O le togalaau

Tuputupu aʻi aniani mai le sevka

E pei o se aganuu, o aniani ua lauiloa, e aina o se vailaau, e oo lava i le au Sumerians. I Rusia, na faʻaalia le aganuʻu o le siva i le XII senituri. O aso nei o loʻo galueaiina i le lalolagi atoa. O lenei laau na maua le lauiloa tele mo ona togafitiga faafomai ma meaʻai. O eletise ma aniani lanumeamata i luga o le peni o loʻo i ai oloa faʻapitoa - o loʻo tumu i mea sili ona malosi o le fatu, vitamini "A", "B", "B1", B2 "," C "," PP ", suauu ma isi mea e manaʻomia mo tagata. i meaai fou i salati, faapea foi i le sauniuniga o mea vevela ma le gaosiga o gaosiga. I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i agrotechnics mo le ola o aniani mai le sevka.

Aluga.

O mea ola o aniani

O eleni e tasi, lua, ma tolu tausaga le matutua. I le tausaga muamua, e maua mai i luga o le sipisi poʻo le arbazheika mai fatu o riki (chernushka) - olati iti 1-2 cm le lautele ma le 2-5 gram le mamafa. Mo le 2 tausaga, e maua ai se pusa tele (tuatusi) mai le seti. Upeine bulbs o aniani gaosia. I le tausaga lona tolu, pe a totoina le fatulaʻau, latou te maua fatu kulisi, lea e taʻua o nigela mo lanu.

I totonu o le itu i saute, e mafai foi ona maua ni fatu laʻau i le lua tausaga: o le tausaga muamua latou te maua ai se pusa lapoa lapoa ma i le tausaga lona lua o se suʻega e faia i luga o le maualuga maualuga o le sulu i le foliga o le sosoʻoina o ni mea faʻapitoa.

Varietal ituaiga o aniani

Onions, e tusa ai ma le umi o le vaitau o le malamalama, ua vaevaeina i ni vaega tetele se lua:

  • se vaega o ituaiga o le itu i matu. Latou te masani ona atiina ae ma avea o se laau (bulb) ma le gaosia o fatu (chernushka seeds) ae na o le susulu o itula e 15-18 itula ile aso. O ituaiga o le Northern i tulaga o le puupuu o le la e maua ai le taimi e ola ai na o se fulu lanumeamata, ae latou te le faia ni afu i mea uma.
  • Eseesega o le itu i saute e fai ai se fua masani masani ma se pupuʻu puupuu - 12 itula i le aso. A oʻo i le faʻalauteleina o le vaitau o le malamalama i ituaiga o saute, e leai ni mea e teu ai, e le lelei le teuina.
  • I aso nei, o faifaatoaga e eseese ituaiga o meaʻai e le tali atu ma le tiga i le umi o le ao ma e masani lava ona tuputupu ae ma atiina ae i matu ma saute, i lalo o isi tulaga lelei.

E ala ile tofo, aniani ua vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • maai
  • peninsular
  • suamalie po o le salati.

O mea taua o suauʻu, poʻo le, o le vaeluaga o suāpala ma suauu e tatau ai, ia tuʻuina atu faʻamalosi pe oona i aniani. Le itiiti ifo le suka, o le suauu e le taua tele, ma o le mea lea o lanu aniani ma le laisi e lanu (fulu). I aso nei, o faifaʻailoga e ofoina atu ituaiga e aunoa ma le ita, o le salati suamalie.

Oona mai le sevka i maso tetele.

Laasaga lautele i le seleselega o le seleselega o metotia

Tagata e manaʻomia ma fetaui lelei

O eleni ei ai le aʻa o le aʻa, e le mafai ona maua ai ni maualuga maualuga e aunoa ma ni meaai faaopoopo. O le mea lea, o le aniani e tuʻuina pe a uma fua o fualaau aina na maua mai le vao i le taimi o le togavao (vave kuka, tamato, kukama, vave pipi, zucini, melons, leki).

O eleni e lelei le fesoʻotaʻiga ma ituaiga uma o kāpeti, kāloti, beets, radishes, green, lea e mafai ai ona faʻapipiʻi nei fua i fualaau faʻapitoa.

