Laʻau

Pellet - laititi

O se tasi o pellet felles sili ona matagofie e ofoina atu i tagata e fiafia i laau totoa laiti laititi ma toetoe lava a atoatoa lelei foliga. A o le mea e foliga mai e mamao mai. Sini, e peiseai ua faʻamaʻaina lelei, o laʻau matagofie o laulaʻau e le o se mea masani mo ferns vaya. Ma o le laau lava ia, faʻafetai i lona tele faʻatusatusaga, e foliga mai e le itiiti ifo le manaia. Ma e ui lava e le faigofie tele le ola o le pellet, e le mafai ona afaina i fuga sili ona mataʻutia. O Pellaea o se lalelei sili ona matagofie lea e mafai ona taʻua saʻo le le mafaamatalaina.

Pelaea rotundifolia (Pellaea rotundifolia).

Pellet - o se faamaufaʻailoga faʻamaʻi ma le manaia tele

O le pellet laititi e sili ona lelei, e lelei tele e pei o se fafie ma i totonu o ampels. O laulaau mamanu ma lau vaya matagofie e suia ai laau taʻitasi i se leo malie. Na maua e Pellae o latou igoa ona o petioles lanu uliuli-lanu - mai le Latina "pellos" (pogisa). Ae o iinei, o lenei meaola ua sili atu ona lauiloa o se faamau, ma i Europa - e pei o se fusi faamau.

O lenei fern e fai ma sui o le aiga. Pterisovye (Pteridaceae) ma o loʻo nonofo i vaega eleele faʻapitoa ma vaomatua o toetoe lava o le itulagi i mātū atoa, ae o loʻo maua foi i Niu Sila ma Aferika i Saute. O le laʻititi laʻititi o le fern i le natura e toetoe lava a le vaaia. Ae leai sona tutusa i le lane ma le tomai e fausia ai se kapeta i lalo o laau tetele. O le faʻaalia o lenei fern e matuā matagofie lava ma faigofie ona iloa e tusa lava pe o le vao. Ae o le ola ai i nofoaga matutu ma mauga na maua ai le pellet ma nisi mea manaʻomia mo le faʻaleleia o vai.

Pelleta (Pellaea) - o se kenera e le o matua tuputupu aʻe, ae o loʻo tuʻuina atu pea i luga le sili atu i le sefulu vai fou o le vai, o loʻo i ai le mutia vao i se vaitau. O le maualuga o le laau e masani lava ona faatapulaa i le 15 cm, e ui lava e mafai ona oʻo atu i tamaʻi 40 pulu paʻu. O le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o lenei fern e tupu pea. O le faʻasalaga o laulaʻau e le gata i le taumalulu, e ui lava o le vaega aupito sili ona malosi o vao e masani lava ona tupu i le tautotogo ma le taumafanafana. E tusa ai ma laau ola pea, o loʻo i ai pea le oti o laulaau tuai, lea e aʻafia ai le teuteuga o le laau. O le rhizome o le pelleta e lapotopoto, faʻapitoa. O se tulaga iloga o laau totino o le i ai o ni liva liitiiti, o ni mea moni e lua-lanu i luga o aʻa e fuga. O foma o lenei fern e le masani ai. E tolu taimi, e lua-pine po o ni fasi laʻau faigofie e toetoe lava tutusa i le tele, lamolemole ma le lautele, e nonofo i luga o le rachis ma e foliga mai e tutusa lelei lava, o le mamanu. O loʻo i luga o laulaau o loʻo i pito o veins saoloto ma i autafa o pito, e peiseai ua ufiufi e le paʻu o le lau.

Faiga lauiloa o pellets

I le aiga Pelleta (Pellaea) aofia ai le tusa ma le 80 ituaiga o ferns, o le tele o ia mea e leʻi leva ona toe agavaa. I le avea ai o se 'aiga, e ono ituaiga pellets ua tupu.

Pelaea rotundifolia (Pellaea rotundifolia).

