Fugalaau

Orchid Phalaenopsis

Phalaenopsis orchid (Phalaenopsis) o se togalaau vao o le ituaiga o Vandaceae Orchidacee aiga. O lona lauʻeleʻele o vaomatua vao o South Asia, Ausetalia ma Filipaina. O le tele o nei kulupu o le epiphytes, ao latou ola i luga o laau, ae i nisi tulaga e mafai ona latou ausia e ala i le ola i maa. Georg Rumf, o se tagata Siamani e masani ai, o le tagata muamua lea na ia mauaina se laau faapea i luga o se tasi o Moluccas. O Karl Blum, o le faatonu o le Leiden Botanical Garden, na ia taʻua lenei penefiti o le orchid, na ia suesue muamua i lenei laau ma fatuga ma filifili ai o ona fugalaau o ni meaola moni, ma o phalaenopsis o lona uiga "pei o se moa". I aso nei, o lenei fugalaau e taʻua i nisi taimi o "butterfly orchids." O lenei ituaiga e tuufaatasia pe tusa ma le 70 ituaiga. O lea ituaiga laau e matua lauiloa lava i fualaau o fugalaau, aua e iloga ona o lona atamai ma lona aafiaga, ma o lenei mea foi e mafua mai i le mea moni o lenei orchid e faigofie ona tausia.

Faamatala puupuu o le tuputupu ae

  1. Fuga. E mafai ona fuga i soo se taimi, o le umi o le fuʻa e 2-6 masina.
  2. Malamalama. Manaoga e faʻasalalauina le malamalama malamalama (lelei i sasae, sisifo ma sisifo) poʻo i totonu o le malu malu.
  3. Lulu. O le maualuga aupito maualuga o le vevela e pe tusa ma le 42 tikeri, ma o le laʻititi o le 12 tikeri. O se fugalaau e toʻa i le vevela o le 15 i le 25 tikeri.
  4. Faʻasa. O lenei faiga e faʻatinoina pe a uma ona faʻamamā le meaʻai i totonu o le ulo.
  5. Faʻamamaga o le ea. Mai le 30 i le 40 pasene, aʻo iai le potu e tatau ona maua ai le ea lelei.
  6. Fertilizer. Faatasi i le vaiaso ma se vaifofo o se faʻamalaina atoatoa.
  7. Taimi e malolo ai. E leʻi faʻaalia.
  8. Suiga. Pe a faʻafefeteina le kulimi eleele ma keke, e fai ma tulafono, e tasi i le 2-4 tausaga.
  9. Tofiga. Vegetatively (itu itu).
  10. Iniseti leaga. Mealybugs, miti vaʻavave, pipiʻi, fua o iniseti, slugs.
  11. Maʻi. Fusarium, lapisi, anthracnose, sulu, paʻu, enaena, lauulu ma aʻa.

Vaega o le phalaenopsis orchid

Ina ia totoina se fusi o le pasela i totonu o potu, e tatau ona e iloa nisi o mea, aua o se laau e le masani ai i le vaeluagalemu. I le vaomatua, o se fugalaau e sili ona fiafia e ola i vaomatua ma vaomatua, ao tuputupu ae i luga o laau, e tusa ai ma lenei mea e manaomia ai se microclimate faapitoa, ma o le a tatau ona faia i totonu o le potu i luga o laau. O vaega sili ona taua o se ituaiga orchid:

  1. O le meaʻai ma le pusa o loʻo i ai le togi o loʻo i ai e manaʻomia mo na o le lagolago.
  2. E tatau ona iai le aʻa i le ea, ma e manaʻomia le malamalama.
  3. O aʻa o ia laau e lanumeamata, i le vaomatua latou te aumaia le timu ma le susu mai le ea, ma latou ave meaʻai mai le paʻu laau. E tuusao saʻo lava i le photosynthesis, ma o lea latou te manaʻomia ai le tele o le malamalama.
  4. O ia ituaiga laau e iai foi aʻa, latou lala ma vaavaai mo meaʻai. I lenei itu, e tatau ona mataʻitu i taimi uma latou te le pauu atu i totonu o se fagu fugalaau lata ane.

