Fugalaau

E faapefea ona ufiufi failautusi mo le taumalulu?

O Clematis e sili ona fiafia i vine vine. Fugalaau matagofie, fugalaau matagofie ma lanu susulu e iloagofie ai i tua o soʻo se mea na maua mai fafo ma le paaga sili ona matagofie. O Clematis o le a leiloloa e tusa lava pe o le a le mea e tupu ai le matagofie o le aʻeina o rosa, ma i le tele o itu, o le faafetai ona o lo latou lava gafatia na avea ai i latou ma a latou paaga autu. Ae e tusa lava pe o le a le tele o gagana, o le toʻatele e mumusu e ola aʻe i luga o le au talenia ona o lo latou faamemelo. O faigata o le tuputupu aʻe o failautusi e fesoʻotaʻi atu e le gata i le tausiga, ae faʻapea foʻi ma le manaʻoga e sauniuni ma le faaeteete mo le taumalulu. E mafai e Clematis ona faʻamaonia tulaga o le vaega pito i tua pe afai o se fale saogalemu e faia. Ma mo clematis eseese ua faia e tusa ai ma tulafono eseese.

Clematis

Tausiga aʻo leʻi oʻo i le taumalulu o le laasaga muamua i le manuia

O sauniuniga mo failautusi mo le taumalulu e amata ia Aokuso. Afai e te le fetuutuunai le tausiga i le taimi ma faia laasaga talafeagai, o le a leai lava se taimi e sauniuni ai le aulelei o le aʻeaʻe mo le lumanaʻi o le tau.

O laasaga autu e tausi ai clematis i le vaitaimi sauniuni e aofia ai laasaga nei:

  1. Talu mai Aokuso, e tatau ona fetuʻunaʻi le faʻaleleia o laau ma e oʻo lava i le totoina o laau o loʻo faʻaauau pea ona fuga pe tuai, lafoaia atoa le faʻaaogaina o le faʻamalosi o le vai (e aofia ai vailaʻau faʻasaina atoatoa, e aofia ai le vailaʻau).
  2. Ia Setema, mo failautusi uma, o le "faamalosia" o le faʻamalosiina o luga o laei faʻatasi ma fugalaau-potassium faʻamalolo, o loʻo faʻamoemoeina mo le lelei o le seleselega ma le sauniuni mo le taumalulu.
  3. E tusa o se masina poʻo le itiiti ifo i ni nai vaiaso aʻo lumanaʻi le amataga o le malulu tumau, pe a oʻo i le tau malulu ua uma ona seti lalo ifo i lalo ifo o le 10 tikeri Celsius, e tatau ona e tipi.

O le manaʻomia mo le clematis i le teuteuina i le tautoulu o loʻo fuafuaina e le ituaiga o fugalaau ma uiga o ituaiga eseese:

  1. clematis, e fuga mai na o tumutumu o le tausaga oi ai nei, e manaʻomia le teuteuina atoatoa i le tautoulu (e aofia ai le clematis o Jacquman, Vititzella, Integrifolia vaega);
  2. Fugalaau e fuga mai i luga o paʻu o le tausaga ua tuanaʻi i le tau o le autumn e le mafai ona fauina ma tipi na o sina mea itiiti, puipuia o pu ma fugalaau mo le tausaga a sau (ogaoga maualuga, ituaiga o mauga, alpine, tele-cup, clematis auro);
  3. Failautusi e mafai ona fuga faalua ona manaʻomia sina mea itiiti, ae o le teuteuga faʻatagaina (e aofia ai le tele o kulupu failautusi o Lanuginoza, Patens, Florida).

E leai se manatu le mautonu pe e aoga le vaeluaina o le lua ma le tolu ituaiga o faila i le teuteuina. Muamua, i nisi ituaiga o kulupu clematis e tele ni tuusaunoaga. Lona lua, o le mea moni, toetoe lava o faila uma, lea e manatu o ituaiga ia e tupu mai na o lala o le tausaga talu ai, e tupu moni mai uma i luga o vine ua tafe ma ola - a uma ona latou matutua i le afa lona lua o le vaitau, e fuga mai fugalaau ia i latou (e ui lava e le oi totonu ole aofaiga). Ioe, ma teuteuina e tusa ai ma le mataupu faavae o le toe fuga o le clematis e talafeagai mo vaega e lua. Ae e masani ona taliaina e filifili tonu vaega e tolu, ae o le eseesega i le va o le lona lua ma le lona tolu e le taua.

