O le togalaau

O faamai ma meaola faalafua o le kukama, pauka, squash ma squash

I lo matou eria e faigata ona maua se togalaau poʻo se fale mafanafana i le mea e le ola ai kukama, squash ma paluka. I le avea ai o se tulafono, o la latou gaosiga e le o se aʻafiaga ma o fua uma o mea tau eletise ua lauiloa i le tagata mafanafana mo se taimi umi. Ae atonu e tupu muamua, muamua, o le laumei lanumeamata o kukama e amata ona liu samasama, o laulaʻau o laau totogo, maʻumiʻumi ma o le seleselega e lamatia. I lenei tulaga, e foliga mai, na osofaia e laau faʻamaʻi manu, pe aafia i le faamai. Ma e tele kukama, pumpkins ma zucini. O meaʻai o le kukama, paluka, squash ma squash e aofia ai, faʻaopoopoga ia latou lava meaola, faʻamaʻi e faaleagaina ai isi mea totō.

Pests o kukama, pauka, squash ma squash

Spider mite

E sili ona afaina mo le aganuu o kukama i totonu o greenhouses ma fale laititi laiti. O le tino o le tino o le tino pe o le maualuga, 0.3-0.4 mm le umi. Fuamoa iʻa; talu ai nei na tolopoina - lanumeamata i lanu, manino, mulimuli ane - manino.

O ola e ola ai ma fafagaina i lalo ifo o lau laʻau, ma faʻaogaina i latou i se laumei web web spider. I luga o laʻau ua pala, o lanu muamua muamua e foliga mai, e tutusa ma fulufulu (aemaise lava le iloa mai le pito i luga o le pepa). Mulimuli ane, o le laulaau e liu (maamora), ona liua samasama ma mimiti; ma le faʻaleagaina tele, o le oti o le fale atoa e mafai.

Togi ma meaʻai, o le fafaga i luga ole suauu o laau kukumba ma isi laau toto mai le aiga o le pumpkin, mafua ai fugalaau, ovaries o fualaau aina ma laulaau e paʻu, mafua ai le paʻu tele o fua.

I le avanoa tatala, e sau mai i le afa lona lua o Iuni. O i latou nei latou te fafagaina tele i le vevela o tausaga. I tausaga taatele, e afaina tele i totonu o pusa vevela ma fale puipui. O le anufe e alu mo le taumalulu i le amataga o Aukuso. O le tele o taimi, o se iniseti matua (fafine) o loʻo lafi i lalo o laʻau paʻu, otaota laau, paluga o le eleele, i totonu o fale, greenhouses, i luga o moega, falesa aisa poʻo luga o le eleele palapala i le loloto o le 30-60 mm.

I le tautotogo, i le vevela o le 12 ... 13 ° C, ua amataina ona tuʻuina fua o fuamoa ile pito i lalo o laulaʻau o vao poo fualaau faisua 5-7 aso talu ona tuua nofoaga taumalulu. A maeʻa le 5-7 aso, ona tupu mai ai lea o iʻa, o loʻo ola ma fafagaina i lalo ifo o laʻau. O le siaki e faʻaauau ona faʻaauau pea i le taimi atoa o le mafanafana. E manaʻomia le 10-28 aso e atiaʻe se tasi auga tupulaga.

O le vaeluaga o le Spider meli.

Tupe faʻapipiʻi (Tetranychidae). © James Clay

Ole vaʻaia e le Spider le faʻatonuina o fuataga

  1. faʻaleleia masani o moega ma kukama i le vai i le aso atoa (i le vevela o le tau);
  2. totoina o laau toto ma le afifi o le sipisi poʻo le fualaʻau (200 g o fua o le 10 l o le vai);
  3. le faʻaaogaina o otaota;
  4. totoina laau i le vaitau o le tuputupu ae pe a oo mai se afifi ma se tasi o fualaau faasaina: celtan (chloroethanol), 20% ke. (20 g i le 10 lita o vai); i tulaga o le eleele puipuia i le vaitaimi lava e tasi, isophene, 10% ke., e faʻaaogaina e faʻafefe ai le paʻu palapala. poo le 10% c. aitema (60 g mo le 10 l) vai ma le sulfur eleele (300 g mo le 100 m2);
  5. loloto o le eliina o le eleele ma le faaleagaina o toega o le seleselega.

Ghid aphids

O le tele-herbivore, e fafaga i luga o le silia ma le 46 ituaiga o laau, ma e masani ona afaina ai kukama ma zucini. O le tino o fafine e leai ni mea e leai ni afaina, e vevela, lanumeamata lanumeamata, e toetoe a uliuli, 1.25-2.1 mm le umi. O laumei e samasama pe lanumeamata, apaʻau pe leai. Latou te gaosia faʻamalosi, tuʻuina atu i vaitau 14-20 augatupulaga.