O le basal rosette e aofia ai laulau laʻau felanulanuaʻi ua faʻatulaga i laina e lua. O le uumi o launiu e umi lava. O mea e faʻaaogaina i luga o le paʻu e aofia ai laʻau fugalaau. O fugalaau e mafai ona valiina i ni lanu eseese, mo se faataitaiga: lilac, samasama, lanu mumu, lanu viole, lanu, lanumeamata, lanu enaena, ma isi. E masani lava, o le laugutu o se fugalaau e manino lava i luga o le laka, . O lenei ituaiga o orchid e faʻaogaina, o lona uiga e le afaina ai. O lea fugalaau e le eseese i se vaitaimi malolo o le malolo. O le fuʻa e matauina faalua i le tausaga (i le tautotogo ma le tautoulu), ae ma le faʻaeteete lelei e mafai ona fuʻa 3 taimi ile 1 tausaga.

Phalaenopsis tausiga o le orchid i le fale

E tatau ona e suʻeina le nofoaga sili ona talafeagai mo ia, filifili le auala talafeagai e fafaga ai, faʻafeinu ma vevela, ma e manaʻomia foi ona puipuia le fugalaau mai maʻi eseese ma iniseti leaga.

Malamalama

Mo le tuʻuina o se fagu fugalaau, e fautuaina e filifili se faamalama i sasaʻe, sisifo poʻo matusasaʻe sisifo. I le tulaga pe a talafeagai e tuu i luga o le windowsill, o loʻo i le itu i saute o le potu, ona tuʻu lea o le ipu i luga o le laulau, o loʻo tu i tafatafa o le faamalama ua tapunia e se pupuni, ona o le mea lea ua faia ai sina laumei laitiiti. Afai e pa'ū ifo ave o le la i luga o phalaenopsis, ona susunuina lea o afi i luga aʻe o fugalaau ma laʻau, ia e foliga tutusa ma mea lanu. Ma o le togavao e le totoina i le tasi itu, e tatau ona suia le 180 tikeri ile 15-20 aso. Ae ui i lea, i le taimi o le fatuina o pulupulu, e le manaomia le faalavelaveina o le togavao.

Tulaga o le vevela

E totogo le laau i totonu o le paolo i le vevela o le 18 i le 25 tikeri, ae mafai ona tu le vao i se taimi puupuu i le vevela (e oʻo i le 42 tikeri) pe malulu (a itiiti ifo ma le 12 tikeri). Ae ui i lea, e le tatau ona faʻaaogaina, e sili atu pe afai o le vao i le vevela e lelei i ai (mai le 15 i le 25 tikeri).

Faʻamamaga o le ea

E le tatau ona maualuga le suavai (30 i le 40 pasene), ae o le potu e tatau ona faʻalelei lelei. Afai e laʻititi le faʻamamaluina, ona leai lea o le fua o le lau, ma o le a amata ona lele fugalaau. Ina ia puipuia lenei mea, e tatau ona tuu le pusa o le orchid i luga o se palanikeke e tumu i laumei susu. Faatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le susu, o le pala e mafai ona aliali mai i luga o aʻa, ma mea i luga o le lau. E le fautuaina e tagata atamamai le humidification o se orchid mai se pulupulu e oʻo lava i le vevela malosi, talu ai le suavai vai i totonu o le lau ma sinasina, ma ona o lenei mea, atonu o le a tupu ai le pala. A faʻapea foi pe a faʻavaveina le suavai mai luga o le vao, e mafai ona susunuina i totonu afi.

Fertilizer

O le laau e tatau ona fafagaina i le taimi o le faususu, ao le tino atoa o le Kemira-Lux fugalaau ua faaopoopo i le vai (1 kalama o le vai i le 1 lita). Faʻateleina o laʻei pito i luga 1 taimi i le afa masina. O laei pito i luga e mafai ona faʻatinoina i le 1 le taimi i le 7 aso, peitaʻi, i lenei tulaga, o le faʻaoʻoina o le paluga kulimi e tatau ona itiiti le vaivai. E taua le fafagaina o le laau pe a uma ona fafaga.

Faʻasaʻo Tulafono

Vai le fugalaau pe a maeʻa maeʻa le masini, ae le tatau ona faʻagogo mo se taimi umi. Pe a totoina se laau i totonu o se ipu manino, o le leiloloa o le susu mai puipui o se faailo lea mo le fausiaina. Afai e le lava le vai i le laau, ona oʻo lea i le lanu o aʻa lanumeamata e avea ma pa. I le tulaga pe a fufulu le ulo, e tatau ona fufuluina le paluga eleele e siaki ai le tele na mamae. I le taimi o le timu, e le mafai ona paʻu le vai i luga o le laʻau, o lea e tatau ai ona sasaʻa saʻo i totonu o le palapala pe faʻaaogaina le auala faʻafeinu, mo le mea lea e faʻafefiloi ai le ipu i totonu o se fagu e tumu i le vai, ma e tatau ona faʻatumu le masini i suavai e ala i avanoa e fuafua ai le alavai.

