Faatoaga

O mamoe e fananau mai mo le tausia o fale

O mamoe i le lotoifale o se tasi lea o tagata e sili ona televave, leaga ma gaosia i luga o le faatoaga. E le o se mea e ofo ai, o uluaʻi ituaiga o mamoe mo le fausiaina o aiga na aliali mai i le fia afe o tausaga talu ai. O le filifiliga filifiliga e le taofia i le asō. Afai o meaola muamua na i ai le tele o meaola, o le a latou maua ai le meaola ma aano o manu, paʻu, suasusu ma le gaʻo taua, o le taimi nei e sili atu ona sili ona fiafia i ai ituaiga eseese ma se vaaiga manino.

Faʻalagolago i le tau, manaʻoga ma le manaʻoga, o faʻatoʻaga tetele ma laiti e faʻapitoa i le tuputupu ae:

  • ituaiga o manu o mamoe;
  • aano ma aano o manufasi ma ituaiga o aano o manu;
  • manu e ofoina atu le maualuga o le paʻu ma le fulufulu mamoe.

E i ai mamoe o loʻo tupuga mai a latou fanau i le gaosiga o meaʻai gaosi meaʻai, e aofia ai le sisi, susu susu ma le sisi. I le itu i saute, o le gaʻo susu o mamoe e sili ona taua.

O vaega o mamoe, o latou ata ma faʻamatalaga o le a fesoasoani i le amataina o faila mamoe ia faamasani i nei manu ma faʻatauvaʻa a latou lafu.

Romanovskaya ituaiga mamoe

O le tupuaga o Rusia o mamoe na foliga mai i faatoaga o Yaroslavl i le seneturi XVIII. E tusa lava pe o le a le tele o tausaga mo le tele o manu feʻai, o le ituaiga e matua lauiloa ma salalau.

O se vaega taua o le mamoe a Romanovsk o lona maualuga tele.

Ona o le malosi o masiofo e aumai ai le tele o tamai mamoe ma tamaʻi mamoe, e tusa lava po o le a le vaitau, o manu e faaalia le lelei o le gaosiga o aano o manufasi, e ui lava o le mamafa o mamoe ma fafine matutua e le o ni sui o ni meaʻai moni a manu.

O tamai mamoe o le Romanovskaya ituaiga o mamoe e vave ona maua le mamafa. O le fitu-masina le tuputupu aʻe o le talavou e tusa ma le 30-35 kilokalama. O le mamafa o mamoe matutua e oʻo i le 80-100 kilokalama, o tamaitai e sili atu le mama. I aso nei, o lenei ituaiga o tausiga ile tausiga o loʻo lagolagoina e le maualuga o tului mai tagata e ona fale tumaoti ma faatoaga. I le faaopoopo atu i le lelei o le aano o manu, e maua e manu le susu maloloina ma le gaʻo gaʻo o le tusa ma le 7%.

I le taimi o le lactation, e mafai e mamoe ona gaosia seʻia oʻo i le selau lita o se oloa taua.

Eldibaevskaya fanau mamoe

O tuaa o mamoe o le ituaiga o Edilbaevskiy na maua i tua atu o le seneturi muamua atu o le gaʻo tuai O manu o Kazakh ma mamoe lapoa laulu-ulu mai le itumalo o Astrakhan. O e tupuga mai i nei ituaiga meaʻai na latou mauaina faʻatuga sili ona lelei oo latou matua ma na mafai ona ola e tusa lava po o le a le mea e sili ona leaga, i se tau vevela ma sina tele o meaai leaga.

Edilbayevsky mamoe - o se ituaiga e tumau i le vevela, malulu, ma taia le matagi.

I le sailiga o laufanua fou, o manu feʻai e tele mea mamao ma i le taimi lava e tasi e pulea le fafagaina i le 120 kilokalama o le mamafa i mamoe, ma le 75 kilokalama i mamoe. I aso nei, o lenei ituaiga o mamoe e mafai ona vaaia e le gata i taʻalo Kazakh, ae faapena foi i le itu i saute o Rusia, lea e taua foi le tumau ma le maualuga o le gaosiga o manu fasi manu.

