Laʻau

Royal Begonia Care

O le genus begonias e mauoa i ituaiga eseese ma o laau uma e matagofie i la latou lava auala. Naʻo iinei o le tupu (imperial) begonia poʻo le begonia rex mai lanu uma e sili atu le manaia ma le manaia, e alofagia e fugalaau fugalaau uma. O lenei fugalaau faʻatasi ai ma laʻau o le eseese o foliga ma lanu ua avea ma se malo faaaloalogia o toetoe lava o windowsill.

O Begonia atonu ei ai ni laulava poʻo ni lapotopoto laʻau, e faʻaloloa, ma atonu e foliga mai o se fatu poʻo se laʻau laʻau. O le luga e mafai ona sulu pe pala. O lea fugalaau e sili ona taua e le mo le lanu o ona lanu, ae mo lona teuteu.

O le Royal Begonia e le manaʻomia se gauai faʻapitoa ma e faigofie ma faigofie ona ia tausia.

Begonia tausi i le fale

Nofoaga ma moli. Soo se laau totino, ituaiga o begonia teuteu, o loo i ai se lanu matagofie, o lona uiga o le fugalaau e lava le malamalama. Afai ua mimiti le moli, ona leai lea o lau susulu ma ua pala. Ae o ave saʻo o le la o le begonia e vavae ese ma le vavalalata. O laulaau i lenei mataupu o le a amata ona eli ma susunuina. I le tau mafanafana, e mafai ona puipuia le laau mai le la, ae i le taumalulu e sili atu le tuʻuina o se faamalama i le windowsill e feagai ma le itu i saute. O le nofoaga e sili ona lelei mo le begonia o le malu malu.

Lulu I lalo o le natura masani, o le tupu o le begonia e nofo i ni laueleele mafanafana - o vailaʻau ma vailaʻau. O lona uiga o le laau o se mea faʻapitoa. Fugalaau sili ona lelei ma tuputupu ae i le vevela o le 16-22 tikeri. O Begonia e fiafia i le ea fou. I le tau mafanafana, e mafai ona e avatu ia te ia lena fiafiaga, tau lava ina e faʻaeteete e uiga i le ea mālūlū ma faʻataʻitaʻiga. I le taimi o le taumalulu, e mafai ona tuu le laau i luga o se faapaologa ua faʻafefeteina po o le loggia ma se ea vevela o le 16 tikeri. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona mataʻituina lelei le fafaga. O aʻa maaleale o le begonias e mafai vave ona oti uma mai le maualuga o le eleele ma mai le tele o le susu. O se fugalaau e mauaina se tele o vai i le taumalulu o le a vave ona leiloloa ona laʻau.

E taua pe a oʻo le tau e malulu ina ia tu mamao ese le begonia mai le ipu. A leai, o le a matua mafatia tele le laau, o ona aa e le mafai ona mafanafana, ma o laulaau, e ese mai ai, e maua ai le vevela mai le afi mafanafana. O Begonia o le a alu i foliga vaaia, o lau o le a paʻu ma mago. A maeʻa na faʻafitauli, e toe foʻi mai le laau i le mea masani mo se taimi umi.

Faʻasa. I le taumafanafana, aemaise i le vevela vevela, e manaomia e le fale tele le faʻamafa. O le palapala e tatau ona faʻamaluluina, e na o le taimi lava e maeʻa ai le pito i luga. O Begonia e fiafia i le ea malulu i ona tafatafa, ae e le manaomia le suluina o le fugalaau, e mafai ona paʻu laulaau. E mafai ona e tuʻuina se pusa vai i autafa o le vai, aʻo faʻavave le vai, o le a malulu le ea. Afai ei ai lau laʻau lapopoa, ona faaputuputu lea o le pefu ia i latou. Pau lava le mea e manaʻomia ai se faʻamalosiga faifai pea. E lava le fufuluina o laulaau i le lua vaiaso i se fasi ie mago, o lea e luluina ai le pefu ma toe mama ai le fugalaau.

O le faagasologa o le suāsusu ma le taimi o le faʻamaʻiina e tatau ona faia ma le faʻaeteete tele, ona o le tupu o le begonia e matua afaina tele ma o laʻau.

Laʻei pito sili. Afai e te fafaga faʻasolosolo le begonia i lea masina i le masina ma faʻamalosi (mineral fertilizers) (faʻalavelave), ona tuputupu aʻe lea o le laau ma ola lelei. Naʻo le taimi e fai ai lavalava, e tatau ona faʻafefete le fugalaau ina ia aua le faʻaleagaina aʻa. O meaola e lelei tele mo le faʻamaʻiina. E mafai ona e fafaga i le vai, 1: 5, solofanua po o le povi palu, lea ua uma ona faʻamalosi.