O se mea e sili ona fiafia i ai tagata totō vine ma sili ona teuteuina o sui uma o le ituaiga o se mea manaia tele Pellet lapotopoto (Pellaea rotundifolia) O le mea lenei o se fale Niu Sila ma se fugafuga fetolofi e fetolofi, e tasi le pine e oo atu i le 30 cm le umi ma e oo i le 4 cm le lautele. O lauulu i luga o le tipi e maua ai le susulu o le laau ona o lona lanu mumu. Ae o le teuteuga autu o lenei pellet o lau lapisi poʻo le elliptic (e oʻo atu i le 20 paga i luga o paʻu taitasi) faʻatasi ai ma se paʻu, lanu uliuli ma le lanu o se lanu lanumeamata.

Pellet lanu violē (Pellaea atropurpurea) o se foliga sili ona lauiloa ma teuteu. E ese mai le pellet leaf-leaf ma ona paʻu lanu violē ma lanu mumu-lanu enaena, lea e liua ai le faʻailoga i se tasi o faʻamanuiaga mumu mumu laʻitiiti i totonu o totonu. O ona laʻau e faaluaina, faatasi ai ma petioles. O lenei laau e le gata i totonu, ae o togalaau foi. E le gata i lea, o lona malosi o le malulu e mafai ai ona e faamemelo i laʻau o le taumalulu tusa lava pe i le vaeluagalemu.

Green pellet (Pellaea viridis) - e iloga i le vaʻaia ma petilesi oona e aoina i totonu o se ripal basal. E tasi lava le umi o le mita, e lautele, e oo i le 20 cm, ma o laʻau laʻau ova. O le ituaiga tele lea o pellet ma laʻau uumi pito umi, e le o faʻaalia uma i foliga o se siliva.

Ovoid pellet (Pellaea ovata) o se ituaiga o Amerika Tutotonu e matagofie le vaya mai le malamalama, lau lanu susulu ma loka fatu. O lenei pellet e matua le lelei lava e faʻafefe ai le vevela e oʻo lava i le taumalulu. Ae o le lelei o lenei fern e lei oʻo lava ina talisapaia, ma e matua faigata lava ona maua.

Pellae nude (Pellaea glabella) o se ituaiga o Amerika i Matu e oo atu i le 35 cm le maualuga ma e toetoe lava o laina laina, faalua-pine po o lau nofofua ma petioles lanu enaena. E manatu o se tasi o pito sili ona lelei mo le mamanu o palanikeke alpine, ae e faʻaaoga foi i totonu o le potu.

O le pellet e matagofie le pogisa (Pellaea calomelanos) - Aferika o ituaiga ferns e lua pe tolu-pinnate e oo atu i le 60 cm le umi ma oʻo atu i le 30 cm le lautele, e aoina i totonu o se lapisi lapal rosette. Vayi nofo i luga o lanu mumu uumi, ma foliga o lobes o laulaau e matua ese lava, tafatolu, tutusa.

Pellae lanu enaena (Pellaea atropurpurea).

Mala e matagofie le pogisa (Pellaea calomelanos).

Aila e le lavalava (Pellaea glabella).

Pellet tausi ile fale

O Pellaea e le o se masani masani. E alofa o ia i le taumalulu ma le mausali o le malulu, ae itiiti ifo lona alofa i lona aiga. O le faapalepale lelei o le malulu i totonu o fale ma fale o loʻo avea ai lenei mea totino ma se tasi o ituaiga o meaola tele, ma e le mafai ona valaʻauina le faʻaeteete ma le faʻaeteete. O le matagofie matagofie o laulaau lanu o le pellet e suia moni ai totonu, o le laau e foliga matagofie lava i le tausaga atoa. Ma e mafai ona e filifilia ma le saogalemu, tusa lava pe e te le tele ni poto masani i le totoina o laau i totonu.