Lafu mamoe o mamoe

O le gaʻo o le mamoe poʻa o se oloa taua tele, aemaise lava i vaega o le faʻaleleiaina o mamoe masani, lea na fuafua ai foliga o se ituaiga meaola eseese. O lafumanu po o le siʻosiʻomaga o mamoe o loʻo sili ona lauiloa i Asia, Sasaʻe Tutotonu, ma le Caucasus. O le gaʻo i totonu o le tino o manu o le gaʻo o le mamoe e le faʻapipiʻiina, ae naʻo le itu o le siʻusiʻu, e tele ni kilokalama faʻasao.

O le lafoaʻiina o le mamoe o mamoe o se sui manino o le ituaiga o meaʻai. O manu tetele e ola e oʻo i le 190 pauna, ma toeitiiti o le tolu vae tolu oo latou tino e paʻu i luga o le siʻosiʻomaga o mamoe.

O mamoe vaivai, na matua suia lelei i mauga ma mauga, na fiafia tele i le vaitaimi o le Soviet, ma o loo ola pea i nofoaga tutoatasi. O nei meaola e lelei le puipuiga, ma tutupu vave, ae e le eseese i le televave. O le mamafa o se mamoe matua e oʻo atu i le 90, ma o nisi taimi 150 kilokalama, o mamoe e sili atu. O le tele o le aano o aano o manu e sili atu i le 140, ma le siʻosiʻese gaʻo - 180 kg. Mamoe i ni nai masina o lactation e oʻo atu i le 120 lita o le susu.

Mamoe pepe Merino

O se tulaga tulaga ese mo ituaiga mamoe o le fulufulu mamoe o Merino. O lenei ituaiga o mamoe na muamua maua i luga o le Iberian Peninsula. Ma o tagata Spaniards o loo fiafia pea i lenei mea moni, ma mafaufau o mamoe a le Merino o se tamaoaiga faaleatunuu. O lea la o Australia ua aloaia o le nofoaga autu mo le fausiaina o nei meaola. O mamoe lelei ua sosola mafiafia, laʻei malulu, lea, i le maea ai o le lalagaina ma le gaosiga, e faia i le gaosiga o lavalava, ofuvae ma ie e sili ona maualuga.

Pe a faatusatusa i manu o aano o manu, e le mafai ona taua Merinos tele, ae o le aofaiga o fulufulu paʻepaʻe paʻepaʻe mai le tasi tagata e mafai ona oʻo i le 18 kilokalama. I aso nei, e maua e le aufaifaatoaga mamoe le tele o ituaiga pepe ma laina o gafa na maua i luga o le Merino poo tutusa i latou i le lelei ma le tele o fulufulu mamoe fulufulu mamoe.

I le afa muamua o le 20 senituri, na maua ai e le USSR lana lava ituaiga o mamoe Merino. O tuaa o le Soviet merino, e le itiiti ifo i le lauiloa Spaniards ma Ausetalia, o mamoe mai le aiga mai Altai, Stavropol ma Chechnia, faapea foi ma sui o le mamoe a Ramboulier. E le pei o Merinos i fafo, o manu lalata e tele. O mamoe e tusa ma le 110 kilokalama, ma mamoe e tusa ma le afa mama. O lenei laʻau fiafia o mamoe o loʻo fiafia pea i le au faifaatoaga a Rusia ma e faʻaaogaina i le gaosia o le gaioiga.

O le Farani lala a le Merino o loʻo faʻatusalia e se ituaiga o mamoe Prekos ma le fulufulu mananaia lelei ma e leai se gaʻo maualalo o gaʻo. O le talafaasolopito o le ituaiga na amata i le XIX senituri. I le seneturi mulimuli, o se ituaiga uiga ese na fafagaina. O manu na faaalia i latou lava e faigata, e faigofie ona fetuutuunai e oo lava i tulaga ogaoga o matu. I le taimi lava e tasi, Prekos, pe a faʻatusatusa i ni ituaiga o na o se faʻasalaga faʻasalalau, e manaʻomia ni nofoaga tetele.

