O le togalaau

Blueberries - ituaiga, totoina ma le tausiga

O laulaau i le togalaau e masani ona taʻuaBlueberriese maua i taumalulu ma le malulu i itu uma o le Itulagi i Matu, ma Faʻataunuʻu telee afua mai Amerika i Matu. O le ituaiga o meaola nei e olaola i le lalolagi e avea o fualaau aina ma fualaau aina. O nei meaola uma e lua o le ituaiga o Vaccinium (Vaccinium) Heather (Ericaceae) I le faʻaopoopoga i fuainumera tuusao, o lenei ituaiga e aofia ai le tele o laau laʻau e sili ona lauiloa - figonberries, cranberries, blueberries.

O isi igoa taatele ma le lotoifale mo blueberries (po o ona vine): vai, kapisi vevela, pusa lapoʻa, gonobob, gonobel, gonoboy, gonobol, vale, dope, vale, dope, onā inu, onā, onā, onā, vine vine, vine.

O nisi taimi e taua ai le manogi o se tagata onā poʻo se gonobobel ona e foliga mai e afaina ai ma tigaina ai le tiga o le ulu. Ae o le mea moni, o le tagata solitulafono o nei mea e tutupu o le rosemary, e masani lava ona ola ae i le mea e latalata i blueberries.

Uliuli masani.

I le teritori o Rusia i le natura o loo i ai le ituaiga meaola e tasi - o le keke lanu masani, ae le masani ona faaaogaina i aganuu. I tusitusiga, e pei o le Rusia o le igoa Blueberry masani (Vaccinium uliginosum) na maua ai foi: laʻau manulele, manulele laulaau, laumei.

I totonu o le Iunaite Setete ma Kanata, e tele ituaiga o lanu vine e ola i totonu o latou nofoaga masani, ae o le au faifaatoʻaga na tosina atu i latou i le uumi (laumei, lanu moana po o le lanu uumi,Vaccinium corymbosum), ma i le taimi nei i le ISA e 45 ona ituaiga. Talu ai nei, o nei ituaiga o lanu vine o loo i le ogatotonu o le gauai a le au faifaatoaga amateur Rusia.

Faʻataunuʻu tele

Eseese o laumei uumi

E le pei o laumei vao, o fualaau aina (totoina) e tele atu vitamin P ma garotene. O se vaaiga manaia ma se mea manaia suamalie - suamalie suamalie o vine tele, o se seleselega lelei (mai laau e 6-8 tausaga - e oo i le 2-2.5 kilokalama) e taua ai lenei aganuu.

I le ivasefulu tausaga ua mavae, na filifilia ai Brooks mai le laumei lanu moana (North) i Amerika i Matu. O le tausaga na sosoo ai, mai se isi ituaiga o laʻau laiti, na maua mai ai le isi ituaiga o lanu vine - Russell, vao, malulu, ma le popo. O le sopoia o ituaiga uma e lua na maua ai ni taunuuga lelei, ona sosooina ai lea o le ituaiga lona tolu - o le blueberry south. O se taunuuga o le sopoia, o ituaiga taua na mauaina: Paionia, Caboti, Katarina, Rubel.

I le eria a Moscou, o ituaiga sili ona lauiloa o North American garden blueberries o: Dixie, Jersey, Rankocas, Weymouth. O nei ituaiga taʻitasi e fua mai i tausaga taʻitasi, e fai ai ni pulumu tele-berry, faʻamalieina le taumalulu. O le tele o laumei uumi e oʻo atu i le tele o se cherry iti-fruited.

O le tele o ituaiga o lanu vine e mafai ona tupu i isi vaega o laʻau ogatotonu. Latou te fuga ma fua mai i tausaga taʻitasi. O vaitau taʻitasi e ola mai le ua. O le tuputupuaʻe o matāʻupu matāʻupu faʻapitoa e laʻititi. I le popofou o fualaʻau uumi, e na o ni nai tamai vine e fai i luga ia i latou.

Fuga launu masani.

Laʻau mo togalaau aina

O le eleele mo laumei uʻamea e sili atu ona manava, moli, gaʻo, paʻu oneone. O fai togalaau e le amanaiaina lenei mea ma totoina laumei i le mamafa o palapala palapala e le faamalieina i le tuputupu ae ma le atinaʻeina o laau. O le maualuga o le maualuga o le vai e tu i le 40-60 cm mai le eleele. I lalo o le tulaga o le faifai malie ma le masani ona feinu, e mafai ona loloto le loloto o le suavai. O le mea autu mo laumei o togalaau o le i ai o le eleele malosi (pH i le va o le 3.8-5). E mafai ona faʻamasinoina tulaga lelei o le eleele e ala i faʻalauiloa o laau totō, e pei o le telefoni, malati, moa. E oo lava i le pH o le tusa ma le 6, e faasolosolo lemu le laumei, e le taua ai le le faaituau, ma sili atu le eleele eleele.