Malamalama mo pellets

E ui lava i le mea moni, o pellets o loʻo i ai i totonu o ferns, o fualaau ia o loʻo i totonu o le telefoni e manaʻomia ona tuʻuina atu i le nofoaga talafeagai i totonu. O ituaiga uma lava, sei vagana ai le lanu uliuli ma leai, e manaʻomia le puipuia mai le susulu o le la (e le fefefe pellets i le susulu o le la). Ae o le moli e tatau ona faʻasalalau ma ia malamalama pei ona mafai ai. I luga o le faamalama a le itu i saute, o paolo e na o na o le paʻu, ae le o ni mea masani. E sili ona lelei le atinaʻe o le pellet i nofoaga e talitutusa ma gutu faamalama i matu. I luga o sisifo ma sisifo, e manaʻomia foʻi ona faʻasalalau le susulu o le la pe faʻaalia i le laina lona lua poʻo le tolu.

E le mafai ona taʻua le pala o se laau e pei o le paolo, ae o le paolo-faapalepale, i lalo o le fetuutuunaiga faasolosolo mai se talavou, e mafai ona faia. O se laau toto i se nofoaga faapena e tupu malie tele, ma o laulaau e suia ai lanu, ae i se tulaga aoao, o lenei fern retains decorativeness in partial shade and in the shade. Ina ia "faaliliu" le pellet i se malamalama sili atu ona leaga, e tatau ona e faasolosolo malie ona suia lona tulaga, faalauteleina le faagasologa o le siitia atu i se nofoaga tumau i le 2-3 vaega tumau 1-2 vaiaso (muamua ona aveese le laau 50 cm, sosoo ai ma sina mea faaopoopo, ma isi) .

I le vaitau o le malologa, mai ia Oketopa ia Fepuari, e sili atu mo le pellet le fetuutuunai o le moli, totogi mo ona faʻaititia taimi. O le faʻailoga e faʻaalia i totonu o se nofoaga sili atu ona susulu (ina ia tumau pea le malosi o le malamalama i le vaitau o le taumafanafana).

Pelu ovate (Pellaea ovata).

Faʻamafanafana mafanafana

O pellets uma, sei vagana ai le ovoid, e sili ona lelei le vevela ma e pei lava o le malulu. O nei ferns e sili atu le toʻa i le taimi o le tautotogo ma le taumafanafana i le vevela pe a ma le 20 tikeri. O le vevela (luga aʻe o le 23 tikeri) e aʻafia ai le matagofie o laulaau ma manaʻomia ai le faʻasalaga talafeagai ile tausiga o le ea. O le mea lea, mo le pellet, e sili atu le filifilia o nofoaga sili ona lalelei i le fale. Ae e le tatau ona e tuʻuina ifo le pāmaʻa i le 17-18 tikeri.

O le tulaga taumalulu mo le pellet e sili atu ona faigofie ona filifili. I le vaitau o le nofo tumau mo lenei mea totino e maua ai se siosiomaga mai le 14 i le 16 tikeri o le vevela. O tulaga sili atu e mafai ona taʻitaʻi atu ai i le faʻamaeʻa poʻo le tuuesea o laulaʻau (lea e faigofie ona aloese mai i le faʻaalia o le vevela-faʻaputuina o le lauina o laulaau i le faiga o teuteuga). O le loloto o le vevela mo pellets e afaina. Pe a pulea le vevela i le taumalulu, e tatau ona manatua i le mafaufau, mo pellets, o le vevela e le sili atu le taua nai lo le ea, ae o le soʻo. E le tatau ona pa'ū i lalo o le 14 tikeri: o le maalili o le aʻa i le tino moni e mafai ona faʻaumatia le papa.

Faatasi ai ma ituaiga o palate i totonu, e le o se mea e tupu mai ai le tele o laau totō mai vaega o togalaau. O lenei aganuu e fiafia i le ea fou, e le fefe i faʻataʻitaʻiga ma e na o le manaʻomia lava o le faʻaleleia o potu. Ona o le mea moni e faapea o le pellet e le fiafia i le mafanafana e oo lava i le tau mafanafana, e seasea ona aveina atu i le ea fou, sei vagana ai fale puipui malulu ma malulu, ma terraces.