O le toʻatele lava o aphids matutua e faʻasalaga, o nisi taimi o laʻau. Toe faʻaleleia i le tautotogo amata i le vevela pe a ma le 12 ° C. O le maualuga o le taumafanafana mo le atinaʻe e 16 ... 22 ° C. I le tautotogo, e atiaʻe e le pest ma fafaga muamua i luga o vao, ona agaʻi atu lea i kukama, zucini ma isi laʻau pikiapu. Aphid colonies o loʻo i luga ifo o laʻau, luga o fugālaau, ovaries ma fugalaau. Ua afaina le pala, fugalaau ma laʻau pauu. O le tuputupu ae o le toto e tuai, o nisi taimi e totogo ai.

I luga o le eleele tatala ile aphid ridges o loʻo i luga o kukama ia Iulai - Aokuso, i greenhouses ma fale laititi-i le tautotogo.

Melon aphid, po o le aphid cotton (Aphis gossypii). © A. Franck & T. Brevault

Faʻataʻitaʻiga e faʻafeteina ai meaʻai

Faʻaleleia laau ma foliga mai o se meaʻai i le vaitau o le tuputupu ae aʻo lei tupu ma pe a maeʻa le seleseleina ma se tasi o sauniuniga: karbofos, 10% ke. poo le 10% c. p. (60 g i le 10 l) vai i se eleele puipuia, trichloromethaphosome-3 (triphosomes), 10% ke. (50-100 g i le 10 lita o le vai).

Sprout lele

Faʻaleagaina le totoina o fualaau aina uma o le pumpkin. O le lele e laʻititi, 5-7 mm le umi, lauulu ma se laina umi umi i luga o le manava. Larva e sinasina, vaapiapi ile pito i luma, faʻatasi ai ma ni vailaʻau i le pito o le tino, e oʻo atu i le 7 mm le umi.

Pupae o lago i totonu o le palapala e faʻaleagaina fua o fualaau faisua, fua o le saito ma le pulou. E lele le lele i le tautotogo ia Me, i le amataga o le fuga o birch; tuʻu ai fuamoa i le afa lona lua o Me i lalo o le palapala o le eleele, ma manaʻo ai ile eleele mama ma le vao toto. A maeʻa le 2-10 aso, e foliga mai o le faʻaleagaina o le fatuina o fatu ma fatu laau o aganuu eseese. I fualaau o le kukama, latou te suʻe se tulivae submucosal ma ulu atu i totonu o le fatu. A maeʻa ona 'ai, tamaʻitaʻi i le 12-16 aso. I le gasologa o le vaitau, e lua tupulaga e lua o le fusi.

Sprout lele (Delia platura). © LDP

Sprout lele lele

  1. taʻutaʻuina o le tautoulu o le eleele ma le folasaga ma faʻamaopoopo faʻaopoopoina o le manulele;
  2. lūlū fatu i le taimi sili ona lelei (sili ona lelei mo le eria), e tatau ona totō fatu fatu, ae faʻaeteete;
  3. aoina ma le faʻaumatia o toega o le seleselega.

O faʻamaʻi kukama, pauka, squash ma squash

Anthracnose

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le maʻi o se mea malie. O le zucchini, kukumba, paukini, squash i vaega eseese o le atinaʻe e aʻafia. I totonu o greenhouses ma fale laiti laititi, o le faʻamaʻi lautele. Laʻau e ono aʻafia i le vaitau o le tuputupu aʻe. O ni mea e le mautonu, e foliga mai e le mautonu e i luga o laulaau. O nisi taimi o meaʻai, faateleina, faʻafefiloi, ufiufi se vaega taua o le laulaau laulaʻau ma tuʻuina atu foliga o se mea mu. Ona liu lea o laulaau i le enaena, mago, avea ma mea e pala, pala. I luga o pou ma pala, o fasi lapopoa e lautele, sili atu, tagi. O fualaau mumu mumu e fai i luga ia i latou, o le fua o fua o loo mimita ma pala, oona. O le faʻaleagaina mai anthracnose ua faʻaalia i se faʻaitiitia o le tele ma le lelei o le fua. O le maʻi e le gata ina tupu i taimi o laau totō, ae o taimi foi e selesele ai.

O le gasegase mafua mai o anthracnose na manumalo i luga o fualaau oona, ma o nisi taimi e aumai ai fatu na aumai mai fua mama.

Anthracnose i luga o lau o se kukama. © Scot Nelson

Anthracnose Control Measures

  1. lūlūina o lālā ua afaina;
  2. aveeseina o laau mama i le taimi o le fuga;
  3. totoina o laau i le taimi o le tuputupu ae i vaitau puipuia i le colloidal hina, 35% pasene (40-100 g mo le 10 l vai); Bordeaux paluga (100 g suauu sulfate ma le 100 g lime mo le 10 l) vai mai le amataga o le faamai;
  4. le faʻapalapalaina o suauʻu kesi ma vaega laupapa o fale tifaga pe a uma le seleseleina i le pisuka (200 g i le 10 l);
  5. aoina ma le faʻaleagaina o toega o le seleselega.

