Fugalaau

Anchar - le laau o le oti

O le taimi lava lea e faia ai se maliega tatou te le o talanoa e uiga i se laau matautia - o se tafaoga, e masani ona aliali mai i tala anamua, talitonuga ma e le o se taimi umi talu ai nei lagona nusipepa. Sa suʻesuʻe ma le totoʻa e Botanists pito sili ona mamao ma mamao o le matou paneta ma e leʻi fetaui ma se mea faapenei. O le a faatatau ia Anchar.

I totonu o le toafa na taufaaleaga ma uiga leaga,
I le palapala e vevela i le vevela
Anchar, e pei o se avega faigata,
Taua - na o oe lava i le atulaulau atoa.
O le natura o sisiva oona
Sa soifua mai o ia i le aso o le ita,
Ma lala lanu meamata
Ma ua ou afaina aʻa i mea oona ...

A. S. Pushkin

Anchar fua, poo Antiaris toxicia (Antiaris toxicaria). © VIRBOGA

I aso ua tuanaʻi, na talitonu tagata lautele o ia o le "laau o le oti." Na amataina e le fagogo Dutch Rumpf le mamalu le lelei o Anchara. I le ogatotonu o le XVII seneturi, na auina atu ai o ia i se kolone (i Makassar) ina ia iloa ai po o fea laau e maua ai fualaau oona mo ni mea oona. Mo le 15 tausaga, sa na o le faʻaogaina o Rumpf, o le aumaia o faʻamatalaga na ia manaomia mai ituaiga uma o tala na pasia mai le gutu i le gutu i autafa o le kovana o le lotoifale, ma o le taunuuga na oʻo i le "pule"Lipoti e uiga i le" laau oona. "O le mea lenei na ia tusia e uiga i ai:

"E leai ni isi laau, po o ni togavao, po o se mutia e ola i lalo o le laau lava ia - e le gata i lalo o lona palealii, ae tusa lava pe o le mamao o se maa maa: o le eleele e le la, pogisa ma pei o le palapala. O le oona o le laau e pei o manulele o loʻo nofo i luga o ona lālā, foloina le 'ona oona, inu i le eleele ma feoti, ma o latou fulu e ufitia le eleele. O mea uma e paʻi i ai, e faʻaumatia ai le evaporation, o meaola uma e aloese mai ai ma manulele e taumafai e le lele i luga. E leai se tagata e mafai ona faalatalata atu ia te ia".

I le faaaogaina o nei faamatalaga le lelei, e aunoa ma le faaleatua, na tusia ai e Alexander Sergeyevich Pushkin se solo pese matagofie, "Anchar" i se tasi taimi. O le tele o taimi na pasia ae lei mafai ona suʻesuʻe auiliiliga, e faʻateʻa ese ai le manatu sese, e faʻaopoopo i le lima lima o Rumpf ma le fouvalega fou.

Ua toe faaleleia le Anchar, ua faamatalaina faasaienisi ma ua faaigoa muamua i se igoa faasaienisi - Poison Anchar (Antiaris Toxicaria - Antiaris toxicia) le leoleo o le Lesheno. Na foliga mai o lenei laau matagofie maualuga ua tupu i luga o motu o le motu o Malay, ma e faapitoa lava i Java. O lona ogalaau laititi, o loʻo i ai i le pito i lalo o loʻo i ai ni aʻa lagolago i luga o le laupapa i totonu o le tele o laau vevela, e oʻo atu i le 40 mita le maualuga ma faʻataunuʻuina se pale paleni. E i ai i le "laau o le vine" aiga o mulberries ma o se tausoga vavalalata o mulberry ma le nofoaga o le tropical inhabitant o ficus.

Lea o Anchar e leaga. © Wibowo Djatmiko

O le au suesue muamua, ina ua latou faalogo i le tele o tala taufaamataʻu e uiga i lenei laau, na latou maofa i le vaaia o manulele o nonofo i luga o ona lālā e aunoa ma se totogi. I le aluga o taimi, na manino ai e le gata o lala, ae o isi vaega foi o le taula, e matua le afaina uma i manu ma tagata. Naʻo le suavai mafiafia e tafe mai i le mea e faaleagaina ai lona ogalaau e matua afaina lava, ma o tagata o le nuʻu na faʻapipiʻiina i latou i fusi. O le mea moni, o le aʻafia i le tino, o le sua e mafai ona mafua ai ona tupu i luga o le paʻu, ae o le faʻasalalauina o le fualaʻau o le anchovy ma le ava malosi e maua ai le maualuga o le inumaga (anti-arina), lea e lamatia ai le ola.