Pellaea lanumeamata (Pellaea viridis).

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

E le pei o le tele o fagafale i totonu, e faigata ona taʻua se pellet o se laau mama. O lenei lalelei e manaʻomia le suāuʻu talafeagai, e le fiafia i se vai inu poʻo le faʻamago atoatoa o le meaʻai i totonu o ipu. E le gata i lea, pe a maeʻa se lamala e mafai ona toe vave maua vave, ona maeʻa ai lea o le a sili atu ona faigata le foʻia o faafitauli. I le va o taualumaga, 3-4 cm o le pito i luga o le meaʻai e tatau ona faʻamago. O le masani masani o taualumaga i le tautotogo ma le taumafanafana e 2 taimi i le vaiaso. Afai o le ea vevela e maualuga atu nai lo le mea e fautuaina, ona faʻafeinuina lea o le laau i sina taimi e sili atu, ae faʻaitiitia le malosi o le suāsusu. E tatau ona tafe vave le vai mai le paleti. I le autumn ma le taumalulu, e seasea ona faasusuina vai ma e masani lava ona faʻaitiitia le maualuga o le eleele, ma mafai ai ona faʻamago i le va o taualumaga ma i le ogatotonu o le ulo. Faʻasalalau i lenei taimi o le tausaga, aemaise lava pe a malulu, e ono afaina. Ae o le lamala, e oo lava i le taumalulu, e le manaomia. A faʻamaligiina i soʻo se taimi o le tausaga, e manaʻomia e le fale togafitiga faʻaeteete: e le mafai ona e sasaa vai i lau.

O le vai mo le pellet e le tatau ona sili atu ona fofo e pei o le vevela o le potu. O le vaʻaia ma le suamalie, vai mama mo le pellet e le manaʻomia: o lenei aganuu e fiafia i laʻau eleele ma nisi faʻatoʻaga e teu moni mai i le tap. Ae e sili atu le aua le soona faia na mea.

O le tele - ma sili ona fiafia - faʻalavelaveina le pellet na saunia e tusa ai ma manaʻoga mo le malulu o le ea. O le pelleta e tumau i ona laʻau matagofie, o lona teuteu e le mafatia i taimi uma i faailoga o le 50% o le susu. I le tulaga lautele, e fetaui lelei lava o ia i tulaga o potu ma e leai se mea e manaʻomia ai le faʻaaogaina o ni fua faʻamamaluina faapitoa mo le fern. Ae afai e ese le vevela o le ea mai faʻataʻitaʻiga fautuaina, ona oʻo lea i le taumalulu ma le taumafanafana e tatau ona faʻaleleia le maualuga o le ea e ala i le pulupuluina o laʻau. I le taumalulu, o nei taualumaga e faia i isi aso uma, i le taumafanafana - i aso uma. Ae oʻo lava i sea fuataga e manaʻomia naʻo pe afai e sili atu i luga o le 18 tikeri i luga o le tau malulu ma le 24 tikeri i le taumafanafana.

Ae o le lelei o le vai mo le fufuluina o pellets o le a tatau ona sili atu le gauai atu. Mo lenei aganuu, o le suamalie o lau laau e mafai ona faia i na o vai malulu ma vai lelei ma le vevela o tikeri o tikeri e maualuga atu nai lo le vevela o le potu. E na o tamai fana fana e faʻaaogaina mo le susunuina.

Afai e leai se mea e tatau ona faʻamalolo ai laau, ma o le a pefu le pefu i luga o le lanu, ona aua le faanatinati e fufuluina le pellet ma le auala e faʻaalu ai. E sili atu le fufuluina o le palapala mai laulaʻau ma se pulumu mumu, e faʻapena lava ona faʻapipiʻi le lau. O le fufulu "faamama" pellet e le lelei. E le fiafia e inu susu.

Pelu ovate (Pellaea ovata).

