Fugalaau

Spring Care

I le tautotogo, o le kalena a le faifaatoaga e tele naua faafitauli! O nisi o galuega e fesootaʻi ma le togalaau ma le togalaau, o isi e iai ni mea teuteu. Ua amata mai le amataga o le tautotogo, o tamaʻitaʻi tamaʻitaʻi o togalaau, rosa, faʻamanatu foi ia i latou lava. O le mea moni, ina ia mafai e nei matagofie ona fiafia i le vave toto ma laʻau ola maloloina, e tatau ona le gata ina aveese lo latou malutaga mai ia i latou i se taimi talafeagai. O Roses i le tautotogo o le a manaʻomia ai le teuteuga saʻo, ma meaʻai e tatau ai, ma le puipuiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae mo le tausiga ma le faaeteete i le amataga o le vaitau o le togalaau, o nei matagofie o le a faafetai tele ai i le oʻo mai o le taumafanafana. E faʻapefea ona tausia le roses i le tautotogo, matou te taʻu atu i le tusiga.

O kulimi uma e vevela, mamago, faʻaleagaina, maʻi mamago mama e manaʻomia ona vavaeina i siama maloloina, i lalo o le nofoaga o le malulu poʻo le faaleagaina.

Faʻaaliga Uila

O le faʻalavelave po o fale puipui mai roses e manaʻomia ona aveeseina malie, laʻasaga i lea laasaga, e pei lava ona faia. O le taimi lava e vevela ai le la, o le a liusuavai le kiona, e le muamua nai lo le aso muamua o aso e sefulu o Aperila, amata ona vavao le vao, tatala pupuni mai le itu i matu mo se aso. Tausia le faʻasologa o le tau, o le ola o roses, vaai i lalo o fale puipui: i le tele o auala, o le taimi faatulagaina e fuafuaina e le tau ma le vevela i tausaga taitasi. Puipui ma le faʻaeteete rosa mai le vevela, faʻafeololo i lalo o le malosi o le tautotogo malosi.

I ni nai aso mulimuli ane, a maeʻa le vevela i luga ae -5 ° C, aveese le "vaega" muamua o le fale - mea e le o lalagaina. A maeʻa le isi 2-3 aso, pe a oʻo i le maualuga o le vevela i le 0 ° C, ave faʻamalosi lala poʻo isi mea e ufiufi, ma pe a mavae ni nai aso - lau lauʻeleʻele. Faataga le vao e fetuutuunai ma na o le aveeseina o le spud.

Mai le ua o le ua, o le tui puipui, o le puipuiga ua aveesea mulimuli. Aua e te faanatinati i le fufuluina o le Roses ma isi faʻavae pe a: amata teuteu ma laei na o le 3-7 aso talu ona maeʻa le faʻamavaega o fale, ae mataʻituina mo fatugaʻo: afai e fulafula, e sili atu le vave le faʻagasolo. O le tele o "laasaga" e mafai ona e talepeina ai le faagasologa o le afifiina o rosa, o le sili atu ma le faaeteete o le fetuunaiga o le ai ai, o le lelei.

Totoina o rosa i le tautotogo

O le polokalama o le tautotogo mo le tausiga tuusao o tupu o le togalaau e amata i se lauulu lauulu ma teuteu teuteu. Mo nei laau manaia, e taua tele le tausisia o taimi faatapulaaina: o le teuteuina e mafai ona faia seia amata ona fuga mai le amata i le rosa. Ina ia aua le tuai, e sili atu le fuafua o le teuteuina vave pe a uma ona aveese le falemalulu ma faʻaalu i le gasologa o le vaiaso.

O Roses ua lelei ona faimalaga e tatau ona suʻeina ma le totoa, ma taulaʻi faapitoa i togavao na totoina na o le pau mulimuli. O kulimi uma e vevela, mamago, faʻaleagaina, siaki maʻi e tatau ona tipi i siama maloloina, i lalo ole nofoaga o le malulu poʻo le faaleagaina.