Malosiaga malosi

Maʻi faʻamaʻi, faʻaalia i tulaga o le non-chernozem i luga o kukama, zucini, paukini, squash. O le sui mafuaʻaga o le faamai e atiina ae i luga o masini vailaʻau ma afaina ai le pauki mai le taimi o le tuputupu ae o laau, aemaise lava i le masani ai o le sau. Lafo ma gaʻo ua afaina. O le faʻamaʻi e sili ona afaina pe a maualuga le vevela i tulaga o le le lava o le suāvai.

I le taimi muamua, e iai ni lanu paʻepaʻei luga o le pito i luga o laʻau matutua. Ona latou faateleina lea i le lapoa ma le aofaiga, fusia, faaali i luga o le pito i lalo o laulaau, o le ie atoa ua ufiufi i se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe. E matua afaina ai laulaau e suia ai lanu lanumeamata lanumoana i le malamalama, samasama-lanu meamata, ona faapogisa lea ma faimamago. O aʻafiaga afaina ma laulaau laititi e avea ma chlorotic, e le mafai ona ola ma mafai ona oti atoa. O fua i luga o laʻau mamaʻi e vave ona seleseleina, e le lelei le tofo ma le leai o se kulimi, faʻafefiloi le tuai, e masani ona tumau lalo ifo.

O le mushroom e sosolo i luga o toega o laau mamaʻi, faapea foi i luga o le tele o laʻau oona e ono mafai ona avea ma paʻu (palata, plantain, ma isi). I le tautotogo, o laulaau talavou o laʻau o le pamu e afaina. O se faʻamaʻi matautia lava, e tele. Kukamotu laau i greenhouses ma fale siʻitia ata tifaga e sili atu ona aʻafia nai lo nofoaga maualuluga.

Laʻau malosi i luga o lau o le kukama. © Scot Nelson

Malosiaga o le Pulea Mildew Measures

  1. aveeseina o pito i luga o le pamu ma vao vevela e siomia fale puipui ma vevela;
  2. loloto le eliina o le eleele;
  3. le toe foi mai o kukama i lo latou nofoaga muamua e leʻi muamua atu i le 3-4 tausaga;
  4. tausiga i greenhouses ma pusa laititi o ata tifaga o le ea vevela o le 20 ... 25 ° C, sua masani ile eleele;
  5. totoina laau ma foliga mai o faailoga muamua o le paʻu paʻu ma se tasi o sauniuniga: colloid gray - 70% pasene, 70% susu, 80% s. aitema, 80% granular (20 g i le 10 l o le vai i le eleele tatala ma le 40 g i le 10 l o vai i eleele malulu); gray colloid - 35% pasene (sulfaride) (40-100 g i le 10 lita o le vai i eleele puipuia); eleʻele eleʻele (300 g mo le 100 m2); le masini sodium phosphate (50 g i le 10 l o le vai); isophene, 10% ke. ma le 10% s. aitema (60 g i le 10 l vai i totonu o eleele malulu);
  6. ma faʻamaʻi faʻamaʻi, latou te tipi ma faʻaumatia laulaʻau poʻo le faʻaogaina o laʻau ma le sulfur eleele (faʻaaoga le sulfur ma le fulufulu mamoe i vaega na aafia);
  7. pulupulu ma mullein infusion (1 kg o mullein ua sasaa i le 3 l o le vai ma tauanau mo le 3 aso, ona faamamaina lea ma faamama le 1 l o le afu i le 3 l o le vai);
  8. O le suaina o le vaovao o le vaomatua (1 kilokalama o le vaovao fuʻa o loʻo i ai i le 3 l o le vai mo le 3 aso, ona fufulu lea ma faʻafefeteina i le vai 3 taimi) seia oʻo ina aliali mai se paʻu palapala, sosoo ai ma le toe fai pe a uma le 7-9 aso;
  9. fufulu mama atoatoa o fualaau aina ua togafitia i le vai mafanafana mai toega o vailaʻau i luga o kukama;
  10. faʻatoʻaga o vailaʻau faʻamalosi ma lanu lanumeamata uliuli (Altai vave 166, Hybrid Start 100, Graceful, ma isi).

Paʻu paʻepaʻe

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le maʻi o se mea malie e afaina ai aʻa, o le vaega pito i lalo o gaʻo, lafoaʻi petioles ma fua. O se paʻu paʻepaʻe papaʻe e fai i luga o vaega na aafia o le laau, lea e foliga mai mulimuli ane ai togitogisa uliuli. O vaega o meaola o loʻo tupu aʻe ai le galu e avea ma mūmū ma mucile, ua mamae le laau, ona oti ai lea. E vave tele ona faʻafesoʻotai le sosoʻo ma faʻafesoʻotaʻi ma se nofoaga mamaʻi o le aʻa. Faatasi ai ma le malosi o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le fua o kukama (zelenets) faʻaitiitia le faʻaitiitia.

