalalau ma toe faʻaleleia. Ma e na o le taimi lava lena e amata ai le tuputupu aʻe o ni atunuʻu fou i luga ia i latou.

E faʻapefea ona faʻapipiʻi le gloxinia e le piper division? Ma oa foliga o le tausiga o togalaau pe a uma se taotoga faapena?

Mo lenei auala, naʻo fua tetele e talafeagai:

  • lautele e le itiiti ifo i le 5 - 6 cm;
  • ma se lauulu ola maloloina e aunoa ma ni faailo o le pala, fungalfections poʻo isi mea e faaleagaina;
  • faatasi ai ma le fafaguina o tulaga tuputupu ae, ma e sili atu foi i le totogo pe a ma le 2 cm le maualuga.

Vaevae le puʻu ma se lau paʻu pipisi i ni vaega ina ia maua e vaega taʻitasi lona lava siama poʻo se tulaga tuputupu ae. O nofoaga e tipi e togafitia i le carbon activated i le paʻu o le eletise, pe, afai e le o maua lenei oloa, ua pisia i se laulau lanu meamata. O lea e le maua ai le manua o le pulumu i le eleele, e mamago ma faʻapipiʻi faʻapipiʻi i ituaiga o togalaau. O lenei fuataga o le a fesoasoani e aloese ai mai faʻamaʻi poʻo le faaleagaina o mea totino e faʻaaoga i le faʻalauteleina o le gloxinia e ala i fatu.

O vaega o le pulumu, e aunoa ma le faʻalauteleina, o loʻo faʻapipiʻi i totonu o se mea susu. I le lumanaʻi, tausia le gloxinia ao faagasolo lona faʻaleleia e aofia ai le faʻamautu lelei. Afai o le eleele e faʻamamaina ma le limafoai, e mate le fatu i le tele o tulaga.

Mo le totoina, e sili atu ona faigofie le ave o tioata manino e mataʻituina ai le atinaʻeina o aʻa ma le tulaga o fatu. Mo le faʻafeinu faʻafefeteina, e mafai ona e faʻaaogaina se pani ile vai ma se uila, ma faʻamama le palapala ile palapala, ave se tuila ma se nila vaʻai.

Pe a faʻamalosi paʻu paʻepaʻe paʻu uma le palapala, ma o le rosette i le pito i luga o le pulupulu e tupu malosi atili, e faʻafeiloaʻi le laau i se ipu tumau.