E tatau ona faʻamamaina ma faʻamamaina le vai inu vai, e tatau ona pasi i se faamama, ona kuka ai lea. O vai mama ua talafeagai foi mo lenei faamoemoe. E tasi i le 4 vaiaso o le a manaomia ai e le fale e taʻele, pe leai, e mafai ona fufulu i lalo o le tap. Ona faʻamamaina lelei lea o le vao. E le mafai ona faʻafefeteina le fugalaau, talu ai o le a amata ona paʻu ona lau, ma o loʻo i ai se maualuga maualuga o le pala o le tuputupu ae. O lenei mea e mafai ona mafua ai le fesuisuiaʻi o le va i fafo, ae i le tulaga sili ona leaga, o le a mafua ai le oti o le togavao.

Suiga

O afea e faʻapipiʻiina ai se orchid? E faia lenei mea pe afai e tupu i luga o le eleele ma le gafatia mo le 2 po o le 3 tausaga. I le avea ai o se tulafono, i le taimi lea o le fufuluina o le palapala faʻafefiloi, o lona faʻafefe, o se taunuuga, e le talafeagai mo le tuputupu ae, o lona uiga e tatau ona suia le sui. O le isi mea e faʻaaogaina atonu e manaʻomia i le mataupu pe a amata ona tupu malosi le aʻa o le aʻa ma tuputupu ae i totonu o pupuni mo alavai. O lenei faiga e faia pe a uma le vao.

Afai o le phalaenopsis e matua maloloina ma ua tupu i se vaega o se vaega tele, ona tuu atu lea ma le faaeteete i se potopotoga tele, i lalo ifo o loʻo i ai se paipa alavai lelei. O loʻo i totonu o le fagu ua tumu i se mea fou fou, ao lona tuufaatasiga e tatau ona aofia ai le mafolafola o vaega laiti ma le itiiti, ma e tatau ona faaopoopo i ai le sphagnum. O le faleoloa e i ai se mea e fai i le mea e fai aʻi, peitaʻi e mafai ona e faia ia oe lava, mo lenei mafuaʻaga, e faia ai se alavai lelei mai i vaega laiti o le folasisi polystyrene poʻo le faalauteleina o le omea i le pito i lalo o le atigipusa, ona paʻu ai lea o le paʻu i le pito i lalo o le pusa, ona togi ai lea o le vaega lelei, . E tatau ona manatua i le mafaufau e ui lava ina vevela le paʻu, e vave ona alu vave le vai. I lenei itu, ao leʻi amataina le sauniuniga o le meaʻai, e tatau ona fufulu lelei le paʻu, ona tuʻu ai lea mo le 2 aso i le vai ina ia paʻu. Ona toe fufulu lea o le paʻu i vai mama.

Teuteu

A maeʻa le fafie, e tatau ona e matauina le uili tuai mo sina taimi. Afai ua mamae le aū ma samasama, ona tatau lea ona vavae ese. Ae peitaʻi, afai o le a le sogi ma le lanu meamata, o lona uiga e lua masina o fugalaau e malolo ai. E tatau ona manatuaina e tatau i le fuga fou ona ola ae leʻi faʻaofiina fugalaau. I le tulaga e umi tele le uili tuai, e tatau ona faʻapuupuu, ao tipiina e tatau ona tipi i luga ae o le fatugao e 10 mm. E tatau ona manatuaina o le maualuga o le fugalaau e seleseleina, o le tele o fugalaau o le a faia i le itu o le u. Ae ui i lea, e le mafai ona vavaeina le paʻu i lalo o le pulu lona tolu, a leai o le a le totogo le laau mo se taimi umi lava.

