O le togalaau

Smell o le tautotogo po o Mati o galuega a se tagata nofo mafanafana i le togalaau

O le malulu i fafo, o le mafanafana i le po, po o le ao, e le mautonu, e le manaʻo e toe solomuli, ma o loo i ai pea le kiona i luga o le eleele, ae o le uluai puna o le tautotogo e tilotilo solo i le faamalama ma valaauliaina tagata o le taumafanafana na malolo i le taimi o le taumalulu. Ioe, ua lava le nofo i se nofoa mafanafana ma le mafanafana, aua o le tautotogo moni ua naʻo le tulimanu ma i le masina o Mati e tele faafitauli mo le aufaatoaga i le togalaau. O fea la e amata ai?

Snow chores

Ma o le a tatou amata i le kiona, aua o le tele o itulagi i le amataga o le tautotogo o lona ufitia e maualuga tele. E le tatau ona e faʻatali seia maeʻa le kiona, aemaise lava pe afai e sili atu le maualuga o le vaʻaia i luga o le masani, o le a leai se kiona ma le mamafa o le kiona i lalo o le aafiaga o le lelei o le vevela e mafai ona mafua ai faʻalavelave.

Afai o lau eria e vave timuga ma mafanafana, ma i le amataga o Mati, ae le o le kiona, o uluai laumei laumei laiti i luga o le eleele, ia na o le faamisi lea vaega ma agai atu i le isi mataupu. E le o tagata uma e laki pe a nonofo i le itu i saute.

O a mea tatou te faia i le kiona? Faauupegaina i se laau umi ma se suo (pe aisea e te manaomia ai le mea mulimuli, o le a e mauaina mulimuli ane), matou te oi le togalaau ma amata ona sese:

  1. Faʻatasi ma se laau, tatou te tuʻituʻi mai ai pulou o le kiona mai laau, aemaise lava mai le tupulaga - i lalo o lona mamafa, o lālā fesuisuiaʻi ma tioisa e masani ona momotu.
  2. Matou te lafoina le kiona ua pa'ū i se suo (ma na o mai i le lima) i luga o moega i le seleselega, i fugalaau, ma matou te tuuina foi i totonu o se lala laau i lalo o laau. O le a taofia le faʻamaʻiina o le aʻa, lea o le a fesoasoani e puipuia aʻa ma lālā lea e mafai ona amata ai le tafe o le soso vave ona amata mai le faʻafeiloaʻi o fulufulu.
  3. Matou te sasaa foi le kiona i luga o moega faatasi ai ma le tipi ma le togi na eliina mai le tautoulu. Ua sasaa le pala i luga o le kiona e faʻagesegese le liu o le kiona.
  4. Matou te tilotilo i le itu maualalo o le togalaau, o loʻo i ai le alavai, ma matou faʻamamaina le fausaga, i le taimi e tasi e aveese ai le kiona mai lenei saite, seia oʻo ina liusua ma faaopoopo atu le susu.
  5. Ae afai ei ai se 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai se pitonuʻu malosi, a leai, o le a tatou faʻaumatia uma le kiona o loʻo totoe ma faia se foliga o se uʻamea vavalalata. O lea pa puipui o le kiona o le a taofia ai le alu vave o le susu ma fesoasoani i le lalolagi ia tumu i ai.

Totoina o kuka

Afai e le lava le taimi e sauni ai le vavae, e mafai ona e faia lenei mea ia Mati. O iinei, i totonu o le faatoaga, tatou te "tanumia" i latou i lalo o se palanikeke kiona ma moe i le sawdust.

E le tatau ona faia le seleseleina o le seleselega o timuga pe a fai o froulu i le taumalulu na maua ifo ile 25 tikeri.

Matou te puipuia laau mai le tautotogo totogo

O le mea e sili ona taua i le vaitau o Mati o loʻo nofoia le taumafanafana, o le tautotogo lea o le tautotogo. O le toatele oi tatou e faatalitali mo aso mafanafana ma ave i le faaiuga o Aperila ina ia oo i le taimi o le Eseta, e susulu le togalaau i vao papaʻe. Ae ui i lea, e le aoga le faia, aua o le taimi lena o le paʻepaʻe o le a matua matagofie i le natura, o lea mo le matagofie. O le amataga o Mati, ao le i amataina le vevela (i le ao - faaopoopo, i le po - itiiti ifo), e tatau ona puipuia laau mai le la ma susulu i le lumanai ma lua o le kiona.

