O laau

Muliki

O Mulberry (Morus), e taua foi o le laau o le vine, po o le laau, o se laau o le ituaiga o le aiga Mulberry. E tusa ai ma faʻamatalaga na maua mai i punaoa eseese, o lenei ituaiga e tuufaatasia ai ituaiga 17-24. O nei laau toto i le natura e mafai ona maua i vaega eleele ma le gataifale o Aferika, Amerika i Matu ma Asia. O ituaiga e sili ona lauiloa e aofia ai le paʻepaʻe paʻepaʻe, o falaolo o le fala o loʻo fafagaina i luga o ona laʻau, o latou pupae e faʻaaogaina e maua ai siliki masani. I lalo o le Ivan le Setema, ua leva ona iloa e Rusia e uiga ia mulberry, i lena taimi sa faia ai se fale gaosi siliki-fai lea na faia ai se ie maaleale mo le faamasinoga tupu. I le isi itu, sa ou faasaina le taina o vine i luga o le teritori o le setete, talu ai ona sa sili ona taua. O laau eleelea, e gaosia ma mamafa tele laupapa e taua tele; i totonu o Asia Tutotonu e faʻaaogaina mo le gaosiga o tufuga eseese, musika ma pulou.

Faiga Faʻavae

E ui o talavou, e masani ona televave le tuputupu ae, ae o le a faasolosolo malie le vave. O se taunuuga, o le maualuga o sea ituaiga e le silia le 15 mita. O laumei laulaau faigofie e masani ona ufiufi, e masani ona faʻaopoopoina ma tuʻuina i autafa o le pito. O faʻauluga o le Spike e aofia ai fugalaau laiti, o fafine pe tama (dioecious). Ae ui i lea, o loʻo i ai ituaiga vine e mafai ona tatala ai fugalaau male male (monoecious) i le taimi e tasi. O le umi o fua o fualaau aina e mai i le 20 i le 30 mm, o ni fua sese, pe o le, tuufaatasi i le tasi o le tino faatasi ai ma ni pulu eseese (mai le lanu uliuli, toetoe lava uliuli, i le paepae). O lenei laau e iloga i lona le mautonu, e mafai ona tupu ma atiina ae masani, e tusa lava pe e te le popole i ai. O le laau o le a amata ona fua mai i le lima o tausaga o le olaga. O le umi o le olaga o sea laau e tusa ma le luaselau tausaga, i aso nei o loʻo i ai ni faʻamatalaga e le itiiti ifo i le 500 tausaga.

O le sili ona lauiloa i le au fai togalaau o ituaiga e lua - o le paʻepaʻe ma le paʻepaʻe, ae eseese i le lanu o le paʻu, ae le o fua. I le laau o le vine, o le paʻu paʻepaʻe i luga o lala o loʻo valiina i se lanu malamalama (kulimi, pale samasama pe papaʻe), ao lala o le mulberry uliuli e ufiufi i se paʻu pouliuli. I le taimi nei, o lenei laau ua lautele i le aganuu e pei o isi fualaau aina suamalie, mo se faataitaiga: pelery, plum, apple, cherry, etc.

Fausiaina o togalaau i le laufanua

O le a le taimi e toto ai

E mafai ona e totoina vao i luga o le lauʻeleʻele i le tautotogo ia Aperila ao le i amata le tafe, pe i le tautoulu ia Setema ma Oketopa, ae e tatau ona e puʻeina aʻo leʻi oʻo i timuga. O le tele o fai togalaau latou te fautuaina latou te fiafia e totō i le tautoulu, e pei ona talitonuina afai e ola le laau i masina malulu, ona fuafua lea e ola mo le tele o tausaga.

Taumafai e filifili le nofoaga sili ona talafeagai mo lenei fale totō i le togalaau. O le togalaau e sili ona fiafia i vaega e puipuia ma puipuia mai matagi malulu. E le mafai ona totōina le mulipulu, oneone oneone ma le eleele, ma o le eleele i totonu o le fanua e tatau ona taoto i se loloto e le itiiti ifo ma le 150 cm. O laau e le mafai ona fua mai ai ni fugalaau ia latou lava, ae peitai, e mafai ona maua le ituaiga o le fatuga pe a uma o le a 4 pe 5 ona tausaga. I lenei itu, e fautuaina e le au fai togalaau togafiti le faatauina mai o fualaau e tolu tausaga le matua lea na maua ai le uluaʻi fanau.