O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e faʻaleleia i le maualalo o le vevela ma le maualuga o le faʻamalolo, faʻamalo o mea totō, teuteuina le lelei o lau maʻi ma vaivai. I le vaitau o le tuputupu ae, e afaina ai laau ile tausiga o latou i le stomata ma le masini e faaleagaina ai fasi mecelium. O le sui mafuaʻaga o le faʻamaʻi o loʻo teuina i le eleele. Ona o le mea moni o le faʻamaʻi e aʻafia ai le pasesa, e le mafai ona e totoina kukama i le pasili e aunoa ma le sui muamua pe solo i le palapala, talu ai ona o le amataga o le fuga e mafai ona iai. O le paʻu paʻepaʻe e mafua ai le afaina tele i kukumba i totonu o greenhouses ma fale laititi-ata tifaga.

Paʻu paʻepaʻe i luga o le kukama. © charmcitybalconygarden

Lafoaʻiga o le paʻu paʻepaʻe

  1. le fesuiaiga o fualaau aina i greenhouses ma pitonuu;
  2. ufiufi i se fasi fulufulu mamoe po o se vaega o le gaugala ma le muamua o faailoga o maʻi na aliali mai, sosoo ai ma le pefu i le koale pisa po o le penisina; tipi faʻamaʻi maʻi maʻi ma le puʻeina o se vaega o le soifua maloloina;
  3. afiafi faʻamalosia laau toto ma vai mafanafana;
  4. le faʻaaogaina o laei pito i luga (1 g o le sulkatela sulketi, 2 g sima sulfate ma 10 g Urea i le 10 l o le vai);
  5. seleseleina otaota uma i luga o le eleele 2-3 cm le maualuga;
  6. faaitiitia o le malulu o le ea i totonu o le greenhouse e ala i faamalositino faavaitaimi ina ia taofia ai le atinae o le faamai;
  7. togavao o vailaau faʻasaina i le faʻamaʻi (Seleselega 86) ma le faʻafefeteina vave (Intolerant 40).

Gau pala

O le anufe, o le mea e mafua ai le faʻamaʻi, faʻasolosolo i luga o le totoina o laau i greenhouses ma fale siʻomaga laiti, aemaise lava fugalaau, ovaries, ma paʻu o kukama. I le tau vevela, o le mea na afaina ua suia ma ua mate, ma i le malulu o le tau, ua aliali mai i luga o latou luga se paʻu lanu enaena, o mugola. Nofoaga lanu uliuli (sclerotia) foliga i luga o manu ua afaina. E vave ona salalau Rot. O pi ma isi iniseti e afaina ai le faʻaaogaina o fugalaau mai fugalaau mamaʻi i mea ola maloloina i le taimi o le tuputupu aʻe o le vaitau, mafua ai le faaleagaina o le tele ma le tele o laau totō. O laau afaina e faʻaitiitia ai fua o fua. O le mushroom e momoe i luga o toega o laau afaina, e masani lava i luga o pateta pateta.

Goto pala ile kukama. © hortomallas

Fua e faʻafefete ai le lauulu enaena

  1. le suia o fua o faatoaga faatasi ai ma le toe foi mai o le kukama i lona nofoaga muamua i le 2-3 tausaga;
  2. suia o eleele faaleagaina i greenhouses;
  3. faʻamaʻiina faʻamaʻi faʻamalolo;
  4. vave aveeseina le faʻamagoina o fugalaau ma afaina ovaries;
  5. Totoina o le eleele i le autumn.

Laʻu aʻa

O se faʻafitauli faʻapitoa e afua mai i tulaga faʻaleagaina e faʻavaivaia ai laau ma saofagā ai i le osofaʻiga o fualaau palapia parasite i luga ia i latou. Tufa tufatufaina i greenhouses ma fale laititi-ata. O faailoga autu o le amataina o le faamai, o le mea muamua lava, o le tuputupu ae o le laau, le lafoaia o laulaau, lanu samasama, pau o ovaries ma fualaau aina, ma o nisi taimi o le oti o le laau atoa. O aʻa o le laau ua afaina ua faapogisaina, ua pala, ma ua pala; i luga o aʻa tetele, e faigofie ona iloa sina lanu pogisa.