O le tuputupu ae o loʻo aliali mai i lalo ifo o le nofoaga o le fuga (faʻamaʻi) ua uma ona vaʻaia ina ia mafai ai ona taofia vao vao mai le taimi e tatau ai. E sili atu le vave aveeseina o laʻau tuai, mai le 4-5 tausaga le matutua, faapea foi ma aʻafiaga olaola ola i totonu o le togavao. Togafitiga manua, vaega tetele i le taimi lava lea ma se togalaau e faʻafefea poʻo se meafaigaluega faʻapitoa.

Afai o le rosa ua maalili ma foliga mai ua oti, aua le faanatinati e eli ese ma lafo ese ia togavao. Masalo o ni nai togi na ola mai i luga o le rosa, ma faatasi ai ma le amataga o le tautotogo, o le a ola le togavao, faasao ai ni laau fou.

Afai e manaʻomia le faʻamamaina mama mo soʻo se rosa, ona teuteuina ma faʻapipiʻi tonu lava i ituaiga, ituaiga o loʻo i ai le faʻatoʻaga. O Floribunda ma laʻau o le lauti paina ua teuteuina i le tautotogo, faʻapuʻupuʻu puʻu uma ile tolu.

Laʻau ma fugafuga o roses e le faʻapupuina ai le tasi i le tautotogo, ma mo le faʻalauteleina o fuālaau faʻapitoa e faʻapuupuuina e le tasi vaetolu o lo latou uumi. E seasea lava ona teuteu ia rosa i le eleele, i le 4-5 tausaga e toe totoina ai laau e ala i le tipiina i le tumu o le 20-30 cm. O le toe totoina o rosa e manaomia na o le vevelaina, o laulaau skeletal e teuteu tasi i le 3-4 tausaga.

E faʻaputuina ia rosa i le tausaga, ma tuʻu ai le 3-5 tumutumu i lala o le itu ma faʻamalosia ai le aveesea o Pine ua sili atu i le 5 tausaga, ma faʻafouina pea le rosa. Lisi laumei e fai i nisi o itu.

Pe a taitaia le totoina o le tautotogo, e tatau i se tasi ona mataituina le mama ma le maoaʻe o mea faigaluega, togafitia i latou i fomaʻi mo laau taʻitasi. O fualaau e na o le sili atu i luga o se gaʻo ua lelei ona atiina ae (0.5 cm) ma na o le tasi lava i luga o le tau.

Afai o le rosa ua maalili ma foliga mai ua oti, aua le faanatinati e eli ese ma lafo ese ia togavao. Masalo o ni nai togi na ola mai i luga o le rosa, ma faatasi ai ma le amataga o le tautotogo, o le a ola le togavao, faasao ai ni laau fou. Aʻo le maeʻa ona mautinoa ua mate le aʻa, lafo le rosa mai le saite.

Fafagaina o le tau

O le uluai laei mo rosa i totonu o le tausaga e sili ona lelei ona faia i le taimi lava e maeʻa ai le teuteu. Mo le taimi o le tautotogo o le amataga o le tautotogo, e taua foi le taimi, poo le, o le tulaga o le atinaʻeina o le vao: e faʻafefiloi le paluga pe a maeʻa, ae ao le i amataina matala.

E tali lelei Roses i fomaʻi faʻapitoa, ma i mea faʻapitoa mo rosa, ma le faʻamaʻi faʻamaʻi (mo se faʻataʻitaʻiga, nitrate ammonium). Faʻaaogā le fua o le fua o le fuluʻi fautuaina e le kamupanī. Soʻo se 2-3 tausaga, e fautuaina e faʻaopoopo le fugalaʻau faʻapitoa i le faʻaofuofu o minerale - togafiti poʻo le faapalaga, totoina i le eleele pe faʻaaogaina e pei o le mulch.

E tali lelei Roses i fomaʻi faʻapitoa, ma i mea faʻapitoa mo rosa.

E tusa ai ma faiga faʻapitoa masani mo faʻatoʻaga, o loʻo faʻaaogaina le faʻamaʻi ile palapala ile taamilosaga fou, ma faʻafefe i latou ile eleele. Ae i le asō, e lua faiga faʻaaoga o loʻo faʻaaogaina: solo i le vai mo le faʻavaivai (faʻaaogaina i totonu o le suavai) poʻo le faʻapipiʻi ile eleele.