Fausiaina Mulberry i le tautoulu

O se lua mo le totoina e tatau ona saunia ia le itiiti ifo ma le 15 aso ao lumanaʻi le aso o le totoina, o lona tau tonu e faalagolago i le tele o le aʻa. E tatau ona manatuaina e tatau ona tuu saʻo aʻa i totonu o le lua. Ole fua ole laʻau ile 0.5x0.5x0.5 m I le tulaga e le lelei le palapala i luga o le nofoaga, ona faʻalauteleina lea o le loloto o le lua, talu ai o le faapalaga poo le pala o le vao i le aofaiga o le 5-7 kilokalama o le a sasaaina i lona pito i lalo, e 100 gram superphosphate. O lenei laulau e tatau ona fufuluina ile eleele, aua e le tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma le aʻa o le laau. A uma le afa o le masina pe a uma ona saunia le lua, e tatau ona e alu i le vave totoina o le kulupu. O le aʻa o le fatuina e tatau ona tuu i totonu o le lua, pe a uma ona faʻamaʻoina, eliina, ma e tatau ona luluina le au i taimi uma, a leai, o le a tele ni meaola i le eleele. A totoina le laau, o le palapala i totonu o le liʻo lata ane e tatau ona palu, ona sasaa lea i lalo o le 20 lita o le vai. A oʻo ina faʻapipiʻi atoa le vai i totonu o le eleele, e tatau ona ufiufi le pito i luga o le poloka poloka i se paʻu o le mulch. Mo se fatuga manifinifi ma le vaivai, e te manaʻomia se lagolago, lea e tuleia i le ogatotonu o le lua ao le i totoina. A totoina le laau, e tatau ona nonoa i lenei lagolago. Afai o le eleele ile luga ole laupepa o le palapala ma mamafa, ona i lalo o le lua, e tatau ona fai se alavai faʻavaivai o piliki malepe.

Totoina o le toto

Totoina o vao i luga o le eleele i le tautotogo ma le tautotogo e toetoe lava tutusa. O le eseesega e faapea mo le totoina o le tautotogo, o le lua ua saunia i le tautoulu, aʻo sasaa atu i ai le falalaʻau talafeagai. Faʻaleleia le faʻaleleia i le amataga o le tautotogo, e tatau ona maeʻa ia Aperila.

Totoina togalaau i totonu o le togalaau

Mo le tausia lelei o le totō o le togalaau i le togalaau, e te manaʻomia tutusa lava ma isi mea totō. E tatau ona faʻafeinu i se taimi tatau, vela, tipi, fafagaina, togafiti mai meaola faalafua ma faʻamaʻi, faʻapea foʻi le tatalaina o le pito i luga o le poloka poloka.

Faʻatulagaina o Mulini

Ina ia faaititia le lamatiaga o se laau i le tele o faʻamaʻi poʻo meaola faalafua, e tatau ona faʻaauau pea ona togafitia togafitiga, ae le gata o le laau lava ia, ae o le pito i luga o le poloka poloka e tatau ona sosolo. Mo togafitiga e faʻaaoga ai iniseti ma fomaʻi. O ia togavao e fautuaina i aso muamua o Aperila mo paʻu momoe, faapea foi ia Oketopa, pe a oʻo i le taimi o le tuputupu ae. Ole vaifofo o le Nitrafen poo le Bordeaux (3%) o le a fesoasoani ia te oe e feagai ai ma faʻamaʻi eseese ma faʻamaʻi. I le tautotogo, e fautuaina e sulu le laau i se vaifofo o le Uurea (7%), lea o le a faʻamamatia ai meaola uma ma meaola faʻapitoa, ma o le a avea foi ma punavai o le nitrogen mo le laau, lea e manaʻomia tele i le amataga o le vaitau tuputupu aʻe.

Lafoaina o vine

Ina ia sili atu le malulu o le togalaau, e tatau ona masani ona faasūsūina mai le amataga o le tautotogo ia Iulai. E tatau ona faia lenei mea i le taimi o se lāmala tele. Amata ia Iulai, e le mafai ona e faʻafeinuina le laau. Afai i le tautotogo o loʻo i ai se aofaiga tele o timuga, ona e le manaʻomia lea ona faʻafeinu vai.

