O le togalaau

O meaola faalafua ma vailaau e tineia ai manu faalafua

Tina tina mama. E le afaina i le tuputupu ae. Fafaga ma togafiti. O le mea lea, e le na o tagata ma meaola e alolofa ia te ia, ae o meaola faalafua foi. O le tele oi latou. O le susu ma sui sui o le fauna ua sauni e tumu i le sua sua ma le pulupulu o kapisi mai aso muamua o le tu mai o lenei aganuu. E mafai ona maua se fualaau faʻaleleia o meaʻai i le fale? O le mea moni, o ulu matagofie o kapisi i maketi ma luga o le faʻatau aloaia e le itiiti ifo i le 15-20 togafitiga mo le tuputupu ae o se vaitau e le afaina i le soifua maloloina ma sauniuniga.

Paʻu paʻepaʻe.

Auala e puipuia ai kāpeti mai meaola faalafua

Auala e puipuia ai kāpeti mai meaola faalafua e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • fomaʻi masani
  • meaola fou
  • tagata.

O ituaiga uma o puipuiga faʻatasi ai ma le saʻo ma le talafeagai o le faʻatinoga o galuega faʻatoʻaga e mautinoa ai le manuia.

  • Vailaau - vave, ae matautia i le soifua maloloina o tagata o le aiga ma meaola.
  • Mea ola - umi, e manaʻomia ai se togafitiga i le taimi o le tuputupu ae, lea e manaʻomia ai se taimi umi, ae e matua saogalemu lava mo le soifua maloloina.
  • O le tamaititi o le metotia a o tatou tinamatua. E le o taimi uma e manuia ai, e sili atu i talatuga e manatu o faʻaleagaina faʻamaʻi vave mai meaola e ala i teuteuga o laʻau e le saogalemu i taimi uma mo tagata (decoctions o hemlock, feverfew, aconite, ma isi).

Kapisi ua afaina i meaola faalafua.

Mo le puipuiga ina ia manuia, e tatau ona iloa taimi sili ona vaivai i le atinae o meaola faʻamaʻi, o latou auala paleni, lea o le a fesoasoani e filifili fualaau talafeagai. E le o se mea aoga le faʻamaʻaina o pusi taʻitasi, o lea e lelei ai le togafitia o le aganuu faʻatasi ai ma masini vai, e aofia ai le tele o sauniuniga ma faʻatafunaina le tele o ituaiga meaola e tutusa i ituaiga o mea taumafa i se vaitaimi ma le tasi laasaga. I le tautoulu-taumalulu, faʻafefe mai le taimi o togalaau, i totonu o le faʻataʻitaʻiga faʻatoʻaga, e mafai ona e faia se laulau o togafitiga faʻatoʻaga i koluma nei:

  • Masina masina o le veleina o lapisi ma anufe (tuufaatasi i vaega e tusa ai ma auala e fafagaina ai),
  • filifili vailaʻau mo le susu ma faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • taʻu mai le taimi faatalitali (gaioiga) o fualaau faasaina,
  • filifili ni tuufaatasiga o sauniuniga mo mea faʻapipiʻi vai ina ia faʻaleagaina ai faʻamaʻi pipisi faʻatasi ma togafitiga e tasi, e aofia ai vailaʻau faʻasaina mo na o le tasi le ituaiga o manu.

O le laulau, faʻasologa poʻo le lisi o galuega o le a fesoasoani i le vaitau o le mafanafana faʻaitiitia le galuega sauniuni mo fuafuaga puipui.

O meaʻai faʻapitoa e gaosi ai le kuka

Aphids

O faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi e aofia ai aphids, faʻaputu ile pito i lalo ole laulaau lau o le ulu o le kapisi. I le tautotogo, e alu ese aphids mai vao vao lata ane, o le tele o nei mea o loo ola latalata latalata ane i luga o le faasatauroga, i laau kapisi laiti. O aphids ia Iuni o le sili lea ona tele - o le taimi o le faʻaaogaina o meaola ola e fafine faʻaipoipo ma Aokuso, pe a tulaʻi mai tamaʻitaʻi. Latou te taatia fuamoa fuamoa. E manaʻomia togafitiga faʻapipiʻi i nei vaitau.