Pellet Fertilizers

E pei o le tele o laau teuteu ma pala, o le pellet e manaʻomia ona fafagaina i na o le vaitau o le tuputupu ae sili ona malosi mai le tautotogo i le autumn. E ui lava i le mea moni e le taofia le atinaʻeina o faʻatoaga, o le faʻamalolo i le tautoulu ma le taumalulu e le sao i ferns. Mo pellets, o laʻei pito i luga e faia e aunoa ma se tulaga masani, ae itiiti lava le itiiti ifo - e tusa ma le 1 le taimi i le 3 vaiaso. Mai ia Oketopa e oo ia Fepuari, e le faʻaaogaina fomaʻi e tusa lava pe leiloa e le laau ona foliga teuteu. O vailaʻau maʻoti poʻo maeʻa faʻapitoa mo le teuteuina ma le faʻaaogaina o fualaau aina e sili ona talafeagai mo lenei fua. E le mafai ona faʻaaogaina fuālaʻau faʻamaʻi mama mo lea mea, talu ai e le manaʻomia e le pellete le tele o le eletise o se paleni faʻapitoa o elemene.

Pellet tatipi

Ona o le atinaʻe malosi o lenei fern, o lona tuʻuina atu o le sili atu ma le luasefulu vai fou vai i le tau taʻitaʻia i le mea moni o le mea tuai ua vave faʻagogo. E le pa'ū la latou laau totino, ma e aunoa ma le teuteuina masani o vai mamago, e leai se mea e faʻamalosia ai le vao. I le avea ai o se mea moni, o le mea tonu lava lea i le aveeseina o laʻau mumu, paʻu ma le leaga o le teuteuga atoa i lenei fern ua faʻaitiitia. E leai se manaʻoga e toe faʻafouina ma fausia se pellet.

Suiga ma sui

E faigofie lava le pikiina o se faʻafefiloi o le eleele mo lenei fern. O le mea moni, o le a faʻagalo e se tasi ni mea faʻapitoa mo ferns ma eleele palapala: o pellets i le natura e tutupu i luga o papa maʻa ma, e le pei o aiga, latou te fiafia i le palapala ma sina paluga, i tulaga ogaoga, tali le mautonu. Mo lenei aganuu, o mea uma ua saunia mo le teuteuina o laau toto, ma le eleele mo ferns poo se mea atoa ua faaleleia e ala i le faʻafefiloi o limestone ma dolomite, e talafeagai mo lenei aganuu. Afai e te saunia le palapala ia oe lava, ona faʻafefiloi lea i vaega tutusa humus, peat, eleele laʻau, oneone ma faʻapipiʻi faʻamafaʻi.

O le pellet e naʻo le totoina naʻo le mea e tatau ai, pe a oʻo ina aʻafia uma aʻa i le avanoa o iai. I le masani ai, o lenei fern e totoina e tusa lava po o le a le matua ma le taimi e tasi i le 2 tausaga.

E le pei o le tele o meaʻai i totonu, e le manaomia le gaosia o le pelleta i le faaiuga o Fepuari po o Mati: o se mea e faʻafeiloaʻi e talafeagai mo ia i soo se taimi i le tautotogo ma le taumafanafana. I lenei faagasologa, ua faataatia ai le suavai maualuga, lea e avea o se mea taua e faasaga i le sologa o le mea e sui. E le faʻaumatia le otaota o le eleele, na o le aveeseina o le eleele saoloto ma le pito i luga, taumafai e aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma aʻa. A maeʻa ona toe totoina, o le a manaʻomia le tausiga faʻapitoa: mo le 3-5 aso, o le laau o loʻo faʻaalia i le mea e taʻua o tulaga vavalalata, i totonu o le paolo, ma i le maualuga o le vevela, tausisia pea le susu o le eleele e ala i le faʻaleleia lelei seia oʻo ina toe faʻatupulaʻia ma toe faʻaleleia.

O gafatia mo le totoina o le laau e tatau ona filifilia ma le faaeteete: na o ni paʻu papaʻu, lautele e fetaui lelei mo le taamilosaga o le tuputupu ae o aʻa e tafe ai e talafeagai mo le pellet. I le taimi lava e tasi, e le totoina le laau i totonu o koneteina tele, e na o ni nai inisi le faateleina o le siʻosiʻomaga, ma afai e mafai, latou te suia le eleele saoloto ma le faaleagaina mai luga, totoina le tamaʻi matua i totonu o le fagu tuai.