O lea matou te filifilia se aso toʻafilemu, mafanafana ma le toʻa, faʻamalosi i matou i se pulumu ma se pakete o le lime ma tamoe i totonu o le togalaau seia oʻo ina atili faʻavaivai. I le auala, afai oe mumusu e taulimaina le tineia o le lime, e faatauina atu se vali faapitoa mo lenei faʻamoemoe i nofoaga tau togalaau ma faleoloa.

Aua nei galo e te tilotilo i le fugalaau o meaʻai e pei o le thuja ma le juniper-o latou o se tasi o muamua e mafatia i le la. E le manaʻomia le faʻamaeʻaina, ae ufiufi i le ie e leʻi faia mo se taimi o le a le afaina ai.

O le alu i lalo e selesele lauulu

E oʻo atu i le ogatotonu o Mati, pe a oʻo i luga o le vevela i aso taitasi, matou te ave ni faʻamaufaʻailoga maoa ma se naifi tele ma o ese atu e asiasia a matou fanua faʻatoʻaga, e pei o:

  • tatou faamamaina mea ola o loʻo faʻavae i luga o ogalaau i le taimi o le malulu malulu malulu;
  • matou te tipiina lala paisa ma le paʻu i luga o laau, faapea foi i latou e ola i totonu o le palealii pe fefinauai le tasi ma le isi;
  • tipi tipi tuai i gooseberries ma currants;
  • pe afai e le tipiina fugalaau i le tautoulu, tatou te talimalo foi i latou i fugalaau, aveeseina laʻau e leai ni fua, ma faapuupuuina lala laiti;
  • matou te tilotilo i laau teuteu e fai ai le teuteuga mama.

O faʻamaʻi uma faʻamamaina i luga o laau ma aʻafiaga mai le tipi tipi e le galo ona ufiufi ile togalaau. O manuʻa e faʻapipiʻiina muamua aʻo leʻi tuʻuina i le copper sulfate.

Saunia mo se osofaiga o meaola faalafua ma faamaʻi

A maeʻa le taumalulu, ma le mafanafana o le la e faʻamafanafanaina le ea i le 5 tikeri Celsius, e mafai ona e amataina le faʻamalolo - o se isi mea taua na tupu i le au faifaatoaga o le taumafanafana i le masina o Mati. O laau e togafitia i iniseti ma auala mo le puipuia o faʻamaʻi, ma le vao ma le moe (strawberries) - na o le vevela.

I le faʻaopopo i le tuiina, e aoga le faʻaogaina o isi metotia o puipuiga mai faʻamaʻi meaola eseese:

  • matou te tuʻuina atu le saito saito mo fatuvae i totonu o le togalaau (ae le faʻafefeina e manulele);
  • matou te tulituliloaina lala laau;
  • Matou te tautau ni nai manu faga manu e faatosina mai ai togalaau togalaau.

Mo se tamai togalaau e oo atu i le 10 eka, lua fale e lava. O mea tetele e manaʻomia vave e fai ai folau manu (o le isi lea lesona mo se tagata nofo mafanafana ia Mati).

I le faaiuga o Mati o le taumafanafana o loʻo nonofo i le togalaau i le faaiuga o le masina, matou te fafagaina uma togalaau faʻamaʻi faʻamalosi faʻasaina ina ia vave ona tupu. Ma se isi mea e tasi: afai e oʻo mai lau tautotogo i lau eria atoa, tatou te tatalaina vine mo le taumalulu ma o atu ma se lotofuatiaifo mama e malolo seia aulia Aperila. Ona sosoo ai lea, ma le malosi faafouina, o le a tatou faaauau pea le galue malosi a se tagata nofo mafanafana, ae manaia ma aumaia ni mea lelei ma maloloina.