Cabbage aphid (Brevicoryne brassicae).

Cabbage aphid (Brevicoryne brassicae).

Cabbage aphid (Brevicoryne brassicae).

Thrips

E le o le anufe e tele i le tuputupu aʻe, ae o le mea e le mafai ona faʻaaogaina. O le mea lenei e fai mai ai tagata e uiga i mea totino. A le iloa i mata le lavalava, o tagata matutua o susu mai le sua, ma le tele o lanu uliuli i luga o le mutilated leaves. O faailoga muamua o faʻaleagaga o laau o le faʻamaeʻaina o laʻau laʻau o kapisi. Mulimuli ane, o laula e lanu enaena ma, faʻamago, pau ese. O le thrips e aafia ai le 400 ituaiga o laau, o loʻo galue malosi i le vaitaimi faʻavave taimi. I eria e faʻaulaloina i taimi uma, e masani lava e le afaina. I lalo o le natura masani, o vaovao e mafai ona taumalulu i le tulaga o laasaga uma o le atinaʻe ma faatasi ai ma le amataga o le mafanafana ma le vevela o le tau, latou te amatalia le gasolosolo maliega ma le nofoia o laau. Mo le faʻaleagaina lelei o le meaʻai, o togafitiga faʻapitoa o mea mamago o palapala ma laau e talafeagai. Faʻaleagaina eleele e togafitia mai le amataga o le tautotogo seia oʻo i le taimi o le autumn i le 2-3 vaiaso.

Toto i vaega eseese o le atinaʻe.

Matua matutua.

Faailoga o mea leaga i le kapisi.

Faʻailoga Crucifer

Iniseti lapopoa o lanu susulu i foliga o mumu, lanu samasama, lanu paʻepaʻe, moli, fasi i luga o se lanu uliuli. E masani lava ona faʻaleagaina laʻau e ala i le suʻiina o fualaau suamalie. Lea e suia ai la latou lanu moni, valivali lanu samasama ma fasi maamora, paʻu. Ulutala taofi, e leaga, vaivai. E mate laau laiti. O le mea aupito sili ona leaga i le taamilosaga o atinae o manufeʻai e afua mai i aʻa e tupu mai i fuamoa. O ni foliga e leai ni apa, o le mea lea e faʻapipiʻi i le laau ma, 'ai i ai, faʻaumatia uma le laau. Latou te o ese mo le taumalulu i le ogatotonu o Aukuso. I le vaitau o le taumafanafana, e mafai ona aoina ma le lima, lea e faʻaitiitia ai le numera ma le leaga.

Kalama Cabbage (Eurydema ventralis) ma faailoga o le faaleagaina i le laʻau tipi.

Faʻasalaga faʻamaʻi vailaau

O faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi, felaʻau paluga, fusi faʻasalalau, moapisi, pulou kuki ma le paʻepaʻe e sili ona taatele. Aua e te mafaufau e taumamafa i le tipi tipi fugalaau, namu-centipedes.

Kapisi felelei

O le kapisi vavalaʻau o se meaola matautia o kapisi. I le faaiuga o Me, e tuu ai fuamoa i le palapala e lata ane i laau tipu. A maeʻa le 7-8 aso, o le ulu o le paʻu, o lona sitaili o le olaga e sosolo i aʻa ma le vaega pito i lalo o le au o le aganuu, lea latou te ulu mai ai mai le fuamoa o loʻo taatia i le eleele. O gaʻo ua faaleagaina e pala. Faʻaaliga mai fafo: o se lalagaina faalauiloaina o le laau ma foliga mai o se paolo paʻu i luga o laʻau o kapisi e mafai ona iloa.

O le tele o le faaleagaina e mafua mai i le anufe o pata o le togi pipi, moa, ma lanu. O le tosoina o pupu i laulaau o se ulu o kapeti ma faʻafefeteina i latou ma otaota, latou te mafai ona tuʻuina atu le fuataga atoa mo le maketi i le fafagaina o lafumanu.

