O le togalaau

Aisea e malolo ai pito i luga o togalaau?

O le togalaau laitiiti. O le matagofie ma le mitamita o tagata nofo uma o le taumafanafana. E le fiafia tele lē e ona i laau laʻititi i la latou tautotogo totogo. O se togalaau ua ola ... Ae o le pito i fafo o le pale o le apu, pi, apricot, ma isi togalaau aina, o fautuaga matagogo na faaalia mai i lala laau. O le faʻamagoina o tumutumu o le mama e salalau mai luga i lalo. I totonu o laau taʻitasi, o pito i luga e faʻaalia uma lava. Ma e oʻo mai le taimi e malamalama ai lē e ana le togalaau na maʻi i le mago. O le faʻamaʻi e afaina ai le umi o le togalaau ma ona aʻafiaga. Afai o se isi laau e pa'ū i maʻi, ona mafua lea o le solia o le tekinolosi mea taufaatoaga. Afai o loʻo alu le faʻamaʻi ma faʻaalia i luga o ni laau, o le mafuaʻaga e mafai ona pipisi ma o latou faʻamaʻi ma faʻaleagaina e faʻamaʻi. E tatau ona malamalama i mafuaaga ma ave togafitiga tatau ma togafiti.

O le tumutumu o le apu. © David H

E faapefea ona fuafua mafuaʻaga o laau matutu?

O le faʻaaliga sili o le matutu o le faʻamagoina lea o vine ma lala o le pito i luga o le pale. O le tele o taimi, o le mago e faʻaalia i le tautotogo, o nisi taimi i le afa lona lua o le taumafanafana. O mafuaaga mo le amataga o le matutu e faalagolago i le tele o mafuaaga. E mafai ona mafua mai i le solia o le gaosiga o meaola (totoina ma le tausiga) poʻo mea e gaosia ai le meaʻai (meaʻai) ma le faʻaleagaina, faʻamaʻi o le faʻamaʻi (monilial, mumu mu, gasegase oona) poʻo meaola faalafua

I le totoina lelei o togalaau, o le a faʻamago ai pito i lalo. I lenei tulaga, o le magoina o lala laiti ma lala e masani ona amata i le oti o lala pito i lalo, paʻu o le laulaau, suia lona lanu, afaina fugalaau, ma na o le malogo lava o le fana e amata saʻo.

1. Faʻaleagaina o mea taufaatoaga manaʻomia

O le togalaau e manaomia ai le ea ma le suavai e mafai ona susulu vai e iai le laiga tutusa ma ua lava lava le saunia o meaʻai i le taimi atoa o le fausaga. O laau e le umi ona ola ma o le a avea ma se fualaau laitiiti tele i luga o eleele palapala eleʻele, faatasi ai ma se mea vavalalata i lalo o se vaega lelei o lapisi, oneone, ma otaota fale.

O le togalaau e manaʻomia ai se mea maualuga o le vai i le eleele, e le latalata i le 1.6 m i le palapala palapala. O laau faʻatasi ma le aʻa o le pakiaka o loʻo aʻafia loloto i le palapala e oo atu i le 1.5-2.0 ma le tele mita e sili ona mataʻituina ile eleele, vai malulu / suavai. Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le eleele, ua solia le faigamalo i le ea. O le okesene e le mafai ona oʻo i aʻa, o loʻo aʻafia le aʻa, ma e le ulu le vai i luga o le pale ma oti le laau.

O le aʻafia ma le salinity o le eleele e afaina ai le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o laau. Latou te atiaʻe le lelei ma pe a mavae le 5-8 tausaga poʻo le vave maliu.

Le saʻo le totoina o laau: solia o le tulaga o le ua, le nofoaga o le tui, le lava o le alavai (pe afai e tatau ai), o se lua e tolotolo ai le aʻa o loo fusifusia ai aʻa, ma faapaleni, ma isi.