Folatala toto

E mafai e le phalaenopsis orchid ona fuga i soo se taimi o le tausaga; o le tulaga o le togavao, faapea foi ma tuutuuga mo lona galueaina, ei ai sona aafiaga taua i lenei mea. O le umi o le fuga e eseese mai le 2 i le 6 masina. I le avea ai o se tulafono, e fulafula faalua le vaomatua i le 1 tausaga, ae o nisi taimi e fuga lona tolu i le 1 tausaga. I le lautele, o fugalaau e oʻo atu i le 2-15 senitimita, ae i le 1 peduncle e mafai ona avea ma 3-40 fasi vaega. O le maualuga o le faʻalauga o le ponuncle e aʻafia ai le fuainumera o fugalaau fugalaau ma le lelei tele o tulaga tuputupu ae mo ia ituaiga laau. O nisi taimi o le umi o le ponuncle e mafai ona oʻo atu i le 100 cm, ae pe tusa ma le 100 fasi fugalaau e sili ona lautele e mafai ona tuʻu i ai. O fugalaau ei ai se manogi manogi ma ni lanu eseese: mai se lanumeamata lanu samasama, lanu mumu, lanu paʻepaʻe poʻo le lanu enaena i ituaiga eseese o lanu, specks ma veins e faasaga i le autu autu.

Le lava o le fugalaau

3 masina i le maeʻa o le fuga, e tatau ona toe fuga o le togi. Ae ui i lea, i nisi tulaga, o le vao e mafai ona ola malosi, ae o le fugalaau e le tupu. O le a le mea e fai e faʻamalo ai phalaenopsis? Muamua e tatau ona e malamalama pe aisea e le fuga ai le togavao. Mafuaʻaga talafeagai:

  1. Le malamalama matilatila. Tuʻuina le laau faʻamalama masani, ma o le a fuga.
  2. Orchid ua tumu i le gaʻo. E tatau ona faʻatali seʻia maeʻa ona faʻaaogaina uma le eletise e le togi, ma o le taimi nei e tatau ona fafagaina naʻo fuamoa.
  3. E matua vaivai lava le togavao, ma mo ia e toe maua lona malosi, o le a ia manaomia se taimi sili atu. E manaʻomia lou faʻatali mo sina taimi, ona faʻaosoosoina lea o le fuga o fusi.

Ina ia faʻaleleia ai le vaʻaiga, faʻaaoga le metotia o le le lava o le faʻaaogaina o le vai e faʻaaoga ai le "Ovary" poʻo le "Bud". E fautuaina foi e faʻaitiitia le vevela i le po, o se taunuuga, o le eseesega i le va o le vevela o le ao ma le po e tatau ona itiiti ifo i le 6-8 tikeri. Faafetai i se suiga tele i le vevela, o le fugalaau e faaosofia.

Ina ua uma ona tupu

I le avea ai o se tulafono, i le faaiuga o le fugalaau, o le a amata ona mago, ma o lea ua aveesea. Ae ui i lea, i nisi tulaga, e le malogo ia aū, ma o la la lanu e tumau pea le lanumeamata, i le fea itu o le a tatau ona filifili pe o le a le mea e fai:

  • tuu le puipui:
  • tipi le puipui i luga o le maualuga;
  • aveese atoa le puʻu.

I le tulaga na vavaeina ai le pononcle, e mafai ona tuʻu ifo i totonu o le vai pe a manaʻomia, ma a mavae sina taimi e mafai e le pepe ona faia i luga. Afai o le uga tuai na totoe i luga o le vaomatua, a maeʻa ona totoina lea i luga o lala laau, ona fuga ai lea o fugalaau ia i latou, ae peitai, e tatau ona maitauina i lenei tulaga, o le fugalaau o le a le sili atu pe a faatusatusa i le mea na matauina i luga o ni laau fou.

Phalaenopsis propagation

Faʻafouina o phalaenopsis e tamaiti

O loʻo i ai ituaiga o pepese mo le faʻaleleia lea latou te faʻaaogaina ai le auala o le vaevaega o le rhizome, ae o lenei metotia e le talafeagai mo phalaenopsis. I le vaomatua, o le toe gaosia o sea laau e tupu i ni vaʻaiga fou ma fatu. Ae peitai, e le mafai ona faʻaleleia e fatu i totonu o le fale.

E sili ona faigofie le faʻaleleia o se fugalaau i se auala vegetative; o le mea lea, ua vavae ese laʻau i luga o le laʻau poʻo i lalo o le rosette o laʻau. Oti ese le fana pe a maeʻa ona totoina, ma o le vao e malolo mo le 1-2 masina. Na o na pupu na totoina lea e lua laulau lapisi, ma o le umi o aʻa e tatau ona tusa ma le 50 mm. Ae ui i lea, e le tatau ona faʻatagaina tamaiti e solo, aua o le a aʻafia ai le tulaga o le matua. A maeʻa ona teteʻa, e tatau ona tuʻu le pepe mo le 24 itula e faʻagogo ai, ona totoina lea i totonu o se mea e aofia ai se paʻu manogi lelei, ma e tatau ona faia se tamai faletalama i luga o le ata, lea e tatau ona i ai le vevela i taimi uma mai le 22 i le 25 tikeri.