I nisi tulaga, o le liona e mafai ona fusi faataamilo i le ua (o le tino o le pala), lea e oʻo atu ai i le oti o le vaega eleni o le laau. E tupu le pala i lalo o tulaga le lelei mo le tuputupu ae ma le atinaʻeina o laau totoma ma e mafai ona avea o se faʻamaʻi matautia. O le pala o le tino e masani lava ona maua i le amataga o le totoina o kukama. O faʻamalosi lelei i le vevela o le eleele, faʻafefeina o laau i vai malulu (9 ... 11 ° C) e aʻafia ai le atinaʻeina o aʻa o le kukama: e faʻavaivaia ona atiina ae, mulimuli ane eleele eleele, o loʻo faʻaumatia ai. Fesuiaʻiga le lelei i le vevela o le eleele, faʻamagoina o aʻa pe a faaopoopoina le eleele faʻasalaina ia latou faʻalauteleina le ono gasegase o laau e aʻa ai le pala.

O aʻafiaga o le faʻamaʻi e aʻafia pe a maeʻa ona seleseleina.

Laʻau e pala i luga o le kukama. © tccdiagnostic

Fua e faʻafefete ai aʻa

  1. faʻaaogaina naʻo se faʻafefiloi o le eleele fou masima ma humus mo le totoina o le kukama ma le faʻaopoopoga o le paʻu o le paʻu o le paʻu ma le vevela;
  2. fafaga laau i le vai i le vevela o le itiiti ifo i le 20 ° C;
  3. tausisia o le susu masani o le eleele (e aunoa ma le paluga), ma le vevela o le eleele i le taimi atoa o le ola ae o cucumbers 20 ... 25 ° C;
  4. pe a oʻo mai faailoga muamua o le aʻa, faʻaopoopo le eleele i toga e faʻaopoopoina aʻa;
  5. o loʻo faʻatinoina le toe faʻaleleia o laau totō - o le au o loʻo tuʻuina i luga o le eleele ma e sasaa ai sina eleele fou, e naʻo le ufiufi o le ala; pe a uma ona aliali mai ni aʻa fou (pe a uma le 10-15 aso), faaopoopo le eleele faaopoopo; Vaʻai foi i fua o le faʻamalosi paʻu.

Fua o aʻa laau

O se faʻatelega o faʻamaʻi o kukama i greenhouses ma fale laititi-ata tifaga.Musika - o tagata e mafua ai lenei faʻamaʻi - aafia ai na o laau vaivai. O le faamai o le taunuuga lea o le lūlūina o fatu ile malulu ma le susu o le palapala ile tau malulu. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e faʻaolaina i tulaga le lelei (tuputupu ifo le ea ma le palapala i le taimi o le suavai o le palapala, faʻavaivai ile vai malulu). I lenei tulaga, o le vaivai, faʻagesegese le atinaeina o laau e ono aʻafia i siama i gaʻo palapala. I fatu laau ua afaina, o aʻa ma aʻa, cotyledons ma laulaau laititi e muamua ona vaivai, ona vevela lea o le ogaumu, lea e tau atu i le oti o le laau.

Fua e faʻafefete ai le ola o laau

  1. fatuina o tulaga lelei mo le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o laau totō (eleele laulelei, palapala vevela oneone e tatau ona i ai le 20 ... 26 ° C);
  2. faʻavaivai i vai malulu (ae le sili atu i le 20 ° C);
  3. i aso ma timuga malulu, faatapulaa le fafagaina o kukama e aloese mai ai le suavai i le eleele, talu ai e puupuu lava (mo le tele o aso) e lamatia ai le suavai;
  4. o le faʻaaogaina o pusa paʻu mo le totoina o fatu.

Fusarium oe

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o ituaiga eseese ia o le eleele. O aʻafiaga e aʻafia i soʻo se matua. Musika e ulu i totonu o le aʻa o kukumba laau totō mai le palapala ma ola i totonu o ana vaʻalele. O le iʻuga, e mamae ile cotyledons i luga o fualaau ua afaina, o le vaega pito i lalo o le meaʻai e pala, ma le tele o le oti o fualaau o loʻo aʻa ma aʻago ai aʻa. O le oti o laau i luma o latou foliga i luga ole eleele palapala e mafai foi. O le faʻamaʻi e matua afaina lava.

Faatasi ai ma le toilalo o laau totoina atoatoa, o pito i luga o le sasa o le a.

I luga o pito o laulaau, ae maise lava le pito i lalo, o lanu e foliga mai; laʻau o loʻo i le va o veins amata ona oti; o laulaau o pito i luga e le maua le tauvaga, avea ma chlorotic. Ona pau lea o le laau atoa. I luga o le vaega o le pito i tua o le laau toto, o le vasodilatation e manino lava ona iloa. O nisi taimi i le pito i lalo o le mea e mafai ai ona e mauaina se paʻu paʻepaʻe papaʻe o le mycelium. O aʻa ma le aʻa ua pala, ua malepe le laau. I tausaga matutu, e mafai ona mataʻituina se faʻamaoniga malosi o le maʻi, pe a oʻo i totonu o nai aso e mafai ona oti uma laau. E le gata i lea, e mafai e le faamaʻi ona fesuiai i isi paukini (pauka, squash, squash).