Afai o le palapala i luga ole laupepa e sili ona taatele, o lona uiga, e le o le alofilima, ona ave lea o pakete 5-6 mai le lua o le tau o le eleele 0,5-0.6 m loloto ma le 1 mita le lautele, e vavae ese le lua i laupapa, polyethylene poo fasi tin ma tumu i peat acid. Afai e le lava le paʻu, faʻaopopo (e le sili atu ma le tolu o le aofaʻiga) laʻau, meaʻai laupapa, paʻu, ma sili atu le lelei-e faʻasalaga pine pine-pine mai le vaomatua vavalalata. O taunuuga lelei e maua mai e ala i le totoina o togalaau faʻataʻitaʻi i totonu o se vaega o le selu olo. E aoga le mulumaluina o le eleele pe a uma ona totoina i se mafiafia vavao (7-15 cm) o le sitiva e tasi, faʻanoʻa laupapa poʻo sphagnum moss, lea e fesoasoani e puipuia ai le susu ma faʻalavelave ai le atinaʻeina o vao.

O loʻo i ai se isi filifiliga mo le faʻaaogaina o le eleele: o le tausaga muamua aʻo leʻi totoina le togalaau, o le elerise eletise (250 g i le 1 m3 le eleele) e tuʻuina i ai poʻo ni mineral fertilizers e pei o le ammonium sulfate, nitrate ammonium, urea, potassium sulfate, nitroammophoska. O le lua muamua mo sikuea sikuea taʻitasi e le sili atu ma le 20 g, o le afa o le afa e faʻaititia. O le mea autu e le o le faʻaaogaina i ni tui.

E tele ni fua mo le totoina o togalaau aina, ae o le auala sili ona faigofie ma sili ona taugofie o le aumaia lea o le sawdust, tuu i luga o le laʻau, taoto i totonu o le togalaau ma se faaputuga 40-50 cm, pe fai se selu ma totō i totonu o le vine bushes after 80-90 cm in row and after 2 m i le va o laina.

Uliuli masani.

Totoina togalaau togalaau

O pine tetele e masani ona faʻatau atu i ni koneteina laiti ma peʻa. O fualaauʻai ma aʻa faʻamalosi e aʻafia aʻa. O le mafuaʻaga o loʻo i ai i symbiosis o blueberries ma se mushroom saprophyte, lea e fesoasoani i le laau e faʻaaogaina ai meaʻai talafeagai mai le eleele. E masani lava, o greenhouses o loʻo ofoina atu ai ni laau laiti e leai ni lili. O ia sissies, pe a tulaʻi i le eleele, o le a mautinoa lava le malolo i le muamua faʻamafanafanaga muamua. I le tautotogo, ioe, nai lo lala ua mate, fou, ae sili atu, e mafai ona teu fatu laau mama i totonu o le fogafale lalo seia oo i le isi taimi mafanafana i le maualalo o le vevela poʻo, sili atu ona leaga, tuu i luga o le faamalama sili ona malamalama i totonu o le potu. Afai ei ai se pitonuʻu tutotonu mafanafana i lalo o le faamalama e tafe ma sili atu i luga o le ea lata ane, i le va o laau ma laau e te manaomia e fausia ai se talipupuni puipui - mai se fasi plywood po o se pepa malo, ma afai e mafaia, faʻaleleia le malūlū. Totogaina o togalaau na totoina i totonu o le potu i le faaiuga o Me, pe a uma le taufaamataʻu o le kiona mulimuli. Latou te tuʻuina i se mamao o le tasi ma le afa i le lua mita i le va o laau.

O le manuia, e mafai ona e totoina togalaau i totonu o se atigipusa laau, falala, sela lapoa poʻo se ipu palasitika ma se alavai lelei mai se laulau o le lapoʻa ua faʻalauteleina po o tamaʻi tamaʻi pele. Peʻa mo ia tane e manaʻomia sina mea itiiti - e saʻo lava i le latou voluma. O le tamaoaiga ma le matagofie. E le o se faʻalavelave faʻafuaseʻi i fafo atu, o laau matagofie ma laʻau paʻu ua totoina i totonu o pots teuteu porches, terraces, loggias. Latou te tuʻuina i latou i le faitotoa o le fale. (Moni, faatasi ai ma se tekinolosi tuputupu ae i le ogatotonu o Rusia o loo i ai se faafitauli itiiti. Mo le taumalulu, e tatau ona tanumia i totonu o le eleele pe tuu i totonu o se potu e le malolo).