Faʻamasa le talafeagai. O nisi taimi e amataina le au fai togalaau i le totoina o laau, ma talitonu o lala mago ma lala o se faailo o le leai o se vai.

Faʻafefea ona puipuia ma tau?

Faailogaina o le togalaau e le faanatinati. O le vave vave vave ona faʻaumatia le togalaau faʻatoʻaga. Ina ia mafai e le togalaau ona fua mai ma ola maloloina mo le taimi atoa ua tuʻuina i ai, e tatau ona faʻaeteete ma le faʻaeteete faʻatusa manaoga o le tekinolosi tau faʻatoaga.

O le togalaau aina e masani ona tuʻuina i luga o laufanua lafulemu, susu-ma manava manava ma le le faʻaituau i le malosi, o le pH lea e tatau ona 6.5-7.2. O le mea e tupu i le eleele e maualuga 2.0-2.5 m mai le eleele. Afai e le ausia e le saite nei manaoga, e tatau:

Tonoia le palapala ma aumai lona aloaʻia i le mea e sili ona lelei e ala i le faʻaaoga o le lime poʻo le falaoamata i le dolomite.

Faʻamataʻu lata mai le vai o le eleele, e faʻaumatia le pito i luga, ona oʻo ai lea i le laau atoa. I ia eria, e mafai ona totō laau i luga o mauga, ma e mafai ona vaeluaina alavai i va o laina. Afai o le togalaau e tele ni laau, o le mea lea i le totoina o lua e te manaomia e taatia ai se alavai e oo atu i le 20-25 cm, ia aofia ai le 2/3 o le lua ma le paluga palapala ua saunia. Fai se sikuea poʻo se liʻo lapotopoto i luga o le palapala ma ufiufi ai i le vaega totoe o le faʻapalapalaina o le palapala. Faatulaga le aʻa o le fatuina i le pito i luga o le totoina o le lua ma le faaputuga ina ia le maua ai le ua o le ua, ma o le nofoaga o le faapipiiina o luga o le eleele. O le luʻu matala e faʻaalia e togafitia faʻatoʻaga faʻatoʻaga poʻo otaota eleʻele ma ufitia ile palapala. Pe a uma ona faʻasusu, e tatau ona mulimulitaʻi le eleele 5-6 cm ma se laulau o le mulch mulch.

Mo nofoaga ei ai le maualuga o le eleele e tu, e sili atu le faʻaaogaina o laulaau laʻau po o fualaau i luga o le ogatotonu ma le semi-dwarf rootstocks. O lenei tulaga o le a laveaiina ai le aʻa o fualaau o laau toto mai le susu i le taimi o le faamalolo o le vai i luga o eleele eleʻele po o se nofoaga maualuga o le suavai.

Le mago o le pi. © Robert Ll. Morris

Afai o le eleele e vave alu le timu (oneone, peaty), ona mafai lea ona fesoʻotaʻi le tumutumu matutu i le le lava o le susu i le taumalulu. O le aʻa o le laau e mafai ona faʻamago pe a suia le vevela ma le fesuiaiga mai le vevela i le kiona. O togalaau o loʻo i luga o ia palapala e manaʻomia ai le tele o timuga. I lenei tulaga, o le aʻa o le a aliaʻe pe a fua le eleele i se atigi tioisa, lea o le a puipuia mai le mago.

Afai o manulele, mumu ma isi paluga eletise tetele o loʻo malepelepe i totonu o le togalaau, e tatau ona faia fua uma e ave ese ai. Mole fuaitau, o le aʻaz podzryzki root system e mafua ai le oti o mea totō.

2. le paleni meaai

Afai e faʻamalieina uma mea manaʻomia, o le mafuaaga o le atinaʻeina o le magoga atonu o le a solia ai le meaʻai o fualaau aina suamalie. O le faaletonu poo le solia o le fua o meaʻai ma isi mea e gaosi ai meaʻai ma micronutrients e faʻaalia e le gata i le vevela, ae faʻaititia foʻi le lelei o fua. E taua tele le mataʻituina lelei o le pulega o taumafa pe a faʻapipiʻi se togalaau i luga o le papaʻi, vao vaovao, palu, oneone, sod-podzolic, carbonate ma toe maua mai oneone, atinaʻe laufanua, ma isi.