Fusarium i luga o se kukama. © seminis-matou

Fusarium faʻamalosi fua

  1. fua o le seleselega;
  2. suia o eleele faaleagaina i greenhouses;
  3. faʻapipiʻi fanua faaopoopo i laau i le vaitau o le tuputupu ae ina ia mafai ai ona maua ni aʻa faaopoopo.

Ascochitosis

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le maʻi o se mea malie lea e faʻamautu i luga o laau vaivai. O le faʻamaʻi e tupu i greenhouses ma fale laititi-ata. O lenei faʻamaʻi e aʻafia ai le aʻa ma laulaau; O faʻamaʻi muamua na aliali mai i totonu o laʻau o le aʻa, i luga o le fasi petioles o lau laʻau po o tipu, ona salalau lea i lalo ma lalo ifo. Gui avanoa ma le tele o togitogi uliuli i vaega na aafia.

I le taimi o le tele o fualaau aina, o le leaga o laʻau e lauiloa. O faʻamaʻi pipisi e masani lava ona amata i le pito maualalo, lea e sili ona vaivai ma e le malamalama. O le toilalo o laulaau e amata mai i le pito i luga o foliga o ni mea e tele chlorotic ma se aofaiga tele o mushroom manulele uliuli. E vave faʻavave lau lau laau ma mate ai le laau.

O le toilalo o le fua e amata mai i le fatu. O fualaau mamago e le maua ai a latou uiga tau pisinisi: muamua latou te faamago, ona liu uliuli ma paʻu.

O le faasalalauina o le ascochitosis e faafaigofieina e ala i suiga tetele i le ao ma le po, le vevela tele o le ea ma eleele, faapea foi ma le vevela laau.

O le faʻaauau pea ma faʻapipiʻi i le eleele ile otaota, ua faʻaulufaleina mai i le manulele o loʻo i ai pusa pikiapu pusa.

Ascochitosis o kukama. © Helio Antonio

Ascochitosis Control Measures

  1. suia o eleele faaleagaina i greenhouses;
  2. i le taimi o le tuputupu ae o vaitau laau e le aofia ai le soona inu ma le aveeseina o laau toto ua aafia;
  3. ufiufi po o le pefu o vaega o loʻo aʻafia i le meaʻai ma le uʻamea paʻu paʻu (o le paluga 1: 1 o le sulfuric acid copper and chalk) poʻo le malala vaʻaia ina ia faʻagogo ai le mea ua afaina ma taofia ai le salalau o faʻamaʻi;
  4. i le tautoulu, fufulu maeʻa maeʻaeʻa o toega o laau.

Brown, po o le suamalie olive, po o le cladosporiosiosis o kukama

O se maʻi faʻamaʻi lea e aliali mai i taimi o le vevela o le po ma le maualuga o le vevela. O le faʻamaʻi o loʻo salalau solo i totonu o greenhouses ma fale laititi laiti, lea o loʻo i ai ni suiga tetele i le vevela ma le i ai o le susu. I le taimi muamua, nofofua, ona tele naua, lanu enaena e foliga mai i luga o laulaau ei ai se moli malamalama ma se laina mama i le mea atoa. O lenei maʻi e ese mai le anthracnose ma le bacteriosis. E le gata i lea, o le faʻamaʻi e aliali mai i luga o fualaau aina, gaʻo, petioles i foliga o ni vai malulu e vave ona tupu; o le paʻu ua paʻu, ma o laʻau gelatinous o loʻo aliali i luga. Ona ufiufi ai lea o laulaau i le paʻu o le paʻu, po o le tino. O loʻo faʻaauau pea le faʻamaʻi i luga o le palapala ile seleselega o le seleselega.

Brown, po o le fufulu olive i zucchini. © seminis

Fua e faʻafefe ai le paʻu, po o le olive, ma le kukumba cladosporiosiosis

  1. fua o le seleselega;
  2. faʻaitiitia le faʻaitiitia o le faʻaleleia o le ea i le leleina;
  3. pe a iai ni faailo o le faʻamaʻi aʻo le i fuaina, faʻapipiʻi ma le 1% Bordeaux (100 g o vitriol ma le faʻaopoopoga o le 100 g lime mo le 10 l o le vai) poʻo le paʻu chloroxide (40 g i le 10 l) vai i le fua faatatau o le 0.5 l le fofo i le 10 m2;
  4. aoina ma le faʻaleagaina o toega o le seleselega.

Downy mildew

O le faamai e mafua ai se mushroom. E foliga mai i lalo o laau toto mai le taimi latou te ola ai i totonu o greenhouses ma fale puipui laiti. E matauina e le gata i kukama, ae faapena foi i luga o se pamu. O lanu mumu po o le angular e foliga mai i luga o le pito i luga o le laupepa, lea e fetaui lelei ai le ufiufi gray-violet (mycelium o le pathogen) i le itu pito i lalo o le laulaau. Faatasi ai ma se atinaʻe malosi o le faʻamaʻi, o lau e matagogo, o laau toto e faʻavaivaia ma maualalo ai fua o fua.

