Laʻau

Faamoemoe o le totoina o se kofe i le fale

I totonu o florists i totonu, e toatele e mananao e totoina ni laau i totonu o lo latou fale. O le miti a le au faameaalofa e fai a latou lava laʻau, e le gata ina teuteuina ai totonu ma fiafia i lanu lanumeamata, ae e tauia foi pi kope.

Atonu e foliga mai i le fale e le mafai ona ausia. O le mea moni, faigofie togafitiga o laau, ma o le tausisia o aiaiga talafeagai o le a ausia ai le mea e manaʻo ai.

Faamatalaga o ituaiga o kofe

Mai le eseese o ituaiga natura o kofe, lua e talafeagai mo le ola i le fale poʻo le ofisa:

  • Coffea Arabica - kofe Arabian;
  • Coffea liberica - Kofeke Liberia.
Fagalaʻau Coffea Arabica
Teu uamea Coffea Liberica

Le sili ona lauiloa i totonu o le fale e fiafia i totonu Kofe Arabia, lea i lona natura natura e oʻo i le 3-5 mita, ma i le fale e le sili atu i le 1.5-2.0 m. Afai e maua le tele o le potu ma mulimulitaia tulafono mo le tausiga o le laau, o le maualuga o le laau e mafai ona oʻo i le 3 mita. I totonu o potu mautu, e le mafai ona mafai, ae i totonu o se ofisa poʻo se togamalulu e matua moni lava.

Lulu ma moli

Teu, o se tagata sa nonofo i saute, ae o le susulu o le la e faʻasaina mo ia. A leai, o lanu lanu susulu atonu o mafatia, o le a magumago o latou itu ma o le a toesea lona teuteuga. O tulaga sili ona lelei:

  • Aotelega faasalalau le malamalama (faamalama i sasaʻe poʻo sisifo).
  • A tuu i le itu i saute, sautesasae poʻo le itu i saute sisifo aoauli o le aoauli vevela ma amataga o le tautotogo.
  • Maea fou ma le masani ai.
  • Le lava ni faʻataʻitaʻiga - O le ea e lele i le taimi o le faʻamaʻaloga e le tatau ona pau i luga o le kofe.
  • Faʻamatalaga i le tautotogo ma le taumafanafana i le vevela o le 22-26 ° C.
  • Faʻaitiitia o le vevela i le taumalulu i le 16-18 ° C.
O le maualuga o le taumafanafana mo le totoina o le kofe i le fale e 22-25 ° C i le taumafanafana ma e le laʻititi ifo i le 15 ° C i le taumalulu

O le vevela i lalo ifo o le 15 ° C o le a mafua ai ona paʻu le laau i lālā ma laʻau, ma sili atu le malulu o le ea nai lo le 12 ° C e ono afaina ai le laau. I le taimi o le mafanafana, e le tatau i le ulo fugalaau ona latalata i afi afi.

E mafai foi ona i ai se kofe i le itu i matu, ae o le tulaga lea o le a faatuai le faagasologa o le alualu i luma, ma o le a le aoga e aunoa ma le susulu o le la e faatalitali mo le totoina, aemaise o fatu.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Teu le asu i se mea itiiti, ae masani lava. O le pito i luga ole kulimi ile 1-3 cm o se faailo mo le isi fagu. Faaaoga na o le puipuia o le vai vaivai. O le vai malosi ma se masima maualuga le masima e le lelei mo le laau - o le kafe e amata ona tiga i le taimi.

Teu mea e fiafia ai le ea. Tuʻuina le maualuga o le manava (60-70%) e faʻaaoga ai se mea faʻavailaua. O le tele o punaoa e fautuaina ai le tuʻuina o se fagu fugalaau i luga o se totoa faʻatasi ma pepbles faʻasaina i le vai. O sea fuataga o le a le mafai ona tuʻuina atu le faʻafefe talafeagai, talu ai mo le maualuga o le suamalie, e tatau ona e faʻaalu i aso taʻitasi pe a ma le 1.5-2 lita i le aso.

Faʻasalaina o le kofe i le fale e tatau ona faʻamalieina ma mafanafana

Faʻapipiʻi masani i le faʻamamaina poʻo le vai inu, o le vevela o ia mea e lua tikeri maualuga atu nai lo le vevela o le potu, e mafai ona fesoasoani e faatumauina ai le faʻamalieina lelei. I le taumafanafana, o se mafanafana mafanafana e aoga tele.