Laei faʻapipiʻi

Mai le amataga o le tautotogo ia Iulai, o lenei laau e manaomia ai le ofuina pito i luga. I le tautotogo, e sili ona manaomia e le laau le fufusi oona, ma i le taumafanafana - i totonu o pusa ma fulufulu.

Mulipili i tuafanua ma Moscow

O le Moscow Region ma Moscow le tau e le talafeagai mo le totoina o vao. Ae ui i lea, mo se taimi umi iina na latou aoao ai e ola ituaiga aganuu i saute e pei o le apricot, vine, ma le mulberry e le seasea. O lenei laau e lilofia i le kiona e mafai ona ola i se pa'ū i le ea vevela i le itiiti ifo o le 30 tikeri. Ae peitai, afai o le taumalulu e faailogaina e sina kiona, ona mate ai lea o le laau toto e tusa lava pe pe a paʻu le vevela e itiiti ifo le 7-10 tikeri. I lenei tulaga, i le taimi o le totoina o mulberry i le eria a Moscou, e le tatau ona matua tanumia loloto ona aʻa i le eleele.

Talu ai ona o le umi o le ao i le Moscow Region e le ausia ai manaoga o le mulberry, o sea laau, lea ua tupu i le Moscow Region, e 2 vaitau vegetative i le tausaga - i le tautotogo ma le autumn. O lenei laau e le masani ai lona mafai, e mafai ona gaosia ai se mea vavalalata i le va o le matua ma le le iloa o se vaega o le aʻa. O se taunuuga, o le laau o le togalaau i le tautotogo e mafai ona lafo ese na vaega o le fana e le mafai ona aoga, lea o le a mafai ai ona ola i le tau malulu. I lenei itu, i le autumn, e le na o laupepa laulaau, ae o vaega foi o fuʻu e felelei faataamilo i se aganuu faapena i tuafanua ma Moscow. E naʻo le pau lea o le eseesega i le faʻatoʻagaina o mulberries pe a faʻatusatusa i itulagi mafanafana.

Mulipili i Siberia

O lenei laau e mafai ona faʻaleleia i Siberia pe afai e faʻapupulaina le malosi o le kulimi. E faigata lenei mea, ae mafai pe a manaʻomia. Afai o se tagata e galue i le togalaau e tele lona manao e totoina se laau o le mulberry i se itulagi ma se malulu, ona tatau lea ona ia suʻesuʻeina mataupu a le au togalaau o V. Shalamov ma G. Kazanin.

Laʻau teuteu

E fautuaina le teuteuina o le mulipulu i le taimi o le malolo poʻo le malologa. O le mea aupito sili ona lelei, e mafai e le laau ona teuteuina i le amataga o le tautotogo ao leʻi amataina le tafe. I le avea ai o se tulafono, e fautuaina mai le faʻamalosia o le matua ma le teuteuina o teuteu mai aso mulimuli o Aperila i le aso muamua - Me seia oʻo ina tatala le gaʻo. I le tautoulu, a maeʻa le laulaau, e faia le teuteuga mama, aʻo le vevela o le ea i le auala e le tatau ona itiiti ifo ma le 10 tikeri.

E faʻafefea ona teuteu vao

O ituaiga eseese o laau laʻau e eseese o latou teuteuga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tagi o laulaau e manaʻomia le teuteuina o teuteuga, faʻapea foʻi ma faʻapuʻupuʻuga o aʻa ma lala. Talu ai ona o lenei ituaiga o meaola ua toe faʻafouina i se taimi puupuu, e oʻo lava i teuteuga malosi e le fefe i ai.

E manaʻomia e se laau faʻamaufaʻailogaina le naʻo le faʻavaeina o le pale. O le faia o lenei mea, i luga o se fatu umi, lea e le o auai uma ai lala, e tatau ona fausia ai se pulou matagofie o foliga foliga poo se paʻu o lala.

O mulberry teuteu e sili ona faigata ona fai. O le a faigata foi ona faʻapipiʻiina le tulaga muamua o le laau.

