Laʻau

Lingonberry

O le Lingonberry (Vaccinium Vitis-Idaea) o se ogalaau vao. O lenei meaola o se sui o le genus Vaccinium; i le natura, e tufatufaina atu i vaega o vaomatua ma vaomatua. O lenei laau toto e fiafia e ola i vaeluaga, vafefe ma le vaeluaga o vaomatua, i totonu o peat bogs, i luga o le mauga ma le vanu lalata. Lingonberry o loʻo maua i Europa i Sisifo, North Mongolia, Korea i Matu, vaega Europa o Rusia, Asia i Sasaʻe ma Manchuria. O le igoa o le ituaiga mai Latina o le "vine mai Mount Ida" - o lenei nofoaga o loʻo i luga o le motu o Kereta. O le uluaʻi taʻua o le igoa o le ituaiga na maua i punavai o le 16 seneturi, ma na amata ona totoina le laumei i le silia ma le seneturi talu ai i Amerika. I le taimi lava e tasi, o le faʻaaliga muamua o ituaiga o lenei aganuu na tupu. I Europa, na amata ona totoina lenei laau i na o le sixties o le seneturi mulimuli. I le taimi nei, i Lithuania, Rusia, Belarus ma Siamani, o fualaau oona poo masani masani o loo ola i luga o se tulaga tau alamanuia. E lei leva tele, na amata ai ona ola le laumei i luga o se tulaga tau alamanuia i atunuu Scandinavian.

Lingonberry fausaga

O le togalaau lambonberry o se laau afu, o lona maualuga e ese mai le 2.5 i le 25 senitimita. E lanu le lanu-lanu meamata i le lanu ma oʻo atu i le 18 inisi le umi, ma o ni aʻa pupuu ma le maualalo e taoto i le loloto e na o le 20-100 mm e seasea ona i luga. I luga o laʻau e sau mai le rhizome o loʻo i ai lala laititi lauulu o se lanu malamalama. Pepa o pepa pepa e fai i le paʻu o le paʻu ma se afifi afifi e oʻo i le 5 i le 7 inisi le uumi ma le 3-12 centimita le lautele. O laulaau e masani ona i ai ni petioles pupuu. O le pito i luma o laulaau e lanumeamata lanumeamata i le lanu, ma o totonu o loo valiina i se lanu mumu ma o lanu enaena lanumoana. O le paʻu o le taʻavale ma le faʻavaivaia o le tuputupu ae i luga o fautuaga o lala o le tausaga talu ai, e aofia ai le 2-8 fugalaau o foliga lanu-ma foliga lanu piniki, o la latou ipu ua faʻamalosia, ma o laʻau e lanu mumu. O fugalaau e ola i le pito i luga o le fana o le 1.5-2 taimi e laʻititi nai lo na o loʻo i lona faavae. I le avea ai o se tulafono, o bumblebees ma bees e auai i le palotaina o lenei laau. O le fua o se fatu laʻau tele o le lanu mumu lanu moana ma toetoe lava o le fulafula, o lona maualuga e oo i le 1.2 cm. O le totoina o sea ituaiga fualaau aina e mataituina ia Me-Iuni, ma fua mai i vaiaso mulimuli o le taumafanafana po o le autumn muamua. E masani lava i luga o le togavao tutusa i le taimi e tasi o fualaau ma fugalaau. Aiga o lenei laau o fua nei: lanu, laumei ma fasi laau. Cranberries ma lingonberries e talitutusa lava le tasi i le isi, ae o laumei e tele, e le tele ma e le o ni fualaau suamalie.

Totoina o lingonberries i luga o le eleele

Lingonberries ei ai se mea e tasi - e matua le lelei lava le eleele. Mo lona totoina, o soʻo se laufanua lafulafu ma se laulau papaa e atoatoa. Afai e le ogatasi le upega tafaʻilagi, ona vaʻaia ai lea o le vai ma le malulu i totonu o mauga ma ogaoga, ma o lenei mea e aʻafia ai le tuputupu ae ma le atinaʻega o lenei aganuu. O le tuufaatasiga o le eleele e le o se mea e ola ai, e mafai ona tupu i luga o le lamu, oneone oneone, oneone oneone, ma le maualuga o le eletise (pH 3.5-5.5). Ina ia mafai ona tupu lelei laau toto ma fua lelei, i luga o le laupepa mo lea mea, e tatau ona faia se eleele e fetaui ma manaoga uma o lenei aganuu. Ina ia faia lenei mea, aveese le palapala eleele, o lona mafiafia e tatau ona tutusa ma le 0.25 m. O le malologa e tatau ona faatumulia i le pito i luga ma se paluga o le oneone ma soo se taʻavale, poo peʻa. E le gata i lea i le malolo e tatau ona faaopoopo e felelei solo i nila, vaovao poʻo le ufiufi laau. Ona tatau loa lea ona tafe le pito i luga o le saite ma faʻamaligi i vai faʻafefe (1 pakete i le sikuea sikuea). E mafai ona e faʻaaogaina ni vailaʻau oona: acetic or malic acid (9%) (100 milligrams e ave i le 1 pakete vai), ma e mafai foi ona e ave le oxalic poo le citric acid (1 sina sipuni i le 3 lita o le vai).