Pelaea rotundifolia (Pellaea rotundifolia).

Pelium disease and pests

Mo le mea nei, o le sili ona matautia o le pala e mafua mai i le suavai o le eleele, ma fuainumera iniseti poo aphids, lea e salalau solo i luga o laʻau matagofie i nofoaga o loʻo aʻafia ai laau toto. Ae i le isi itu, o lenei fern e masani lava e le afaina i faʻamaʻi pipisi e sili ona malosi i le ea malulu - miti vaʻaia. E le mafai ona taulimaina le faafitauli o le fufuluina o laulaau i luga o le pellet, mo le faʻamaogaina o meaola faalafua e sili atu le vave ona faʻaogaina i meaola.

Tetee masani ona tuputupu ae:

  • faamaluluina o tipu, faasee matagi po o le paʻu o laulaau i le taimi e tafe ai le eleele;
  • vevela, faʻamago, lafo i lalo laulaʻau i le vevela;
  • lapoʻa ma le faʻafefe o laulaau i le tele o le malamalama;
  • leai se lanu, faʻamagoina o le pito i lalo o le laʻau, le tuʻuina atu o lau laititi i le paolo;
  • o foliga vaaia o lanu samasama ma enaena i luga o laulaau i le taimi o le la

Faʻalauteleina o Pellet

E mafai ona maua se tupulaga fou o nei faʻailoga e faʻaaoga ai spores poʻo se auala sili ona faigofie - vavaeʻesega o vao.

E mafai ona vaeluaina pene lapoa i le gaosiga taitasi. O le vavaega e sili ona faia e le lima, ina ia i ai vaega taʻitasi pe tolu pe sili atu foi o le tuputupu ae. E tatau ona togafitia uma gaʻo ma manua i le malala. A maeʻa ona vavae ese, o le a mautinoa lava le manuʻa, o se vaega o aʻa e mautinoa lava e manua, ma o se tulafono, o le pellei e manaʻomia se umi umi o fetaui. I le taimi lea, e manaʻomia le tausiga o le fale.

O le feʻau i totonu o lenei fern e faʻavae i le pito i lalo o laʻau i le faʻapipiʻi, e ufiufi ona ufiufi e le mata o le lau. I le popofou o le tautotogo, e mafai ona e aoina mai le pala o le pellete i le tipiina o le laulaʻau ma fufulu i luga o le pepa, ona oʻo lea i le amataga o le tau totogo, lulu i totonu o pusa papaʻu poʻo fale tausiusi ma alavai faʻapala i le pito i lalo, i totonu o se mea faʻapala. E tele le vai e faʻamalūlūina ma e na o le susu lava e faʻasalalau i luga o le eleele. Mai luga, o mea totō o le pellet ua ufiufi i se ata tifaga poʻo se tioata. O le a latou ola i lalo ifo o le tulaga o le faʻaitiitia o le vevela ma le vevela o le ea e tusa ma le 21 tikeri, i se nofoaga pogisa. I totonu o le 1-3 masina aʻo lumanaʻi le totoina o fualaʻau, e tatau ona e faʻamalosi le koneteina i aso uma ma faʻaleleia pea le meaʻai, ma puipuia mai le faʻamamaina atoa poʻo le susū. O le taimi lava e aliali mai ai laau muamua, e tatau ona faʻafeiloaʻi le pusa o mea toto i le moli susulu ma vave aveese le ata tifaga poʻo le tioata mai ia mea. A o latou tuputupu ae, e vaivai lava tamai pellets, ma tuua na o pulo malolosi i se mamao e 2 - 3 cm mai le tasi. Pe a malolosi laau, amata ona vave atinaeina, ona totoina lea i totonu o ni tamai ipu laiti o 2-3 pc.