Soʻo ma luga o laʻei

Naʻo eleele eleʻele e talafeagai mo le kofe, i eleele le mautonu o le a mamae ma afaina ai le laau. O vaega o loʻo taua i lalo e manaʻomia ina ia faʻaleleia ai le lelei lelei o le eleele.:

  • mumu mata - 2 vaega;
  • fanua laupepa - 1 le vaega;
  • humus - 1 vaega;
  • oneone lapoʻa - 1 le vaega.
I le mea e tupu mai ai, e tatau ona faʻaopopo le malala ma le sphagnum moss, finely chopped.

I le vaitau o le tuputupu ae malosi (Aperila-Oketopa), e manaomia le fafagaina o le kofe. O vaiaso uma e lua, e fafagaina ai le fausiaina i le faʻalavelave faʻalavelave e aofia ai le gaʻo ma le potassium.. O fuālaʻau suamalie mo azaleas e sili ona fetaui lelei, ae mafai foi ona faʻaaogaina mea maʻaleʻale. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻasala le 10 g o le ammonium nitrate ma le 6 g masima tiso i le 2 l o le vai.

Latou te faʻafefete le kofe pe a uma le suāvai e sosoo ai - e le mafai ona sasaa le fuālaʻau ile eleele matutu, a leai o le a susunuina aʻa. E mafai e tagata lagolago o faʻamaʻi faʻasamaʻi ona faaopoopo le mullein malo i le ulo.

Vaega o tausiga ile

I le tau mafanafana, faʻaleleia le fale i le tele o taimi, i le taumalulu, faʻaitiitia le aofaʻi o le susu, faʻatagaina le eleele i totonu o le ulo e faʻamago i le afa. I le taimi o le malolo (Novema-Fepuari), e le fafagaina le kofe.

Arabica kofe kola

Afai e ausia uma tulaga sili ona lelei, latalata i le tolu tausaga o le olaga, e mafai ona ola le kofe. O lona matagofie lanu paʻepaʻe paʻepaʻe po o fugalaau kulimi e maua ai fua i le taimi. O fua e muamua lanu lanu meamata, ae faifai malie le mumu ma e foliga mai o cherries matutua.

Palani teuteu ma teuteu

O le teuteuina tele o le a le afaina ai le kofe ma o le a le afaina ai le tuputupu ae o vegetative.

E tatau ona e togiina le laau laitiiti, aveese le tulaga tuputupu ae. Ona e maua ai lea o se auivi matagofie. O se tagata matua e le fiafia i le faalavelaveina o le atinaʻe masani ma e le manaʻomia se teuteuga faapitoa. E taua le aveeseina o moli mamago ma faapuupuuina lala uumifaaleagaina le foliga mai o le laau.

Maʻi ma meaʻai

Teu e seasea osofaia e meaola faalafua. Afai o iniseti e maua ile laulaʻau ma vine, o togalaau e togafitia ma sauniuniga ole initaneti.

O le tele o le kofe e mafatia ona o le le lava o meaʻai. O lenei mea e faʻaalia e ala i le pa'ō po o le susulu o laulaau, faʻalagolago i le mea o loʻo misi. I lenei tulaga, e manaomia le fafagaina o le laau i fualaau faʻapitoa.

Suiga

O fualaau laiti e totoina i tausaga taʻitasi e faʻaaoga ai le faʻalaʻau totoina ua totoina. A o le laau e 3 tausaga le matua, o le suʻega e faia ile 2 tausaga.

O tausaga taʻitasi e te manaʻomia e faʻateleina ai le tele o le koneteina e faʻaleleia atili ai le tuputupu ae o le Fale Taʻafe

Aʻo faʻatulagaina, e tatau ona ausia uma tulaga:

  • O se ipu fou e filifilia 3-5 cm lautele nai lo le taimi muamuae sili atu le loloto o gafatia.
  • I le pito i lalo o le fagu fou ua faataatia maa mafolafola poʻo le faʻalauteleina o le eletise palapala, ona avea lea o se vaega laitiiti o le eleele.
  • Ua aveeseina le kofe mai le fagu tuai, e taumafai e aua nei faaleagaina le otaota. E sili atu le lelei o le gaosiga pe a uma le fafagainama le lalolagi e le sasaa mai aʻa.
  • Ua tuu le laau i totonu o se fagu fou ma 'oloʻo ufiufi i luga o le palapala.
  • Suavai ma laau i totonu o se nofoaga malulu mo suiga.

