O le togalaau

O mea autu na tutupu pe a tupu fatu

O le totoina o fualaau o soʻo se aganuʻu fualaʻau o se faiga faigata lea e manaʻomia ai lou gauai ma le tausiga. O le mea lea, ao leʻi taumafai e totoina oe lava ia, mafaufau i ai: e lava le taimi, e te maua mea uma e fai - o se nofoaga, moli molī, laʻei pito i luga, atigi pusa, ma isi mea faapena. E le faigofie le faʻatauina o fatu?

O mea autu na tutupu pe a tupu fatu

Afai e te filifili pea e te totoina lau lava laau, o le aso nei o le a matou taʻuina atu ia oe mea sese i le totoina o laau, aloese mai le mea e mafai ona e maua ai le maualuga o laau, ma i le lumanaʻi, ma le tausiga lelei i le eleele avanoa, se seleselega lelei. I le maea ai o mea uma, saʻo lelei ma totoina i luga o se togalaau, e ui lava e na o le afa o le manuia, ae o se afa taua tele.

1. Mea sese i le teuina o fatu

O lea la, o le mea sese muamua o le auala sese lea e teuina ai fatu, ma o se taunuuga o le a latou leiloa ai o latou germination i se vaega pe atoatoa. O le tele o taimi, o faifaatoaga, aemaise lava le amataina, e le mafaufau pe o fea e teuina ai fatu na aoina mai ituaiga (ae le o le F1), tuu i totonu o se pusa tioata ma tuu i totonu o se atigi pusa i le umukuka poo luga o se fata. O se taunuuga, o fatu e teuina i totonu o se fale e sili atu le malulu ma sili ona mafanafana, lea o nisi taimi e aʻafia ai le aʻafiaga o le germination.

I le vevela, o fatu e mafai ona vave faʻavaivaia o latou germination, e mafai ona tumau i ni nai masina, ma afai latou te taoto pea i totonu o se mea e maua ai le ea, fai mai, sasaa atu i totonu o se atigipusa e aunoa ma se tapuni, ona atonu o se masina e lava mo i latou eo mai le mautonu.

Manatua: o fatu e sili ona lelei ona teuina i le vevela e lelei ae maualalo (masani lava e oʻo i le +10 tikeri). I le taimi lava e tasi, o le isi mea taua e tatau ona amanaia - le malulu o le ea i totonu o le potu o loʻo teuina ai fatu. E maitauina afai e maualuga le maualuga (sili atu ma le 85%), o le a le mafai ona vave faʻaaogaina fatu i se potu vevela, ae i le vevela i luga atu o le 20 tikeri le maualuga.

O nisi o fai togalaau e fautuaina le teuina o fatu i totonu o se malo malulu, o lona uiga, tuu i totonu o le pusaaisa o se fale faisuala masani. O iina o lo o teuina umi fatu, e le mafai ona leiloa le germination pe ua leiloloa, ae lemu. E lelei lenei mea, ae i le taimi lava e tasi, o fatu e sosoʻo moni ma e le tupu i le taimi o le luluina, seivagana ua solo. E mafai ona e fafaguina fatu e ala i le faʻavevelaina o le otaota - e ala i le tuʻu i totonu o le vai ma le vevela pe a ma le 40 tikeri mo ni nai itula.

O tulaga aupito sili ona lelei mo le teuina o fatu o vaega ia o loʻo i ai le vevela i le laina mai le +7 i le +10 tikeri i luga o le zero ma e le oso i luga pe lalo i luga o le tau, ma e le sili atu i le 60% le susu.

2. Mea sese i le sauniuniga o fatu mo fatu

O fai togalaau o loʻo faʻatau fatu i faleoloa poʻo mai uo, taumafai e puipui laau i le lumanaʻi i le tele e ono mafai ai mai le aʻafiaga o aʻafiaga o mea le lelei i luga o latou i foliga o, mo se faʻataʻitaʻiga, maʻi faʻaleaga. Ina ia faia lenei mea, latou te togitogi fatu ma ituaiga uma o mea oona, e masani lava e aunoa ma le mafaufau e uiga i le maualuga o nei mea oona.

Manatua e tatau ona mataituina le faʻaogaina o mea oona e tusa ai ma faatonuga o loʻo faʻaalia i luga o le afifiina o nei vailaʻau (e le gata i lea, e le sili atu pe maualuga atu nai lo o loʻo faʻaalia, aua o le mataupu lona lua o le a leai se aoga). I lenei tulaga, e tatau ona faʻaaoga na o sauniuniga e faʻatagaina ma fetuutuunai mo le togafitia o fatu o nisi faʻatoʻaga. E tutusa foi lea mea i le tuputupu ae o meaola, a leai e na o le fasiotia o fatu.

