Laʻau

Tuputupu aʻe gatanna mai fatu ma tipi i le fale

E le mafai e tagata uma o fai togalaau fugalaau ona lauiloa ia le itiiti ifo i le sefulu o sui iloga o le aiga o le lagi. Ae ui i lea, o loʻo i ai se mea manaia, e taʻua o gazania poʻo gatsaniya. I tagata taatele e taʻua o se aloalo Aferika po o le aoauli. E faigofie lava ona faʻamalamalama, talu ai o le aoauli e amata ai ona fugalaau i lenei fale. O le lauʻeleʻele o gatana o Mozambique, mai le mea o loʻo salalau ai i le konetineta o Europa. I tausaga talu ai, o lenei fugalaau ua salalau e avea o se tausaga taʻitasi ma le faʻaleleia.

Ae i soo se tulaga lava, e manaʻomia e tagata fai togalaau taʻitasi ona iloa uiga o le faʻatupulaia o gaioiga i luga o le eleele, faʻapea foʻi tulafono mo le tausiga. O lenei malamalama o le a taua i soo se tagata e amataina le fale, aua o le a latou faatagaina oe e teuteu lau fugalaau i lenei fugalaau, lea o le a suia i le taumafanafana faafetai i lanu lanu ma moli mataʻutia.

Eseese ma ituaiga o gatsaniya

O se ata o le laau o le a le tuua ai se tasi e le fiafia, ae oi latou oe mananao e totoina i luga o la latou upega tafaʻilagi o le a le afaina ai le faamasani ma ona foliga i le taimi muamua.

O lenei laau e mafai ona mafua i le vaivai, aua i lona maualuga e mafai ona ausia na o le 30 cm. O ona totoa ua teuteuina i laʻau e sili ona paʻu o loʻo i ai se lanu uliuli po o le lanu uliuli. E manaʻomia e le gata ina puipuia mai le malulu, ae ia faʻaitiitia ai le faʻaleleia o le susu i le taimi o le vevela. E faigofie lava ona iloa le gatsaniya mai isi laau, aua e ese mai le talaaga o ona aiga ma fugalaau susulu. O ona fausaga e masani lava ona i ai se moli, lanu samasama, lanu mumu, lea e matua maeʻa ai le pogisa e latalata i le pito i lalo. E oo atu i le 30 inflorescences e mafai ona tupu i luga o se vao gatsaniya e tasi i le vaitau.

Genu o Aferika Chamomile e aofia ai mea e 40 ituaiga. Ae ui i lea, matou te fiafia i le sili ona lauiloa i latou.

  1. Shiny gatsaniya. O lona teuteuga o fugalaau faʻamaʻi lanu mumu-lanu uliuli, moli pe samasama. Lanu uliuli pe paʻepaʻe e masani ona i ai i tafatafa ane o le nofoaga.
  2. Gatzany potsi. I le tele o auala, o lenei ituaiga e talitutusa lava ma le manaia sei vagana ai le tele o fugalaau, e tele. Ole fua ole aofaʻi o meaʻai i lenei ituaiga o gatsaniya e tusa ma le 11 cm.
  3. Longshot gatsaniya. O lenei fugalaau ua tupu e pei o se tausaga ma ua teuteuina i laulaau atoa. O le ituaiga e mafai ona tupu i se maualuga e le sili atu ma le 20 cm. O le ato e faia i fugalaʻau ma fuga fugalaau o se lanu samasama, o loʻo i ai ni lanu enaena.
  4. Peacock gatsaniya. Laʻau vavalalata ma le umi e tuʻuina atu ai le faʻatoʻaga o le fatu. E teuteuina i le samasama samasama po o fugalaau moli i fagu uliuli.

E faapena foi i le ituaiga o lenei laau o isi ituaiga: monoflowered, cirrus ma toto gaassa. O ata o nei meaola e faigofie lava ona maua i le upega.

E tele ituaiga o vailaʻau o loʻo i ai, o le taunuuga o le sopoia o le manaia (susulu) ma le tele o pusa. E le pei o ituaiga muamua, e sili atu le lelei o togafitiga e faʻafefe ai tulaga leaga o le tau ma faʻamaʻi. Faatasi ai ma vaega eseese, o vasega nei o gatsaniya na maua ai le lauiloa sili:

  • "Minisita". I le faagasologa o le tuputupu ae, na ia faaali mai ato o paʻepaʻe ma moli;
  • "Taʻaloga Mumu o le Aso Lulu". O laʻau o lenei gatsaniya ua teuteuina i fugalaau lanu samasama, e faʻapipiʻiina i lanu mumu mumu. O le taimi lava e oso aʻe ai le la, e amata ona matala fugalaau ma tumau pea i lenei setete seia oʻo i le goto o le la;
  • "Talent." O mea e sili ona taua e tatau ona faʻapipiʻi ai laʻau teuteu ma fugalaau e tumau pea ona tatalaina i le taimi o le ao. O le mea lea, e mafai ona e mafaufau loloto i le manaia o meaola mo se taimi umi lava.