O failautusi uma e aunoa ma se faʻasalaga manaʻomia le teuteuina ma le faʻamamaina mama. E tusa lava pe o le a le totogo e fuga mai le clematis ma pe faamata o le teuteuina o le a faia i le tautoulu, i luga o vao uma:

  • aveese uma laʻau matutu, ao le aoina mai mai le eleele i lalo o le vine ma vave faʻaumatia;
  • tipi uma laau mamago;
  • ia siaki ma le faaeteete lala ma tipi ese, ma faailoga o faamai po o vaivai tele, mafiafia, pulupulu le fua.

Nofoaga puipuia mo le taumalulu.

O le teuteuina o ituaiga eseese o loʻo ola i luga o le eletise o le tausaga o loʻo i ai nei e le o faʻatinoina e tusa ai ma tulafono tutusa. Mo sui o le failautusi o Vititsella ma Jacqueman vaega, o le teuteuina o loʻo faia tonu lava i luga o le vaega atoa o le vaalele i le tautoulu, ma tuʻu ai ni pamu pupuu i luga ae o le palapala - e tipiina i le muamua i luga o tipu o lenei laulaau, ma tuʻu ai se tasi o paipa malosi. O le failautusi o le vaega o Integrifolia, Texas, ono-petal, saʻo ma Manchu, e sili ona lelei ona taina, aua le tuua se tasi ae lua ni paipa, e sili atu i le 10-15 cm le maualuga.I le faatauina mai o le clematis, e sili atu le faamaotiina le maualuga o laʻau e tatau ona totoe, 1-2 paila o fatugaʻo.

I totonu o failautusi, lea e mafai ona fuga mai i luga o pupuvaʻa pupuʻu, pe afai e te le tausia le pale mo le taumalulu, o le a le tupu le fugalaau pe o le a amata ona tuai i le faaiuga o le vaitau ma o le a vaivai. O nei failautusi e le manaʻomia le faatumauina o le umi o lala, ae o le teuteuga e faia vave pe a uma le fugalaau, ae le o le a oo i le taumalulu: e puupuu lava le faapuupuuina o lala, vavae ese le pale, vaega ua mou atu, e faaosofia ai le fausia o se tuputupu ae malosi o le a fuga mai i le tausaga a sau. Afai e manaʻo ai, e mafai ona tuʻuina laʻau e aunoa ma le teuteuina, ae o le a aʻafia ai le fuga. I le avea ai o se vaega o le teuteuina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, o ia failautusi na o le "mama".

O le fugalaʻau tele-fuga o le tele-fugalaʻau tele ma le fausiaina faifai pea, o le sili sili ona lelei o le Patens, Lanuginoza ma Florida, e faigofie lava ona teuteu, ae na o le paʻu puupuu lava lala, ma tuu ai le itiiti ifo ma le 10-15 knots (teuteu i le 1-1.5 m). E masani lava, o pupuʻu uma e faapuupuuina e le lona tolu, ae o mea patino ma tuutuuga o le teuteuina e sili ona lelei mo laau taʻitasi (o nisi taimi latou te fautuaina se isi filifiliga - teuteu pe a uma le galu i le tolu o le umi o lala).

O le vaega e toe faʻafouina, poʻo le faʻataunuʻuina o le auala e lauiloa foi i le taimi nei: o aʻafia i luga o soʻo se clematis, sei vagana ai le na o luga o le eletise o le tausaga nei, e mafai ona faʻatinoina e ala i le tasi lala, tausia le maualuga e oo atu i le 1.5 mita i le afa o le vaetogo ma faʻapuʻupuʻu i luga o ni nai lala.

Afai e te le iloa pe o le a le ituaiga clematis o lau laau toto ma pe o le a le teuteu e manaʻomia, e sili ona lelei le tuʻuina atu i le tau malulu faatasi ma vine. Ua i ai i le tautotogo, e tusa pe o lau clematis ua mamago poo pe a uma le taumalulu o loo i ai ni "ola" e tipi i ni afifi, o le a e malamalama po o le fea vaega o ituaiga o lau vine o le ma le auala e alu ai.

