O le togalaau

Maclura Orange - Laʻau vavalalata

Faatasi ai ma laau sili ona manaia o le kelope, maklura orange e le o le nofoaga mulimuli, e maofa i ona vailaau faafomai, tamaoaiga, teuteu ma isi meatotino.

O le orange o Maclura o se sui o le aiga mulberry (Moraceae), lea e silia ma le 1700 ituaiga, o loʻo nofoia se nofoaga e taatele i le lalolagi. I le tele o itulagi o le lalolagi, ua feiloai sui o lenei aiga. Evergreen ma deciduous totoga, laau afu, lianoid, fugalaau e ola i Iran, Initia, Europa ma Asia. O le aiga e lauiloa e le gata mo vailaʻau poʻo laau e faʻaaogaina i le olaga o le aiga, ae faʻapea foi ona aʻafia i meaʻai. O lenei aiga e aofia ai le ulu lauiloa, o lona fua e faʻaaogaina i se pepa tao, o se povi paʻu mo le sua i vine tetele, faʻamanatuina o le susu e tofo ai. O se sui agavaa o le aiga e tele, o ona fua o loʻo i ai se meatotino toe faʻafouina ma ua faʻaaogaina e toe faʻafouina ai le tino matua o tagata matutua, ma o lau e faʻaaogaina e fai ma meaai mo falaova. E tatau ona maitauina o le moli moli i ona nofoaga o le tuputupu aʻe o loʻo faʻaaogaina foi mo meaai o le silkorm, lea na "le iloa" le eseesega i le fafagaina.

Maclura orange poo maclura apple-bearing (Maclura pomifera). © Regina Kreger

Faletusi

I totonu o le aiga mulberry, o le maclura e iloga i se isi ituaiga o Maclura, lea e tuufaatasia ai ituaiga e 11, e aofia ai le maclura moli, lea na maua ai le faasaienitisi faavaomalo Maclura pomifera. I totonu o lafoga totoga, e 6 upu tutusa e masani ona le faaaogaina i tusitusiga masani. I nofoaga o le masani ai masani o se tele tele o synonyms: apple a tagata, moli sese, Meaalofa a le Atua, Atamu aʻa, Japanese moli, indian orange ma isi.

O le lauʻeleʻele o le maota o le itu i sautesasae o le Iunaite Setete. Aganuu ua taatele i Asia Tutotonu, i le itu i saute o Rusia, Iukureini, Caucasus ma Transcaucasia. E maua i soo se mea i Kazakhstan, i le Crimea, i le Terv Stavropol ma le Itumalo o Krasnodar.

Faafetai i lona malosi o le malulu, ua tupu ma ua atiina ae i Rusia, ua avea ma ana mea ofoofogia, i le latitude o Voronezh. O sea ituaiga lautele e tufatufaina atu e fesoʻotaʻi ma le malosi o le matagi, faigata o le taumalulu, faapaleʻaina o le lamala, ma le malosi e ola i luga o le eleele. Mai ituaiga e 11, o le mea masani e masani ai o se aganuu teuteu ma le agavaʻa o maclura o le moli pe o loʻo taua foi o le tele o le maclura.

Faamatalaga o le Maclura Orange

Maclura orange i tulaga masani - ogaoga tele laau, faatasi ai ma le pale mafiafia o le palealii ma se laʻau paʻu e loloto lona ulu i totonu o le eleele. O le paʻu i luga o le ogalaau ma le skeletal lala o le enaena uliuli, ua gau. O laʻau faʻamalo, o laʻau uma lava o loʻo iai. Spines e oʻo atu i le 2.5 cm sina pisi, o loʻo i totonu o le lau lau. O laulaau e lanu uliuli, susulu, aloese. O pito o laulaau e atoatoa, o le nofoaga e masani lava. O le autumn, o le lanu o lau o le macular e avea ma lanu samasama matagofie. I le 10 tausaga muamua, o loʻo faʻaalia i le tuputupu ae faʻafuaseʻi vave, lea e faʻagesegese ai le taimi.

