Laʻau

Phalaenopsis - le faʻaaogaina o le "butterfly"

O kulimi o se tasi o fugalaau sili ona matagofie o le malo atoa. Ma afai e leʻi leva talu ai nei, e mafai e tagata uma fai togafiti ona moemiti i le tuputupu aʻe o le orchids i le fale, o lea ua sili atu le taugofie.

E sili atu le lelei i le amataina o kulupu e faigofie ona tupu: pipi, militania, dendrobium, cymbidium, colegin ma phalaenopsis.

Phalaenopsis fugalaau o mea matagofie. © Ebroh

Sa ou ola mo ni nai tausaga phalaenopsis manaia (Phalaenopsis amabilis) O le igoa e mafua mai i upu Eleni. fhalaina - pepe pepe, moa ma opsis - tutusa, talu ai o ona fugalaau e foliga mai o se lafu mamoe mama, e taoto i luga o se fasi laau.

Phalaenopsis (Phalaenopsis) o se genus o laau epiphytic o le aiga o Orchidaceae mai Southeast Asia, Filipaina, ma le itu i matu sasae o Ausetalia. I lalo o le natura masani, e ola phalaenopsis i vao mamago ma vaomatua mauga. E aofia ai pe tusa ma le 70 ituaiga o pipi.

Phalaenopsis - o se laau e pupuʻu faʻamalosi ma e tolu i le fa laulaau lanumeamata lanumeamata e oo atu i le 30 cm le umi, e tutusa ma le laulaufaiva e tafe. Pe a filifili lenei fugalaau e fuga, e faʻasaʻo se uʻamea e oʻo i le 70 cm le umi, ma o loʻo i ai le 15-20 laʻau matagofie ma le lautele e oʻo i le 10 cm - matagofie matagofie. Ma o lenei lalelei e le o se mea puupuu, e mafai ona e fiafia i ai mo le 4-5 masina, ona malolo lea o le laau mo ni nai masina.

Phalaneopsis matagofie, poʻo le phalaenopsis matagofie (Phalaenopsis amabilis). © chipmunk_1

Talu ai ona o phalaenopsis e mafua mai i vaomatua, o ona masaniga e talafeagai. Muamua lava, e manaʻomia e ia le maualuga o le susu, ma o le mea lea e sili atu lona lagona i totonu o se potu vevela, mo se faʻataʻitaʻiga i se pusa tioata i lalo o le tioata. E le mafai foi e phalaenopsis ona tutu i ave susulu o le la, o lona uiga e tatau ona fofo i faamalama i sasaʻe po o sisifo. Ae ui i lea, e mafai ona teuina i le tausaga taʻitasi i lalo o moli susulu. O ponuncles o phalaenopsis e aliali i le vevela o + 12 ... 18 °, pe a fai e maualalo - o le a le fiafia tele le togika. Afai e te "faatulaga" i le vevela tumau (luga atu o le 26 °), e le lelei, o le a faasolo ina vaivai.

O le totoina o phalaenopsis e le taliaina lelei, o lea e aunoa ma se manaoga faʻapitoa e sili atu le le faʻalavelaveina.

O le meaʻai e aofia ai le paʻu paʻu o le pine, sphagnum ma le malala i le tutusa tutusa ma tausia pea susu. Ae o lenei e taua le aua le faʻamaloloina; o le i ai i se "tafe" tumau o le a mautinoa lava le faaleagaina o le togi. Suavai mo le faʻavaivai o phalaenopsis e talafeagai na o le faʻamamafana, fufulu pe faʻamamaina e faʻaaoga ai se faamama.

Lindley dendrobium ma phalaenopsis e manaia. © Jen Urana

Faigata i le tuputupu aʻe o Phalaenopsis

  • phalaenopsis e le totogo: E leai se malamalama o se laau ola maloloina;
  • lanu enaena i laulaau: afai latou te vevela ma faigata - e susunuina le la e le la; afai e vaivai le laulaau, o le taunuuga lea o se maʻi afaina, ma o le mea lea, e tatau ona vave aveeseina vaega ua faaleagaina, ma o le laau e togafiti i se filogide;
  • phalaenopsis e tupu aʻe agai i luga: leai o se malamalama poʻo le faʻafefe tatau.

Tulaga Manaomia mo Phalaenopsis

  • Lulu: e oʻo lava i le vevela (tusa ma le 18 °) i le gasologa o le tausaga.
  • Malamalama: malamalama susulu le malamalama. E mafai ona ola i le tausaga taʻitasi i lalo o moli mumulu (10-15 itula i le aso).
  • Faʻasaina Phalaenopsis: O le sui e tatau ona susu ae le susu. Suavai e na o le malu.
  • Faʻamamaga o le ea: i le taimi o le mafanafana, e le lava le malulu o le ea - e tatau ona laulauina lau laʻau. Ae peitai, e aoga lenei i le taumafanafana.
  • Phalaenopis transplant: tiga. Faʻafeiloaʻi pe afai o le tuputupu ae e puipuia ona o le malu o le ulo.
  • Tofiga: O se tagata e leai se poto masani e sili atu le lelei e le ave.

E le o se mea faigofie le faʻapipiʻiina o phalaenopsis i totonu o le potu, ae e le o se mea e sili atu nai lo le malosi o se tagata faatau masani, ae o le taimi nei e le seasea i faleoloa puao. O le mea la e le o se faafitauli, o le ai ai se tupe.

Phalaenopsis o se mea manaia, poʻo se phalaenopsis e matagofie. © Steve Peralta

Ae, e ui lava i mea uma, o phalaenopsis e le o se mea faigata tele e pei o se mea e le masani ai, ma e sili atu le faigofie i se potu nai lo, fai mai, cyclamen poʻo fuchsia, lea e manaʻomia ai se malulu malulu. Na o ia lava e manaʻomia lana lava auala.

Tusitala: A.V. Shumakov, Kursk.