Laʻau

Marigolds

O laau toto e pei o Tagetes o tausaga taʻitasi pe o ni mea faʻapitoa ma e auai i le aiga Asteraceae. O Marigolds e sau mai Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute. O ituaiga tagata Amerika i le lotoifale ia latou masaniga na faʻaaogaina mo se taimi umi, ma o nei laau totō foi na faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi. Na faaali Marigolds i Europa i le 16 seneturi, ma na avea foi ma fugalaau muamua na aumaia i Rusia mai atunuu i fafo. O le igoa o sea laau na tuuina mai e K. Linney. Na ia faaigoa i le igoa o le Etruscan demigod Tages, le atalii o le tama a Jupiter, o se tagata lalelei ma sa ia te ia le meaalofa o se tagata taufaaleaga. O Marigolds e taua tele o le chornobryvtsy. O lenei ituaiga e tuufaatasia pe tusa ma le 40 ituaiga, lea e ola fiafia i vaega eseese o le lalolagi.

Faailoga o Marigold

Faʻalaʻau pe faʻasaina vine e fai ai se togavao e 20-130 centimita le maualuga. O le aʻa o le aʻa, o loʻo i ai ni pusa vavae pe vaeluaina, e ese pe faʻafeagai. O le lanu o laupepa laʻau e mai le pogisa i le lanu meamata. O ato fugalaau e mafai ona valiina i le tele o lanu enaena, samasama ma moli. O fugalaau laugatasi e faʻaaoga sese, ma ogatotonu e faʻapipii, talo, e 5 sikutu. Pestles ei ai se pea o stigmas, ma o le ovary o le pito i lalo. O le fugalaau e tele, amata i aso muamua o Iuni, ma faaiʻu i le amataga o muamua fulufulu. O le fua o se laina laina. O nei laau totō e mafai ona faʻateleina fatuga fatu. I le taimi lava lea e tasi, e mafai ona tumau le germination seed i le 3 i le 4 tausaga. O laau e tuʻuina atu se manogi manogi malosi, ma o manogi laʻau e sili atu le malosi nai lo fuga.

Faʻatauga o meatotino

Ua leva ona faaaoga Marigolds mo togafitiga faafomai. Sa suʻesuʻeina ma le totoʻa e saienitisi, ma latou faʻamaonia ai o nei fugalaau ei ai mea e faʻamalolo ai. I lenei itu, o le lalelei e le gata ina teuteuina lau togalaau, ae faʻamaloloina foi faʻamaʻi eseese. O le mea lea, o le lutein o loʻo aofia ai i totonu o le a fesoasoani e aloese ai mai le atinaʻeina o tusitusiga. O lenei laau e mafai foi ona fesoasoani i le mumu o le pancreas, faapea foi ma le maʻisuka. O se mea e faʻaaogaina mai i falago mago e faʻaaogaina i le togafitiga o le bronchitis, malulu, stomatitis, foma, ma e faʻamamaina foi le toto. Ina ia faia le fusi, e tatau ona e faʻafefiloi 1 le tele o fugalaau o fugalaau faʻataʻapaʻaina ma le 1 lita o le vai ua tunuina. A maeʻa le 3 itula, e tatau ona faʻamaeʻa le afaina. Inu i le 200 g mo le 30 minute aʻo leʻi 'ai mo le 4 vaiaso.

I le tulaga o le neurosis ma le atuatuvale, e fautuaina e le au atamamai le taʻele, lea e faʻafefe ai le paʻu, e fesoasoani e faʻasaʻo le atuatuvale, faʻasolosolo le faʻalavelave, ma faʻafefe popolega. Ma mo se taimi umi, o tagata o loʻo nofo i Amerika i Saute e faʻaaoga nei laau totō e fai ma meaʻai, faʻapea foʻi ma le faʻavasegaina, faʻapea foʻi le gaosiga o marinades, sauces ma pusa eseese. I le maketi o le Caucasian, e mafai ona e faʻatau le paʻu paʻu, lea e taua o le "Emereti saffron", e faʻaogaina i satsivi, pilaf ma soups. I Falani, o nei fugalaau ua ola i luga o se telefoni, e pei ona matua manaomia i totonu o ipu. Afai e te tuʻu lau laʻau i totonu o le sami, ona manogi ai lea o fualaau faisua, ma o le a latou taofiofia o latou galala mo se taimi umi.

