Fugalaau

Fugalaau fugalaau: tuʻuina o laau i le togalaau, vaega-1

  • Fugalaau fugalaau: tuʻuina o laau i le togalaau, vaega-2

Naʻo le matauina e le aunoa o laau toto, ma sili atu foi - tusi i lalo au matauga i se tusi, pe a mavae sina taimi o le a e iloa tonu po o fea laau toto ma le auala e sili ona lelei e tuu ai le togalaau. Mo se faataitaiga, o le matagofie o lili o loʻo teuteuina na o le taimi e fuga ai. O le taimi atoa, latou te alu malie ai. Tatou te vaai i le ata lava lea e tasi i logo (sei vagana ai ni pulu). O le tele o ituaiga o phlox ua atuatuvale na faasolosolo malie lava ona latou maua ni vaega laiti o le au; o le gelenium ma le lichen chalcedony e amio tutusa (e le gata i lea, o loo i ai uma se mea e ono faaleagaina ai le vao). O le faʻamoemoe e faʻatino le lelei ma le le lelei o fualaau totino taʻitasi, e mafai ona e tuʻuina laau i le togalaau fugalaau ma le faigofie o se tagata tomai faapitoa. Aemaise lava, o le a e malamalama e sili atu ona saʻo le totoina o lili tutusa ma logo i vaega laiti o le 5-7 vaega, ina ia mavae le tupu ae o le latou "leiloa" e le o iloagofie. O le mea lava e tasi e tupu i phlox, ao le pito i lalo o le au e ufiufi i laau teuteu teuteu (astilba, gavalu, mea manogi).

Faatoaga Faatoaga

Fuafuaina o se togalaau fugalaau.

E mafai ona e tuʻuina lelei laau totō filifilia i le faʻaaogaina o le fuafuaga (o le a tatou manatu e oʻo mai i le taimi nei ua uma ona tatou filifilia le nofoaga ma le tele o le togalaau fugalaau). O le umi o le mixborder e mafai ona saʻo ma lautele, ae o le lautele, e pei o se tulafono, ua seti mai i le 1.5 i le 2.5 mita. Faateleina le lautele, e sili atu ona faigata le tausia o laau toto i le ogatotonu o le togalaau. Afai, afai e manaʻomia, o le lautele o le mixborder e faʻapupula (sili atu i le 3 m), e tatau ona tuʻuina atu le auala faʻakinolosi i le fuafuaga fuafuaina (mai le paʻu, tila le laasaga i lea laasaga, ma isi).

E sili le lelei le fuafua i luga o pepa kalami: e faigofie atu ona fua. Ou te fia lapatai e faasaga i se mea sese masani - faia se fuafuaga i se fasi pepa, e aunoa ma le matauina o le fua. Talitonu mai ia te aʻu, o le tele o galuega o le tusia o se fuafuaga, faaliliu atu i pepa kalafi, faapea foi ma le natura o le a taitai atu ai i ni mea sese matuia.

Afai o le togalaau fugalaau e laʻititi i le eria (10-15 m), e sili atu ona faigofie le faia o se fuafuaga i luga o le fua o le 1: 25 poʻo le 1:10 (o lona uiga o le 1 cm i luga o le ata e tusa ma le 25 pe 10 cm i le ituaiga). Faatasi ai ma le faateleina o le eria, aemaise lava i se fugalaau fugalaau umi, e mafai ona e galue i luga o se fua o le 1: 50.

A maeʻa ona fuafua le togalaau o le fugalaau i le lumanaʻi, e tatau ona e alu atu i le tuʻuina o laau, faʻapitoa ile amanaʻia o le maualuga. O le mea moni, e toetoe lava a mafai ona e faʻatutuina laina tetele i totonu, ma i luma oi latou e pei lava o le laina - medium ma le maualalo. Ae o le togalaau fugalaau e foliga sili atu ona manaia pe afai e tufatufaina atu laau e le masani ai i mea e taʻua o oscillating contours. Faatasi ai ma lenei faatulagaga, o laau uumi uumi e mafai ona ulu atu i le alatele-umi, ma laau toto-umi, i le itu, e mafai ona oo i luma. E le gata i lea, e tele lava i le tele o le togalaau fugalaau, aemaise lava pe afai e tu i tafatafa o se auala felafolafoaʻi, e manaia le tuu o ni laau tele i totonugalemu o laau maualalo i luga o se uila malosi, ma tapunia ai le vaaiga.