Atinaʻeina o fale ma le tausiga

Po o le a lava le gaseaniya e te filifilia, pe o le tausaga poʻo le faʻalauiloaina, o le a le afaina oe i se tulaga. I le uma, i le faagasologa o le tuputupu ae, o le ae le feagai ma faigata i le tausiga ma i le taumafanafana e mafai ona e fiafia i le tele o fua o lau.

Ina ia puipuia vao laiti mai le afaina o gutu o le tautotogo, e tatau ona e iloa le taimi e sili ona lelei e totoina ai i le eleele. E fautuaina e fuafua lenei mea i luga iuga o Me-amataga o Iuni. Ae o le mea muamua, e tatau ona e saunia se nofoaga talafeagai mo le totoina, lea e tatau ai ona ola le eleele, e ala i le fausiaina ma le i ai o se sulu malamalama. Gatsaniya o se laʻau e faʻafefe i le lāmala, o lea e mafai ai ona taofiofia le susulu o le la e aunoa ma ni aʻafiaga.

Gatsaniya e faʻapipiʻi mai ipu i se nofoaga tumau e tatau ona faʻatinoina faʻatasi ma se eleʻele eleʻele, lea o le a fesoasoani e aloese mai manuʻa i le aʻa. E tatau ona le sili atu le lata i le 20 cm mai le tasi i le isi. Muamua fugalaau fugalaau ua i ai i le amataga o le taumafanafana ma o le a fiafia i le fai togalaau seia oʻo ile malulu muamua o le malulu.

O togavao lelei e atiaʻe vao e faigofie lava ona tatalia le afu o le po o le autumn, pe afai e mafanafana i le aoauli, pei o le taumafanafana.

Gaoioiga Tausi

Gatiania togafitiga masani ona tatala le palapala, puleaina o otaota, faʻapea foʻi ma le taimi e faʻaumatia ai le faʻaleagaina o mea leaga. E aoga tele le mulumulu o le palapala, aua o lenei mea e faʻaitiitia ai le faʻaleleia o le susu, ma i se faʻaopoopoga, e le faatagaina vao e tupu.

O nisi fai togalaau e ola gatsaniya e pei o le tausaga. I lenei tulaga, pe a uma ona tupu, o le vaega o loʻo totoe o le a faʻaumatia. Afai e te manaʻo i le gatsaniya e faʻafiafia oe i le tele o fugālaau i le vaitau e sosoo ai, e tatau ona e faia mea nei: i le taimi o le autumn, eliina ma le faʻaeteete vao, ma faʻapipiʻi i totonu o pusa ma tuu i totonu o se potu e tumau ai le vevela pe a ma le 10 tikeri. I le taimi o le taumalulu, e le tatau i le gatsaniya ona i ai le malamalama ma le faʻamaina, lea e tatau ona talafeagai i lenei taimi o le tausaga. Ia mautinoa e tipi pamu i le afa o latou uumi. I le tautotogo, o le a manumalo ai i gatsaniya ua toe faafoi atu laau i lo latou nofoaga.

Faʻapaʻaga ma le fafagaina o gatsanii

E mafai ona e maua ni togavao fou e ala i le lūlūina o fatu poʻo vegetatively.

O le a umi se taimi e faatali ai fugalaau muamua - e tusa ma le tolu i le fa masina mai le taimi e aliaʻe ai pine muamua. E mafai ona e faʻaaogaina fatu mo le luluina na o le lua tausaga e sosoo ai, aua a maeʻa ona leai lea o latou germination. I le taimi o le lūlū, o fatu e tuu i se mamao e 3 cm mai le tasi. A maeʻa lenei mea, e manaʻomia ona fufuluina fatu i se palapala laitiiti o le palapala, faʻamalie lemu se vaitafe lanu vai, ona tosoina lea o se ata vali i luga o le fagu ma faʻatoʻaga.

