Fugalaau

Roses ma fua matagofie

O vine suamalie i aso nei ua manatu e le itiiti ifo le taua o teuteu o laau toto nai lo mea e le masani ai, po o laʻau e le masani ai, o le tele o le pale ma ona foliga matagofie. O le faʻaalia o lanu mananaia o fualaau suamalie e susulu i luga o lala paʻu e le mafai ona tuʻuina ai se tasi e le faʻaaogaina ma e saʻo le mafaufau o se tasi o teuteuga sili ona mataʻina o le toga o le autumn. E ui lava i le tele o ituaiga meaola e masani ona teuteuina mo le teuteuina o le togalaau ma le faataapeapeina o fualaau suamalie, o vine sili ona matagofie, e tusa ai ma le toatele, o loo i ai pea le uiga o le aiga o rosa ma ua oso i luga. Ma o ituaiga meaola vao e faigofie ona ola, ma o fugalaau fugalaau e fesuisuiai e mafai ona mitamita i fua matagofie teuteu ma se lanu samasama lanu samasama-lanu mumu.

O le Rosehip e tele-faʻafefea, poʻo se rose tele-flowered (Rosa multiflora).

Se pusa manaia i le matagofie o le fugalaau

O le tele o mea totino teuteu e le gata ina faatapulaaina i le mea e sili ona lelei ma fualaau aina. I aso nei, faʻatasi ai ma faʻataʻitaʻiga masani, o laau ma meaʻai e fai ma faʻamatalaga faapitoa fua o fualaau 'aina po o vine o loʻo avea o se teuteuga matagofie o le togalaau.

O le matagofie o se manoa lanu manogi i luga o paʻu lala e na o le amataga o le tautoulu, e tusa lava pe o le lanu susulu e le faalavelave mai elemene faavae i le mamanu o le togalaau. E pei lava o tautau tautau faapitoa, e foliga mai o ni penina pupula. Ma o le eseʻesega faʻatasi ai ma ata faʻataʻitaʻi o le pale na o le faʻaleleia atili o le laʻau. E le talafeagai le suʻeina o fualaau aina ma fualaau matagofie aemaise lava i totonu o laau e sili ona lauiloa. O le tele o laau teuteu, taua tele mo o latou fua, e lauiloa foi mo o latou fua matagofie.

O sui pito sili ona mataʻina o le sipuni o le rose e lelei e le gata o teuteuga matagofie o lala, laʻau manogi manaia po o le lalelei, o le fugalaau o le fugalaau. O fua matagofie na avea ma tumau pea le taua tele o rosa ituaiga ma varietal rose hips. E manaia ma sili ona lelei le soifua maloloina, latou te matagofie e pei o se polo i luga o isi tau o le tautoulu mai i fualaau aina suamalie.

O le tele o foliga ma se lanu lanu eseese e mafai ona mafai ai e sisi o le rosa ona tuʻuina ni faʻamatalaga mataʻina ma le matagofie mai laʻau matagofie e pei o ni meaola matagofie i totonu o le togalaau. Ae ui i lea, o nisi o vine sili ona matagofie o uiga ia e le gata mo le puipuia, ae faapea foi mo le tele o rosa togalaau teuteu.

O le faʻaaogaina sili o laʻau o rosa ma rosa e pei o se lapoa lautele. Ae afai e te vaʻavaʻai atu i fua o vine i luga o pupuvaʻa eseese, o le a e maitauina e ese la latou foliga. E masani ona maua fua o fualaau aina e pei o le elliptic, pear-shape or apple-shape.

O le lanu lanu o ituaiga uma ma varietal roses e mafai foi ona mitamita, pe a le tutusa le ituaiga e pei o le lanu o fugalaau, ona sosoo ai lea ma le tele o lanu. Latou te ufiufi leo sili ona susulu o le lanu samasama, moli ma mumu. E i ai foi ni rosa ma fualaau 'eleʻele uliuli o le a taʻitaʻisesēina ai soo se tasi.

Shaggy rose (Rosa villosa).