O le auala mulimuli e itiiti le aoga, sei vagana ai timuga ma mafanafana. Ioe, ma le tele o le taimi e faʻaaoga ai. O lea laʻei pito i luga na faʻaofiina i totonu o le eleele e le mafua ai ona mu, e tatau ona faʻaleleia le palapala mo le tele o itula ao leʻi faia le taʻaloga. I le taimi lava pe a uma ona fai le pusa, ona toe faʻapala lea o le eleele, taitaia se suavai loloto ma maualuga.

Lauina i lalo o le vao i le tautotogo

O le mulimulitaʻi o le pau lea o le ala e faafaigofie ai le tausiga o rosa ma laveaʻi oe lava mai le tele o faafitauli. Latou te faʻamaeʻaina le faʻataʻitaʻiga mo le faʻaaoga muamua o le faʻaaogaina. E talafeagai mo le lelei o le faasaoina o le susu i le palapala, puipuiga o lona faʻamaonia, solia o le suavai ma le manava o le ea, togavao vao. Faʻafetai i le suamalie, e mafai ona galo e uiga i le veleina ma le tatalaina, sili atu le tufatufaina o lou taimi.

Mo rosa, o le mulch mai le paʻu paʻu poʻo le faapalaga paʻu lelei e atoatoa. O le eleele pe a uma le suasusu ua faʻamalo, fufusi, ona ufiufi ai lea i le ogatotonu o le mulch (5-7 cm).

Toe faaleleia ma le faapipiiina o lagolago

A uma ona teuteuina le roses, ona maeʻa lea o auala masani, e aoga le tausia lelei o le faʻapipiʻiina o mea fou ma le siakiina o faavae tuai mo le aʻeina o rosa. Faʻalogo lelei i fausaga o laupapa e sili ona lelei ona togafitia i faʻamalosi puipuia. Aʻo tutupu le vao, e manaʻomia ona nonoa, faʻasaina aʻa i luga o le eleele.

Roses laumei, pe a uma ona toe faatu i luga, e tatau foi ona saisai vave i siteki.

Tausiga o mea tuai, falesa ma fuga

O rosa uma na totogo i le tau mafanafana e manaʻomia ona faʻamaʻoti faʻamaufaʻailoga (pe ae vaʻai i faailoilo o tipu fou ua faʻatuina). E aoga le gauai atu i le felati Roses i se taimi vave e mafai ai: o se faafouina, o le teuteuina o le fatuina o le a fesoasoani e laveai ai vao. O lala uma e teuteuina i le maualuga o le 35-40 cm. Ma i luga o luga o luga o rosa matutua lea e maua ai le tuputupu ae le lelei, o le faiga o le teuteuina e sili ona lelei mo ni nai tausaga, e aafia ai na o se vaega o moli tuai.

O le mulimulitaʻi o le pau lea o le ala e faafaigofie ai le tausiga o rosa ma laveaʻi oe lava mai le tele o faafitauli.

Mataitu mo le puipuia o faafitauli

Talu mai le ogatotonu o le tautotogo, ae maise lava ia Me, e aoga le faia o asiasiga o laau rosa i luga o le saite i taimi uma e mafai ai. Aphids e matua galulue malosi i lenei taimi. Ae mo le puipuia, o le taimi amata o le tau faasaga i faʻamaʻi faʻamaʻi, suʻesuʻega o laʻau talavou e taua tele.

Mo le puipuia o le tele o faafitauli, e sili atu le lelei o le faʻaaogaina o le auala e puipuia ai togafitiga, aemaise lava mo ituaiga e leʻo faʻasaʻoina i le paʻu palapala.

O le faʻatagaina o le faʻaleleia o le tautotogo o le tautotogo e faʻamoemoeina foi mo roses e afaina i tausaga ua tuanaʻi. Faʻasoʻa le laʻau laʻitiiti i luga o rosa ma se iniseti poo le fungicide (sauniuniga faʻapitoa mo le puipuia o rosa poʻo le faigofie Bordeaux vai, suauu uʻamea e atoatoa), puipuia o laau mai faʻamaʻi pipisi. E mafai ona e faʻaaogaina meaola o meaola - mea faʻaleagaina o le tansy, nettle, etc.