Maclura Orange

O fugalaau lanumoli o Maclura o lanu lanumeamata i lanu. Fugalaau (fufulu) fugalaau e aoina i tautaliga uumi, ma fuga fafine (pistillate) o loʻo i totonu o ulu laiti. O laau e sili ona mataʻina i le vaitaimi o le fua. O le fua o fualaau aina e pei o se lanu moli tele (e oo atu i le 12-15 cm le lautele) e teuteu ai le laau, tautau fualaau suamalie e fua i le 400-600 g, e ufiufi i paʻu mimiti. I totonu o le fualaau suamalie o le sua susu. I fafo atu, o fua o le mafiafia e ufiufi i se mea paʻu e faigata ona fufuluina, o lea e faia ai le seleselega ma totigilima. Na fua mai fua i Oketopa. E le mafai ona latou. O fualaau e aofia ai le 300-400 fatu, teuina mo le tusa ma le 6-7 masina. O fatu e taofi lo latou germination mo le tasi le tausaga, o lea mo le faʻaleleia o le sili atu lea ona toto i le eleele i le maeʻa ai o le seleseleina.

O le a se mea manaia?

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

O le orange o le Maclura e aofia ai le vaega o laau teuteu ma le totoina, teuteuina i le taimi o fualaau aina ma fualaau aina muamua, lea e taua o le apu o Adam po o lanu Initia. I le teuteuina o togalaau o paka, ua faia i le tulaga o le nofo toatasi ma le vaega, totoa mata, foafoaina o le malu puipuia o laau malu ma laau mama. O Maclura e masani ona faʻaaogaina i nofoaga e puipuia ai otaota, i fale talimalo ma eleele tafe. I le faʻaleleia o le fale, e faʻaaogaina e fausia ai ni puipui faʻapitoa e puipuia ai le puipuia o le tagata lava ia mai le ulufale atu o malo e leʻi valaʻauina, e aofia ai ma faʻafefe.

Faaaogaina o le Maclura Orange i Totonu o le Aiga

O vaega taitasi o moli maklura e aoga i tagata ma e faʻaaoga i le olaga i aso faisoo. Ma o lona fafie e malosi, palasi ma i le taimi e tasi e fesuisuiai e manaia foliga vaaia. O le samasama samasama, e pei ona faatumulia i le susulu o le la, e faʻaaogaina e pei o mea teuteu, e aofia ai le gaosia o meaafale. O lona tino ma le masini meatotino e sili atu lona malolosi nai lo le oak ma o lea e masani ona faʻaaogaina i le vaneina. E faigofie ona faʻamalosi, ae faigata ona faʻataʻitaʻi. O le kamuta ma lenei fafie e faigata. Ua leaga lona fuafua ma sulu.

Na faʻaaogaina e tagata Amerika o Comanche ma Osiji ni laupapa maʻoti e fai ai kalapu ma aufana. Taʻaloga ma tuli fanafana e faia mai le fafie e sili atu ona mafiafia i o latou uiga na faia mai le Igilisi.

Maclura orange. © Pymouss

O le lanu samasama faifai pea e maua mai i aʻa o le ufiufi, ma o le kelu maualuga e maua mai le resini o le fua. I totonu o se tagata, o le tino o se maklura e mafua ai le oona, faatasi ai ma le vomiting, ma solofanua ma lafumanu e 'ai fua e aunoa ma se afaina ia i latou lava. Latou te fiafia i fualaau suamalie o makukara o vaomatua.

Mo le faʻaogaina o le aʻa, o le maclura e masani ona faʻaaoga i nofoaga e puipuia ai otaota, ma mo lona vave tutupu aʻe - i fale puipui, aemaise i Turkmenistan.

O mea faʻamalolo o le lanu moli

I totonu o meaola, e leai se mea totino e le o iai ni mea tau togafitiga. O nisi e taua i le tele o lisi o togafitiga mo faʻamaʻi, e aofia ai mea faigata e pei o le incology o totoga i totonu ma fafo o tala eseese, o le a le taumateina pe aisea e maua ai nei faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia ma e leai se vaega o vailaʻau e maua atonu e mafai ona faʻamalolo maʻi mamaʻi i lenei tagata soifua maloloina o le ola. E le gata i lea, o le tuufaatasiga o fualaau o fualaau aina, suʻesuʻeina e fomaʻi aloaia, faʻamaonia ai le latou tulaga tulagaese ma aloaiaina o se tasi o mea sili ona lelei e puipuia ai le tino. I togafitiga faʻapitoa o le tele o atunuu, mai le fua o maklura faia vailaau e faʻaleleia ai le fatu fatu, mea faʻapipiʻi, fomaʻi mo le togafitiga o manua le maualuluga. I vailaau faʻataʻitaʻi, o le tele o le faʻaaogaina e lautele atu.