O le laasaga mulimuli i luma o le malutaga mo le taumalulu mo clematis o togafitiga puipui. O loʻo faia ia Oketopa, ina ua maeʻa le faʻavaeina o le malulu malulu (ina ua mavae muamua fulufulu, ae aunoa ma le faatali mo ni pulu malulu). E fautuaina le togafitia o le eleele i lalo o le vao ma ni fomaʻi e puipuia ai le salalau o faʻamaʻi faʻamaʻi, ona paʻu ai lea ile fafie. O le filifiliga sili ona lelei o se fofo o le 20 g o le baseazole mo le 1 pakete vai. E mafai ona e faia e aunoa ma se togafitiga, ae afai e te maua le avanoa e fai ai ni togalaau pe afai o gasegase na muamua maʻi, e tu i tafatafa o aganuu afaina, ona faigofie ai lea ole auala faigofie e aloese ai mai faafitauli i le lumanaʻi.

Eseesega i le faigata o le tau malulu ma le ituaiga o fale mo ituaiga eseese o failautusi

O le tele o clematis i aso nei e matua tele naua i le tulaga faigata o le taumalulu o se laau faapitoa, e le tatau ona e faalagolago i na o faamatalaga lautele. A e faʻatau, ia mautinoa e faʻamaonia le maualuga o le tumau o se ituaiga faapitoa ma le fale e manaʻomia. E oo lava i nisi o ituaiga ituaiga o le masani e ono faateia ai oe ma le le fiafia. O lenei faʻamatalaga e tatau ona faamanino. O le faʻatupulaia o le itulagi, o latou faʻalauiloaina, ma le faʻafeiloaia i se tau mautu, e tele sona sao i le tumau o failautusi. O fualaau e te le faʻatau mai i falemaʻi ma nofoaga tutotonu o togalaau, tusa lava pe maualuga le tumau, e mafai ona aʻafia mai le malulu i lau eria. O Clematis e faʻailoaina i se mamanu faigofie: o le sili atu ona "faigata" o fugalaau o le ituaiga, o le tele o taimi e tupu ai ma o le sili atu ona "maualuga," o le sili atu foi lea o le manumalo ma le sili atu ona faatuatuaina o le teuina. O le tele o clematis e sili atu ona malosi nai lo varietal, ma o ituaiga tuai ua sili atu ona malulu-malulu nai lo mea fou. Mo le totoina i le vaipanoa ma le malulu, e sili atu le filifilia o le clematis e vave amata mai i le amataga po o le vaeluagalemu o le vaitau, nai lo le tuai o ituaiga eseese (e leai lava se taimi e tupu ai ao lei oʻo mai le malulu). I le ogatotonu o le poloka o le fati e sili atu ona fuga i luga o paʻu o le tausaga oi ai nei (Vititzella, Jacquman ma Integrifolia groups) ma ituaiga e le lua-lua (i laau vao e na o ni fugalaau e fetaui ma le tulaga masani, ma e oo lava i lena taimi, e mafai ona puipuia i le taumalulu i lalo o le ufitia). I lalo o le puipuiga ma le faʻaeteete, o le tele o ituaiga eseese mo le itu i saute o le a mafai ona taumalulu, ae i lenei tulaga e sili atu ona lelei le taumafai e faʻatau laau ua uma ona pasi suiga i lau eria.

Sauniuni sauniuni mo le malulu.

O le a le ituaiga o fale puipui o le a manaomia e afaina i le teuteuina o le laau ma le ituaiga o fugalaau. O Clematis, lea e tipiina i le taumalulu o palapala poʻo pupuʻu pupuu, e le manaʻomia tele, ae na o le tumutumu. Ae o ituaiga ma ituaiga e manaomia le taofiofia o pine e manaʻomia ai se auala ese. Mo ia failautusi, o le fale e foliga tutusa lava ma se malutaga mo le aʻeina o rosa, faatasi ai ma le faia o se puipuiga malulu uma. O le tele o clematis e masani ona faʻapipiʻi faʻapea foi ma le clematis o loʻo fuga mai i luga o paʻu o le tausaga nei.