Laʻau o le laumei masani.

Togalaau togalaau vine

I le taimi e gaosia ai le eleele, e tatau ona ia manatu o le aʻa o blueberries e le maualuluga ma o loʻo i totonu o le 15-senitimita luga o le palapala eleele. O le mea lea, o gaosiga e matua tali mai i le taʻaloga o peat mulumulitaʻi i se laulau e oʻo atu i le 5 cm, faʻaaoga ai le faʻamaʻi faʻamaʻi ma le faʻafeinu. O le togavao o le togalaau e tali lelei i le amataga vave o le tautotogo o le togavao: tipiina lala tuai i le maualuga o le eleele, tipiina lala vaivai o lala, faapea foi le toe faafouina i totonu o le pale mo laau lelei, teuteu mama, ma isi. Pe a tetee le matua o le teuteuina o lala tuai i le itu i tua o le eleele, e fai le tafega o fuālaʻau faaletausaga - o le mea e taʻua o le tipi, o lona maualuga e oo atu ile 0.5-1 mita. 9-10 cm O le tele o vine ma le fualaau aina e faalagolago i le ituaiga o laau toto.

Faʻapenaina o laumei uumi

Laʻau vine e totoina e fatu ma fualaau vegetative. I le taimi o le faʻalauteleina o fatu, o fatu e filifilia mai vine ua uma ona sosolaina mai fualaau lelei ma ola maloloina. O fatu ua suamalie e faigogo ma ua totogo i le taimi o le tautoulu muamua aʻo leʻi saunia, faʻasalaina i peʻa faʻamaʻi ma aloʻa. Mo le totoina o le toto, o fatu ua fetogi mo le 3 masina. Lui fatu ile togalaau, i le loloto o le 1 cm, o lona pito i lalo e faʻapipiʻi faʻatasi ma se laupapa. Liligi ni fatu ma se meaʻai o le oneone ma le paʻu i le fua faatatau o le 3: 1. O fatu e ola lelei i le vevela o le eleele i le 23-25 ​​C ma le palapala o le eleele pe a ma le 40% le mamafa o le palapala. O togafitiga o fatu e aofia ai le tatalaina pea o le eleele, veleina vao, fufuluina o le vai. O le faʻaleleia o le tuputupu aʻe o fualaau aina, laʻau manogi i le tausaga lona lua, e amata i le tautotogo, e fafagaina faʻamaʻi faʻamalosi. 2 tausaga, ua totoina laau toto i le nofoaga o le lulu. Ona laliina lea ma totōina mo le fausiaina i le aʻoga, lea e tuʻuina atu ai ia i latou le tele o meaai. A maeʻa le 1-2 tausaga, faʻapena ona totoina fatu laau i se nofoaga tumau i totonu o le togalaau, ae e manaia le taitaia o se uluai filifiliga filifilia o fualaʻau lelei i le aoga mo le gaosia ma isi uiga.

E masani lava o faifaatoaga amateur, saili laau vao maualuga i tulaga masani, totoina i latou i la latou togalaau. E sili atu i le totoina o aʻa o aʻa, o se vaega o le vao pe seleseleina le va o le rhizome, nai lo le vao atoa. O se vaega o le eliina o vao e mafai ona vavaeina i se tamaititi ese ma le rhizomes 5-7 cm le umi. O fualaau aina laʻau e faʻapupulaina foi e le lapisi o le vine, lea e seleseleina i le taufaʻagogo, pe a uma le laʻau, po o le amataga o le tautotogo. O le umi o le 'au e mai le 7 i le 15 cm, o le lapoa - o le tele, o le saoasaoa e maua ai le faateleina ma le aʻa. Ina ia faʻaleleia le saoasaoa o le ola, o le vaʻaia e faʻaalia i le maualalo o le vevela (mai le 1 i le 5 ° C) mo le masina. Ona totoina lea i luga o se fasi meaʻai oneone ma le paʻu 3: 1 (faʻapipiʻi) ma fusi i luga ma se 5-senetimita o le mea lava e tasi. Faʻasalaga lelei, pe a mavae le 2 tausaga, e lava le atinaʻeina o laau ola, e totoina i se nofoaga tumau i totonu o le togalaau. O le totoina o laau e totoina fualaau aina i le lona fa tausaga, o fatu - o le fitu-valu.