Faatoaga Faatoaga

Faʻatutuina o laau i le maualuga, e tatau ona manatuaina o le fausaga fale, laau lapopoa ma laulaʻau lau lapopoa e masani lava ona totōina faʻapitoa pe i ni vaega laiti o ni fasi vaega. I le taimi lava e tasi, o nisi laau toto, aemaise lava i latou e leai ni eletise, e sili ona tuua na o oe (mo se faataitaiga, mallow, digitalis). I lenei tulaga, e tatau ona mataituina le tufatufaina atu o laau totō i taimi eseese, ina ia faatumauina ai le alualu i luma o le olaola, ina ia le tupu i le taumafanafana ua faatumulia le tala i laau totō, ma i le tautoulu ua leai.

Tuʻuina o laau i le ogatotonu o le fuafuaga, e tatau ona faʻapitoa le gauai faapitoa i ituaiga "mea e faʻaaogaina". O le sili atu ona manaia le foliga o se laau toto, o le itiiti ifo o ana mea faataitai e totoina i totonu o se togalaau fugalaau. Ma i lenei tulaga, e sili atu le totoina o se numera numera o kopi (3-5-7, ma isi).

Laititi o laau totō o le pito pito i luma o loʻo totoina i ni vaega tetele. I lenei tulaga, o le fesuiaiga o fua (toe faia) faatasi ai ma se pati ua faatonuina le faatulagaga o le togalaau.

O le tuʻuina atu o le amio saʻo a mixborder, e faʻapipiʻi ai laau i se mea e tasi, e fautuaina e faʻaaoga le mataupu faavae o le faʻaogaina, o lona uiga. toe fai. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e filifilia se tasi vaaiga po o se vaega e tuufaatasia ni manatu ma toe fai le vaega ile taimi. E mafai foi ona e seti le paʻu e faʻaaoga ai lanu lanu (e sili atu le faʻaaogaina o laau toto e maualalo i luga ole lanu mo lenei mea).

Faatoaga Faatoaga

Pe a tuu laau i luga o le fuafuaga, ia faanumera ia vaega taitasi, ia faia i le taimi e tasi se lisi o laau totino e faʻaaogaina. I le mauaina o se fuafuaga mataʻutia, iloilo le tulaga mautu o aganuu teuteu, o le manaʻoga e teuteuina i latou pe a uma le fugalaau po o le taimi o le tuputupu ae, ma faʻapena ona faʻapupula pe faʻaititia ai vaega. O lenei ua saunia le ata faataitai. E manaia le iloa pe faʻapefea ona fai se fuafuaga o le togalaau fugalaau i se vaaiga mamao e vaai faalemafaufau ai pe faapefea ona saʻo maualuga ia laau.

E mafai ona e faʻatulagaina ata i luga o le ata i ni auala eseese - e leai se eseesega i le va oi latou. Siamani tagata atamamai latou te totoina laau i luga o le ata i foliga o foliga fausaga mata. Faatasi ai ma lenei ata, o le vaega o loʻo nofoia e le aganuʻu e faigofie lava ona fuafuaina. Na talitonu Gertrude Jekyll e sili atu le tuu o laau totő i le togalaau fugalaau i ni ituaiga o ituaiga o ituaiga eseese eseese. O le umi ma le lautele o taʻaloga e faalagolago i le mautu o le teuteuga o se aganuu. O le sili atu ona mausali o le laau, o le lautele o le fasi pepa i lalo ifo o ia mea ua atofaina. Ma le isi itu, afai o se laau e leiloa le matagofie pe a uma ona tupu, e tuʻuina atu i ai se lipine vavalalata ma puupuu. O se aganuʻu mo i matou le filifilia o le vaega ua atofaina mo aganuu i foliga o ovlon ua faʻalauteleina poʻo foliga le lelei. Filifili le metotia sili atu ona talafeagai mo oe.

Faʻamatalaga o togalaau teuteu faʻapolopolo taimi.

O lea e tatau ona e suʻesuʻeina le teuteuga o le togalaau fugalaau. Ina ia faia lenei mea, latou te tuʻuina pepa pepa i luga o le ata ua uma ona atiaʻe, faʻapipiʻi vaega fugalaau, ma valivali vaega e tusa ai ma le taimi o le fuga. E tatau ona le itiiti ifo ma le tolu ia ata tusi i luga o le siakiina o pepa (mo vaitau taʻitasi): i le tautotogo - e afua mai i le ogatotonu o Me seia oo i le ogatotonu o Iuni, taumafanafana - mai le ogatotonu o Iuni seia oo i le ogatotonu o Aukuso ma le autumn - mai le ogatotonu o Aokuso e oo atu i le faaiuga o Setema - i le amataga o Oketopa.