I le faʻatauina o fatu mo laau toto, ia mautinoa e faitau le faʻamatalaga ma i luga o la latou afifiina, i le taimi nei, o kamupani e tele ua faʻatau atu faʻatautaia ma faʻamalosi puipuia, faʻatonuga o le tuputupu aʻe poʻo fatulaʻau, lea e tatau ona tusia i luga o le afifiina. O le mea moni, o se taumafaiga lenei e tu i fafo o le tele o fatu o gaosia fatu, ae i lenei tulaga, o le taumafaiga e lelei ma e fetaui ma oe. E mafai foʻi ona e vaʻavaʻai mo na fatu, ae e le tatau ona e faʻalavelave ma i latou i le lumanaʻi.

3. Faʻalētonu fatu faʻamalosi

O le isi mea sese e uiga i fatu o lo latou le saʻo ma le le tumau. E masani lava ona fautuaina e le au fai togalaau masani le lafoaia o le faʻamaʻaina o fatu, aua, e tusa ai ma ia mea, e leai se aoga, aua e masani lava ona tupu laau i tulaga sili ona lelei mo ia. Talu ai ona o lenei tulaga, o le faigata o fatu atonu e le mafai ona faatinoina, ae afai e te filifili i ai, ona faʻamalosi lea o fatu, e aunoa ma ni totō, pe a uma ona galo, ae leʻi puʻeina, a leai o loʻo i ai le lamatiaga o le faʻaumatiaina o le tupupu matala, ma e leai se mea e tupu mai le fatu .

4. Mea sese i le taimi o le luluina

O le taimi o le lūlūina o fatu mo laau toto e taua tele: afai e te lūlū fatu i le vaveao, o le a le saunia mea totō mo le totoina i le eleele, aua o le a malulu i fafo, ona tupu ai lea, e faatalitali mo tulaga talafeagai. Afai e te lūlū tuai, ona le lava lea o le taimi e toto ai i le eleele, o lea atonu o le a tolopo le maua o fua, ma i nisi tulaga atonu e te le mauaina.

O le mea masani, o fatu o le tele o fualaau aina fua e totoina mo fualaau e leʻi muamua atu nai lo le faaiuga o Mati ma amataga o Aperila, ae afai tatou te talanoa e uiga i mea e vevela ai le vevela, fai mai, logo ata po o le isalaʻelu, e mafai ona vave luluina laau - mo se faataitaiga, latalata i le ogatotonu o Mati. I le faʻaopoopoga i le faʻalauteleina poʻo le le faʻatupulaia i le tele o le manaʻo ma le tikeri o le atinaʻe, e mafai foi ona pagatia laau toto ma le le lelei o le totoina o laau ona o le leaga o tulaga o le totoina - o le a amata ona faʻalauteleina i le umi o le faʻailoaina, pe o le ai ai foi le tolopo i le faia o pulumu (e pei o se faataitaiga, i totonu o se tamato).

Faitau a matou auiliiliga auiliili: Aso mo le totoina o fualaau faisua mo fualaau mo vaipanoa eseese ma le Kalena mo le totoina o fualaau teuteu mo laau toto.

Tomato Seedlings

5. Faʻasaga i le filifilia o le eleele mo tipu

A lūlūina fatu mo fatugala, ia mautinoa ia eʻi totoʻa faapitoa i le tuufaatasiga o le palapala lea e te lūlū ai fatu. Aua nei faʻaaogaina le "eleele ua vaivai," o le eleʻele eleelea ma ave mai nofoaga e iai se "aso ua le iloa." E sili atu le aua nei ave le palapala mai se mea, aua e mafai ona e fufuluina i le taimi mulimuli ane lau 'upega tafaʻilagi faʻamaʻi faʻamaʻi. E le mafai ona e faʻatau le eleele i totonu o le faleoloa ona o tau tupe faaopoopo, ae naʻo le kukaina oe lava ia, aemaise lava talu ai e le faigata tele.

E sili ona lelei le saunia o le eleele mo le totoina o laau i le vaitau o le tautoulu, o lona uiga, muamua, mo le ono masina. O loʻo i ai se faʻafefiloi lautele lea o le a tele ai fatu o ituaiga laau toto. O lea ituaiga paluga e aofia ai se vaega o humus poʻo le faapalaga, o le tasi o vaega o le afa (ripenust) (e tatau ona lanu) ma le tasi vaega o le oneone (e sili atu ona lelei le ave o le oneone i se vaega itiiti, e manaia le fufuluina). O nei mea uma o loʻo faʻafefiloi lelei, ma o fatu e totoina i totonu o sea faʻafefiloi.