Faatasi ai ma le tele o le toe gaosia o fualaau aina eseese o togafiti togalaau ma ina ia faateleina le fua o le toe gaosia, latou te masani lava ona faaaoga ni lanu ma lanu meamata ma lamolemole. Pe a faʻasalalau e ala i le tipi, o ituaiga eseese o Bluray, Coville, Herbert, Rankokas, Scammel, Dixie, Rannaya Sinaya ma Bluk-prop (70-97%) e faigofie ona maua. Berkeley, Atelani ma Nu. 13 (40-50%) e aʻafia aʻa.

Uliuli masani.

Ituaiga o Blueberries

Blueberry (Vaccinium uliginosum)

E masani lava, o laumei e ola i vaomatua, tafu po o le papa i luga o le palapala o le eleele, lemu, mauga i luga o le mauga, i le itu i saute i le mauga maualuga, i le vaega Europa o Rusia mai le Arctic i Iukureini, faapea foi i le eria alpine , o mauga o le Caucasus, i Urals, Siberia ma Sasaʻe Sasaʻe, e sii aʻe i luga o mauga i se maualuga e oo atu i le 3,000 mita i luga aʻe o le sami. I totonu o le ituaiga, o le tele o mea faʻapitoa ua iloga, o loʻo tutupu aʻe nei mea i lona lava siosiomaga ma faʻafanua. E puipuia i faʻaagaaga.

Blueberries o loʻo i ai se lapopoa tele o le eleele: e mafai ona ola i luga o le susu, eleele malefusi ma nofoaga matutu i luga o mauga, e sili atu ona lelei i le malamalama nai lo nofoaga paolo. E sili atu le malulu-mausali nai lo le lingonberries ma le blueberries, e le afaina mai i le malulu o le tautotogo. Blueberry o se oligotroph e ono mafai ona tupu i luga o eleele matitiva ma sili ona mata. E tali lelei i le talosaga a le superphosphate ma susunuina mai vao, ma faateleina le gaosiga.

Faʻatoʻaga uumi ogalaau (Vaccinium corymbosum)

Muamua mai Amerika i Matu. Faʻateleina i vaomatua ma eleele susu. I le fale, o se aganuu vaʻaia lelei tele: e fafagaina i fale gaosi oloa, totoina i luga o poloka totino, lata ile fale. I le itu i mātū o Amerika ma Kanata, o laumei e sili atu ona lauiloa nai lo currants uliuli. O lenei tulaga e faigofie ona faamatalaina - o le berry e matua manaia ma matagofie. O le lanu Amerika e taua o le maualuga aua e tupu i le lua mita. E toto le laau ile tolu tausaga talu ona totoina. O le umi o le pi e mai le 10 i le 25 mm. Seleselega i Amerika - 10 kilokalama mai le vao, i Rusia, ma se mafanafana le mafanafana - mai le 0.5 i le 7 kilokalama. E le o ituaiga uma ituaiga ese mai fafo e talafeagai lelei mo le ogatotonu, ae o le tele lava o le vave ma le vave ona matua. O isi mea na tutupu e na o le 30%, na o le 30%, vagana ai, o le mea moni, ua tupu aʻe i totonu o se fale.

Laʻau uumi, po o uila uumi, poʻo le cinquefoil.

Blueberry Covilla (Vaccinium covilleanum)

O togalaau vao na maua mai ona o le fesuiaiga o tolu ituaiga o laumei o Amerika i Matu ma ua ola i luga o fale fai pisinisi ina ia mafai ai ona maua ni vine i le lalolagi atoa, e aofia ai i Rusia. I le taimi nei, e sili atu ma le 100 ituaiga o laumei o eseese maualuluga ma aso eseese o taumafa. O se meaola matagofie ma ola umi i le maualuga o le 0.7 i le 2.5 m (fuafua i le eseesega), ma lapoa, ma le diamita o le 1.5-2.2 cm, matua suamalie ma suamalie, filifilia i fua o fua lanumoana. Seleselega mai le tasi vao mai le 2 i le 8 kilokalama. E matua tupu lelei i le la ma i lalo o le paolo, ae e fua tele i le malamalama lelei. I le faʻaopoopoga i le toga o le heather, e mafai ona totōina e pei o se togi i lalo o laau faʻamafanafana, e pei foi ona faʻaaoga mo puipui. E lelei tele le taumalulu taumalulu, ae i le malosi o le kiona e aunoa ma se fale e mafai ona malolo.

Blueberry Covilla.