O faiga masani i le togavao e seasea lava ona tupu ma e na o taimi lava e iai ni faaletonu i le tausiga o le fugalaau. I lenei itu, afai e le tuuina atu e le togavao ni fanau, o le fafaguina o fatuga moe e mafai ona mafua mai i se mea faʻapipiʻi. O le faia o lenei mea, i le pito i lalo o le ponuncle ua mou atu, e tatau ona e maua se fatuga moe, e faʻaaoga ai se mata matala e te manaʻomia e le faia ai se faʻaaliga loloto loloto i le pito i lalo o le ufiufi, ona aveʻesea lea ma le tweezers. Ma le isi, o le togafiti e togafitia i le talo birch fou po o se vaifofo o le totoina o le tuputupu ae. I le nofoaga o le inisiua, i le mavae ai o le 1-2 masina, o se laulaau laulaau e aofia ai le tele o papatusi e tatau ona fausia, ma a maeʻa le 3 masina, o le a atiina ae aʻa. Ina ia faatelevaveina lenei faagasologa, e tatau ona e tuu se taga o le polyethylene i luga o le vao, o le mea moni e faapea o se microclimate susu ma mafanafana e fesoasoani i le saoasaoa vave o tamaiti.

E mafai ona e maua se pepe ma le fesoasoani a se fatu fugalaau tipi. Muamua, aveese ia fua mai le fatuga (pe faapefea ona faia lenei mea, faʻamatala auiliili auiliili), ona faʻafefiloi ai lea o le patuncle 40-70 mm i se vaifofo o faʻalavelave faʻalavelave faʻasaina (0.005%). O le fugalaau e tatau ona tuu i totonu o se tamai faletalama, ma o loʻo tuʻuina atu foi i ai se suiga faifaipea o le vai.

Phalaenopsis faamaʻi ma a latou togafitiga

E mafai ona maua e le Phalaenopsis orchid ia maʻi uma e le afaina ma faʻamaʻi pipisi. E tatau ona manatua i le mafaufau e mafai ona maʻi se fugalaau pe afai e le lelei ona tulimatai.

Fusarium

O le tele o taimi, o lenei orchid e mafatia mai se faʻamaʻi faʻaleagaina e pei o fusarium. I le vao, o le aʻa e muamua aafia, pe a maeʻa ona salalau le faamai i le laau atoa. O le tele o taimi, o lenei maʻi e amata ona tupu pe a iai le tele o le susu. E le mafai ona togafitia le pupuva ua afaina, i lenei itu, e tatau ona susunuina.E le gata i lea, o isi ituaiga (e pei o le enaena, lanu enaena, lanu uliuli ma le aʻa), e pei foi o le anthracnose, lapisi ma le pipii, e mafai ona togafitia e ala i le pulupuluina ma se vaifofo o se sauniuniga faamomoi (Topsin-M, Fundazol, ma isi), 2 togafitiga ma se malologa o le 1 5 vaiaso.

Urticaria

O le tele lava o taimi, e maʻi se tochidisi ma seʻi. I totonu o se faʻamaʻi totoga, o loʻo iai laumei o siaki laulaʻau, i se taimi muamua e faʻaalia i ni lapopoa tetele, e oʻo atu i le 20-30 mm. O le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafai ona faʻaleleia le faʻavaveina o le tino, tele le vevela o le ea ma le le lelei o le lele i le potu. Ua lava lea e amata ai ona tausi lelei le fugalaau, ma o le a toe malosi.

Botritis

O Phalaenopsis foi e atiina ae botrytis ma le tele o le susu ma le le lelei o le ea, ma fugalaau e aafia. Muamua, o lanu uliuli lanu uliuli i le pito i luga o petals, ona latou malepe ai lea. Afai e te faateleina le vevela i le potu, o le a tupu lemu le maʻi. E le gata i lea, e tatau ona tatou taumafai e faʻaleleia le lele i totonu o le potu, ma togafitia le togavao faʻatasi ma se gasegase siama.