E mafai foi ona e faia ni kuki matagofie i le fala. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e vavaeese 4 puluvaga ma taia lelei i latou e fai ai se fulu. Faʻafesoʻotaʻi le 100 kalama o sugar granulated ma le 2 sipuni tele o fugalaau fugalaau fou o ia ituaiga laau ma faʻamalo uma mea uma. 4 lapuni lapoʻa lapoa o le pata o le povi e tatau ona faʻaauau pea e ala i le faʻapipiʻi faatasi ma le kulimi o loʻo totoe, faatasi ai ma le suka suka fefiloi ma le marigolds, ma le 100 kalama o le falaoamata o le saito. A maeʻa lena mea, i le pito i luga o le mea e tupu ai, ia e tatau ona e faʻaeteete ma tuʻuina atu ma le faʻaeteete mea e puipuia ma faʻafefiloi mea uma ma le faaeteete. Lubini le pani i le suauu ma tuu le paluga i totonu. E tatau ona tunu le keke seia maeʻa ona kuka seia oʻo ina mauaina e lona pito se auro auro. A oʻo ina malulu le keke, e tatau ona vaevaeina i sikuea ma se naifi.

Vaʻa ma ituaiga faʻatasi ma ata ma igoa

O le faʻatoʻaga e faʻateleina le tele o ituaiga o maneta, ae o ituaiga e na o le 3 ituaiga e sili ona lauiloa, e pei o: teena (maualalo), amio saʻo (sili ona maualuga) ma le vevela (e le o maua i totonu o latitudes). Eseesega o nei ituaiga meaola e iloga i la latou eseesega. O lea, oa latou fugalaau e mafai ona lapoa pe laiti, e le o tele pe faaluaina, ma vali i ni lanu moli, lanu enaena ma samasama.

Tagetes erecta, poʻo Aferika

I lenei tulaga, o latou e sili ona maoae, o lea o le maualuga e mafai ona oʻo atu i le 0.3-1 mita. O le tele lava o taimi, o vailaau papalagi e valiina i se tasi o lanu paʻu, ae e le sili atu i le 15 simita le lautele.

Fiafia ituaiga:

  1. Vanilla - o le maualuga o le vao e oʻo i le 0.7 m, o le lautele o le paʻu o le paʻu-paʻu e oʻo i le 12 simita.
  2. Kilimanjaro - maualuga o le vao 0.6-0.7 m, pasi inflorescences ei ai se foliga lautele.
  3. Antigua - ituaiga o laau, e le sili atu ma le 25 simita le maualuga o le vao. E faʻasaina le vao, ma o luga o latou e tetele (pe tusa ma le 15 simita) fugalaau, valiina i le lanu samasama, lanu samasama, auro poʻo le moli.

O Marigolds ua le fiafia, pe teena, pe Farani (Tagetes patula)

O le maualuga o le vao e masani ona maualalo ifo nai lo le 0.6 mita. I luga o laau vavao o loo i ai se numera tele o le le faaluaina, faapea foi ma le faaluaina o fualaau aina, o lona lautele e masani lava e le sili atu ma le 8 inisi leta. O lenei ituaiga e taʻua foi o le salalau. O ituaiga e sili ona lauiloa o mea ia o le ituaiga o le Bonanza, o lona maualuga e le sili atu ma le 30 centimita, e fai ma faataitaiga, Bonanza Bolero, Bonanza Orange, Bonanza Flame ma isi. O latou togavao ma mea laiti laiti (pe tusa ma le 5-6 inimita) mea e valiina i lanu paʻepaʻe, Latou te foliga manaia. E le gata i lea, o Carmen e faʻalelei tele. O le tele o meaʻai o Terry e aofia ai totoga faʻasolo. O petals i le ogatotonu o lanu e lanu samasama-lanu moli, ma lanu-mumu o loʻo i le pito.