Mo le totoina, taʻitasi poʻo le lua o vaomatua e faʻaaogaina. Ua totoina e tusa ai ma le polokalame o le 0.3x0.4 m, aʻo totoina e tatau ona faʻalolotoina i le eleele e na o le 20 mm. Afai e ola le laumei e avea o ni laau teuteu, o le taimi la e mafai ai ona totoina laau toto, ma matauina le mamao i le va o le 0.2 m. A amata ona ola malosi le laumei, o le a vavalalata palealii o laau vao, ma avea ai ma se mea e faʻaaogaina pea. A totoina le laau, e tatau ona palu le palapala ile eleele, ona faʻafefeteina lea. Pe a faʻapipiʻi le suavai i totonu o le palapala, e tatau ona mulimulu lona pito, o le mea lea, o vaomago, olala, paʻu laau, otaota poʻo oneone e faʻaaogaina. E mafai foi ona faʻaaogaina le laumei e pei o le mulch, ae e sili ona lelei le ave o sisi poʻo fafie. E tatau ona taoto le mulch i se laulau e lima senitimita le loloto.

Lingonberry Care

Faʻasa

I le vaitau atoa o le tuputupu ae, o le a manaʻomia ai le suāvai faʻaleleia, lea e faia i le 2 taimi i le 7 aso, ao le 1 pakete vai e tatau ona alu mo le sikuea sikuea o le fanua. Afai e susu le tau, ona tatau loa lea ona tolopo le vai. Mo lingonberries, ua fautuaina e faʻapipiʻi le faʻavaivai poʻo le faʻavaivai, lea e faia i le afiafi pe a uma le goto. E tasi i le 20 aso uma, e tatau ona faaopoopo i le vai se mea e faʻaleleia ai le suavai. A maeʻa ona faʻafeinu le lingonberry, o le aso e sosoo ai e tatau ona tatala le palapala i le va o laina, ao aveese uma vao mutia.

Fertilizer

E tatau ona faʻaaogaina falalaʻau minerale i le eleele i lalo o laau toto, faʻaeteete, aua e mafai ona latou afaina lenei aganuu. O laei pito i luga e tatau ona faia i le taimi, ae faʻamautinoa, i le uluaʻi uluaʻi tausaga talu ona totoina, superphosphate ma le ammonium sulfate o le a faaopoopoina i le palapala (1 sina sipuni o fualaau taʻitasi e ave i le 1 sikuea sikuea). I le tasi taimi i le 5 tausaga, o le faʻamauauina atoatoa o le eleele o loʻo faʻatinoina faʻatasi ma le faʻaaogaina o fugalaau.

Teuteu

E manaʻomia e Lingonberry le vevela faʻavavevave o vaomatua, o lenei faiga e faʻatinoina pe a uma ona faʻafefeteina laau toto. I le tausaga lona fitu o le alualu i luma, e manaʻomia e le laau le teuteu o le matua, aua o nei pulou uma e tatau ona faapuupuuina i se maualuga e 40 mm. O nei teuteuga e faia i le tautotogo aʻo lei amata le tafe o le sua, pe i le taufaʻaiʻuina o le autumn, pe a faʻaputu uma le seleselega. A maeʻa le tasi le tausaga, o le a amataina e lingonberries ona maua fua o mea totō.