O vine ma le roses e avea o se teuteuga manaia o le togalaau ma faʻamafanafanaina ai vao paʻu ma moega fugalaau i le taufaʻaiuga o le vaitau faatasi ai ma le faʻasalalau matagofie o faʻamanuiaga taua. Ae aua neʻi galo o mea uma e oso aʻe i luga e mafai ona faʻaaogaina e le gata o se teuteuga teuteu, ae mo le compotes, marmalade, faʻamago mo le tulu o le taumalulu ma le faʻamaina o meaʻai.

Ituaiga ma ituaiga o rosa faatasi ai ma vine matagofie

O fua e sili ona manaia ma tino o rose uma ma vao vao e mafai ona mitamita:

  1. Sa oso aʻe Shaggy (Rosa villosa) - o se togavao e vaeluaina vine, malosi, e oo atu i le 2.5 mita le maualuga, faʻatasi ai ma mea saʻo ma lanu lauulu matagofie. Na ia fautua mai, pe a uma le matagofie o le fugalaau lanu piniki, ia faamemelo i fualaau aina suamalie ma le lapoa e oo atu i le 3 cm ma se foliga felanulanuaʻi, lea e faaopoopo i ai le ufiufi o lauulu.
  2. Lanu enaena mumu poʻo Luga o le rust (Rosa rubiginosa) - o se laau lapopoa e tele ituaiga, e maualuga le 1.5 m, lea e mafua ona o le faateleina o le numera o tipu, ua iloga i foliga o le vao. O le laʻau e leʻi totoina ma le suamalie i tua ma le laiti, lua-faalua pe faigofie fugalaau e oʻo i le 3 cm le lautele, e na o se amataga matagofie mo se faʻaaliga moni, i le taimi o le lanu mumu lanu mumu e pei o le lanu o le lanu lanumoana ma tu i fafo e tusa lava pe liliu le vao i le autumn "lavalava "
  3. Luga o le rose (Rosa rugosa) faʻatasi ai ma lona tulaga mautu ma le tele o fuālaʻau umi e mafai ona fetaui i soʻo se mamanu mamanu. O lenei mea e sili ona matagofie, faʻamalosi malosi ma umi uʻamea ma fuga saʻo, fulufulu lanu lanu meamata ma fugalaau faigofie e ese lanu, e fuga mai mo ni nai masina, e sili atu ona matagofie le matagofie o fua e susulu lelei i le tala o laʻau.
  4. May rose poʻo paina o lenamon (Rosa majalis) - ua avea foi ma ituaiga masani o le vao vao, e masani ona faaaoga e tusa lava pe i ai i le taulaga i le taulaga. O laufanua matagofie e oo i le 2 mita le maualuga ma le matagofie o lauulu, moli manifinifi, puʻe malosi ma lau lauusiusi, o nei mea manaia e ofo ai e le gata i fugalaau e tasi e oʻo i le 7 inisi le lautele, e fuga mai ia Me ia Iulai, ae faapea foi ma se lanu lapoa lautele mai le lanu piniki i le mumu ata. O fua o nei sipuni o le rose o loʻo faʻapitoa foi. Lanu, manu, mūmū-lanu moli, toetoe lava o le lauulu, ua tupu i Aukuso-Setema ma o se tasi o teuteuga sili ona mataʻina i le toga o le autumn.
  5. Prickly rose (Rosa spinosissimasa masani ona lauiloa Na tulaʻi feusuaiga - Rosa pimpinellifolia) - o se tasi o rosa lanu uliuli, e fai si mea laiti, e sili atu i le 1 inisi le lautele, o mea e felafolafoaʻi-fualaʻau, e faasolosolo malie ona maua mai le lanu uliuli ma e saofafai i luga o lanu uliuli mafiafia. O le Rosehip lava ia, i le maualuga o le 2 m ma le matagofie o le lauusiusi, e iloga i fugalaau e tasi, faigofie, fugalaau ma le matagofie ofoofogia o le faaofuofu, o lapisi i luga o le vao.

O fua o le rosa e lanu mumu.

O fua o Rosa Moyesi.

Rosa fualaau suamalie.