Macro- ma microelements ulu i totonu o laau e ala i le aʻa. Faʻatasi ai ma se meaʻai paleni, o nisi o elemene ua vaeluaina i le va o okeni o le laau. O loʻo i ai se tafega mai lau tuai i fualaau aina ma totoga laiti. Ae o loʻo i ai ni elemene taua e le mafai ona toe tufatufaina atu. E aofia ai le boron, zinc, copper. O lo latou le lava po o le solia o le fua faʻatasi ma vaega taua o mea taumafa e mafua ai le vevela o fualaau aina.

Poron deficiency

O le lē atoatoa o le popo e faʻaalia i le taofia i le atinaʻeina o lau pito i luga. I pito o pana, o laʻau laʻau, fai si laʻititi ma pauu. Faatasi ai ma le le atoatoa o le pulu, o le a amata ona magoto le lala o le pito i luga, ma o uluaʻi ulugalii e foliga mai i fualaau aina, o le tofo o le fua e maua ai le oona oona mulimuli ane. I le lava o le sapalai o fualaau 'aina ma fuamoa ma le calcium, o le faʻaofiina o le pulu i le aʻa ma le folia top dressing e faʻatagaina, aemaise i tausaga māgogo. Ae ui i lea, o le maualuga o tui o le mafuaʻaga o le toxicosis lautele o le laau. Ina ia aveese le "mea oona" e ala i le vevela, e tatau ona fafagaina laau i fuamosa ma le calcium. E lelei tele le faʻaopopoina o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻatasi ma faʻamaʻi fuakalama i le taimi e fafagaina ai le faʻamalosi atoatoa. Manatua, i tausaga māgogo ma le leai o se susu, o le leai o se pulu i totonu o totoga o laau e faateleina.

Maea lela

O le fiva e sili ona manaʻomia i fua o laau toto i le taimi o le tuputupu ae ma le fuga. Afai o le taimi lenei e amata vave ai le tupu o taamilosaga lanu, e aliali mai le paʻu o le chlorine i laʻau laulaau i le va o veins, ma le faamamaina o suiga mai le pito i lalo o le mama i lalo, o lona uiga ua mamaʻi laau ona o le leai o se kopa. Ina ia puipuia le vevela o wili pito i luga, o le faʻapalaina o loʻo i ai le kopa e tatau ona faʻaopopo i le pito i luga. I le faaopoopo atu i le auai malosi i faiga uma metabolic, o sauniuniga apamemea e faʻaleleia ai le malulu, vevela ma le lamala. I luga o le eleele gaosia, o le maua o le 'apamemea i laau toto ua faʻaititia, ona o le malosi o loʻo aʻafia i vaega eleele. I lenei tulaga, i le amataga o le tautotogo, aʻo leʻi amataina le matala, e tatau ona togafitia laau aina ma le sulfate sulugatiti (1%), Bordeaux (3%) poo isi mea e aofia ai apamemea ma fafagaina i faʻamaʻi faʻamemea poʻo se faʻalavelave lavelave o microelements i le vaitau o le tuputupu ae. Afai e leai ni faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi po o se seti o elemene, e mafai ona e toe faia le togafitiga ma le Bordeaux (1%) i luga o le laumei lanumeamata ma pe a maeʻa. I le taimi o le tuputupu aʻe, e mafai ona e fafagaina i le pefu.