O mamoe matutua e ola i le 120 kilokalama o le mamafa, o le tele o mamoe e masani ona oʻo i le 70 kilokalama. O mamoe muamua e sili atu ona lalelei nai lo isi manu feʻai, oi latou o ni tina lelei, e faʻamaonia ona o le lamatia o tamaiti vaivai o loʻo manaʻomia le tausiga.

Kuibyshev fanau mamoe

O le isi ituaiga aiga o mamoe mo le tausiga o fale e iai a latou mea e fai i aano o manufasi, lelei tele vave ma tumau. I le taimi lava e tasi, o le fanau a le Kuibyshev e faʻaalia ai uiga sili ona lelei o tagata o se taumafataga e aunoa ma ni aano o manu, o le uiga o le manogi manogi.

O mamoe Kuibyshev e faigofie lava ona iloa e ala i le malosi o le tino, gasegase maso, le lautele ma le fatafata, le tino vaivai ma le ulu e leai ni ulu. O le mea sili o nei mea, o nei mamoe pusi e pei o manu lauiloa o Romney Mati.

O le mamafa o se mamoe e oʻo i le 190 kg, o fafine e tusa ma le 100 kilokalama. O tamai mamoe o le fanau a Kuibyshev e vave ona fetaui ma puʻeina o latou tina pe a oʻo mai i le ono masina.

Mamoe fanauina Dorper

Na maua mai e le au faifaatoaga le tele o mamoe a Aferika i Saute ma le faʻamoemoe o le fausiaina o lafumanu o manu gaʻo ma le mamoe fulu i le tumau tumau ma lelei tele i tulaga ogaoga o le konetineta. I le avea ai o se faavae mo le galuega, na ave ai manu o Dorset Horn ma le ulu o Persian gaʻo susu ma isi ituaiga.

O Dorper e leʻi faʻaʻoleʻole i manaʻoga o saienitisi ma faifaatoaga mamoe. Mo le tusa ma se seneturi, o lenei ituaiga o mamoe ua faʻamaonia lona mafai ona ola toetoe lava i le toafa, tufatufa atu ma le fafagaina lelei ma sili atu le fafagaina o le mamafa ile malaga uumi i luga o papa papa.

O le mamafa o se mamoe e oʻo atu i le 140 kilokalama, o fafine matutua e sili atu le afa. O tamaʻi afa-tausaga le matutua e tutusa le mamafa, e tusa ma le 50-60 kilokalama.

Mamoe fanau Texel

O le ituaiga mamoe mamoe o le Texel o se tasi o matua i Europa. E i ai foi se manatu o manu-manu-manu-manu ma faailoga tutusa na lauiloa e oo lava i vaitaimi o le tele o Roma. Ae o le gauai faapitoa na tuuina atu i mamoe e leʻi fananau mai i le seneturi muamua ao lei faia. O le taimi lea na maua ai e tagata taʻitasi Dutch ni fua o le toto fou o Peretania, ma o se tulaga fou na faia mo le lelei o le galueaina i luga o faatoaga faʻatoʻaga ma le tele o faatoaga.

O se taunuuga o galuega filifilia, na mafai e le aufaifaatoaga o faifaatoaga ma saienitisi ona maua le tuufaatasiga atoatoa o le gaosiga o aano o manufasi ma le i ai o le lapoa tele, mama, ma maualuga i manu tetele.

Mamoe e oʻo i le 70 kilokalama, o le mamafa o mamoe matua e sili atu i le 160 kilokalama.

O manu e vave, e le lelei ma e iloga i le puipuiga lelei, lea e taua pe a tausia se lafu o mamoe i le fale. O le mea lea, o aso nei o le ituaiga o mamoe a Texel e filifilia e le afe ma afe o faifaatoaga i le lalolagi atoa ma Rusia.