Suiga E tatau ona fai se fugalaau fugalaau i tausaga uma. A maeʻa le 3-4 tausaga o le soifuaga, ona toe faʻafouina lea o le begonia e ala i le totoina o tama talavou nai lo mea tuai. Mo le gaosiga, e mafai ona faʻatau se paluga faapitoa o le begonia, lea e mafai ona faʻatau. O loʻo i ai se filifiliga mo le sauniuniga a le tagata lava ia o mea faʻapalapala palapala. O nei laʻau o le oneone e tutusa ma le eleele suauʻu, faʻatasi ai ma le faʻaopoopoga o laʻau humus, vermiculite ma fasi fasi paʻu pine. O lea ituaiga o le a faʻaleleia ai le faʻaogaina o le ea i le palapala. E sili atu le totoina i se lautele, ae o paʻu papaʻu (ona o le fausaga o aʻa), e tatau ona faʻaleleia alavai.

I le isi itu, o le tuʻuina atu o ituaiga o begonia i totonu o le ipu e tasi o le a mafua ai se mea matagofie o mea totino teuteu.

Toe gaosia. O Begonia e faʻalauteleina auala eseese: o le vavaeina o le aʻa ma lau, vavaeesea o aʻa, fatu. E mafai ona tuʻuina muamua ni vai i le vai mo le aʻafia. Ae o aʻa foi o le a amata lelei ona tupu i le eleele malamalama ma le faaaogaina o mea e faaosofia ai aʻa. Naʻo le manaʻomia o le falemalama, o le a manaʻomia le faʻapipiʻi i se ata tifaga.

O vaega o leaflets o se auala lelei foi lea e faalauiloa ai le begonias. E manaʻomia lou 'ave se laulaʻau ma tuʻu i luga o le ipu. Ma, faatasi ai ma se manoa po o se lau, e tipi i tafatolu tutusa ina ia tofu i latou ma se velo i luga. A maeʻa vaega o laʻau e tatau ona tuʻuina i luga o le palapala, faʻapipiʻi ma ufiufi i se ata tifaga. O aso uma, e tatau ona siitia le ata mo le faʻaleleia o le ea. I le masina, o le a aliali mai pine i luga o ia lau. E tatau ona e faatali laitiiti ina ia latou malolosi ma ia totoina ma le totoa ia mea mo le tuputupu ae tutoatasi.

I le faʻaaogaina o aʻa, e mafai foi ona e faʻaleleia le fugalaau. I le faagasologa o le totoina, vaevaeina ma le vaʻaia le aʻa ma faʻafesoʻotaʻi i le eleele faʻamalolo. O le a umi se taimi ma i luga o luga e mafai ona e vaʻaia ni toto fou.

O faamatalaga fiafia

Afai e te liliu atu i le suʻesuʻeina o fugalaau, ona mafai lea ona e iloa o le tupu tautai e lelei mo le potu malolo. O lenei fugalaau i totonu o se potu talitutusa e fausia ai se siosiomaga faʻafeiloaʻi. O le mea o le totonugon begonia e mafai ona faʻamamā le potu o le faʻatupulaia o le malosi. A uma, pe a faʻafeiloaʻi malo i totonu o le fale, e mafai ona ese lo latou malosi. O se tasi e tumu i le lelei, ma o se tasi ua i ai se uiga le lelei po o se uiga taufaaleaga umi. O loʻo i ai le tele o tagata ma o loʻo i ai se tagatanuu tupu - o le siosiomaga o le a faʻaaloalo ma toʻa.

E le gata i lea, o laulaau o sea laau o loʻo i lalo o le faatosina a Mars. O lenei paneta o le la, e faʻaalia ai le tonu ma le lototele i le tagata. O le mauaina o se tagatanuu tupu i totonu o se potu ei ai sona aafiaga lelei i tagata. Fesoasoani ia i latou o loʻo i ai i se mafaufauga umi ma le tiga, e fesoasoani i le faʻaaogaina o le filifiliga saʻo ma faaiuga e le o masalosalo. O lenei fugalaau e aʻafia ai foʻi le faʻavaeina o tomai faʻapitoa i se tagata. O i latou e aʻoaʻo, tuʻuina atu tautalaga, galulue i le matāgaluega o tusitala ma faiga faʻapolokiki, o le begonia e atoatoa.

O tagata o loʻo mafatia i se faʻamaʻi e pei o le bronchial asthma e manaʻomia ona i ai le begonia i totonu o le fale. Ua fautuaina foi tagata ulaula e maua lenei fugalaau manaia. Talu ai ona o le tupu o le begonia e le gata na mafai ona fofoina faamaʻi eseese o le tino, ae puipuia ai foi ona foliga vaaia ma isi atinae.

E foliga mai o lenei pononia o le begonia e leai ni itu leaga. E matagofie ona foliga, e faigofie ona tausia, ma e manuia ai se tagata. O na fugalaau fugalaau oe na i ai muamua le avanoa e fetaiai ai ma lenei fugalaau matagofie ua le toe i ai le malosi e vaelua ai.