Laʻau teuteu i le tautotogo

Aʻo laiti le fale, e tatau ona vavae ese lala uma mai lona ogalaau i le maualuga e 150 centimita. I lenei tulaga, i totonu o se tagata matua, o le a le paʻu lala i le fogaeleele. E mafai ona ola le taʻavale e teu i le 5-6 mita, ae tipi uma le au tauva. Afai e te le manaʻo e fai ni fusi, ona faʻatagaina lea o le pale e tupu i se auala masani. E mafai ona e faia se laʻau e le o se ogalaau, lea e faigofie ona tausia. Mo lenei mea, e tatau ona vavae ese le pical apical i le maualuga o le 1.35-1.7 m, ona faia ai lea o le puʻu, lea e tatau ona foliga tutusa ma se apu apple. O lea ituaiga laau e tatau ona maua mai i le 8 i le 10 skeletal branches. A faʻapipiʻi le laau, o le a manaʻomia le faatumauina o le pepa na faia, mo lenei mea, tipiina ma le tauina o na mea e le o manaʻomia. E le fautuaina ni laʻau faʻafefeteina, ae, e tatau ona lagolagoina.

Laʻau teuteu i le tautoulu

A oʻo i le taimi o le autumn o laʻau uma e sola mai se laau, e tatau ona taulimaina ana sauniuniga mo le taumalulu. O le mea lea, i le taimi nei, e tatau ona faia se togafitiga faʻamalosi faʻamalosi, aua o mea uma na manua, faʻamago, faʻamaʻiina e le kiona po o faʻamaʻi, lala mafiafia ma pito, ma mea e ola i totonu o le pale, e tatau ona tipi. I le avea ai o se tulafono, e le manaʻomia e le laau o le seleselega taʻalo taʻitasi.

Faʻasalaga o Mulberry

E mafai ona faʻalauteleina le mulipulu e le metotia (fatu), faʻapea foʻi ma le vegetative - e ala i tui, fanau, lignified and green cuttings, ma le tuʻuina atu.

E faapefea ona ola mai fatu

O fatu e tatau ona maua mai fua o le taimi nei mai le ogatotonu i aso mulimuli o Oketopa, mo le mea lenei e tatau ona e aveesea uma aano. Ona faʻauʻuina lea mo le 1-2 itula i se fofo o se tuputupu ae faʻaolaola (mo se faataitaiga, Zircon poʻo le Epin). A maeʻa lena mea, e lūlūina i latou ile eleele. I le tulaga o le ae auai i mea totō i le amataga o le vaitau o le tautotogo, o le a manaʻomia ona faʻamaonia fatu i luma o lenei taimi mo le 4-8 vaiaso. Atonu e te le manaʻomia le faʻamalosiina o fatu, ae i lenei tulaga, o le a latou manaʻomia le faʻatulagaina o sauniuniga. Ina ia faia lenei mea, i le tautotogo, vave ona toto, e tatau ona faatofuina fatu i le vai malulu mo le 24 itula, ona ave lea ma tausia mo le taimi lava e tasi i le vai mafanafana (mai le 50 i le 53 tikeri).

Mo se moega, filifili se lauulu susulu, nofoaga e le maluelue. Ona e saunia lea o togalaau ma sasaa i latou i le vai, pe a uma ona faʻasalaina i totonu o fualaau faisua ua fuafuaina mo fualaau aina ma fualaau. O fatu o lenei laau e laiti, ma e manaʻomia ona totoina e seasea lava ona mafai. E tatau ona tanumia i totonu o le palapala ile 30-50 mm. O le moega e manaʻomia le faʻaleleia lelei pe a toto fatu i le eleele, ona ufiufi ai lea o le pito i luga o le mulch. I le tautoulu, o le mulch layer e sili atu ona mamafa pe a faatusatusa i le tautotogo, talu ai i le taumalulu e mafai e le fatu ona tafe. O fualaau e foliga mai e tatau ona faʻafefeteina, faʻalaʻau ma fafaga. I le amataga o le vaitau o le tautoulu, e mafai ona totōina laau totō ma malolosi, aʻo faalagolago i le ituaiga mulberry, o le mamao i le va o laau e tatau ona 3-5 mita. O se laau e tupu mai fatu e amata ona fua mai i le 5 pe 6 tausaga. O lenei metotia o le toe gaosia ei ai se tasi o taui sili ona taua, o lona uiga, o se laau e tupu mai i fatu e maua mai na o se vaega o uiga eseese o le matua matua pe leai foi. I lenei tulaga, o laau totō ua ola i lenei auala e masani ona faʻaaogaina e avea ma faʻatau mo le faʻafefe.