Ae sei o tatou tuʻu lenei autu mo sina taimi ma faʻalogo i tamaiti. Na latou maua o le taula o se laau toto ma fugalaau tane ma le fugalaau, ma o fafine e le tusa ai ma foliga o fugalaau o la tatou fafa, ae o tama tane e tutusa ma sina pulou laiti o le meli. O fua o Anchar e laʻititi, lautele, launu. O laulaau e foliga tutusa ma laulaau o le vao, ae paʻu'ū ese, e pei o laau uma lava, e faasolosolo malie lava.

I se taimi mulimuli ane, na maua i Initia le ituaiga o taula - o le taula. E sili atu le vailaʻau o le carmine e maua mai i ona fua, ma o filo lapoʻa ma e oʻo lava i ato atoa e aveesea mai le gaʻo. Leitioa a taua e tagata o le nuu o se taga laau. O le auala e maua ai taga e faigofie lava: latou te tipiina se ogalaau o le saʻo ma le, ma le sasaina i luga o le paʻu, faigofie ona ave faʻatasi ma le paʻu. O le vavaeina o le muaulu mai le paʻu, e te maua ai se "ie" maeʻa, lea e na ona e manaʻomia e lalaga e tuʻu ai se taga malosi ma mama.

Ae, i le sailia o se "laau oti" moni, e tatau ona tatou manatuaina isi laau toto e lua.

Afai e te iai i le Sukhumi Botanical Garden, o le mea moni, o le a tosina atu lou mafaufau i se laau, o loʻo fusifusia i se uʻamea uʻamea. E sosoo atu i ai o se lapataiga lapatai: "Aua le paʻi! Toxic!"

O le a taʻu atu e le taʻiala o oe o se lacaca mai Iapani. O iina, o le lauiloa lanu uliuli lauiloa, e lauiloa ona o ona uiga e le masani ai: o le tumau, matagofie ma le tumau, e vavae ese mai lona suamalie paʻepaʻe. O laʻau lauiloa o le cirrus o le laau e matua leaga tele.

O lau o le sumac e le maualalo ifo foi ia i latou - o meaola e iloa e fomaʻi e pei o radicendron radicans. E mafai ona maua i le matagaluega i North American o le Sukhumi Botanical Garden. Matagi matagi leaga i le mea o iai i luga o le ogalaau malosi o pafasi ma isi laau. O ona laupepa faigofie, mafiafia-maea ua oti moni i isi ogalaau a tagata, ma tolu lau, e pei o launi vine, ua ufitia atoatoa vine ma vine malolosi. I le tautotogo, o laʻau sumac e sili ona manaia, e matuā lanu lava i lanu matagofie o lanu mumu-lanu moli. Ae o la latou faatosinaga o le taufaasese. O le tasi e na o le paʻi atu pe faapefea ona amata le vevela o le paʻu, lea, e ui i lea, e le pine ae pasi. A maeʻa ni nai itula, faʻapena ona tupu se mea itiiti i se tamai foci o le paʻu lanu paʻepaʻe, toe amataina le tino, faʻalautele mea uma, ona oʻo mai ai lea o le tiga. I aso na sosoo ai, o le a faʻateleina le tiga, ma e na o le faanatinati vave o togafitiga faafomaʻi e mafai ona puipuia ai aʻafiaga ogaoga o le oona. O le soona inu i le sumac e oʻo lava i le oti. I le auala, e le gata o laulaau ma fatuga oona, ae o fua foi, ma aʻa. O le laau moni lenei o le oti.

Anchar o se mea oona. © Anna Frodesiak

Ma le mea mulimuli, i Amerika tropical Amerika ma le Antilles, o le isi laau e tupu ae e talafeagai i la tatou autu. O le aiga o le euphorbiaceae, e taʻua o le marcinella, poʻo le Latina, hipomane marcinella. O lenei, pe atonu, e sili atu i le sumac e fetaui ma le taula o le Pushkin, talu ai e mafai ona aʻafia i se mamao. Ua lava lea e tu ai mo sina taimi lata ane ia te ia ma inu lona manogi, ona o le gasegase matautia o le afaina o le tino.

I le auala, o ituaiga o meaola oona ua iloa e le gata i totonu o laau, ae faapea foi i totonu o laau toto. O vaega uma oo tatou lili matagofie o le vanu, laulaʻau ma tumutumu o tamato, tapaa ei ai mea leaga.

O le gasegase e maua mai laau e tele lava ina avea ma mea faanoanoa ma mataʻutia i aso ua mavae. O le taimi nei, o vailaʻau oona, strophanthin, curare ma isi o loʻo faʻaaogaina i vailaʻau: faʻamaloloina le fatu i le strophanthine, ma fesoasoani ai le curare i gaioiga i le fatu ma mama. O tagata poto faapitoa i vailaau mo togafitiga latou te liliu le sua o le sumac i totonu o vailaau togafitiga e togafitia ai le maʻi pipili, rūmatism, popole ma le paʻu o le paʻu. O laau tetele ua tatala nei i luma o laau o le oti.

S. I. Ivchenko - Tusi e uiga i Trees