Teseva o le Zinc

O le leai o se suauu e manino lava le faʻaalia i le taimi muamua e ala i le faʻavaeina o rosettes (rosettes) mai pupulaʻau ma laʻau, ma mulimuli ane amata ona amata le vevela. Ole vave vave ona tali atu i le le lava o le sima o le apu ma le pi. O le faʻateleina o le le maua o le sinasina o le faʻaofiina lea o mea maualuga o fualaʻau faʻamaʻi ma le eleʻele palapala. E tatau ona totogia faapitoa le faʻaaogaina o mea faʻapitoa ma luga o laʻei i luga o chernozems, suauʻu popo, lanu enaena ma le maualuga o le palasolic maualalo. I le vaitau o le tuputupu ae, o le laeiina o elemene, o le pefu o se faʻatagaga. O fua lelei e maua mai i taumalulu o le taumalulu o fualaʻau lanumeamata.

Laʻau mama i totonu o le palealii o se laau fua. © tikiwanderer

3. Pest e mafua mai i meaola faalafua

O le magogo o fualaau aina, aemaise lava ile talavou, e mafai ona mafua mai i foliga vaaia o meaola matautia matautia, eleele uma ma le nofo i luga o laau laiti o le palealii (o le pito i luga o le mai Mayle, aphids, anufe, anufe pepeti, anufe laupapa ma isi). Ae maise lava o le 4-5 tausaga le matua o laau o mulberry, quince, apple, plum, pear ua faaleagaina. Soʻo se tautotogo ma le autumn, e tatau i suʻe laʻititi ona suʻe maeʻaeʻa. O le tele o taimi, o le paʻu o le paʻu o se mea e tupuga mai ai ma nofoaga mo le vevesi o meaola faalafua eseese. Afai e tupu mai i totonu o le cortex, e tatau ona toe faaleleia, o manua uma e tatau ona faʻamamaʻaina, o le ogalaau ma le skeletal lala ua faʻamaeʻaina ma se paluga faʻapitoa poʻo se vali faʻatoʻaga faapitoa. O le tele o le faaleagaina o laau talavou e afua mai i vaega o le May. E naʻo le 2-3 o loʻo mafai ona faʻaumatia se laau talavou, ma faʻaleagaina aʻa. Vaʻavaʻai ma le faʻaeteete i pito o vine. Afai o lālā matutu na faʻaalia i luga o latou i le afa lona lua o le taumafanafana, atonu o se faailoga lea o le foliga mai o le fafie. O le laʻau fafie e tuʻu ai fuamoa i luga o moli laiti i le pito i lalo o petioles. O se anufe pulou e faigofie lava ona ulu i totonu o se tamaʻi fana (o se pu itiiti e mafai ona vaaia i le nofoaga o le folasaga, o nisi taimi i nisi o ituaiga o fualaau aina - o se aau) ma amata ona fafagaina lelei. I le faaleagaina ai o laau laiti, e fetolofi i lalo o le loloto, ma ua mamae le lala laau leaga ua faaleagaina. O le anufe o loʻo sulufaʻi i totonu o le laupapa ma i le tautotogo na te alu i luga e tusa ai ma mea na faia. E lafo e le anufe ona otaota e ala i le tatala o fale. O caterpillars o mothling i sasae ma le fale tioata latou te tuʻuina atu lava faailoga tutusa.

Faiga puipui

Ina ia faʻaleagaina meaola e mafua ai le mago o laau ona oa latou gaioiga leaga, ua aveeseina lala ua aʻafia ma se puʻeina o le 15-20 cm o laupapa lelei. O le BI-58, o le faʻamalamalamaga, gaioiga, karbofos ma isi iniseti e muamua tuʻuina i totonu o pu o loʻo faia i le paʻu o lala o le skeletal ma le ogaumu tutotonu i le paʻu paʻu, laupapa, ona liligiina lea i ituaiga o togalaau poʻo le sima, ma isi mea puipui puipuia. I le vaitau o le tuputupu ae, o gaoioiga uma lava e faia e togafitia ai laau toto mai meaola faalafua, e masani ona faaaoga ai le meaola pepe-insecticidal sauniuniga.