E uiga i le auala e saunia ai le eleele mo le totoina o fatu laau, faitau a tatou meafaitino "Saunia o eleele lelei mo tipu"

6. Faʻatoʻa totoina

Na matou o mai e lulu fatu, e foliga mai, o le a le ituaiga o mea sese e mafai ona i ai? Ae o latou, e fai ma faʻataʻitaʻiga, o le televave o taimi o le lūlū. O le mea moni, o le filifiliga lelei o le luluina lea o se fatu se tasi pe lua i le peat-humus pots, ae o le tele lava o fatu e lūlūina i pusa, e ufiufi ai le eleele ma toetoe lava o papa o fatu. E masani lava, faatasi ai ma se togavao mafiafia, o le a latou tuputupu ae vaivai, tauva mo meaai ma le susu, faatautau, o le a taumafai e "maua" atili le malamalama mo i latou lava, lea o le a gaugau ma vaivai ai fua.

Aua neʻi galo e uiga i faʻamaʻi: i le vaomatua o le totoina o laau, o se vae uliuli o loʻo galue, e mafai ona fasia mai le afa ile laau uma i totonu o se pusa. Ina ia malamalama pe o le a le mamao e manatu e sili ona lelei pe a lūlū, faʻalogo i le afifiina o fatu, e mautinoa lava o loʻo taʻua iina. O aganuu eseese e sili atu le mamao, e tatau ona amanaia.

7. Toto o fatuga

E tutusa le mea e mafai ona fai e uiga i le loloto o le totoina, o loʻo i ai se pulega lautele o le fai togalaau "o le loloto o le totoina o se tasi po o se isi fatu e fetaui ma ona itu e lua." O le mea moni, o le mea moni lea, ma afai o fatu e totoina loloto, ona latou le totogo. Ma o iinei foi o faatonuga i luga o le afifi ma fatu e tatau ona sau e laveai: o le loloto o le nofoaga e tatau ona faailoa iina, aemaise lava pe afai o se kamupani e tatau ona faaaloalo ma taumafai e talepe i luga o le maketi, aʻo lumanai ai ona tagata tauva.

8. Masalo le lava mo laau toto

A uma ona lūlūina, ona amata lea o le taimi ole tausiga pepe ma amata i le faʻapipiʻiina o moli faaopoopo. E ui ina e leʻi totoina fatu laau, e te le manaʻomia ona natia pusa pusa po o atigipusa i le pogisa, na o le tuʻuina o le pusa i le itu i saute ma faatalitali mo le ola o laau. O le taimi lava e iloa ai laau i luga o le palapala, e tatau ona e tuʻuina atu ia i latou faʻamalamalamaga faaopoopo, faʻateleina le faʻalauteleina o le ao o le ao ma aumai i le fesoasoani o le malamalama i le 11-13 itula (fuafua i le fua).

Lulu e aofia ai, e fai ma tulafono, 1-2 itula aʻo lei oso le la ma 1-2 itula pe a uma le goto. O nisi taimi i le aoauli. E faigofie lava le siakiina pe manaʻomia le faʻasalalau i le ao, e tatau lava ona e faʻapipiʻi le moli i le ao, pe afai e manino le susulu, ona e manaʻomia lea o le malamalama, ae afai ei ai se aso susulu i fafo atu o le faamalama ma e leai se mea e tatau ona suia, ona leai lea o se malamalama.

9. Faʻamasa le talafeagai

Suavai o le ola. Ae o le vai e mafai ona liua e avea ma mea leaga mo fualaau pe afai e sasaa i ni lapoa tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tele o vai e le manaʻomia ona sasaʻa saʻo pe a uma ona lūlū fatu. A o faagasolo lenei vaitau, ua lava le fufuluina o le eleele mai le pulu moli, na o sina susu, ma puipuia ai le susu mai le vevela, ufiufi le atigipusa ma pipiʻi ata i luga. I le suavai malosi pe a uma le luluina, e mafai ona e "nutimomoia" fatu pe faʻalolotoina foi, ia o le a faatuai ai le foliga mai e totogo i luga o le eleele. O le mea moni, o le lūlūina i le eleele mātūtū e le lelei foi le laʻau, o le mea lea, e tatau ona susu le masini aʻo lei luluina fatu (o le a sili atu lenei).