O loʻo faʻaauau pea le faʻamaʻi i luga o fualaau o le faʻaaogaina o fualaau aina, mai lea mea e tuʻuina atu i laau ola maloloina i le tausaga e sosoo ai.

Lulu palapala i luga o lau o le kukama. © David Kuack

Lafoaʻiina o le malosi o le mildew

  1. fua o le seleselega;
  2. pe a oʻo mai faailoga muaʻi o le maʻi, faʻapipiʻiina i le copper oxychloride, 90% s. aitema (40 g i le 10 l) vai poo le paluga Bordeaux (100 g o le copper sulphate ma le 100 g o le lime mo le 10 l o le vai i le fua faatatau 0.4-0.5 l i le 10 m2).

Faʻasalaga o le Slime

O faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaalia i le Leningrad, Pskov, Novgorod, itulagi o Vologda o le itumalo i matu sisifo pe a tutupu ae kukama i greenhouses ma fale puipui laiti. Muamua, i luga o vaega eleele laupapa e maualalo i lalo o greenhouses, e foliga mai ai le tino o le ogo, e foliga mai o se mumu lanu samasama. Afai e ulu i totonu o se laau, e mafai ona afaina ai aʻa, petioles, lau, fua. Tusa lava poo le a le nofoaga o le faʻaalia o le maʻi, o le mea e sili atu (fruiting body of the fungus) e muamua ona faia i luga o mea na afaina. I le tumutumu o le tuputupu ae o loo valiina i se leo mama nai lo lona vaega tutotonu, lea e aofia ai se vaega lanu enaena lanumoana. O vaega afaina o le laau ua leaga ma mate. O le faamai e salalau e iniseti ma pe a tausia laau toto.

Faailoga o le toilalo o le kukama e slugs. © highbrixgardens

Faʻasologa ole Tacus

  1. aoina ma le faʻaumatiaga o tupuga faʻasolosolo;
  2. le faʻapalaina o meaola o kukumba laau toto i nofoaga o le faaleagaina ma le 1% o vaifofo o le sulfate copper (10 g i le 1 lita o le vai).

Paʻu o le paʻu, poʻo le fusi mata

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le maʻi o se siama. O le faʻamaʻi e salalau i kukama i totonu o le greenhouse ma fale laititi-ata tifaga. I le malulu ma le mafanafana o le tau, o le maʻi e aliali mai mai lava i le taimi o le tuputupu ae o laau, e aafia ai cotyles, lau moni, fugalaau ma fua. O le lanu enaena e aliali mai i luga o cotyledons, faʻapipii i luga o laulaʻau, o loʻo faasolosolo malie le pogisa ma faʻagogo. O le mea na aʻafia e pa'ū. I luga o fatuga, petioles, fualaau aina, suauu oona, mago, mapalai. O fua afaina o le a leaga, o lo latou lelei e leaga tele. I luga o vaega na afaina, ua vaaia le foliga mai o mea leaga - faapipii otaota o se vai lanu samasama. A faʻamaluluina, o nei laumei e liua i se ata tifaga. Afai o faʻafitauli o le mumu susu o le pala e nofo i le maʻi suka, ona fati atoa lea o le fetus.

Faʻateleina le malūlū ma le malulu o le ea, o le i ai o timuga ma le sau i luga o laau e fesoasoani i le atinaʻe ma le salalau o faʻamaʻi. Pagali e faigofie ona fesuisuiai i toega o le gaosiga o le tovine pe a uma le seleselega, ma vave maliu i le palapala. O le siama e faʻasalalauina e ala i le toe maeʻaina o le seleselega.

Bacteriosis - faʻamaʻi pipisi o kukama, mafua ai le oti o fualaau aina, faʻaitiitia le gaosiga ma le leaga i le lelei o fua.

Bacteriosis, poʻo le faʻalanu i luga o lau o le kukama. © jeremiahg

Faʻataʻitaʻiga i le bacteriosis, poʻo le mea faʻapipiʻi angular

  1. fua o laau toto (ua fautuaina ia toe faafoi kukama i lo latou nofoaga muamua e lei muamua atu i le 3-4 tausaga mulimuli ane);
  2. totoina laau pe a oʻo mai faailoga muaʻi o le maʻi i luga o le cotyledon leaves ma le 1% Bordeaux (50 g o le copper sulphate ma le faʻaopoopoga o le 50 g o le kulimi i le 5 l), togafitiga lona lua - pe a aliali mai i luga o laulaau moni, ona oʻo lea i le 10-12 aso i fua faatatau o le galue malosi vai 4-5 lita i le 100 m2 po o le kopa (chloride) (40 g i le 10 l) vai i le fua faatatau 0.4-0.5 l i le 10 m2 (faʻaleleia le paluga o Bordeaux i le 15 aso ao leʻi seleseleina);
  3. aveese mai le saite ma le faʻaaogaina o fualaau faʻamaʻi faʻatasi ai ma le fufuluina o le pisipisia;
  4. faʻaumatiaga o le faʻaogaina o fualaau aina uma.