Faʻafanua o le Clematis Shelter

O Clematis, e ui lava i tala faʻatusa uma, e le manaʻomia tele ona puipuia mai le malulu, ae mai le susu. O se tasi lea o mea sili ona maaleale i le taumalulu ma le vevela o togalaau, o lona fale e tatau ona le na o le mafanafana, ae mago. E tatau ona puipuia le rhizome ma le tipi, pe afai e alu mo le taumalulu, mai le tafe, suavai suamalie, soʻo se mea e mafai ona susu ai le pito i lalo o le vao ma luga o le palapala ile kalamatisi, faʻapea foʻi ma mea e masani ai i le va o po pogisa ma taimi o le vevela i le ao tillering center ma aʻa).

O le taimi mo le puipuia o le clematis e matua tapulaʻa lava. Ma e le tatau ona e taulaʻi i taimi uma i taimi patino o kalena, ae i luga o le vevela o le ea. Ma le mea mulimuli, e mafai ona ufiufi failautusi pe afai e amata le faiga o le faʻaleaina o le palapala, e faʻaitiitia le vevela o le ea i le 5-6 tikeri i lalo ole zero. I taimi masani o le tautoulu, e na o Novema e puipuia ai le clematis. Ae o loʻo matou talanoa e uiga i auala autu mo le afifiina. O sauniuniga e sili atu le vave amata, toe foʻi ia Oketopa. O le taimi lava e pasia ai pogisa muamua, o le togavao e oso i le maualuga pe a ma le 10-15 cm. Faatasi ai ma lea puipuiga malu, o loʻo faatalitali ai gutu malulu, faatasi ai ma le taunuu mai latou te faia ai se fale malulu. Ia manatua e mafai ona ufitia le faila i aso malogo, mago.

Faʻatasi ma fale lelei e leʻi vave faia, faʻatasi ai ma le puipuia o susu, e mafai e le failautusi ona tatalia gutu e oʻo ifo i le 45 tikeri. E tusa lava pe pa'ū le clematis pe a uma le taumalulu ma e le faʻaalia faailoga o le ola, e le tatau ona e faanatinati e aveese le rhizome mai le eleele ma lafo i fafo mo le lua pe tolu tausaga: o nisi taimi e tumau ai le ola o laau i luga o le laau ma e matua ogaoga le faaleagaina ma e tele se taimi latou te manaʻomia e maua ai . O nisi taimi o failautusi e ola i le mavae ai o nai tausaga.

Nofoaga mo clematis o loʻo fuga mai i luga o paʻu o le tausaga oi ai nei

Clematis, lea e na o ni pupupu pupuu e totoe mo le taumalulu, poo le tipiina foi o laau i le palapala, e le manaomia se fale malulu, ae o le mauga. Ae o le faʻapitoa o le faʻapipiʻi eleele i le pito i lalo o le vao e le lava: o le failautusi a le vaega Vititsella, Jacqueman ma Integrifolia e tatau ona fatuina se faaputuga tele, lea e faʻaaogaina atoa ai le lamatiaga o le susu. 3-4 pakete o le eleele vevela poʻo le pea e sasaa i laau taʻitasi, faia se faaputuga pe tusa ma le 60 cm le maualuga ile vao. O humus ma compost uma e mafai ona faʻaaogaina e avea o ni mea e teu ai, ae mo le clematis e sili atu le faʻaaogaina o mea e faʻaogaina ma itiiti ifo. I le faʻatasi ai ma le ufiufi o le kiona, o le maualuga o le mauga e lava mo le puipuiga atoatoa o vine. Afai e tuʻuina atu le taumalulu a le kiona, e tatau ona e toe tufatufaina le kiona i luga o le saite ma faʻaopopo i le kalamatisi, e faia ai se papa o le kiona ia oe lava. Afai e leai se kiona, o lona uiga e mafai ona suia i lala paʻu.

Afai e laʻititi le fale, pe a maualalo le tau le taumalulu i le taumalulu, ona mafai lea ona puipuia i se malulu malulu e ala i le tuʻuina o se atigipusa i luga, ufiufi ai laulaau ma afifiina i le paʻu, ruberoid poo le ata.

