Laʻau

O le a le sphagnum moss: faʻapefea ona faʻaaoga lenei laau

O Sphagnum o se ituaiga o muta moa (pemoss), o le aiga sphagnum - Sphagnaceae. E iai ni mea uiga ese. Faʻasalalauina tulaga leaga o marshes lenei pulou sphagnum mataʻina. E iloa e tagata taʻutaʻua uma le mea e tupu ai. Ma e mafai foi ona ola i luga o ogalaau, maa, uamea ma le tioata.

Sphagnum o se laufanua lauiloa, e leai ni aʻa. O se faʻalaʻau faʻalaʻau ma se vaega pito i lalo o le laʻititi. O fusi o moa e ufiufi i laulaau laiti e ola i se siosiolio.

O le faataamilosaga tau atinae o le sphagnum e talitutusa lava ma isi meaola. O mama feusuaʻiga o loʻo faia i luga o se laau gametophyte. I le nofoaga o le ovum pe a maeʻa ona fusia fusuaga sporogonum. I totonu o lana atigipusa, ua matua matua. Ma ua tupu aʻe i luga se gaseophyte fou.

E tupu na o le pito i luga. O lona vaega pito i lalo o le oti pea. Sphagnum e masani lava ona agai i le malamalama, i luga. Ma o lona vaega pito i lalo o le a oti e liliu atu i le peat. O le pito i luga o le fana e masani lava ona lanumeamata, ma o le vaega o loʻo faʻatofuina i le vai e foliga mai e sili atu le paʻepaʻe. Ma e oʻo lava i lalo, e maua e le laau se lanu enaena lanu enaena. Moss sphagnum (photo) foliga sili.

I le vaitau susu, e mafai ona faʻafefe vai i le 20 taimi lona mamafa. Faaliliu mai le Eleni, sphagnos o se omomi. O le mea lea o le igoa o le laau. E sili atu ona tuputupu aʻe i le sone le lelei ma i le itu i matu o le itumalo, ae e mafai foi ona maua i totonu o vaega laiti. E mafai ona e mauaina i le tele o mea i luga o le maualuga. O le kapeta lanumeamata lanumeamata i le ata o le sphagnum moss.

Sphagnum Properties

O loʻo i ai i le fale ni mea taua se tolu ia e taua tele i le faʻatoʻaga:

  1. Faʻafiafiaina. E mafai ai ona faʻamama le susu e aunoa ma le faateleina o lona mamafa.
  2. Hygroscopicity. O le faʻamaualalo e masani lava ona faʻaalia lelei, ma o le susu o loʻo faʻapipiʻi atu i le mea e fai i le mea e fai ma le lanu. O le tuufaatasiga o le eleele o le a lava pea le susu, ae le o le suavai.
  3. Fale tuai ma faʻamaʻi pipisi 'oa e faʻaaogaina e tusa lava pe faʻaaogaina vailaʻau. O vailaau i le sphagnum e taofia ai le pala o aʻa o totonu o laau mai le pala ma isi faafitauli.

Talosaga

O Sphagnum e faʻaaogaina e avea o se vaega o le elemene mo totonu o laau. E mafai ona faʻaopopo i le eleele e faʻaleleia ai le lelei, faʻamalo, susu ma lelei.

Moss sphagnum e faʻaaoga i se isi uiga:

  • mo le puipuia o le eleele;
  • e avea o se alavai mo totonu o laau;
  • pei o se fala;
  • mo le faamamaina o le ea;
  • mo le teu i le vaitau o le taumalulu o aniani ma aʻa o le aʻa;
  • ia puipuia laau mai maʻi mama;
  • mo le fausiaina o ato ma tautau mo laau faʻamalosi.

E alofa o ia i totonu o begonia, senpolia, dracaena, dieffenbachia, monstera, azalea, leaiiveria, teine ​​gaʻo. Faʻaaogaina mo le fatuina o le fatu ma fatuina atili ai aʻafiaga. O laulaau laulaau ua matua aʻafia lava i totonu.

E faapefea ona selesele fatu?

O le seleselega e sili ona faia i le tautoulu, ae mafai ona e aoina i isi taimi o le tausaga. Sphagnum e mafai ona faigofie ona ave. Ae fautuaina e ave na o vaega pito i luga, tipi ese ma se naifi poo seleulu.

Latou te le aoina mai i nofoaga eleʻele, lea e tumu i le susu. E sili ona lelei le faia i tafatafa o laau.

E mafai ona e aoina sphagnum i auala nei:

  1. Ave ese le laau ma aʻa.
  2. Tipiina lona pito i luga.

Tipi moa e tatau ona fufulu ma le faʻaeteete e faʻaitiitia ai le mamafa. Aumai i le fale e tatau ona faʻatumu le fale i le vai mafanafana mo le 40 minute. O lenei mea o le a laveaʻi ai o ia mai iniseti ma saturate i le susu.

Teu moa i le paʻu paʻu pepa e leʻi faʻasalalau. O lenei mea e mafai ai e ia ona manava. I le taumalulu, e mafai ona e teu fatuga i le malulu.

Moss sphagnum: foliga ma le seleselega


E faʻapefea ona faʻamago le pu?

Uu i luga o le tautau. O le auala sili lenei e faʻagogo ai. Sphagnum o loʻo tautau i luga o pipi E manaia ma e tumau pea lona malosi. O loʻo faʻapipiʻiina mai i ogalaau o laau laiti. Ua tuʻuina i lalo o se faʻavaa e puipuia ai le puʻu mai le tau.

Sphagnum moss i vailaʻau

O le vailaʻau o le sphagnum o se numera o mea e aoga i le tino o le tagata. O le laau o se vailaau faʻamaʻi masani mai le vaega phenol.

O lona malosi e gaosia ai le tele o volumes o le vai e faʻaaogaina e pei o se fulufulu masani. O loʻo mafai pea e le Sphagnum moss ona faʻamaʻi manuʻa. E faʻaaogaina i le togafitiga o manua o le purulenti, mumu ma le malulu.

E faʻavaeina i luga o lenei fale, ua gaosia ai faʻamalosi sili ona lelei mo le faamamaina o le vai.

Suavai mai le swamp swamp e mafai ona onā e aunoa ma le fefe. E i ai sina lanu uliuli, aua e tumu i peʻa. Peitai e leai ni faʻalavelave i totonu.

Moss sphagnum - fesoasoani fugalaau fugalaau

E fiafia tagata alolofa i totonu ole fale ile aoga tele mo fugalaau. E mafai ona tuʻuina i le ituaiga o vai ua tumu i luga o le eleele. O le palapala i totonu o le ulo o le a tumau pea le susu mo se taimi umi.

Faaaoga ma mo le totoina o fatu o laau i totonu. Ma mo le mausaliina o aʻa, e faʻapipiʻi i lalo palapala o le laau i le palapala.

Faatoagaina e le Faatoaga lenei laau e teu ai fatu o laau toto eseese. Ina ia faia lenei mea, ua latou saoloto mai le eleele ma afifi i le susu o sphagnum. Lulu e tuʻuina i totonu o se pusa pepa ma tuʻu i se nofoaga malulu ma pouliuli. O le kulupu o le a tumau ma fou seia oʻo i le isi togalaau.

Taua! O le faʻaaogaina o peat i le togalaau mai sphagnum pogs e le fautuaina. O le a faʻamalosia ai le palapala, ma o lenei mea e faʻaseseina ai le tele o aganuu totō.