O le atinaʻeina o faʻamaʻi e le mafai ona faʻaaogaina e mafua mai i le tele o mafuaʻaga: faʻamalamalamaina tele, le faʻavaveina o vai, le faʻaaogaina o vailaau e tineia ai manu faalafua, le lelei ona fafaga. I le faʻataʻitaʻiga mo togafitiga, o le a amata ona faʻagogo lauulu o lau laupepa, e mate aʻa, ma isi mea o le orchid e aʻafia foi, ma e tele ni lapoʻa e atiaʻe. Taumafai e suʻe ma faʻaaoga le mafuaaga na maʻi ai le togavao, ma o le ae maua se avanoa e faʻaola ai o ia. Peitai, e tatau ona manatua i le mafaufau o le faanatinatiina o sea laau e matua faigata.

Pests o phalaenopsis ma metotia o le feutagaʻi ma i latou

O nisi o iniseti leaga e masani ona faʻapipiʻi i luga o se orchid.

Mealybug

Afai ei ai se mealybug i luga o le vao, ona o lea la ua lanu samasama ma lele ai. E tatau ona togafitigaina, o le laʻau ma le pine e tatau ona togafitia i se vaifofo o le fasimoli tagamea.

Spider mite

O se apogaleveleve mite e aliali mai i luga o se fugalaau pe afai o le susu i totonu o le potu e maualalo. E mafai ona malamalama o se ituaiga o manufeʻai na faʻaalia i luga o le vao e ala i le i ai o se paʻu uila o le lanu siliva i luga o le lau, lea e pei o loʻo paʻu i le nila. Afai e leai se tele o meaʻai i luga o le laau, ona mafai lea ona e faʻaumatia e ala i togafitiga ma se fofo solution, lea o le a fesoasoani e aveesea ai aphids ma anufe mai le togi. Afai e tele ni meaʻai i luga o le vaomatua, ona e faʻaaogaina lea o se vaifofo o sauniuniga faʻatagata e faʻaumatia ai.

Thrips

O aʻafiaga e aafia ai fugalaau ma laulaau laʻau e mafai foi ona faʻapipiʻi i luga o phalatenopsis, o lanu enaena e faia i luga o latou luga. O le mea lea e tatau ai ona togafitiga le iniseti (e pei o le Actellic, Isatrin poʻo le Khostaquik), ae ui i lea, o tagata tomai faapitoa e fautuaina le faʻaaogaina o le Fitoverm mo lenei faʻamoemoe, e le o se mea matautia.

Shields

Afai o loʻo maua i luga o laʻau laʻau, o le faailoga lenei e faʻataunuʻu ai iniseti i luga o le laau. O lea ituaiga meaola e afaina ai le sua mai le fugalaau, ma o le a faasolo ina mou atu. E mafai ona e faʻaaogaina se iniseti leaga i le auala tutusa ma le anufe, mo le mea lenei o le ae manaomia le faaluaina o le orchid i le vai faʻafefiloi ma le 7-aso le va.

Slug

O le fugalaau e sili ona leaga e mafua ai slugs. Talu ai o lenei meaʻai e tele lona tele, e mafai ona vave 'ai fua, fugalaau ma laʻau o se laau i se taimi puupuu. Ina ia maua se gastropod, e tatau ona faʻasalalauina le kukama poʻo le kāloti, tipi i ni fasipepa, i luga ole pito o le mea, ona tatau lea ona e faatali seʻia tafe mai le paluga mai le fale, pe a maeʻa ona mafai ona aveese. Afai e le mafai ona e faʻaumatia ia ituaiga meaʻai ma le fesoasoani a baits, e mafai ona e togafitia le togavao i se sauniuniga insecticidal e pei o le mesurol poʻo le metaldehyde.

O phalaenopsis e ese mai i isi ituaiga o inisiua e faigofie tele ona tupu. Afai e te faia mea lelei uma ma tuʻuina atu le fale ma le tausiga lelei, ona tupu malosi lea ma ola maloloina, ae le o se tasi o pest poo faʻamaʻi o le a fefefe i ai. O lenei laau i tulaga o le taulaga, ma le tausiga lelei, e mafai ona ola ma fuga mo le tele o tausaga, fiafia i tagata uma i ona fugalaau matagofie. O le mea taua o le manatuaina o le tochidito e tumau pea le soifua maloloina ma fuga i se taimi tatau, e tatau ona mautinoa le faʻamautuina lelei o vai ma le vevela, faʻamalamalama ma lavalava talafeagai.