I le lumanaʻi, a o laʻitiiti e laiti, e mafai ona e faʻaaogaina le fana e tasi, ma o le taimi lava latou te tutupu aʻe ai, sui i le faʻamautu masani, mo se faataitaiga, mai se ipu malamalama. E taua tele i le taimi e tasi e pei o le le sasaaina o le palapala i le vai, ma puipuia ai mai le faʻamamaina, e le o se mea e sili atu le leaga nai lo le fufuluina - o aʻa o laau totō o le a magumago (ae le o le pala, e pei ona iai muamua) ma o le a mate laau.

Aua nei faʻaaogaina le vai mamafa e faʻafefe ai vao, aemaise lava mai le tap. Muamua, o loʻo i ai le malulu, ma le lona lua, e ono iai ni mea faʻapitoa chlorine e faʻaleagaina ai laau toto. E mafai ona faʻaaoga le vai i le suavai, faʻafefe pe faʻamautu mo le itiiti ifo ma le aso. Aʻo leʻi faʻamamaina, faʻafefe i le vevela o le vevela ina ia leai ni eseesega pe a fausiaina.

E mafai ona faʻamalosia le faʻamaina, e oʻo lava i lona maeʻa maeʻa pe a fai e iai se aso poʻo se lua e totoe seia oʻo ina totoina fatu laau i luga o le saite. O le mea moni e faapea o laau toto e tumu i le susu e sili atu ona leaga ma ao faagasolo le gaosiga e mafai ona sili atu le mafatia nai lo le le maua o le tau e maua mai ai ma sili atu le taugata.

Fatuga o kapisi

10. Taumafa le lelei

A oʻo ina totoina ni fatu, e taua tele le faʻamalosiina, aua e te manatu o le fatu o loʻo i ai mea uma e tatau ai ma e mafai ona gaosia se laau totō. E manaʻomia le laʻei pito i luga, ae i sina taimi laʻitiiti ma i le taimi.

Mo se faʻataʻitaʻiga, aʻo leʻi totoina fatu i ni ipu eseese, e sili atu le le fafagaina o fualaau, a maeʻa le 4-5 aso pe a uma le togiina, e mafai ona e fafagaina i le nitroammophos, faʻasese se sipuni sipuni o lenei mea faʻaaogaina i se pakete vai. E tusa ma le lita o sea fofo e manaʻomia ile sikuea mita o le pusa o fatu. E faʻatatau i le tuputupu aʻe o le tamaoaiga ma le fua o le atinaʻeina o tipu, o laʻei pito i luga e mafai ona faʻatinoina ia le itiiti ifo ile lua vaiaso, ae sili atu ona le fautuaina.

Afai e te faʻaleagaina le fomaʻi ma tausia ni fufulu i le fale mo se taimi umi, ona mafai lea ona sili atu i le tasi tikeri po o le isi, ma o lenei mea o le a afaina ai foi lona alualu i luma ma le atinaʻe ua maeʻa ona totoina i se nofoaga tumau i le eleele. A oʻo i fafo, e tatau ona totō laau, faʻamalosi, o se aʻa malosi, ae le faʻaloloa, maualuga, e oo lava i lalo e nofo ai.

11. Le lava o le faʻamalosi o fualaau

Manatua le fuaitau - "afai e te manaʻo e ola maloloina - ia faʻamalosi"? O le mea moni, o le faʻamalosi e fesoasoani i le faateleina o le puipuiga, ma le malosi malosi o le ki lea i le soifua maloloina ma le tagata, e aofia ai mapu. Ona o lenei mea, e le aoga le auina saʻo mai o le pusa mai le windowsill i le togalaau. E tatau ona faʻaauau le faʻamaʻalosi, faasolosolo malie le faʻaleagaina o "tulaga ola." O aso muamua o tipu e mafai ona ave i le faapaologa po o le terrace mo na o ni nai itula, na o le 2-3 itula e faʻaopoopoina ai le taimi o lona nofo ai iina i aso uma, ma faʻaauau pea i se aso atoa. Afai e leai se faletalimalo poʻo se terrace, ona taumafai lea e tuʻuina i lalo o le matala matala poʻo le faamalama e tusa ai ma le polokalame o loʻo faʻamatalaina i luga. E naʻo le maeʻaina, e mafai ona totōina totō i le eleele.

O lenei, masalo, o mea sese uma ia e mafai pe a tupu toto. Afai na galo ia te au se mea, ona tusi lea e uiga i le faamatalaga. O aʻu ma le au faitau, o faʻamatalaga faaopoopo o le a aoga tele.