Mo le germination, e tatau ona teu pusa i totonu o se nofoaga lalelei e tatau ona lagolagoina ai vevela i le 20 tikeri. E tatau foi ona e vaʻaia pea le tau. O fatu e masani ona tupu i le tasi i le lua vaiaso. Ina ia aloese mai manuʻa i le aʻa, e fautuaina e faʻaaogā ipu o peat e ola ai. O le fuafuaina o se mea e faʻapipiʻi i se nofoaga tumau e mafai ona mafai pe a maeʻa le kiona mulimuli, ma e masani lava ona tupu ia Me-Iuni.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

O Iulai o se taimi lelei e maua mai ai ni vao fou mai vao. Mo lenei mea, e manaʻomia ona tipi faʻamau i luga o le 'auʻau, ae o le mulivae e tatau ona i ai i luga o le au. O le seleseleina mo le toe totoina o pine e tatau ona i ai umi e le silia le 10 cm. Lafoaʻi i le vaega pito i lalo e tatau ona vavaeeseina, ma o le nofoaga e tipi e tatau ona togafitia i aʻa. I le isi itu, ua saunia ni pusa tioata mo le tipi, o fea e gaosia ai, faʻafeinu, ma o se ata tifaga e tosoina mai luga. E oʻo mai ia Mati, ua latou faia se aʻafiaga malosi, lea e mafai ai e oe ona amata mafaufau e uiga i le suia i se nofoaga tumau poo totonu o se fugalaau fugalaau.

A maea le gafa o gatsaniya i totonu o le eleele avanoa, e manaʻomia e ia se ofutino pito i luga. E masani lava e lava le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamalosi i le ituaiga o fofo e le itiiti ifo ma le tasi i le masina i le eleele lafulemu. Afai o le gatsaniya ua tupu i luga o papa pe sili atu le palapala, ona tatau lea ona faaopoopo le numera o laei pito i luga i le lua i le masina e tasi.

Maʻi Mataʻutia ma Pests

O le faʻaalia o meaola faʻaleagaina ma faʻamaʻi e tele lava ina afaina i le taimi o le tausiga poʻo le amio le lelei. O se tasi o faamaʻi matuia o le lanu enaena. O le tau faasaga i ai e aofia ai le aveeseina atoatoa o laau mamaʻi, a maeʻa ona tatau ai ona faia togafitiga o togavao maloloina ma le phytosporin.

O le mea aupito sili ona afaina i fugalaau fugalaau e mafua mai i gata, aphids ma spider mites. O meafaigaluega lelei e faʻaaogaina e fasi ai aphids o:

  • Fitoverm;
  • Akarin.

Ina ia aveesea le meaʻai, faʻaaoga fufanon, ditox.

E le faʻaaogaina iniscticides e tau ai faʻatautau, e ao ona aoina ma le lima.

Fuafuaga o fanua

O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻaogaina e le talafeagai e talafeagai mo teuteuga alpine slides, i le mea latou te suia moni ai lenei elemene o le faʻataʻitaʻiga o fanua ma a latou laʻau e le mafai ona galo. E masani lava, faatasi ai ma la latou fesoasoani, faʻapenaina o tuaoi, faʻapea foi le rabatka, o loʻo faia. Latou te mauaina se foliga vaaia mataʻina pe a faʻaaogaina e avea o se vaega o fugalaau fugalaau faʻapitoa, pe a latou faʻamaopoopoina ia laau e pei o le ukini, lobelia, dimorphotheca, arctotis, iberis, ma isi.

Faaiuga

Gazania mo le tele o faifaatoaga amata o se laau e le lauiloa, ae e taua le vaai i ai naʻo le tasi, ma a maeʻa ona latou le mafai lea ona galo lona matagofie. Ae oi latou o loʻo i ai se fale mafanafana e mafai ona fiafia i fiafiaga faʻalelei i tausaga uma mai fugalaau gatsaniya, lea e naʻo lou manaʻomia e totoina i se nofoaga talafeagai ma fuafua tonu le taimi e totō ai laau i luga o le togalaau. O lenei laau o se tasi o mea e le lelei, o le mea lea, o faafitauli i le faagasologa o le tuputupu ae mai fatu ma tausi ia te ia i le fale e le tatau ona tulai.

Gaiana e sili atu le lelei i se laufanua lanu, ae e le afaina i le faʻamalolo. E ui lava afai e totōina i luga o se 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai le palapala papaʻe, e tatau ona e tuʻuina atu meaʻai i le itiiti ifo faalua i le vaitau. Ae peitai, Gahania o le a faafetai ia te oe mo nei taumafaiga ma le tele o laʻau, o le a faaauau pea seia oo i le tau malulu muamua.

E faapefea ona tupu gatsaniya