Maneta faʻanoanoa-faʻafefe, pe Mekisiko

I fafo, e matua ese lava mai isi meaola. O lea la, o loʻo iai a latou laupepa laupepa lanu-laumei e foliga mai e felelei i le ea. Ma e iai foi le tele o mea laiti laiti, lea e mafua ai le afaina o mea e tafe mai ai. E mafai ona valiina i samasama-auro, moli-mumu ma moli-auro auro. Ua latou tuputupu ae talu mai le 1795. I le taimi nei, e tusa ma le 70 ituaiga o lenei ituaiga. O le maualuga o le vao e le sili atu i le 40 simita. O aʻa e latou te maua e matua mamana lava, ma o loʻo i ai foi aʻa i le pito i lalo ole laʻau. O ituaiga sili ona lauiloa o Ursula (orange-auro), Golden Jam, Gnome, Lulu (samasama-auro), Paprika (lanu moli).

Faʻasolo mai i luga o fualaau mai fatu

Lauina o fatu ile laufanua

E oʻo lava i se vaovao e mafai ona taulimaina le faʻatoʻagaina o marigolds mai fatu. I le matala, e mafai ona e lūlū fatu uma e lua ma totō se togavao ua leva ona fuga. O le totōina o fatu poʻo le lūlūina o fatu e tatau ona faia pe'ā maeʻa le mafanafana o le eleele. E tatau ona e faia se fulufulu ma se kopa, lea o le ai ai le loloto e lima senitimita. E tatau ona faʻafeinu, ona tuʻu ai lea o fatu i totonu. A maeʻa, e tatau ona ufiufi le togi i palapala. A mavae le afa o le masina o le a aliaʻe fua muamua. Afai e matua tele le vaomatua, ona tatau lea ona totoina.

Tuputupu ae e ala i fualaau

O fualaau o Marigold e tatau ona faatauina mo na o le lulu muamua. O le mea moni, pe a uma ona totogo lau laau toto, e mafai ona e aoina se numera tele o fatu. Ina ia faia lenei mea, faatali seʻia maeʻa maeʻa le palapala, ma i luga o se timuga, toso ese fatu mai ia i latou. E tatau ona faʻagogo ma teuina seia oʻo i le tautotogo e sosoo ai. Ae ui i lea, e tatau ona manatua i le mafaufau o loo i ai se fuainumera tele o vailaʻau i luga o le faʻatau atu, ma fatu e aoina mai i ia vao e le mafai ona taofia faʻasologa o mea eseese, o le mea lea latou te maua ai uiga o soʻo se tasi o matua. O le tele o fai togalaau e sili ona fiafia e lulu fatu ua uma ona totogo. Ufiufi le pito i lalo o le saumalie ma se 'ie susū, ma tuu fatu i luga o le fogaeleele. Ona tuʻuina lea o le suauu i totonu o se taga o le polyethylene ma tuu i se nofoaga mafanafana. A mavae aso e tolu, o le a paʻu fatu.

O le a le taimi e toto ai fatu

A filifilia se aso e lulu ai, e tatau ona manatuaina o le vave ona e totoina fatu, o le saoasaoa lea o le ae vaai i fugalaau. Pe a tupuina ituaiga meaola eseese, e tatau ona manatuaina o laau laiti-totogo ma lapisi e fautuaina ina ia totoina i aso muamua o Aperila, ma saʻo - i le ogatotonu o Mati. I lenei tulaga, o nei vao uma o le a fuga mai i le taimi e tasi - ia Iuni. O le totoina o togalaau e faigofie lava, ae o loʻo i ai pea ni nuances. Saunia se fefiloi, mo lenei vaega o le au, oneone, humus ma le suauu (2: 1: 2: 2). Ona tatau ai lea ona afaina i se vaifofo o se fomaʻi oona poo le pati masi (lanu piniki uliuli). Faia se vaega ole tolu-senitimita alavai o le oneone, iliili poʻo le faalauteleina o le oneone i le pito i lalo o le tane. Faʻamuʻu le meaʻai i fugalaʻau faʻasaina (aua le faʻaaogaina le fugalaau fou). Faia ni togavao, aʻo vavalalata le va i le va o le 15-20 mm. Tuu ni fatu i totonu ia i latou ma ufiufi atigi anufe ma se fasi manifinifi o le mea e sui. E tatau ona faia ma le faʻaeteete le fufulu, e pei ona faigofie ona fufulu fatu. Tuu le pusa i le vevela (mai le 22 i le 25 tikeri) ma faʻamama le eleele i se taimi tatau, puipuia mai le masimama. O pupu muamua e tatau ona aliali mai i le mavae ai o le 7 aso, ona maeʻa ai lea o le pusa i totonu o se nofoaga manaia lea e 15-18 tikeri.