Manaomia o le eleele

O eleni e masani lava ona atiae i eleele le mautonu ile pH = 6.4-6.7. Afai o le eleele o le a gaosia i le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaʻau mineral, ona 2-3 tausaga lea aʻo leʻi totoina aniani, o le palapala i lalo o fuaʻaga muamua na faʻataunuʻuina e ala i le faʻaaogaina o le lime fefiloi, falaoamata o le dolomite 200 g / m². Faatapulaʻaina o le eleele aʻo le luluina, totō o aniani e le taliaina. E mafai ona e faʻaogaina le pefu laupapa 300-400 g i le 1 mita o le nofoaga.

O eleni e le fiafia i mea fou fou, ae i luga o eleele mama i le autumn po o le tautotogo, e mafai ona e faaopoopo i ai le humus matutua mo le 1.5-2.0 kg / m². I le tautoulu, o nisi fulukalama ma fugalaau faʻasusu e faaopoopoina mo le eli.

O le afa lona lua ma le faʻaopoopoga o faʻamaʻi faʻasamalosi e faʻaaogaina i le tautotogo aʻo lei totoina ma totō fatu. I luga o le tele o chernozems, ua faʻamapulaʻaina i le faʻalauiloaina o le totoga o meaola mo le eli. I luga o le peat, e leai ni faʻamaʻi faʻamalosi, ma o le fualaʻau popo o le a faateleina i le 30-40%.

Manaoga tau manaoga

O 'eleʻele o fualaau malulu. O le mea lea, o le luluina ma le totoina o loʻo faia i le amataga o le tautotogo, pe a oʻo le maualuga o le palapala i le 10 cm le maualuga i le + 10 ... + 12 ° C, ma e le pa'ū le ea i lalo + 3 ... + 5 ° C. E le fefefe Onion ona o le toe faʻafoʻi mai o timuga punavai. O le manava i lalo -3 ° C e le afaina ai fatu laau, ae o laau matutua i le amataga o le maualalo o le vevela (-3 -5 ° C) taofi le tuputupu ae ma le atinaʻe, fuaina o fatu.

O eleni e manaʻomia le lava o le susu, aemaise lava i le taimi o le fatuina o fatu ma le pusa vaʻai. O fatu e leai se susu e aʻafia i le maualalo o le germination, ma o pamu e laiti ma maualalo.

O eleni ua tupu i le tele o auala: fatu, sevk (arbazheyka), faataitaiga, fualaau.

Faatoaga o le omoni

O mea patino o le totoina o lapisi sipuni mai le sevka

O le auala sili ona taatele i itu uma mo le gaosia o pusa oloa tetele o le totoina mai le fatu.

Sapalai o le eleele mo le lulu

I le togaina o togalaau, o aniani ua toe foi atu i lo latou nofoaga muamua i le 3-5 tausaga. I le tautoulu, a maeʻa le seleseleina o le muamua, o le eleele e faʻasaʻoloto mai vao ma faʻafeinu, faʻaosofia le tupu mai o vao. Ona eli loloto lea (25-30 cm).

A o leʻi eliina i luga o eleele palapala, o le humus mata po o le faapalaga (0.5 pakete), ma le fugalaʻau uma o le mineral - 25-30 g o le urea ma le superphosphate granular, 15-25 g o le faʻaaogaina o fugalaau e leai ni chlorine e faʻalauiloaina i le 1 mita. I le tautotogo, aʻo leʻi luluina, o le fatuina o loʻo faʻalauiloaina i lalo o le vevela o le 10-15 g nitroammophoski.

Oona e fiafia e faʻaali i latou uma i lo latou mamalu, o le mea lea i luga o eleele vaivai e totōina ai i latou i luga o mauga e faʻapipiʻi ai le pulufana 1/3 mai le tuputupu aʻe o le turnip (ua tatala saoloto). O lenei metotia e fesoasoani i le fausiaina o se lapisi tele ma le matua i le taimi. O le pito i luga, natia i lalo o le eleele mamafa, faʻapupulaina le vai (aemaise lava i le timu) ma e aʻafia i se maʻi faʻaleaga.