Faatoaga Faatoaga

Mo se auiliiliga auʻiliʻili, o fuafuaga tutusa lava e maua mo masina taʻitasi. I le mafaufau loloto i le taunuuga o le ata, e mafai ona tatou faia ni faaiuga e uiga i le tufatufaina atu o laau totō i le vaitau, ae o laʻau teuteu e fautuaina e faailogaina i se faailoga faapitoa.

A maeʻa ona suʻeina le fua o fualaau fugalaau, e mafai ona e maitauina e le tele ni ituaiga o totogo-fugalaau, ma o le tele lava o ia mea e leai se mea e teuteuina pe a uma ona tupu. O lenei manatu e tatau ona amanaia pe a tuu laau i totonu o se paluga. O fualaau uma e totogo i le tautotogo ma i le afa muamua o le taumafanafana, e tatau ona tuu i le ogatotonu ma tua o le togalaau fugalaau (e tatau ona e mafaufau i le maualuga o laau totō), ma mea totō o le afa lona lua o le taumafanafana ma le fuga o le tautoulu, i se isi itu, e latalata i le pito i luma. Afai e le o amanaia lenei vaega, ona pau lea i le pito i luma o le pito i luma, ua leiloa a latou laau faatosina o le a "faaali atu". E mafai ona e fatuina ni lanu lanu susulu i le tautotogo ona o le popo ma le fatu-bulbous. E foliga mai ou te sili atu le lelei i le tuʻuina o pipi i avanoa faʻakinolosi i le va o vaʻaiga - i le tulaga o vaega laiti (3-5 fasi pepa) poʻo lipine.

O lenei ua tatou faamaninoina mea uma, e mafai ona tatou amataina le vaega mulimuli o le fuafuaga. E masani lava i luga o le fuafuaga, o vailaʻau uma e valiina e tusa ai ma o latou lanu, ma pei o loʻo fuga i le taimi e tasi.

E masani lava ona tulaʻi le fesili pe o le a le vaega e tatau ona atofa mo se aganuu faapitoa. Ua uma ona tatou talanoa e uiga i nisi tapulaa i le faatulagaga o laau. Ae o le tulafono masani lenei: o le tele o le togalaau fugalaau i le eria ma le uumi, o le tele o fugalaau e aofia ai laau autu e tatau ona iai. Ae ui i lea, e talitonu e oʻo lava i le tele o mixborders, o le nofoaga o loʻo nofoia e laau taʻitasi e le tatau ona sili atu i le 3-5 m2.

Faatoaga Faatoaga

O nisi taimi, i le tulituliloaina o le alualu i luma o le alualu i luma, o le tele o ituaiga meaola e faʻaaogaina. I lenei tulaga, o se tulafono, o le lagona o le faamaoni o le togalaau fugalaau ua leiloa. O le faʻaaogaina o se fuainumera tele o ituaiga meaola e taʻitaʻia ai le mea moni, o fualaau taʻitasi, ona o le leai o se nofoaga, ua totoina i ni nai kopi, lea e mafua ai ona aʻafia le "vinaigrette". I totonu o se togalaau fugalaau (5-6 m2), e fautuaina e le sili atu i le 10 ituaiga o laau. I le taimi lava e tasi, o aganuu taitasi e tatau ona faʻatusalia i se aofaiga na mafai ai ona mafaufau i ona lelei uma. I lenei tulaga, o le tulafono e galue: o le tele o le laau, o le mea itiiti e mafai ona faʻatusalia pe afai e leai se manatu faapitoa (mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai o le fatuga ua tuʻuina atu e le o se taʻitaʻi i le togalaau fugalaau). Ma le isi itu, o le laʻititi o le laau, o le tele foi lea o totoina. Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o se tamai fugalaau togalaau 2-3 o laau pi, e tutusa lava, i le taimi e tasi 2-3 o le a na o le pau le mea muamua i le aofaiga atoa o laau totō.