  • I le sua sua suamalie fou, e le faʻamalosi ai e le masila ona aveese faʻamaʻi (liliu ma le lanu). Taofi le toto mai manuʻa fafo. Fua mai fua o maklura - o se faʻamaʻi manuʻa.
  • O sauniuniga mai fualaau aina (tinctures, decoctions, ointments) ei ai le tulaga tulaga ese e mafai ai ona sosoʻo le neoplasms ma faʻamaʻo ai tino. O Maclura e valaʻau tele mo lenei meatotino. laau o le atuatuvale, mo le malosi e tetee atu ai i le atinaʻeina o neoplasms faʻaleagaina ma le mama e oʻo lava i taimi mulimuli. O le gaioiga o togafitiga faafomaʻi o loʻo faʻavae i luga o le taofia o le paʻu ma meaʻai e mafua mai i lona faʻamalosi (i totonu o le paʻu, e mate mai le "fiaai"). I le tulaga o le kanesa, e tatau ona faia togafitiga i lalo ifo o le vaavaaiga faufautua a le fomaʻi ma i le taimi e tasi (tatau ona maua le lototele) e teena ai vailaʻau, ava malosi, ma isi fualaau. Manatua! I lenei tulaga, faʻatalanoaga ma se fomaʻi, o lona mataʻituina e le aunoa. Leai se tulaga, aua nei faʻaoga togafitiga mo maʻisuka masani.
  • I le gasegase vaivai faifai pea, o le teuteuga e avea o se tonic aoga. O teuteuga ma mea laiti o loʻo i ai se mea faʻasolosolo, faateleina le puipuiga. Faʻasalalauga o le faʻamalosi o le ava (pata, leai ni sipuni) e faʻafoisia ai le gaosaʻi o vaʻa toto ma capillaries. E galue e avea o se sui e tetee i le siama o loʻo faʻamalosiina le porokalama cardiovascular.
  • I luga o le fua o fua o maklura, ua saunia ai fualaau faasaina lea e avea o ni mea e fai ma mea e fai ai ma mea e tetee ai. O mea manogi ma mea faʻaleagaina e faʻaaogaina i le togafitiga o le radiculitis, gout, polyarthritis, erysipelas, lupus, maʻi o le gaʻo, sikisi mulimuli.
  • O manogi e faia e tusa ai ma fuaitau masani e fesoasoani i le hernias intervertebral, o le masima, o le kanesa o le paʻu ma le pala, mastopathy, o le paʻu o le paʻu, lichen, dermatitis.
Fua o le Maclura i se vaega. © BotBln

O le faʻauigaina o meatotino aoga a maklura e le gata. Ae e tatau ona latou saunia ma faʻaaoga ma le faʻaeteete, i le muaʻi feutagai ma se fomaʻi. E tatau ona talafeagai lenei mea ona o le maualuga o le faʻaogaina o togafitiga, aemaise lava pe a tago i fualaau oona. I le faʻaaogaina tutoʻatasi, e mafai ona e faʻaogaina mea manogi, mea teuteu ma meaʻai mo le faʻaaogaina i fafo: togafitiga o tipi, momotuʻa, manua, e aofia ai purulent ones. Faʻapipiʻi lelei i le faʻaaogaina o faʻamaʻi pipisi, paʻu faʻatasi, spurs. O manuʻa e lubiliina i le suauu, poʻo se fusi faʻapipiʻi i le tincture e faʻaaoga, ma tapunia ma se fusi. I faiga le lelei, o le taoto aʻo le i momoe e sasaina i totonu o se nofoaga tiga, e ufiufi i se solo solo o mea masani, afifi i se palanikeke paʻu.