E le mafai ona faʻavasegaina faʻataʻitaʻiga tagata matutua, ma o tausaga taitasi latou te suia ai le pito i luga.

Faafitauli pe a Tupu i le Fale

E mafai ona maua e tagata e ona le fale gaosi ni faʻafitauli faigata. Teu ua le talia toleniga tuaoi ma isi mea totō i totonuma. Ina ia manuia, e tatau ona e filifilia se potu e saoloto mai soʻo se "tagata lanumeamata".

Lanu samasama po o le paʻu o laʻau e faʻaalia ai faafitauli i le faʻasusu - sili atu poʻo le leai o le susu e tutusa lelei le aʻafiaga o le teuteuga o le laau.

O le fagu ma le laau e le tatau ona toe faʻaleleia pe suia. O se taunuuga o se suiga laitiiti, e oo lava i le 20-30 tikeri, kofe e mafai ona lafoai le laʻau, ma se vaʻaiga faʻapena - faʻapipiʻi.

Tulaga mo togavao masani

Ina ia mafai ona fausia le kofe masani, e tatau ona e mulimulitai i tulafono uma ole tausiga o loʻo lisi atu i luga. Faʻaauau le lelei o le vevela, malamalama lelei, faʻamalosia lelei ma fafagaina e le aunoa i le taimi o le tuputupu ae o le vaitau o le a taʻitaʻia ai le tuputupu ae malosi o kofe, lea e vave ona vave tupu vave.

Fatuina o fatu

E mafai ona faʻatauina ni fatu gaosi i faleoloa fugalaau poʻo nofoaga tutotonu o togalaau. O le atigi kolati e faigata tele, o le mea lea, ina ia faʻavaveina ai le germination, latou te manaʻomia le taulaʻi - lafoina pe tipi. Ona sosolo lea mo le 12-24 itula i se mea e faatupuina ai le tuputupu ae e pei o Zircon po o Kornevin. Afai o nei vailaʻau e leʻo lata mai, e mafai ona e faia i le vai manino.

Laʻau Ufi Fualaau Faʻaiuga

O fatu e tanumia i le eleele palamole 1-3 cm ma tuu le fagu i se mea lanu, i fea vevela e le pau i lalo o le 20-24 ° C. O le ulo e ufiufi i le tioata poʻo se ipu malamalama e fatu ai se gaosia ile aulama, o nisi taimi e manatua ai le ea. O le eleele i totonu o le ulo e tatau ona faʻaitiitia sina pamu.

O le a totoina fatu i le tusa o le 1-1.5 masina, o fatugogogogo o le a "nonofo" i le eleele mo le masina.

Laʻau

O laʻau e sili atu ona lelei e avea o se metotia o le faʻasiliina o le kofe, talu ai i lenei tulaga, e mafai ona maua vave se suʻega fualaau aina.Afai ei ai se kofe a uo ma paaga, e mafai ona e tipiina le aʻa ma maua ai:

  • Mo le aʻafia faʻaaogā le mea e leai se meae aofia ai le oneone, laupepa ma turf fanua i tutusa tutusa.
  • O loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le palapala susu ma ufiufi i se pulou manino e fatu ai se aʻafiaga o le kiona.
  • Tuu le tipi i se nofoaga lelei ma tausia se vevela o le 25-27 ° C.
  • Aso uma ea mo le 10-15 minuteaveese le pulou.
  • Faʻamamaina pe a manaʻomia.
I le faʻaaogaina o laʻau, e mafai ona e maua fua o le kofe i le lua tausaga talu ona toto

A maeʻa, ona totoina lea o le seleselega i ni ipu eseese.

E faapefea ona ola mai fatu

O le mea moni, e le mafai ona faʻafefe le kofe mai pi pi ua faatau atu i faleoloa. Ae peitai e mafai ona e faʻatau ni fatu lanumeamata e leʻi faʻaaogaina togafitiga vevela ma taumafai e totoina i latou i le metotia o loʻo faamatalaina i luga. E ui o le avanoa o le germination o pipi teu e itiiti.

Faaiuga

O le kofe i le fale e le o se tala, ae o se mea moni. E faigata, ae mafai, ona faʻatali mo ni kofe kofe i totonu o tatou pusa. I lalo o tulaga lelei, e oo atu i le 0.5 kilokalama o fatu e mafai ona aoina mai se tagata matuaE moni, o le a manaʻomia ai le tausiga lelei ma le onosaʻi.