Kukama Viral Mosaic

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le maʻi o se siama kukumba. I totonu o greenhouses ma fale laititi-ata tifaga e sili ona taatele masani (fanua) ma mosaic lanumeamata. O nisi taimi ei ai le toilalo o laau kukama ma se mosaic paʻepaʻe. Faailoga o le faaleagaina o le siama e le siama e mafai ona iloa i luga o lau laititi i le masina talu ona toe totoina. O se mosaic lanu e aliali mai ia i latou - o se fesuiaiga o lanu lanumeamata ma lanu samasama. Ua vevela laau toto, ua faapuupuu gaioiga, o laulaau e laiti, faasolosolo malie ona lanu samasama ma ua mamago. O lanu e lanu samasama ma avea ma tioata. I se siama mulimuli ane, o laasaga pito i lalo e lanu samasama, ma o laulaau pito i luga e avea ma mosaic, o lanu samasama ma laulava e mataʻituina. Faʻataunuʻu tele, faʻamago ma maeʻa le oti o le laau atoa. O fua e leaga, o latou foliga ua liua i se uiga mosaic lanu. O le mosaic kulukoso o se tasi lea o faʻamaʻi sili ona lamatia o fua o le pumpkin.

Green mosaic na o tamai laau i greenhouses e aʻafia. I luga o lau o loʻo i ai se lanu mosaic - o se fesuiaiga o lanu uliuli ma lanu meamata. Ona amata lea ona vevela laulaau i fualaau vevela. A o tuputupu ae laau, o le mosaic mamanu i luga o lau laititi e tau le iloa.

O laau o Mosaic ua gaogao, sauaina, o le numera o fugalaau ma fualaau aina e faaitiitia. Fualaau aina i luga o laulaʻau ua afaina ma e ono i ai se lanu samasama-lanumeamata (e masani lava ona leai lenei faailoga).

White mosaic e faʻaalia lava i luga o le tuputupu ae o laʻau laiti, lea e maua ai faʻamalama vein, faʻapea foʻi ma foliga o fetu, o mama e mulimuli ane faʻamaeʻaina, fusia, ma le laulaau uma e paʻepaʻe. O le tuputupu ae o laau totoma o loʻo faʻamaloloina, o laulaau e laiti. O fua i luga o laupega mamafa e afaina tele, pala, paʻepaʻe, e masani lava ona i ai ni mea e sili atu i fafo. O le atinaʻeina o le mosaic papaʻe e faafaigofieina e ala i suiga tetele i le ea ma le vevela o le eleele i le po ma le aso. O vailaau e tuʻuina atu i le suavai mai se faʻamaʻi faʻamaʻi i se tagata soifua maloloina pe a fai e tausia. Latou te manua i otaota ma tuʻuina atu i kukama e aphids, aemaise lava melons ma peaches. O fatu e aoina mai i faʻamaʻi pipisi o loʻo avea foi ma punavai o siama.

Mosaic viral o le kukama. © Scot Nelson

Fua e faʻafefe ai le mosaic viral o le kukama

  1. lūlūina i fatu na maua mai laau ola maloloina (sili atu ile 2 tausaga poʻo le umi umi o le ola, faʻatasi ai ma le teuina umi o taimi, o fatu e toetoe lava a leai se siama);
  2. suiga i le tausaga o le totoina o kukama ma tamato i totonu o greenhouses ma fale laititi-ata tifaga;
  3. le faʻaumatia o vao leaga e mafai ai e le siama ona tumau;
  4. aveeseina o le muamua na foliga mai o maʻi, togavao ogaoga;
  5. lūlū kukama e fasioti aphids - tagata faʻamaʻi pipisi - faʻasalaga o le suka sipisi (200 g i le 10 lita o le vai);
  6. faʻaoga mo le faʻamalosi fou twine;
  7. le faʻaaogaina o meafaigaluega i le togalaau i totonu o le 5% o vaifofo o le palatini (50 g i le 1 lita o le vai) e ala i le fufuluina poʻo le faatofuina i se fofo mo le 10-15 minute;
  8. le le aofia ai fesuiaiga o le vevela o le vevela i nofoaga ma fale o le eleele puipuia;
  9. fafaga laau i vai mafanafana;
  10. togavao o le faʻamalosi (Vanguard, Nezhinsky 12) poʻo le vaivai (Faasao 27) ituaiga;
  11. aoina ma le faʻaleagaina o toega o le seleselega.

Mea e faaaogaina:

  • Puipuiga o Laau i Fale o le Aiga: O Se Taiala / A. A. Pearl, N.P. Stenin, V.P. Tarasov.