Laʻau tautotogo (Delia radicum).

O lapisi lapisi e lele i luga o aʻa o kapisi.

Faailoga o le toilalo e lele le kapisi.

Cabbage Moth

O le asu masipa o se tamai lanu uliuli-lanu uliuli. O le faʻamoemoe o le olaga e 30 aso. Lotu i le 300 fuamoa i le amataga o Iuni (tamai togitogi samasama i lalo ifo o le lau) - i le itu i matu, ma mai ia Aperila - i le itu i saute. A maeʻa aso e 3, e foliga mai o ni anufe lanu samasama, o lo o vave ona fafagaina i luga o le paʻu o laʻau i le uati. I luga o le taumafanafana, o le pest e fai ma 5-6 augatupulaga (i le 5-7 vaiaso o le a tupu ai se tupulaga fou).

Cabbage Moth (Plutella xylostella).

Fuavao o le moa pipi aʻo lei aʻoga.

O se laʻau tipeti na gaoia e se anufe o moa pipi.

Aeterfly White

Laʻau fiafia i pepe e maua ai le fusi o lana upega. O se vaega tele lenei. O se mea uiga ese o le lanu uliuli i luga o apaau. Lotu e oo i le 100 fuamoa i luga o lau. O le siʻosiʻomaga o meaola e maua mai anufe mai fuamoa e umi atu nai lo o le papaʻu papaʻu. A maeʻa le 8-15 aso, e aliali mai anufe, 'ai le laulaʻau i veins.

Kapisi ma kapisi (Pieris brassicae).

Ufi tuʻuina le tipi pepe.

Cabbage Butterfly Caterpillar.

Aeterfly scoop

E sili ona afaina aua e afaina ai ituaiga laau e 70, e aofia ai fualaau faisua, fualaau aina, fugalaau togalaau, ma isi. O le ova (pepe pepe) e taitaia se olaga masani. E le talafeagai le beige-brownish, gray-brown with spots of light shades on the wings. Ua mataituina lana vaalele mai le aso muamua o Me seia oo i le faaiuga o Oketopa i vaega mafanafana. O le fafine e tuʻuina i luga e oo atu i le 2700 fuamoa ile pito i lalo o laʻau, lea pe a maeʻa le 5-8 aso faʻatalanu anufe (mai le lanu meamata i le lanu enaena). Latou te sulufaʻi i le foliga o pupae ma le tele. Mo le taumalulu, latou te ulu i totonu o le eleele e oo atu i le 10 cm. I le itu i saute, e fausia ai le 3 augatupulaga, i le itu i mātū - tasi.

Butterfly sikipi le kapisi (Mamestra brassicae).

Caterpillar scoops capeti.

Laʻau e togiina sikuga o kapisi.

Fia

O le Kapisi vaʻaleagaina uma faʻasatauro. Laʻau laiti ma se uiga lelei o le gaoioi - osooso, o loʻo faʻaalia e le fiaʻai tele. Afai e le taofi, e mafai ona latou faʻamaʻotiina uma fualaʻau po o fualaau laiti, faʻaleagaina lau laulaau. Latou te lalafi i palapala ma i lalo o otaota eseese, e aofia ai i lalo o otaota.

I le faʻaopoopoga i faʻasoʻotoga o loʻo i luga, o laʻau tipi laititi e pagatia mai tamaʻi uʻamea ma uaea. Faʻasalaga faʻasalaga e faaleagaina ai laau toto. I le vevela, latou te lalafi i nofoaga malulu malulu, masani i laulaʻau o lena ulu o kapeti, lea e avea ma meaʻai mo i latou i le po. O autafa autasi o lau o ni molimau filemu i le taumafataga i le afiafi. O lenei vaega uma o meaola faalafua e manaomia ai puipuiga vave. O fuafaatatau sili ona aoga o le faʻapipiʻiina lea o togalaau ma laau toto.

Cruciferous fleas (Phyllotreta cruciferae) i luga o se laulaʻau gaugau ua gaugau.