O le a le taimi e toto ai laau

O le totōina o fatu i le eleele tatala e faatoa faia pe a uma ona leai se taufaamatau o le kiona. Manatua o loʻo e fefefe i le malulu. E tatau foi ona manatuaina o le totoina o fala e tatau ona iai ni laupepa moni se 3, faapea foi ma se aʻa malosi. I le avea ai o se tulafono, o le tulaueleeleina o loʻo faʻatinoina i aso mulimuli o Me, le muamua - ia Iuni. Mo le totoina, e tatau ona e filifilia se 'upega tafaʻilagi ma eleele e tumu i meaʻai, paʻu, le faaʻauʻau, lea e lelei le susu mai le amataga i le ogatotonu o le taumafanafana. I le tulaga o le eleele e le lelei, ona tatau lea ona fafagaina laau i le vaitau o le tuputupu ae tuputupu ae 2 pe 3 taimi.

O le mamao i le va o vao e faalagolago tonu i ituaiga ma ituaiga. Afai e totogo laau, o le va o vao ma laina e tatau ona matauina se mamao e 20 centimita, mo le umi-uumi 30 centimita, ma mo le umi - 40 senitimita. A uma ona totoina laau toto, e manaʻomia ona faʻafeinu i taimi uma ma lelei. E ui lava i le mea moni e faʻapea o le maligolds e puipuia mai le lamala, afai e le o se mea e fafagaina ai ma le faʻaitiitia, o le a vaivai le vao, ma o le a laiti fugalaau.

Marigold Care

O nei laau e filifili e ola i nofoaga lafulemu, ma o le mea lea o lo latou fugalaau e sili ona tele ma matagofie. E mafai foi ona e totoina se fugalaau i totonu o le paolo ma le ata. A o tuputupu ae malosi le fugalaau, e tatau ona faasūsūina i taimi uma ma sili atu, ae a maeʻa le faʻavaeina o mea leaga, e tatau ona faaitiitia le suavai, aua a le o lea, e mafai ona aʻa le aʻa ona o le suavai i le palapala, ma e mafua ai foi le leai o se fua. E tatau ona fafagaina Marigolds pe a manaʻo ai, aʻo ia manatua o loʻo latou tali lelei mai i le laei. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga fugalaau faʻalavelave. O le uluai laei pito i luga e faia pe a tupu le laau i le sefulu centimita le maualuga, le taimi lona lua - i le amataga o le fuga, ma le lona tolu - pe a fuga le laau.