I luga o le eleele malamalama eleele, faia o le lava metotia, ua totoina le arbazheika i luga o se fola. O le mulched surface e le faatagaina ai le faʻavaveina vave o le susu, ma le taualuga o le tau e maua ai le vaega tonu o le la.

Sauniuniga o seti

I le tautoulu, a maeʻa le seleseleina ma le faʻamago, ua vaevaeina fua o seleselega i ni vaega se lua. O le totoina o meaʻai ma le diamita o le 1.5-3.0 cm (lulu) ma le itiiti ifo i le 1 cm (taga) ua filifilia. Oatmeal, e masani lava i totonu o laufanua mafanafana, e lūlūina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu i le laufanua, ma i le itu mātū mātū - i totonu o le lauʻeleʻele.

I le tautotogo, 2 vaiaso aʻo lei totoina, o fatu e faasoasoa i ni vaega ma ni aniani lanu e tasi, ua totoina eseese, lea e mafai ai ona maua ni pulu o le lanu tutusa. O le mea filifilia ua faʻasaʻoloto mai afu malulu ma maʻamaʻa, siaki matutu ma isi tamai otaota.

Arbazheyka ma le maualuga o le sili atu i le 3 cm (faʻataʻitaʻi) e totoina eseese. O pulu tetele e vave fanaina ma e le faia se pulu masani. O le mea lea, e masani ona faʻaaoga e maua ai se lanu lanumeamata.

O mea na filifilia mo le tulaueleele e vevela mo le 6-7 itula i le vevela o + 40 ... + 45 ° C. Aʻo leʻi totoina, e faʻamaʻi le mea e totoina ai i le 1% o vaifofo o le pasefika (0.5 itula). Talu ai nei, o faʻafitauli o meaola oona (planriz, gamair, phytosporin) e masani ona faʻaaogaina. Sevc ua gase mo le 1-2 itula aʻo lei oʻo mai i se taimi faifai pea.

Onion Set

Laufanua Faʻasao

O le Arbazheika ua totoina mo lou lava faaaogaina, e masani lava i se laina laina se tasi, tuu ai le avanoa o le 40 cm ma le laina 4-6 cm.E mafai ona e faʻaaogaina le totoina o fatu laau i le 20 cm mo le totoina. I lenei tulaga, o le laina pito i luga o laina lipine 3 e faʻaaoga i luga o le fulu. O le saolotoga o le a faʻatagaina ai le fausiaina o se pusa tele.

O le loloto o le tulaueleele e faʻatonutonu e le tele o le arbazheika. Na totōina ina ia le ufiufi le "siʻusiʻu" i le eleele. I le tau vevela, o le faʻamaʻaina muamua o le faʻavaʻaina o loʻo faʻatinoina, poʻo faʻavaivai e faʻamalūlūina mai le faʻafeinuina aʻo leʻi totoina.

E foliga mai le ata i le 9-12 aso. E taua tele le aua neʻi amata ona lūlūina ma faʻaumatia vao ma vao palapala ile taimi. O le taofiga e le papaʻu ina ia le faaleagaina ai le aʻa aʻa o le fatu ua seti i le pito i luga 10-30 cm. E le mafai ona e faʻafefeteina aniani!

Laʻei pito sili

O le uluai fafagaina o loʻo faia i le vaega o le tuputupu ae o lau, pe a uma le 2-3 vaiaso, aemaise lava pe a atiina ae e le aniani se fulufulu malamalama. E masani lava, o le urea e faʻaaoga i le fua 20-25 g i le 10 lita o le vai ma e faʻaaoga se vaifofo i lalo o le aʻa mo le 10-12 mita laina. A o faagasolo lenei vaitau, e maua mai i le pito i luga o laei ma nitrofamos, nitroammophos, 25-30 g / m² o le vaega i lalo o le faʻavaivai poʻo le vaifofo, faapea foi ma le urea. A fai laei ma fofo, e taua tele le mulumuluina o laau i vai mamā mai le faʻafeinu faʻatasi ma se paso lelei.

O le laei lona lua pito i luga o loʻo faia i fugalaʻau-potassium faʻamalolo i le lua sefulu tausaga o Iuni poʻo le 3 vaiaso pe a maeʻa. Saunia se fofo o le 20-30 g o le superphosphate ma le 10-13 g masima masima. E mafai ona e faʻaaoga le nitroammophosco - 40 g / 10 l o le vai (2 punetini e aunoa ma le luga).