Kapisi Pest Management Method

O faʻamatalaga puupuu o faʻamaʻi faʻatoʻaga autu o loʻo faʻamaonia manino ai le manaʻomia mo le faʻaleleia o le faʻaaogaina o laau. 1-2 togafitiga i le vaitau o le taumafanafana e faasaga i le talaaga o se togafiti e le mafai ona faasaoina ai laau mai le faaleagaina, o le a matua leaga le fua o le laau e le mafai ona aina.

O le faʻamalamalamaga faʻatasi ai ma le faʻaleleia o meaola vevela e faʻaalia manino ai le manaʻomia mo togafitiga mai le amataga o le tautotogo i le seleselega. O le numera e mafai ona faʻaititia i auala eseese, o le mafuaʻaga o le tausisia o tekonolosi o le totoina o fua. Faʻaleleia le totoina o laau totō e sili atu ona faʻafetaia ai le faʻaleagaina o meaola faalafua.

Faʻatoʻaga faʻatoʻaga

O faiga faʻatoʻaga e le faʻaleagaina ai meaʻai i le kapeti, ae o le faʻaaogaina o tekinolosi faʻatauvaʻa ma le faʻatinoina o le faʻaaogaina o tekinolosi mo le totoina o fua o faatoaga e fesoasoani i le faʻaitiitia o le aofaʻi o le aofaʻi ma le faʻaleagaina o laau toto.

  • O le faaleagaina o ituaiga o meaola faalafua, o eleele o le taumalulu ma togafitiga o le eleele e manaomia (otaota, vao, eli palapala, ma isi)
  • A o le toe totoina laau toto, e tatau ona faʻaumatia le urosa, uaea, ma Me i le faʻaaogaina o se tasi o metotia na faʻaaogaina i le taumafanafana fale.
  • E le mafai ona faʻatagaina le fuga o le nofoaga i le tautotogo. Foafoaga lele lele i luga o vao, ma pe a totogo pe totoina laau, latou te o atu i moega ma fualaau aina. O le mutia e lūlūina, ma tuʻu ai le 4-8 cm o le turf e puipuia le palapala mai aʻafiaga le lelei o le siosiomaga.

Sa totoina Marigolds i tafatafa o le kapisi.

E sili atu le faʻaleleia o iniseti ma vailaʻau i luga o le 'upega tafaʻilagi lea e tosina mai ai fili masani o meaola faalafua - trichogramma, apantheles, nitobia, ma le diadromus.

O le aphids ua faʻaumatia e le tele o lacewings, beetles ma larvae o coccinellids, o vaega o vaʻalele, lea e manatu o le fale autu o vao. O meaʻai ma meaʻai e maua mai i meaʻai ma meaʻai. Mo le faʻaleleia i luga o le 'upega tafaʻilagi, e mafai ona e faʻatau i latou i faleoloa faapitoa poʻo falemaʻi.

Fualaau puipuia

Kapisi e faatatau i na fualaau aina e le taliaina ai le faʻaaogaina o meafaigaluega puipuia. E le mafai e le ulu o le kapeti le uʻamea ona fufuluina fua o le vailaʻau, ma ulu atu i totonu o le umukuka ma faʻaauau i luga o le lisi. O le faʻamoemoe mo le vaitau o le faʻasologa e le talafeagai. E le o iloa pe o le a le mea e sili ona matautia le fualaau faasaina po o lona toega.

Afai e leai se auala e alu ese ai, ona e tausisia ai lea o mea uma mo le saogalemu o le tagata lava ia, ma mulimuli tonu i fautuaga, e mafai ona e faʻaogaina vailaau ma faʻamaʻi faʻasolosolo mo le togafitiga o laulaʻau ma eleele ile gaugau i le 2-3 2-3 vaiaso (aʻo lei ulu le kapisi).

I le masina o Aperila-Me (fualaau tetele ma le 3-4 aso e tupu ai le kapisi), e mafai ona e vailaau laau ma eleele ma le efuefu, naphthalene, paʻu o le celandine. Pe o le taimi lava lea e tasi, e mafai ona suʻeina laau i fofo o gaoioiga, decis, actara. 20 ml o se tasi o sauniuniga e faʻaitiitia i le 10 lita o vai. O aʻafiaga e afaina ai iniseti matutua, o lea latou te totoina ai laau ma palapala. Faʻaalu le silia ma le 1-2 vaʻaia ma se vaitaimi e 3-5 aso.