I totonu o se togalaau fugalaau tele (20 m2 pe sili atu), o le numera o ituaiga e mafai ona faateleina i le 20-25 pe sili atu. I lenei tulaga, o le faʻaaogaina o le mataupu faavae o le faʻailogaina e faʻatagaina. O le tuʻuina o laau i vaega e tusa ai ma le aofaiga atoa o le togalaau, e faigofie ona matauina le mataupu o le eseesega, suia o laau totino ma se ituaiga foliga o le lau lau ma le vao, pe, i se isi itu, taaalo i le tutusa o foliga o inflorescences, fugalaau ma lau.

I le faagasologa o le galuega i luga o le poloketi, e tatau ona mafaufau pe faapefea ona faʻaleagaina i latou poʻo isi aganuu. O le nofoaga o lo latou nofoaga i totonu o le togalaau fugalaau tele e faalagolago i lenei faailoga. Maliliega, e tele ituaiga meaola e manaʻomia ai le faʻaauau pea ma le faʻaeteete tausiga. O nisi oi latou o se fuainumera o fualaau aina e manaʻomia ona totōina ma faʻavasegaina i tausaga taitasi (faʻataʻitaʻiga, dahlias, gladioli, cannes, hyacinths, ituaiga o tulip, begonia tuber), faʻafefe faʻapipiʻi, lapisi, knifofiya). O nei laau totō ua faʻavasegaina o le malosi o galuega-faigaluega ma taumafai e tuʻu i totonu o le togalaau fugalaau ina ia faigofie ona faʻalatalata ia i latou.

Faatoaga Faatoaga

Faitau le aofaʻiga manaʻomia o mea totō toto.

Ua saunia le galuega toto togalaau. O le vaega mulimuli o le faʻatulagaina o le numera manaʻomia o laau. E mafai ona e faʻaogaina se paʻu mo lenei mea. O le faasologa o sikuea ma se itu o le 1 cm e faʻaaogaina i le pepa e tosoina ai le vaitusi. O se paʻu o loʻo taatia i luga o le fuafuaga o le togalaau fugalaau ma le numera o sikuea ua fuafuaina (muamua atoa, ona vaelua, ma isi). Sei tatou fai atu, o aganuu i luga o le fuafuaga e 20 sikuea. Afai o le fua o le fuafuaga e 1: 25, ona avea lea o le vaega o le sikuea tutusa i ituaiga (luga o le saite) 25 x 25 cm, o le. 625 cm2. Faʻatele le fua o le fuainumera ile sikuea ma maua: 625 x 20 = 12,500 cm2 poʻo le 1.25 m2.

I le iloa o le fua o le totoina o lenei aganuu i le 1 m2, mo se faataitaiga, mo le telefoni o lenei fuainumera e 6-9 pcs. (faalagolago i le maualuga), matou te maua le numera saʻo o laau totō mo lenei eria: 6 x 1.25 = 7.5 fasi. Talu ai ona e leai se "tasi ma le afa diggers", matou te faataamilo i le taunuuga o le fuainumera (masani lava i luga) ma maua ai le 8 laau. E faapena foi, o le numera o laau totō uma e faʻaaogaina i lenei togalaau fugalaau ua fuafuaina.

Faatoaga Faatoaga

I luma atu o tatou o se fuafuaga sauniuni o le togalaau fugalaau, ae e manaʻomia pea ona siitia atu i le eria.

Faʻaliliuina le fuafuaga ile laufanua

Ina ia fesiitai le fuafuaga o le togalaau fugalaau i le natura, faaaoga metotia eseese. Muamua, o le otootoga o le togalaau fugalaau e faʻaaogaina i le vaega ua atofaina mo lenei mea faatasi ai ma le fesoasoani o se fuataga fua, pine ma le masini. E mafai ona e "puʻeina" le togalaau fuga i le pa, le puipui o le fale, ae o le auala e masani ona faʻaaogaina mo lenei mea. O le faʻaaogaina o pine ma le twine, o le fugalaau o togalaau fugalaau e maua mai ai ua vaevaeina i se faasologa o sikuea ma se itu o le 1 m (atonu o lau tamaititi na e faʻaleleia lau kata e sili ona e fiafia iai i lenei auala). E mafai ona faʻaaoga saʻo ia vailaʻau taʻitasi i le palapala e faʻaaoga ai le oneone.

Mea e faaaogaina:

  • Bochkova I. Yu. - Matou te fatuina se togalaau manaia matagofie. O mataupu faavae o le filifilia o laau.