O lanu faapena e manaʻomia le veleina masani, faʻapea foʻi ma le faʻasaʻoina o le eleele. I le mea e tupu i le taumafanafana o le a tupu le vao, o le a mafai ona faia le teuteuina o fua. Afai e te aveeseina i le taimi, o le a le toe faʻaaogaina, o lona uiga o le tele o le fugalaau o le a faateleina. O le manogi malosi e maua mai i le laau, faapea foi ma le phytoncides o loo i ai, puipui ai fala, ma fugalaau e ola i tuaoi, mai maʻi mama. E masani lava ona totogo laau toto i le pito o le fanua atoa. Afai e sau se timuga timuga, ona mafai lea ona faʻaleagaina e le marigold slugs or snails. Ina ia tulieseina ia meaola faalafua, e fautuaina e tuu ni fagu e tumu i le pisuka i le va o vao. I se mea e seasea tupu, e mafai ona tupu le lauulu enaena i luga o le laʻau ma tipi. O nava e afaina ai e tatau ona eliina ma susunuina, aua e mafai ona latou fufuluina isi laau toto. Afai i le taumafanafana o loʻo i ai faʻalaulele umi, ona masani lea ona nofo i luga o le manulele. Ina ia mafai ona faʻaumatia, e fautuaina e faʻaaoga se sipuni o yarrow, aniani poʻo le pepa vevela mumu. Mo faamoemoega puipuia, i le taimi o le vevela, e tatau ona faʻamamaina le vao i se vaʻa faʻafia i le aso.

Marigolds ina ua totoʻa

O laumei teuteu e sili ona tele tausaga. I lenei itu, pe a uma ona fuga, e tatau ona toso i fafo. Ina ia mafai ona fiafia i le manaia o le paʻu mo le tausaga e sosoo ai, e tatau ona aoina fua o fatu i le taimi.

E le mafai ona faʻaaogaina faʻamaʻiina i luga o le faatoaga ma mo togafitiga faafomaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te faigaluega i se komepiuta mo se taimi umi, e fautuaina e tatau ona faaopoopo i le salatisi i taimi taʻitasi aʻo leʻi 'ai,' ai le 2 po o le 3 ulu laiti o ia fugalaau.

Afai ei ai ni anufe po o ni taʻaloga, e tatau ona 'ai le tele o ulu o marigolds mo le 7 aso i le afiafi (mo tamaiti - 2 poʻo le 3 vaega, tagata matutua mo le 5 vaega).

Ina ia faʻaumatia vaʻalele ole vaʻa latalata ane i le lua faapalaga, e tatau ona e sasaa se pakete atoa o maʻalaʻau mago i totonu.

Afai e te tuʻuina se fuga o marigolds i luga o se faamalama latalata i le faitotoa pito i luma, o le a pasi atu i ai talitali ma ni mea leaga.

Fualaau aoga

  1. Lulu puluina ia sili atu le faigofie. Toto ulu o sea laau ma ave ni sipuni se lua o mea e maua mai ai meaola. Tuʻu faʻatasi i le 1 le tele o sipuni o le suāuʻu apricot ma le ipu lona tolu o le suauu olive. Aveese le paluga i totonu o se potu paolo mo le 7 aso. A maeʻa lenei mea, e tatau ona fufulu, ae aua nei galo e fafati lelei le manava. O le oloa e maua ai e tatau ona faʻaaoga i le paʻu o laugutu, pe'ā tatau.
  2. Faʻataʻetaʻi. Ave ni lua sipuni tetele o ulu o laau totō ma faʻafefiloi ma 200 g o le vai ua tunu. Tu i le po. Ona tatau ai lea ona fufulu, ma faapipii i luga le fala. Liligi le 1 sina sipuni o le sua o le lemon ma le 1 le tele o le vodka i le mea e tupu mai. Mo le teuina, e tatau ona tuʻu le oloa i luga o le fata o le pusaaisa. Fufulu o lou paʻu 3 taimi i le aso.
  3. O le vaifofo mo le vevela, ma le ita poʻo le afaina o le faʻaiʻuga o foliga. Ave ni nai sipuni lapopoa o meaʻai o le falaigold inflorescences ma faʻafefiloi ma 300 g vai vevela. Tuu le faʻafefiloi o le faʻafefiloi, ufiufi ma faʻamalosi mo le tusa o le 3-4 itula. Fafati le susu, ao sasaina fugalaau. Faʻaopopo i ai se lapoʻa tele lapopoa o le vai ma le sua ua suaina mai se laulaʻau aloe. Mo le teuina, e tatau ona tuʻu le oloa i luga o le fata o le pusaaisa. O nofoaga e afaina ai e manaʻomia ona latou faʻaaluina 2 taimi i le aso.