Talu ai nei, o fualaau e faapitoa ona fautuaina mo le kapeti e masani ona fautuaina: Iskra-M, Fury, Bankol. E mafai foi ona latou totoina eleele ma laau. I le 3 l o le vai, faaopoopo le 2 ml o le canola ma fufuluina laau ma palapala. O le a mou atu le au. I se taimi mulimuli ane, e tatau ona fesuiai i isi auala o le puipuiga (faʻaleagaina, faʻaleagaga, faʻaleagaga faaletino).

Laʻau paluga faʻasaina mai faʻamaʻi.

Meaola oona mo le puipuia mai meaola faalafua

O meaola o meaola, e le pei o vailaau oona, e faavae i luga o fualaau ola, siama ma nematodes. O lo latou tulaga ese o le latou le afaina ai tagata ma manu. Tuʻu faʻatasi i totonu o mea faʻafefiloi. E toʻatele e iai se fesoʻotaʻiga ma le faʻaogaina o le aʻafiaga o se aʻafiaga o le neurotoxin i faʻamaʻi pipisi. A maeʻa togafitiga, faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi e taofi le 'ai pe a uma le 4-6 itula, susu pe a maeʻa le 8-12 itula ma maliu.

Ua lava mo le tagata fai togalaau ona i ai meaola o loʻo i lalo i lana togalaau fesoasoani muamua:

  • Bitoxibacillin ma Bicol - e masani lava ona faʻaaogaina i meaola faalafua ma aphids.
  • Verticillin - faasaga i le papaʻe ma aphids.
  • Nemabakt ma Antonem-F - e faasaga i nematodes, thrips, wireworms, lafisi faila, laʻau moa, May o laʻau, o laʻau, o sē akerise.
  • O le pecilomycin ma le metarizine o le a suia le siama pe a puipuia mai nematodes.
  • O le Actofit o le a lelei ona faʻaumatia le fafasi ma faʻamaʻi faʻamaʻi. O se tasi o mea sili ona lelei mo meaola o le mafanafana. E faʻaumatia ai le pulou pota, aphid, togi, kapisi lauti. E mafai ona e faʻaaogaina e le gata mo le gaosia o kāpeti, ae faʻapea foi mo fualaʻau uma o fualaau faisua ma se tasi o laei. A maeʻa le 4-16 itula, o faʻamaʻi uma e togafitia ma se meaola ola. E oʻo atu i le 10-12 togafitiga i taimi taʻitasi ma le Actofit ma toe faia i taimi o faʻamaʻi pe a maeʻa le 4-8 aso e leai se aʻafiaga i laau totō. 2 aso i le maea ai o le gaosiga, e mafai ona 'aina ia oloa. Afai e le o faʻatau atu le Lawofit, ona maua ai lea o mea faʻapitoa o Aversectin-S ma Avertin-N.

O nei vailaʻau uma e fetaui lelei i se paluga vai. Afai e te faʻaaogaina se faʻafefiloi o le actophyte ma le vevela ma le bicol, o le togalaau o le a faʻamamāina mai mea faʻamaʻi faʻamaʻiina e le gata o le kāpeti, ae faʻapea foi isi fualaau faisua. Pe a sauniuni le paluga o le tane, e faʻaaoga le sapalai tagamea e faʻaleleia ai le faʻasaga. O le fufuluina o paʻu ma mea e fufulu ai mea manogi o vailaʻau ma mafai ona mafua ai le maliu poʻo le faʻaitiitia i le aoga o meaola ninii.