4. Lamala e mafua mai i faamaʻi

O nisi taimi o le mea maualuga e fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi-leaga-faʻaleagaina fua o laau. O faʻamafanafanaga a le paʻu o le pito i luga o le pale e masani ona taʻu mai ai le amataina o faʻamaʻi pipisi (moniliosis ma siama gasegase, paʻu paʻu, maʻi o le kanesa, ma isi). O faʻamaʻi afaina, o tumutumu o laau ua faʻamagoina e moniliosis, o se siama mumu ma paʻu palapala. O le tele o taimi, moniliosis e aʻafia ai fualaau maa: apricot, poles, peaches, cherries. Faʻaaliga mai fafo - o laʻau paʻepaʻe o vine ma lala, fugalaau lanu enaena. O aʻafiaga e aʻafia e pei o loʻo mu i le afi. E le gata i lea, o le a pauu leaga laau i se mataupu o itula. A maeʻa le tautoulu o fugalaau afaina, o le lala mama ua ufitia i le anoanoai o vaega laiti o le fusi. Tasi, toe ola fugalaau fugalaau foliga mataga, pala, fua e maualalo le tofo.

O le manava malosi, e pei o le, e faʻaleleia ai lau o lau ma lau. Afai e tuua le laau e aunoa ma le faʻamoemoeina, ona amata lea ona taia e le manu felelei ia laau tuaoi, ma o le a amata ona magoto o latou lala.

O se siama siama e mafua ai le mago o lala e aliali mai o se kanesa siama poo se siama siama. O le aʻafia o le ogatotonu o le fafie, siama o le kanesa e faʻalavelave ai le tafe o le vai ma meaʻai i lala pito i luga. Toe faʻamago mulimuli. O se siama siama e mafua mai i siama siama. Manatua o se siama siama o se maʻi faʻamaʻi. I le sili atu i le 1-3 tausaga, ua mate laau ua afaina.

Liliu mai lala i le palealii o se laau aina. © Jeffrey M.

Faiga puipui

Aʻo faʻapena se togalaau, e faʻaaogaina ituaiga o togalaau faʻatoʻaga e puipuia ai le fungal ma siama.

I totonu o togalaau aʻafia, e matua faigata lava ona faʻaumatia ia punavai o siama. O le mea lea, e sili atu le faigofie ona puipuia i le taimi tatau le faia o togafitiga puipuia uma nai lo le faʻataʻiina o le faʻamaʻi mulimuli ane, aemaise lava i le vave ona totoina o fua. Puipuiga - amataga vave o tautotogo ma maeʻa togafitiga o togalaau ma vailaʻau: O Skor, Horus, Topaz, Ordan, Ridomil ma isi ua faamaonia mo le faʻaaogaina o fualaau 'aina. E fautuaina e sulu i luma o le paʻu ma le 3% Bordeaux vai poo le 1% o le solution ole suauu sulfate. I luga o le lanu lanumeamata ma pe a uma le fugalaau - 1% o le vaifofo o le vai o Bordeaux, lea o le a avea foi ma ofu pito i luga. I le vaitau o le tuputupu aʻe, e togafitia faʻapitoa le togalaau i biofungicides e tusa ai ma fautuaga. O le solia o le faamaoni o le paʻu (vavalo), mea e tafe ma isi mea leaga e tatau ona faamamaina ma ufiufi i varnish, vali, sima, soʻo se isi lava mea e puipuia ai le ulufale atu o spores sporesl ma siama. O le togafitiga aupito sili ona manuia mo se siama o le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi.

Afai o le puipuia o mea e le fesoasoani ma ua mamaʻi laau, e tatau ona teuteuina lala ua aafia ma susunuina. O togavao sa togafitia i se taimi vave ma sauniuniga talafeagai ma fafaga e faateleina ai le tetee atu i isi faʻamaʻi pipisi. Faʻaauau pea le tuputupu aʻe o le vaitau o le gaosia o laau mai le faaleagaina o siama. I le tautotogo ma le autumn, togafitia le palapala i totonu o le palealii ma se vaifofo e 4%.