I luga o eleele palapala, e mafai ona faia se ofu lona tolu (vaai i le setete o laau), ae tatau ona aveese mai le fomaʻi mai le kulupu. E mafai ona e faʻaaogaina le phosphorus-potassium i totonu o le fualaau faʻaaogaina mo le laei pito lua.

E tatau ona maitauina o le palapala, lelei le mama a o leʻi totoina, faʻaalu ese le laei pito i luga. O le aveeseina o vao, togavao ma le faasusuina ua lava lea e maua mai ai le fua o fualaau o fualaau aina.

Sevc anisi.

Faʻasa

O elemene mo le tuputupu aʻe masani ma le faʻaaogaina e faʻaaogaina ai sina vai, ae manaʻomia le susu i le masina muamua i le maeʻa ai o le germination ma le taimi o le tuputupu ae o le popo. I le taimi muamua, o le suāvai e faia i le tasi i le 2 vaiaso, ma pe a fai e vevela le vevela ma vevela - tasi i le vaiaso, sosoo ai ma le faʻatagaina o le tatalaina o le palapala (faʻaleagaina o meaola faalafua ma o latou tuāʻau), mulching.

O le eleele ua faʻafefeteina i le masina muamua i le 10 cm le maualuga, faʻapupulaina i le vaega o le tuputupu aʻe o le pulu i le 20-25 cm. I le masina talu ai, ua faʻamauina le vai ma sui i le "faʻagogogogogo", o lona uiga, o le tatalaina o le eleele, faʻaumatia le mea e faʻamago ai, faʻasaʻo le vaega pito i luga o pusa fanua.

Puipuiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O faʻamaʻi, o le tele lava o taimi, o aniani ua faʻaleagaina e afaina faʻaleagaga (o le palapala, o le pala) ma le tele o meaola faalafua (o le aisa, moths, thrips, siama, vao, crypto-carnivores) e fesoʻotaʻi ma le solia o le togavao fautuaina togafiti.

I uluai suiga vaaia o le lanu o laulaau, o foliga vaaia o laumei malamalama, mumu, le magumuina o le peni, o le mimilo, e tatau ai le fufuluina o laulaau faatasi ai ma se tuufaatasiga o masini biofungicides ma bioinouscticides, e tusa ai ma fautuaga. Latou te le afaina i tagata ma manu. E le o fautuaina le aniani e puipuia ai meaʻai, ma pe a faʻaleleia i se lanu lanumeamata - e faʻasaina.

Seleseleina

O le amataga o le fua o le seleselega ma le seleselega ua fuafuaina ile tulaga ole laulaau. O lo latou falemaʻi ma le samasama e taʻu mai ai le matuʻatoa o matamata. I le vevela ma le vevela o le tau, ua toso mai le paluga mai le palapala ma tuu i le nofoaga pe tuʻuina atu i lalo o se faʻavaa ma faʻagogo mo le 7-10 aso. Toto ma tipi, tuʻu se laʻau o le 5-6 cm. Afai o le palapala e eleelea, ona fufulu ai lea o aʻa, e taumafai e le faʻaleagaina le pusa.

Eseese o aniani mo le ola o le tuni i fale o le taumafanafana

Mo nofoaga i matu

  • Peninsulas - Azelros, Ball Crimson;
  • Aute - Bessonovsky le lotoifale, Rostov i le lotoifale;
  • Salati - Lisbon White, Isla Bright, Alice, Albion F1

Mo nofoaga i saute

  • Peninsulas - Kasatik;
  • Sharp - Mataʻu;
  • Salati - Dniester, Kaba, samasama Kaba.

Varietal ituaiga o aniani e sili atu le tamaoaiga nai lo faataitaiga o loʻo i luga. Ae pe a filifilia fatu po o fatu mo le ola i totonu o le atunuu, ia mautinoa e faʻaaogaina vailaʻau faʻapitonuʻu. Eseese fenumiai e le taliaina. O le ae le maua le seleselega e tatau ona faʻatauina, ma o le a le lelei le faʻaleleia o polotini ma e le o tausia le lelei.