Pe a galulue i meaola o meaola, e tatau ona amanaia o lo latou aoga e ausia lona maualuga pe a galulue i tulaga vevela mai le + 18 ° C. O le mea lea, i le amataga o le tautotogo, pe a fesuiaʻi le vevela i totonu + 10 ... + 12 ° С, e mafai ona togafitia togalaau tipi i sauniuniga kemisi 1-2 taimi. Manatua pe a sauniuni le paluga o le tane, e faʻamavae faʻamavae taitasi e tusa ai ma le fautuaga, ona sasaa lea o fofo i totonu o le pusa e tasi, faʻavevelaina ma sosolo i laau.

E fautuaina le siakiina o fualaau faasaina mo le fetaui lelei ma isi, aemaise lava pe afai e faʻaaoga mo le taimi muamua. O meaola faʻapitoa e faigofie lava ona fufulu i le vai pe a faʻafefeteina e ala i le faapipiiina ma le timu, lea e manaʻomia ai le gasologa masani. Ae o le soifua maloloina e sili atu ona taugata. E na o le bioprocessing e mafai ona e maua ai se mea atoa, faʻaleleia le siosiomaga.

Palani pepa "kulupu" mo le puipuiga mai otaota lele.

Afai na amata ona e puipuia laupega mai meaola faalafua ma meaola o meaola, e le mafai ona e faaaogaina vailaau. O le a mafua ai le maliu o le faavae ola o le meaola o meaola (supo, bacteria). O meaola oona e aofia ai microorganisms ola, lea o le eleele o se natura masani. Aumai i totonu o le palapala aʻo faagasolo le gaosia o laau totō, o nisi o a latou ituaiga e gaosia i latou lava. O le palapala ua faʻamaoaigaina i le microflora aoga, lea e puipuia ai laau mai meaola faalafua.

Fofo faʻapitoa mo le pusa o togafitiga o manu

O nofoaga eseese e ofoina atu se tele o deco deco ma infusions o iniseti insecticide. Ae o lo latou faʻaaogaina e tatau ona fetaui lelei ma o latou aʻafiaga.Mo se faʻataʻitaʻiga: o laau e togafitia ma le vevela decoction e mafai ona mafua ai le oona, ma o le faʻaaogaina o teuteuga o le aconite e mafai ona mafua ai le oti. Ia faaeteete ma faaeteete. Faaaoga na o vailaʻau iniseti e masani ona e masani ai ma tumau i taimi uma i le lua-vaiaso aʻo leʻi taumafaina fualaau aina ma isi oloa.

  • E le mafai ona e faʻaaogaina teuteu, ma totō ni moega ma ituaiga eseese o kāpeti ma mea manogi manogi: mint, cilantro, sage, dill, fennel, pasili, calendula ma isi. O pests o le a tuua ai tuaoi o moega.
  • Ina ia aua neʻi faʻaaogaina vailaʻau, e mafai ona faʻafefiloi laau toto laʻau popo mai se puʻu ma le tapaa po o le paluga faʻamamaina e fefiloi ma le vaimama mago aʻo leʻi faʻataʻaliʻu se ulu o kapisi.
  • Mai i aphids, e mafai ona fufuluina fualaau laiti i fasimoli ma vai ma fufulu ese pe a uma le 24 itula.
  • E le talia e Caterpilla le gaosi susu. E mafai ona e fufuluina ni laulaʻau laulaʻau ma soda.
  • O snails ma slugs e sili ona aoina i nofoaga tumutumu, lea e tatau ona saunia muamua mo latou. I totonu o le vavao, faʻamama le palapala ma ufiufi i fulufulu paʻu, pepa malō, nusipepa, susu i kvass, pia, faʻafefete o le fefete, isi mea inu suamalie ma inu pe na o le vai i le po, ma aoina mai uso "inu" i le taeao. O fualaau ulaula, pepa vevela, tapaa, palu papala o le a avea ma se mea e le mafai ona taofia i meaola faalafua i le kapeti, pe afai e taapeapeina i latou.

O le tusiga o loʻo tuʻuina mai ai ni faʻataʻitaʻiga ma metotia o le puipuia o meaola faalafua o le kapisi E tele isi mea, faʻapea foʻi meaola faalafua. Lau pele e! Matou te valaauliaina oe e faʻamatala atu lou poto masani i le puipuia o le aganuu mai faʻamaʻi.