O fualaau vao, o fua sili ona teuteu o na rosa ia:

  1. Rosa Moyesi (Rosa moyesii) o se tasi lea o laumei e sili ona mataʻina i le vao, e foliga mai e mumu le lanu mumu, satal petals ma se nofoaga manaia matagofie o laʻau i faʻalavelave. E manumalo o ia i laʻau o le maa gaosi ma lanu eseese o lanu mumu-lanu moli, e foliga mai o mea teuteu ese i luga o paranesi.
  2. Rose Omei (Rosa omeiensis) - o se laʻau mananaia ma laʻau paʻu lelei ma fua muamua o foliga faʻalanu ma lanu e lua-lanu-samasama i luga o le "vae" ma le mūmū i le pito i luga.
  3. Roza Zvegintsova (Rosa sweginzowii), faʻamalo i luga o fusi o mea faʻaloloa, lanu mumu-lanu enaena ia Setema. O se tasi lea o laʻau sili ona matagofie e le faaluaina roses ma se lanu piniki mumu, lea e oʻo lava i fafo e maua mai ai se lagona o le toetoe o le vao. O le maualuga e tusa ma le 2 m ma le fugalaau o le 6-8 cm i ituaiga eseese o ituaiga eseese, o lenei rose e tosina ma le maualuga maualuga o lona tetee ma aemaise lava le tele o fualaau e oo atu i le 5 cm le umi, lea e liua ai laau taʻitasi i totonu o se togalaau teuteu matagofie i le taumalulu. O lenei rose e fatuina ai le lagona o se fatupi, e tusa lava pe ese le matagofie.
  4. Lanu samasamae lauiloa foi o le Saina Rose Rose (Rosa xanthina poʻo Rosa hugonis), o le gaosia o fualaau aina suamalie e tusa ma le 1.5 cm le lautele, e lelei le teuteuina o laʻau matagofie ma le lauulu-enaena, saʻo, tele vine. O lenei laau toto i le taimi o le fugalaau e ofoina atu ai le talisapaia o le faigofie o se tasi o fugalaau taʻilua taʻitoʻatasi poʻo le lua futu e oʻo i le 5 cm, lea e maua ai le suamalie samasama, o nisi taimi o lanu auro.

Fualaau Laʻu o le Rose Hairy.

O le togalaau e ese mai le matagofie, lea ua leva ona avea ma fetu o fugalaau, fugalaau e pei o:

  1. Bonica 82, i le anoanoai o fualaau aina, e mafai ona tauva ma soo se ituaiga meaola e ola i luga pe ola vao. O lona lanu mumu, fuamula mumu lanu moni lava e taʻe le vao ma taofimau i paranesi seia oʻo mai le tautotogo. I le taimi lava e tasi, o le fualaau aina e le afaina ai le tele o le ola i soo se auala. O se tasi lenei o laau sili ona lalelei o rosa i le taumalulu, faʻamaoni, tatau ona lauiloa, tutusa lelei i ituaiga eseese o le galue. O ona laʻau lapotopoto e oʻo i le 1.5 mita le maualuga e faʻatoʻilaloina e se lauolaola tele ma le umi, ma mulimuli ane faʻaauau pea ona gaosia e le rosa fugalaau taʻitasi seia oʻo i le kiona. O le lanu piniki vaivai e le mafaamatalaina e maua ai lenei lalelei matagofie.
  2. "Faanatinati" - O se tasi o laʻau matagofie e sili ona lalelei i le lauulu e tasi le lua-faalua, o ona fugalaau e lanu piniki i lanu i le pito o le petal ma toetoe a sinasina i le ogatotonu, faatasi ai ma le tele o lanu samasama samasama. E ui lava i le televave o le afi, o lenei lanu e fiafia i le eseesega o le kulupu buds ma fugalaau lanu, ma le paolo e le masani ai o lanu, ma le tetee lelei. O fua i luga o lenei rosa e le o se mea itiiti ifo i le matagofie i pulou masani o rose.
  3. "Heidi Klum" o loʻo i ai se tulaga faʻapitoa e le gata mo varietal, ae faʻapea foi mo ituaiga uma o rosa, e sili atu ona lelei ma fuga atili atili i le tausaga a sau pe a mafai e fua matagofie ona fausia i luga o le laau. Mo ia, e tatau ona e tuua fugalaau mulimuli i luga o paranesi taʻitasi, teuteu le vao ma se mea lanu mumu matagofie. E le o se mafuaʻaga na maua ai e lenei rosa se igoa e viia ai le lalelei o le lalelei: faʻateleina pea, mausali, ma le lanu violēlua ma se mea manogi manogi, o se tasi o laʻau sili ona lelei ma lapisi faʻasaga i le gaogao ma le vaʻaia.
  4. "Sarabande" - o se moli lanumumu mumu lanu mumu ma fugalaau fugalaau uma o le lapopoa, vaivai le manogi, lua-faalua, ia e sili atu le tele o fualaʻau nai lo ona tagata floribunda tauva, ma se togavao maualalo. O fua e talitutusa ma vailaʻau o rose rose.
  5. "O le Masiofo o Elisapeta" - o se fugalaau masani masani ma faigata e maua mai ai le ofoofogia o le matagofie, e peiseai na faia mai i fugalaau siliva matagofie e pei o laʻau o le lauti. E aoina i palasi lapoa e oʻo i le 15 fasi vaega, fuga i luga o se vaitaimi umi lava. O luga o le faavae o lenei rosa e maua uma mai ai le telefoni. Ma e le o se mea faafuasei na faaigoaina ai o ia o le Masiofo o Peretania Tele. O se togavao malosi ma se maualuga e 1.5 i le 3 m, toetoe lava a leai se laau talatala, o se manogi manogi lelei, lanu matagofie ma le mafai ona fausia ni laʻau matagofie tele, e pei o le fatu-peʻa pe a uma ona fufulu fugalaau - o mea taua ia o lenei matagofie matagofie.
  6. "La Sevillana" - o se lalelei mumu ma fualaau suamalie susulu matagofie e teuteuina ai vao tuitui i taumalulu uma, ma tuuina atu i le togalaau ia auiliiliga le mafaatusalia. I le maofa ma le matagofie, e le mafai ona tuua e se tasi se mea e le masani ai. O polotini faʻafefeteina, fugalaau fugalaau e oʻo i le 7 inisi le lautele ma le paʻu sili ona paʻu o le lanu mūmū ma laʻau moli mama e fuga i lima o le 10 pcs, e le faʻavaivaia lava i le la susulu ma fuga mai toetoe lava a faʻaauau. O le vaʻaiga mafiafia o le vaomatua e ofoofogia mo lona matagofie matagofie ma le matagofie o mamanu o lālā, lea e mafai ona talisapaia i le taimi malulu.
  7. "O le Faiva" O loʻo manatu i ai o le ituaiga lauiloa ma lauiloa o polyanthus Roses, o le aoga autu lea o le faigofie o le tuputupu ae. Pink, vaivai i le lanu paepae o fugalaau, na aoina i se pulumu e oo atu i le 40 fasi vaega, e maua ai le suasami o le rosa. Latou te faʻaalia i luga o le laau seia oʻo i le taimi o le tautotogo. Orange, susulu, e tusa lava pe laiti fualaau aina e mafai ona vaaia i luga o le rosa i le va o fugalaau pe a maeʻa le galu muamua, e ui o le sili ona matagofie o vine e masani lava ona matauina pe a uma ona tupu. E foliga mai e susulu foliga pei o pulu, toe fai le paʻu afi o le autumn.

Prickly rose, poo le Prickly rosehip (Rosa spinosissima).

E faʻapefea ona ausia le fualaau e aunoa ma le faʻafetaui lelei o le fugalaau?

Ina ia e faamemelo i le faataapeapeina o fualaau suamalie i luga o lau roses i tausaga uma, e tatau ona e toe suia le tausiga. Ae maise lava, afai e aveeseina i lalo i taimi talafeagai, e le o iai se fesiligia o soo se faasalalauina o vine. Ae o le solia o fautuaga i luga o le ala masani ma tuu uma fugalaau fugalaau i totonu o na rosa ia e le fufula i latou lava pe o fualaau aina e afaina ai le tupu aʻe, e le taliaina foi. A uma mea uma, o le mea lea e faʻaitiitia ai le umi o le fuga ma faateleina le faʻalavelave o le salalau o faʻamaʻi, faʻavaivaia varietal rosa.

Ua lava le tuua o fugalaau mulimuli i luga o fualaau aina sili ona lelei ma fugalaau, e aunoa ma le tipiina, ma tuu ai i latou e le toe afaina seia oʻo ina fua mai fua. O le mea moni, mo sulu o le rose ma rosa, e le fefefe i le tele o fua, o lenei fuafuaga e le talafeagai.