Pests ma faʻamaʻi

O anufe o paʻu apamemea ma laumei, e pei o laʻau laʻau, e mafai ona faʻapipiʻi i luga o se vao. O nei iniseti e mafai ona aveesea mai le laau e ala i le aoina ma le lima, ma le fefefe foi, aua o lenei togavao e togafitia i le afu e faia mai i fasi o aniani, laumei po o tapaa. Afai ei ai le tele o meaola faalafua, o lona uiga e tatau ona togafitia le togavao ma Actellik poʻo le faʻalavelave. E mafai ona aʻafia le vine i se maʻi faʻaleagaina, mo se faataitaiga, lapisi, ona o le aʻa ma le lau o le a lanu enaena ma mago. O le laau e aafia e tatau ona sosoloina i se vaifofo o vailaau e tineia ai manu faalafua, e igoa ia Topsin ma Kuprozan. A o le i faagasolo togafitiga, ia faitau ma le faaeteete ia faatonuga, onumaga ma lapataiga.

Togi

O le Lingonberry o se togavao i matu ma se maualuga faigata o le taumalulu. O le mea lea, e mafai ona tatalia le malulu ma le malulu. Ae ui i lea, i le taimi o le fufuluina i le tautotogo, e mafai ona afaina ai le togavao i pulu e toe faafoi. Afai ei ai se tulaga lamatia o le faʻamalo, e tatau ona ufiufi laumei i mea e le o lalaga, mo se faʻataʻitaʻiga, lutrasil.

Lingonberry picking and storage

I le avea ai o se tulafono, e seleseleina laumei i Aokuso ma Setema, pe a maeʻa ona fua. Talu ai o fualaʻau e aofia ai le tele o le benzoic acid, e mafai ona faʻamautu lelei lelei i le taimi o le taumalulu, ona o lea mea ua tuʻuina i totonu o koneteina e fai i le ufiufi poʻo le fafie, lea e tumu i siva suamalie vaivai poʻo le vai. O fualaʻau poʻo fualaau mamago e teuina umi atu. O vine tipi ua teuina lelei foi. O le faia o lenei mea, fufulu fualaau mama e tatau ona mamago, ma tufatufa atu i totonu o pusa poʻo ni taga e faia i le polyethylene, tuʻu i totonu o le pusaaisa.

Ituaiga ma ituaiga o lingonberries

I le taimi nei, e tusa ma le 20 ituaiga ituaiga laumei e lauiloa. E sili ona lauiloa o:

  1. Coral. O le vao vavao faʻasao e maualuga pe tusa ma le 0.3 m ma le pale tutusa. I le gasologa o le vaitau, e faalua ona tupu fua (i Iulai ma Setema). O lenei ituaiga, e mafua mai i le maualuga o le gaosiga o oloa, na fafagaina e le au Dutch. Fua e tusa ma le 0.3 kalama, ma e valiina i le lanu mumu po o le piniki. O lo latou tofo o se mea manaia matagofie.
  2. Mazovia. Eseese i le Polani. O lenei laʻau vaivai e toetoe lava a puipuia le eleele; i le gasologa o le vaitau e fua mai ai le lua taimi. O fualaau suamalie itiiti e tusa ma le 0.25 kalama ma maua ai se lanu mumu uliuli.
  3. Erntesigen. O le ituaiga na fafagaina e fomaʻi Siamani. O le maualuga o le vao e tusa ma le 0.4 mita, o fuamalie mūmū suamalie ma fuamoa e tele, o le lautele e mafai ona tusa ma le 10 mm.
  4. Erntekrone. O le maualuga o le laau laʻau e tusa ma le 0.2 m. O fualaau lanumumu mūmū mūmū e tusa ma le 0.4 kalama, o le tofo e suamalie ma inu. E maitauina le gaosia o Berry i le 2 taimi i le taimi.
  5. Ruby. O le ituaiga ua tuai. O le maualuga o le vao e tusa ma le 0.18 m. O fualaʻau suamalie e tusa ma le 0.2 kalama ma e vali lanu mumu.
  6. Kostromichka. O lenei ituaiga e fua fua mai i le tasi taimi i le vaitau - i le ogatotonu o Aukuso. Lanu mumu mūmū mūmū ma suamalie e mafai ona oʻo ile 0.7-0.8 cm.
  7. Ida. O le tele o laau toto e maualuga mai le 0.15 i le 0.2 m. Fualaau mumu suamalie e fua mai i le 0.5 i le 0.8 kalama, latou te vave amata. O le faʻaleleia o le vaitau o le seleselega lona lua e matauina ia Setema.
  8. Sana. O faʻamau, e maualuga le 0.15 i le 0.25 m. E tusa ma le 0.4 kalama. Na latou taumafa ia Aokuso.
  9. Kostroma pink. O le maualuga o vine e masani ona totogo e mafai ona oʻo i le 0.25 m. O le aofaʻi o vine e mai le 0.7 i le 0.8 cm, o la latou lanu e lanu mumu. E maitauina le gaugau i le lua tausaga o Aokuso.