Faʻasalaga faʻapitoa e fanau

Afai e matuia afaina le togalaau i le malulu i se taumalulu malulu, ona mafai lea ona faʻaaogaina lona fatu aʻa e sui ai se laau ua malo. I luga o lenei fatu, o se pale ua faasolosolo malie ona fai. E le tatau ona aveʻesea auala e tatau ai, ma pe'ā manaʻomia, e mafai ona faʻamavaeina mai le eleele faatasi ma le aʻa, 1/3 o gaʻo e mafai ona faʻapuʻupuʻu ma faʻaaogaina e pei o totō. O lenei metotia e lelei i le mafai e le fanau ona faʻamautu atoatoa ia uiga eseese o le matua matua.

Faʻaleleia o le mulipulu e ala i le vavae

Afai o le laau e aʻa, ona faʻalauteleina lea e mafai ona e faʻaogaina fualaau lanumeamata. Ae o le lavelave o lenei metotia e te manaʻomia se faʻapipiʻi faapitoa e mafai ona faia ai sina tafega vai i foliga o le puao i totonu o le kiona. O le seleseleina o seleselega e faia ia Iuni-Iulai, o le taimi lea o loʻo ola malosi ai le laau. E seleseleina mai le mailei, lea e tatau ona umi le 15 i le 20 senitimita ma maua ai le 2 pe 3 le taamilosaga. Ua totoina i totonu o se fale kati i se maualuga o le 45 tikeri. I totonu o eleele mama, e tatau ona lafoina le pito i lalo o le paʻu i le loloto o le 30 mm. I luga o le au, e tatau ona e tuua na o ni nai laupepa pito i luga, ia e faapuupuuina e le ½ vaega. E tatau ona faʻamautinoa o le fale koli e maua ai se siosiomaga o le maualuga o le susu. O le ola o lau laau ma le malosi o aʻa i laau toto o le a tulaʻi mai i le tautoulu, ae o lo latou totoina i eleele matala e tatau ona tolopoina seia oo i le tautotogo e sosoo ai.

E mafai foʻi ona faʻalauteleina le mulipulu e ala i le faʻapipiʻiina o semi-lignified, lea e seleseleina i le taimi e tasi e pei o lanu meamata. O le aʻafiaina o ia vavaega e tatau ona tutusa ma lanu meamata. O le le lelei o lenei toe gaosia, o le aʻafia lea o seleselega e faʻapipiʻiina le faʻapipiʻiina o le siʻosiʻomaga. O se laau ua tupu i lenei auala e maua uma lava uiga eseese o le matua matua.

Lauina o le faapipii

Mo le tuiina o le mulberry, e mafai ona e faʻaogaina uma metotia lauiloa. Ae ui i lea, o fai togafiti poto e fautuaina le taofia o lau filifiliga i le kopi (faapipii i se tipi ma se tipi). Afai e faʻaaogaina se kopi faigofie, ona faʻaoga lea o le scion ma rootstock, o le mafiafia e tatau ona tutusa.E tatau ona faia ni vaega i luga o le rootstock ma le va i le va o taʻau e lua, ae o lo latou umi e tatau ona tutusa ma le lapoa o laau totō, faʻapitoa i le 4 (mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le limamatua o le rootstock ma le scion graft e 1.2 cm, ona 48 cm le umi o fasi pepa ) Faʻatasia vaega ma isi ma afifi i latou i soʻo se mea e faʻaaogaina pe faʻapipiʻi mea.

Faʻaaogaina foi o se faʻaleleia atili o le faʻataʻitaʻiga ma se laulaufaiva. O le faia o lenei mea, o le tipi ma le rootstocks e tatau ona vavaeina i le auala lava lea e pei ona faamatalaina i luga, ma e tatau ona faaopoopo i ai gagana eseese. E tatau ona alu ese mai le pito o le fasi 1/3 o lona uumi, ona faia lea o se tipi i le ogatotonu o le fasi pepa i luga ma luga i luga o le faʻatau. Nofoaga o tipi e tatau ona faʻapipiʻi le tasi i le isi, pe a maeʻa ona afaina le afifi ina ia latou vavalalata vavalalata. I le faaiuga lava, e tatau ona afifiina le saite o tui puipui.