O nisi fai togalaau e sili atu le togafitia o meaola faalafua ma faamaʻi i le vave e mafai ai, i le taimi lava e uma ona aveese le fale ma aʻo leʻi amataina le taamilosaga. Ae e mafai ona faia le pulupulu i se aso mulimuli ane.

Saunia mo le totoina o rosa fou

Afai e te fuafua e toto ni rosa fou i le tautotogo, aua le faatuai le sauniuniga o le eleele mo le totoina: o le vave ona e eliina le palapala ma faʻafefeteina, o le lelei. O le taimi o le totoina o le a oʻo mai i le ogatotonu ma le tuai o le tautotogo, ae o le galue i le taimi o le a faigofie ai masina sili ona pisi o le tausaga.

Mo rosa, latou te faʻaogaina auala masani: latou teliina le eleele faʻalua faalua, faʻasalalauina meaola ma mea faʻamalosi i le va o taualumaga i le va o tulimanu. Manua ma paluga e lelei atoatoa mo lenei laau, ma o le paluga faʻapitoa e saunia e le tagata lava ia, poʻo le nitrophosphate, poʻo fomaʻi faʻapitoa mo rosa e faʻaaogaina e avea o se mea faʻapitoa o mea faʻalaʻau.

Afai e te fuafua e toto ni rosa fou i le tautotogo, aua le faatuai le sauniuniga o le palapala mo le totoina.

Laʻau totoina toto

Mo itulagi ma ogaoga malulu, o le tautotogo lea e manatu o le taimi sili lea ona lelei mo le totoina o tamaʻitaʻi tamaʻitaʻi, o loʻo mafai ai ona lelei ma ola lelei ao le i amata le tau malulu. O le totoina o le totogo o roses e faia mo laau toto ma se aʻa i le vave e mafai ai, i le taimi lava e vevela ai le palapala (e oo atu i le 10 ° C), ma i totonu o pusa - toetoe lava i soo se taimi.

A o lei totoina, e tatau ona saunia ni laau toto. O lapisi i totonu o pusa e faʻamamafa tele, faʻatasi ai ma se meaʻai faʻavavelala - faʻafefiloi i le vai e faʻamamafa ai le tino i le vai. A maeʻa, ona teuteuina lea o aʻa, aveeseina le tolu o le uumi (mo aʻa ua faaleagaina, teuteuina i siama maloloina). E manaʻomia foi ona faapuupuuina ia laulaau: i le averesi, ia tuu le 5-6 buds i luga o ni laau malolosi, 2-3 i luga o laau toto, ia aveese atoa otaota ua faaleagaina pe mamago. Ae sili atu ona lelei le mafaufau i le ituaiga, vasega o roses.

Polythinghus ma le lauti o lauti tipi ua vaeluaina ina ia tumau pea le 2-3 tumutumu i luga o le tipu. I floribund, e 3-4 laʻau e totoe, o faʻaputu fugalaau e faapuupuuina e le tolu, ma e le mafai ona vavaeina ia rosa i le eleele.

Ua totoina Roses i ogalaau loloto, totō totoga, faʻapipiʻi lemu le rhizome poʻo le teuina ma le faaeteete o le eleʻele i totonu o fagu. Pe a totoina, e tanumia le nofoaga o le faapipii laau vao i le 5-7 cm i lalo o le laina palapala. Latou te faʻatumu le rosa ma le eleele, faʻafefe lemu le eleele, taumafai e aloese mai le vaʻavaʻai ma mafaufau i le faʻaumatia. I le taimi lava e uma ai le faʻatinoga, e matua susu ai rosa, ma o le eleele e mulumuluina. Afai e vave faia vave le togalaau, e puipuia mai po o le po, o le vao ua gaosia, aveesea le fale pe a uma ona amata ona totoina paranesi.

E tele lau Roses e ola i lau togalaau? E faapefea ona e tausia i latou? Fetufaai au mealilo i faʻamatalaga i luga o le tusiga poʻo le matou Fono.