Meaʻai mo Fale

  1. Faʻasusu fagu i le fale mo fafo atu faʻaaoga le masani. Fua o le maklura e tipi i fasi pepa, faʻatumu le atigipusa i le ua, sasaa le vodka malosi poʻo le 50% ava malosi, latalata ile vavalalata. O le vaifofo e faʻaaoga mo le itiiti ifo ma le 6 masina, ae a maeʻa le 10-15 aso e mafai ona faʻaaogaina le vailaʻau.
  2. Atagofie saunia i le auala lenei. 2 sipuni tele o lau lanu meamata o maklura poo le 1 sipuni malogo moe i totonu o se ipu (250 g) o le vai inu, ia ufiufi le fagu ma se tapuni ma tape le kesi. Tuʻua le fofo e faʻamalie malie. A maeʻa minute 15-20, ona sauni loa lea o le tali mafanafana.
  3. Failau sauniuni. Mo le faaaogaina i fafo, e mafai ona e saunia le suauu ia oe lava. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻatau le paluga fou (e le o le suamalie), faʻafefete i totonu o se vai taʻele. E mafai ona e faʻafeusuaʻi i isi auala, ae aua e teu. Tuʻu le fua o le maklura e ala i se suʻi meaʻai. Saunia se paluga e aofia ai le 5 vaega o fualaau 'aina ma le 2 vaega o le gaʻo puaa. Faatumu le ipu uamea ma le paluga. Maualuga i se keke falaoa paluga ma faʻafefiloi mo le 24 itula i totonu o se ogaumu i luga o le vevela vevela poʻo le vai inu vai. Maea, malulu. O le kulimi ua sauni e faʻaaoga.

Tuputupu ae ma faʻaleleia macular

O mea ofoofogia o le mackle, o le mafai ona faʻaaoga i le olaga i aso uma ma togafitiga, o le maualuga o le teuteuina e le gata ina aoga, ae o le naunau foi ia maua se aganuu taua i luga o lau upega tafaʻilagi. O le tekonolosi faʻaaogaina o le totoina ma le tausia o le moli (pei o isi tagata o le aiga) e le faigata. I le vaitau o le tuputupu aʻe, ao faʻamau le pito i luga, faʻamamaina le maketi, ua vaʻavaʻese vao ma aveeseina vao. O luga o laei o laau totō matutua e filifili. O le faamamaina mama o le pale e faia i tausaga taʻitasi, ma faia le 1 taimi i le 3-4 tausaga.

Maclura orange, po o le apu a Atamu, meaalofa a le Atua, aʻa o Atamu, sese, e pei foi o le lanumoana Indian po o le moli. © H. Zell

O fualaau fou o moli lanumoana e tatau ona uia i se vaitau o le vevela i le maualalo o le vevela. O le faʻamalosi o fatu fou e mafai ona faia i totonu o le pusaaisa ma totoina i le tautotogo i le loloto o le 3-4 cm i le laina laina laina.

Faatasi ai ma le totoina o le lanumoli lanumoana, e le manaomia se eseesega ese. O le fualaʻau e tipi i totonu o le 5-8 lobes ma taʻitasi, faʻamau i tafatafa o le ala, o loʻo faʻapipiʻi i totonu o le eleele ile 3-5 cm. I le tautotogo, e tupu mai laau toto i motu eseese. E tatau ona faʻanatinati pe sasaina i se isi nofoaga.

O fualaau o le lanumeamata e vave ona tupu vave, ma o le autumn e oo atu i le 0.8-1.0 m le maualuga. I le vaitau o le tuputupu aʻe, o le tausiga e masani lava: faʻasi 1 le taimi i le 3 vaiaso faʻatasi ai ma le faʻasusuina ma le faʻalauteleina o le minerale (nitroammofosk) ile fua 20-40 g / sq. m. I le matua o le 1-2 tausaga, e mafai ona totoina totoa fua o fua. Pe a suia ma alu, ia faʻaeteete. O vailaʻau vevela vevela e leaga;

I le faʻaopoopoga i le fatu, o le vevela o le vevela e masani ona faʻaaogaina e ala i le taoto, fatu aʻa, ma aʻafia aʻa. E sili ona lelei mo le totoina o aʻa laau - o se mea totō e totoina.