Maʻi faʻamaʻi faʻatasi ma se ata ma se faʻamatalaga

O le laau o le vine e maualuga lona tetee atu i faʻamaʻi eseese, ae i nisi tulaga e mafai foi ona maʻi. O le tele o taimi, e pagatia o ia i laulaʻau lanu enaena (cylindrosporiosis), faʻafeiloaʻi i luga o le paʻu, paʻu paʻu ma le bacteriosis. E le gata i lea, e mafai foi e le laau ona faaleagaina le gaʻo.

Malosiaga malosi

O le paʻu palapala o se maʻi faʻaleagaina. I totonu o le laau ua afaina, o se mea e sili ona paʻepaʻe e fai i le pito i luga o atigipusa ma laupepa. I le taimi malogo, o le faʻamalosia e sili atu le malosi o le faʻamaʻi, aemaise lava pe afai o le pale o le laau o loʻo mafiafia. O le taimi lava e iloa ai faailoga muamua o le faamai, e tatau ona lueina le laau i se paluga Bordeaux, Fundazole pe taofia le tafe o colfidal sulfur. Mo le mafuaʻaga o le puipuia i le tautoulu, e tatau ona fafagu ma faʻaumatia uma lau o le felelei.

Cylindrosporosis

E le gata i lea o se lanu enaena o laulaau o se maʻi afaina. I totonu o le mea na tupu, o le lanu mumu-violet ma le faʻamaufaʻailoga o loʻo faʻapipiʻiina ile luga o laupepa lau. Aʻo tupu le faʻamaʻi, o le lau laulaʻau i totonu o le mea e mumu ai, o le lau lava ia ua liu samasama ma lele ai. O le taimi lava e matauina ai faailoga muamua o le faamai, e tatau ona togafitia le laau i le solution a Silite (1%). I lenei tulaga, e tusa ma le 3 lita o lenei vaifofo e tatau ona alu i se tasi laau. Toe faia togafitiga pe a uma le afa masina pe a maeʻa.

Bacteriosis

O le tele o taimi, o tamaʻi laʻau ma laulaau laʻau o le mulberry e aʻafia i le bacteriosis. E i ai ni mea e le masani ai i luga oo latou luga, ma i le aluga o taimi latou te lanu uliuli. O se taunuuga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, felafolafoaiina o laʻau ma feliuaʻi solo, faʻapea foʻi ma le faʻaleagaina o siaki, aʻo faʻapipiʻi foliga o gum i luga o latou luga. Ina ia foʻia lenei faʻamaʻi, faʻaaoga le fualaau faʻatau Gamair poʻo Fitoflavin. Peitai, e tatau ona maitauina o se laau e pagatia mai le bacteria e le mafai ona faʻamalolo i taimi uma. I lenei tulaga, e tatau ona e taumafai e puipuia mai faʻamaʻi e ala i le faia pea o togafitiga puipuia.

Laititi lau laumei

O i latou o loʻo tauaveina se faʻamaʻi viral e pei o le laititi-leaf Curliness o mea faʻamaʻi. I totonu o se laau mamai, o lau laʻau e faʻasolo i le va o veins, ona sosoo ai lea ma se fulufulu laʻau. Aʻo faʻalauteleina le faʻamaʻi, o le lapisi o laulaau e liu ma gaugau, o leʻau e matua vaivai lava ma leaga, ma o le faateleina o le numera o lo o matauina. O lenei faʻamaʻi e le mafai ona faʻamalolo, o le mea lea e matua taua tele ai puipuiga. O le mea lea e le afaina ai le laau, e tatau ona tau faasaga i vailaau iniseti, e aofia ai ma meaola faalafua uma, mo se faataitaiga: thrips, aphids, ticks, etc.

Faʻasaʻu le afu

Faʻasaʻu le afu ma faʻapipiʻi i luga o se laau ma taʻitaʻia ai le faʻaumatia o ona fafie. O ona vevela, pauu i manua ma vaeluaga i le paʻu, faʻapipiʻi i luga o le laau, lea e oʻo atu ai i le faʻaumatia o lona ogalaau. A maeʻa ona iloa se mushroom, e tatau ona tipi, ave se vaega o le fafie, ma faʻaumatia. Ole manua e tatau ona togafitia i se vaifofo o le sulfate copper (5%). Ona tatau lea ona ufiufi i se paluga, mo le sauniuniga lea e tatau ai ona faʻafefiloi le lime, omea ma le povi (1: 1: 2). Afai o loʻo i ai ni mea faʻanatura i luga ole laʻau ma e tafe mai le gutu, e tatau ona fufulu nei manua, ona faʻaumatia lea i se vaifofo o le sulfate copper (1%), ona togafitia lea i se fofo e aofia ai Nigrol ma le ofu laupapa, lea e tatau ona totoina, nei vaega i se fua faatatau o le 7: 3.