Blueberry Diseases and Pests

I atunuu uma lava o loʻo ola ai le laumei maualuga, o le faʻamaʻi autu o le pipifana (o le kanesa vaʻa) na mafua mai i le fuga o Godronia cassandrae (tulaga le atoatoa - Fusicoccum putrefaciens Shear). O le faamai e mafua ai le oti o laau laiti ma le oti o totino taitasi i tagata matutua, faapea foi ma le taua tele o le gaosiga. O faʻamuamua muamua o le maʻi na aliali mai i le taumalulu, tele lava i taimi e sili ona tupu aʻe. O lanu mumu lanu mumu e aliali mai i le lau o laulaau mai laulaau ma luga o luga o le pupuʻu lava ia, lea e tupu ai le lapoa, avea ma oval, chestnut-brown, tata le fana ma mafua ai ona oti. I luga o tuai tuai, faʻalautele lemu le fatu o le fatu, e ufiufi i le paʻu o le exfoliated. O lau o laau mamaʻi e maua mai se lanu mumu-lanu enaena aʻo leʻi leva ona suia le lanu o lanu o laulaau. I le tau mafanafana, o le mushroom e faʻapipiʻi ai lanu enaena i laulaʻau ma se lanu mumu lanu mumu. Ina ia mafai ona foia le faamai, muamua, aloese mai le totoina o togalaau i vaega e tele le susu, faapea foi ma le faaaogaina o ni gaʻo maualuga o le gaosiga o le suavai. E le gata i lea, latou te teuina i taimi uma ma susunuina pine.

Afai e te le faia ni suʻesuʻega taimi ma le pulea o faʻamaʻi ma meaola faalafua, e mafai ona latou faʻaleagaina le togavao o togalaau ma mafua ai le paʻu tele o fua o le gaosiga. I luga o se launiu, ei ai faʻamaʻi e mafua mai i gasegase faʻasolosolo ma fomaʻi. E tusa ma le 70 ituaiga o meaʻai o loʻo faʻamaonia i luga o laumei ma fasi laau.

O nei mea, o mea ia e sili ona leaga mo togalaau vine:

  • Godronia cassandrae - mafua ai se faamai ua taʻua o le kanesa o le fatu
  • Septoria albopunctata - mafua ai ona vaʻai lau laʻau
  • Phyllostictina tui - e matua faaleagaina ai vine
  • Gleocercospora inconspicua - mafuaʻaga o le laʻau
  • O le tui o le monilinia - e mafua ai le fesuiaʻiina o vine ma fugalaau, faapea foi ma le mummification o fua
  • Microsphaera ami (milipoita) - mafua ai se paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o lau
  • Pucciniastrum myrtylli (otaota) - e atiina ae i foliga o epiphytoties ma mafua ai ona paʻu lau laʻau vave
  • Pucciniastrum goeppertianum - valaau "brooms witches brooms"
  • Phylospora corticus - o le sui faʻamaʻi o le kanesa
  • Phomopsis vacinii - mafua ai le maliliu o lala
  • Botritys cinerea - e aafia ai fugalaau, fualaau aina ma laulaau i taimi o timuga vevela
  • Vaʻaia Exobasiduum - mafua ai le maualuga o le toto ma le lanu mumu o fugalaau ua afaina, fualaau aina ma lau

Fua e faʻafetaia ai faʻasologa o faʻamaʻi faʻamaʻi - togafitiga ma fomaʻi i le taimi o le tuputupu ae.

O faʻamaʻi viral, o loʻo taua i lalo:

  • vailaʻau vailaʻau - mafua ai mea afu ma le fausiaina o lanu samasama laiti i le taumafanafana
  • filamentous branches - mafua ai lanu mumu i lālā talavou
  • mūmū mūmū mūmū - mūmū mūmū mūmū i luga o laʻau tuai. O se tasi o faʻamaʻi sili ona matautia i le blueberry i Amerika
  • siaki lanu pepa lanu - e mafua ai le mea o le chlorotic, i le mea na tupu ai pupu, e matua faʻavaivaia ai le tuputupu aʻe ma faʻateleina le faʻamagoina o lālā
  • mosaic - lau laʻau mosaic lanu samasama
  • Ole siama siama o se tasi lea o faamaʻi sili ona mataʻutia i le Michigan. O le vaitaimi tuai e tusa ma le 4 tausaga, o le tuputupu ae o laau e faigese lemu, o le lanu o laulaau e suia, o taʻaloga e pei o shoelaces o loʻo iai i luga o le tipu. Ona o le faigata o le mauaina o lenei faʻamaʻi, faila lanumoana i Michigan ma le Iunaite Setete i lona tulaga atoa o loʻo lamatia

Fua faatatau i faʻamaʻi vailaʻau: faʻaleagaga o laau mamai ma le susunuina o nofoaga ua pisia, ma le filifilia o vailaau faʻasaina i le faʻamaʻi.