O vailaʻau o loʻo mulimuli mai e fautuaina foi mo le galueaina: Erntedank, Red Pearl, Suzy (Sussi), Fleece Belyavske, Scarlett, Emmerland Red, Linnaeus, ma isi.

Faʻaleagaina o le faʻasalaga: faʻaleagaina ma le manuia

Mea aoga o lingonberries

Ua leva ona iloa o fualaau fualaau suamalie o loʻo i ai faʻalapotopotoga faʻamalolo. O lea, ao le i taʻua o le "alii o le tino ola pea", aua e mafai ona fofoina ai le tele o faamai. O le taua tele o lingonberries o lo oi ai le tele o vitamini A, E, B ma le C. O vine foi o lo o aofia ai meaola ninii (citric, malic, oxalic, benzoic ma salicylic), o minerale e pei o le manganese, magnesium, potassium, uʻamea, calcium ma phosphorus, faʻapea foi ma le maso, mono-ma le faʻasalaga, flavonoids ma isi mea e manaʻomia e le tino.

O laʻau o lenei laau mo le faamalologa e le itiiti ifo i ona fua. E aofia ai foʻi le tele o mea aoga, ma o le mea pito sili ona taua o le faʻaipoipo (o se faʻamaʻi masani). I aso nei, o fualaau aina e faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi e itiiti ifo lava nai lo laʻau. O le mea moni, o lau e sili atu ona faigofie i le seleseleina ma le felauaiga, aʻo mafai ona teuina mo se taimi umi, e aunoa ma le leiloa o mea aoga. O le togalaau e iloga i le gasegase, faʻamaʻi manu, anti-scab, diuretic, diuretic, toe faʻaleleia, antipyretic, tonic, lexative, choleretic ma le faʻaaogaina o le faʻafitauli.

O lenei laau e fautuaina mo le faʻaaogaina i togafitiga o faʻamaʻi fatu fatu, ona o ona fua e aofia ai le kopa, chromium ma suauu. E fautuaina foi le laau toto mo tagata e maua i le toto maualuga, aua e fesoasoani e faʻaititia ai le kulūkose. Afai i le taimi o le maʻitaga ua maua e se fafine le ania poo le neurosis, ona fautuaina lea e ave le sua o lenei laau. I le maualalo o le eletise o le manava, o fualaau aina e fesoasoani i le faʻamautuina o le motilemini.

O se teuteuga mai le laʻau e faʻaaogaina mo faʻamaʻi fatugaʻo, rūmatism, maʻisuka ma gout, ma le teuteuina o fualaʻau e fesoasoani i le tineia o le galala i le taimi o fiva. Ina ia faʻaitiitia le vaivai ma toe faʻafoʻisia le malosi, e mafai ona e faʻaaoga le ti lama, mo lana tapenapenaga e na ona e manaʻomia e gaugau le laʻau i vai inu. O lenei laau e fesoasoani e faʻaleleia atili ai le gaioiga o vailaau faʻamaʻi ma sulfi vailaʻau; i lenei itu, fautuaina le sua o le sukalala mo le fiva ma faʻaleleia le manava ina ua mavae se maʻi ogaoga umi.

Contraindications

Ole laʻau Lingonberry e le mafai ona faʻaaogaina mo tagata ei ai le maualuga o le sua oona, faʻapea foʻi ma tamaiti ei lalo o le 12 tausaga. Faʻamatalaga mataʻutia, e faʻaaogaina ai lau laʻau, ma e le mafai ona faʻaaogaina umi mo le 15-20 aso, ona manaʻomia lea ona tuʻuina atu le tino e malolo mo le afa masina. O le mea moni e faapea o nei fualaau oona ei ai lona malosi malosi, ma o le mafuaʻaga lea e maualuga ai le maualalo o le faʻaitiitia o le toto.

O fua e le tatau ona faʻaumatia e tagata e maua i le manava o le manava poʻo le gastritis ma le maualuga maualuga. E lē gata i lea, e le mafai ona faʻaaogaina mo gasegase i totonu ma tagata maʻi faʻasolosolo, ona o loʻo i ai se malosi malosi.

E tatau ona manatua o lingonberries e mafai ona faʻaputuina toxini ma mea faʻavevela, e fesoʻotaʻi ma lenei, fualaau e ola i tafatafa o se fanuatanu, auala poʻo gaosiga gaosi oloa e le tatau ona faʻaumatia.