Clematis afifi mo le taumalulu

Faʻapipiʻiina o failautusi i luga o pamu i le tausaga talu ai

E tusa lava pe a maeʻa i le maualuga le maualuga, o le a le faigofie le laveaina o pine o le clematis o vaega a Patens, Florida ma Lanuginoza mo le taumalulu. E manaʻomia e nei failautusi se nofoaga sili atu ona saogalemu. Ua faia e le auala e pei o le ea-vavalalata:

  1. O le paʻu poʻo le eleele vevela ua faʻafefeteina i lalo o le togavao, fatuina o se faaputuga maʻa. Faʻataʻaliʻoliʻo paʻu o le tootoo setete, lea i le taumalulu e tosina mai e le au faʻamafanafana faʻataʻamilo i vine.
  2. O loʻo faʻapipiʻiina se togavao poʻo se laupapa i luga o le togavao, fatuina o se nofoaga malogo (i ni tulaga ogaoga, e mafai ona e tuʻuina le pulu, fufuluina se paʻu o lau vela e tusa ma le 5-7 cm, faʻaoga e le o le moa, ma le palasi, ma isi).
  3. Ua vili pana ma faataoto i luga o le faavae.
  4. O ufi laupapa, uʻamea po o fala moega, fulufulu wicker, mea faʻapipiʻi laupapa poʻo isi mea faʻamafanafana e tuʻuina i luga o fuālaau (afai e le mafai ona e faia se vaalele, e tatau ona tuu piliki poʻo maa i lalo o talipupuni, sii i luga ae o le laau).
  5. Mai i luga maua ai se vaega faʻaogaina o mea e le o lalagaina, ata tifaga poʻo mea taualuga, faʻamautuina lelei ma tuʻuina avanoa mo le lele.
  6. O le ufiufi o le kiona o se fuataga talafeagai lea mo le taumalulu, ae afai e leai se kiona ma e le mafai ona faʻaaogaina, ona fautuaina lea e tuʻu se pito i luga o le ata pe fai se isi faʻalaupapa o le palapala, brushwood, peat.

Isi Suʻesuʻega Faaleoleo:

  1. e afifiina laʻau i mea e le o lalagaina, o loʻo faʻapipiʻi i lalo o laupapa poʻo lala laau, o loʻo ufiufi i laʻau matutu, ma o se laulau o fala, o talipupuni, paʻu po o mea taualuga e faataatia i luga o le vao;
  2. faataamilo i le vao, pusa pipi ua faapipiiina po o se faavaa ua faia i pine, lea e mafai ai ona tosoina mea e mafai ona ufiufi ai, ma faia ai se ituaiga o faavaa.

I taimi o vaitau faaumiumi, i aso mafanafana, e fautuaina e faʻamaʻalo le fale puipui.

Clematis Clearance Rules

E tatau ona ave faʻamagalo Clematis i le taimi lava e amata ai le mafanafana o le tau, e tusa lava pe tumau pea le malulu o po. E sili atu le fefe o Clematis i le faʻaleleia ma le palau nai lo le malulu, ma o vao e tatau ona maua avanoa i vaalele fou i le vave e mafai ai. I le masani ai, faʻapipiʻi le clematis e amata ia Aperila, ma faʻamutaina ia Me. E manaʻomia foʻi le faʻafetaui lelei o taimi e aʻoaʻoina ai laau i le la.

Clematis i le tautotogo.

Ua aveeseina fale puipui i ni tulaga, e vaevaeina mo le 2-3 aso poʻo le vaiaso i le taimi. O le laasaga muamua e tatau ona avea ma tatalaina o pu aisa i aso mafanafana, o le ata ma le pito i luga o le malutaga o le a naʻo le aveeseina pe a uma le taufaamatau o le po tele ma le kiona e mou atu. O talipupuni e totoe mo le vaiaso pe a uma ona aveese le ata tifaga poʻo le taualuga o mea.

Aua e te faanatinati le mauga mai le vao: ia muamua fetaui laau i tulaga fou, ona aveese lea na o se vaega o le paaga poo le fanua. Tuu se moli susulu seia oʻo ina mou atoa le kiona.