Laʻau

Aiga Maʻa - Macodes

I le tautalagia o le upu "orchid", e vave ona e mafaufau i ni mea matagofie, teuteu matagofie o lanu eseese. Macodes o se orchid, ae le mafai ona mitamita i se lanu matagofie. Nai lo lena, o ona fugalaau e papaʻu ma e le mafaamatalaina. Ae e aoga le tilotilo i ona laulaau, ma e te malamalama e le gata o fugalaau e mafai ona matagofie i totonu o orchids.

Oloa siliva a Orchid Petola. © Clivid

O i latou na totōina fale faʻataʻitaʻi i le fale latou te iloa o ia o le vaega o le soʻo ua taʻua o "pele faapelepele". E le o se mea e ofo ai, aua o ona lau e foliga mai e pei o le auro, siliva poʻo le kopa.

E le mafai ona ou talitonu na foafoaina e le natura lena matagofie. I loʻu tulaga e tupu ai se tasi o ituaiga masani o lenei laau - Macodes petola. O ona laʻau e lapopoʻa, lanumeamata lanumeamata, veins are golden. O le a ou taʻu atu ia te oe pe faapefea ona ou tausia o ia.

O lenei ituaiga o orchid e le o se mea e manaʻomia tele i le moli, e faigofie lava ona nonofo faʻatasi i lalo o le paolo. Ae afai e te alu i luga o pupuni i luga o le la, ona e faʻafefe lea e puipui le laau mai mata tuusaʻo, a faʻapea o le a mumu ai luga o lau.

Makodes Petola. © JMK

O le vevela i le taimi o le aso e tatau ona tausia pe a ma le 22-25 tikeri, ma mo le tuputupu aʻe lelei i le po, e tatau ona maualuga le 4-5 tikeri. Afai e te faʻapipiʻiina i le tausaga atoa, e le tupu le taimi e moe ai.

I le taumafanafana, e lagona ai e Makodez lagona lelei i fafo, mo se faataitaiga, i luga o se faletusi. O le mea autu o le puipuia lea mai ave uila, malosi malosi ma timuga.

Makodez e matua faʻaleagaina, aua o lona lauʻeleʻele o vailaʻau. O le mea lea, o le malulu o le ea e tatau ona tusa ma le 80-90%. E mafai ona e vavalalata i lenei tulaga e ala i le tuʻuina o le fagu i luga o se paʻu ma le masima susu. I le faaopoopo atu i ai, e manaʻomia e le laau ona faʻaleleia e le aunoa - faalua i le aso. O le ae matauina le le lava o le susu i le taimi lava lena, aua o le makodez o le a tupu atili le leaga, ma o le lagolagosua o ona laʻau matagofie o le a amata ona suia le lanu.

E tatau ona tele ma faʻateleina i taimi taʻitasi le faʻamaʻi.

Paʻu o le faʻaaogaina o le orchid maketi petola. © KG LAM

E mafai ona e faʻatautaia e ala i le susu o mea o loʻo fai i le meaʻai - e tatau ona faʻagogo, ae le maeʻa maeʻa. E tatau ona e iloa o lenei laau e matua le lelei lava i le masima o loʻo i totonu o le vai, o le mea lea e le fautuaina le vai, aemaise lava pe a faigata. E sili ona lelei le fufulu, pe sili atu le puipuia. Aʻo leʻi faʻamamaina, e sili atu le mafanafana o le vai i le 30-45 ° ma faʻafeu i le vai. Aua nei galo e fai se alavai lelei - afai e sasaa le laau, atonu e pala le aʻa. Pe a faʻatupulaʻia lenei mea taua, e taua tele le faʻaaogaina o fomaʻi faʻapitoa mo vavao i le gasologa o le tausaga. E mafai ona e fafagaina uma le tolu faʻasaina, ae o le maualuga o le faʻamaʻi tatau e tatau ona faia le afa e pei o le atoaga o le faʻamasinoga o le a afaina ai aʻa.

Le puipuia o faʻataʻitaʻiga mai faʻamaʻi, mataʻituina le vevela, faʻafefe ma faʻamaʻalo le potu i se taimi talafeagai.

E toʻatele e fai mai o maketi e leai se faʻaaogaina o fugalaau, ae ou te le malie i lenei faʻamatalaga. Masalo latou te maualalo i le matagofie i laulaau, ae mo au o latou e sili ona lelei. Ma a oʻo i le ogatotonu o le taumalulu e fuga mai fugalaau lanu mumu-lanu me se lipine paʻepaʻe paʻepaʻe i le pito i tua o filo auro e faataapeapeina i le laʻau, o le mata, i loʻu manatu, e le sili atu ona matagofie.

Orchid fai maketi petola. © Tokyo Bishonen

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

Ou te fia faʻasoa atu le poto masani i le fausiaina o tulafono. Na tatau ona ou aoaoina e aʻu lava ia, ma sa ou mafaufau: atonu o le a maua foi e se tasi le aoga e saili ai.

I Makodes, o le au e fetolofi ma faʻalaloa. Aʻo aʻa o aʻa - tamai pimples - fai i tafatafa o laʻau, ona mafai lea ona vaelua le laau. Na ou tipiina le afifi ina ia iai le 2-3 otaota ma le aʻa. E vave ona ou togafitia le manua i le malala ma tuu ai mago. Ona ou tuu lea o le au i totonu o se ipu vai ma faatalitali mo aʻa e aliali mai. E tupu lenei mea pe tusa o le lua vaiaso. Ina ua uma lena ona ou tuu lea o le au i totonu o le pulou sphagnum. O lea, e tasi lau lisi, e toʻalua!

Mea e faaaogaina:

  • O.V. Anisimova, L.P. Vaschuk