Mea faʻamaʻi pipisi i ata ma faʻamatalaga

Pests i luga o mulberries e matua le mautonu. O le tele lava o taimi, o lenei laau e afaina i le American butterflies, anufe anufe, spider mites ma moths.

White butterfly butterfly

O le tulaga sili ona lamatia mo le togalaau o se paʻe papaʻe Amerika. O anufe o lenei meaola e lanu enaena lanu-lanumeamata, i luga o latou luga ei ai lanu samasama-samasama i itu ma manua uliuli. O nei anufe e mafai ona gaogao uma laulaau i luga o le suka. Vaʻai le laau, tipi ma faʻaumatia le vaʻai vavave e maua. I luga o le ogalaau, e tatau ona faʻapipiʻi fusi faʻamalosi faapitoa, ma o le pale o le laau e tatau ona sosolo i Chlorophos.

Moli toto

E fafagaina foi e anufe moth i luga o laʻau o lenei faatoaga. O le puipuia o le laau mai ia meaola faalafua, e tatau ona togafitia ma Chlorophos i le tautotogo, pe a amata ona vevela mata, aua o le taimi nei o loo vaaia ai foliga o ia ituaiga anufe.

Umi o le motu

Afai e ola paaga o le apogaleveleve i luga o se laau, ona mafai ai lea ona vaaia le 'upega sili ona lelei. O meaola faalavela o latou tino e laiti ma e le mafai ona vaaia i mata le mautonu. Ae ui i lea, o ia ituaiga tupe mama e avea ma se tulaga matautia i le suamalie. O togi e tu i luga o laupepa laʻau ma suʻe ese le sua mai ia i latou. O se taunuuga, o le lanu e enaena ma lele solo. E tatau foi ona e iloa o lenei pest o se tasi lea o avega autu o faamaʻi viral e le mafai ona faamaloloina. O se siama o se iniseti alachnid, o le mea lea, mo lona faʻaumatia, e tatau ona faʻaaogaina mea faʻamalositino, mo se faʻataʻitaʻiga: Actellik, Faʻailoga, ma isi.

Foʻu Mata

O isi suʻi pepe o Comstock. E faʻamauina i laʻau, paʻu ma lala o le laau o le perosi. O le iniseti foi e fafaga i luga o le sua o le laau, ma o le taunuuga e matua vaivai ai. Ona o lenei meaola, o maʻi ma manua ua aliali mai i luga o le laau, vevesi ma le faʻagogoina o lālā e tupu, ma o lau laʻau e lanu samasama ma lele solo. Ina ia faʻaumatia anufe, e tatau ona sosolo le laau i se vailaau faʻasaina.

Ituaiga ma ituaiga o mulini ma se faʻamatalaga

Mulberry ei ai se faʻavasegaga sili ona le mautonu. E tusa ai ma faʻamatalaga e maua mai i punaʻoa eseese, o lenei ituaiga e tuufaatasia ai ituaiga 17-200. O le mea moni o loʻo i ai se fuainumera tele o hybrids o mulberry masani, lea e faʻamalamalamaina e saienitisi taʻitoʻatasi i ituaiga tutoatasi. Lalo o le a faamatalaina 3 ituaiga o mulberry, e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga.

Red Mulberry (Morus rubra)

O le mea na fanau ai lenei ituaiga o Amerika i Matu. O lenei laau e iloga i le tutumau, le mautonu ma le tetee atu i le malulu ma le lamala. O le maualuga o sea laau e mafai ona ese mai le 10 i le 20 mita. O le pale ei ai foliga o se faleie. O le paʻu o le enaena enaena. O le umi o pusi laʻau e oʻo i le 12 simita, e mafai ona lapotopoto, uumi pe vaʻavaʻa, o latou pito i luga o le gaʻo, ma o loʻo i totonu le lagona. Laʻau faʻapipiʻi i luga o laʻau laiti e loloto. O fualaau suamalie suamalie suamalie e oʻo atu i le 30 mm, o loʻo i ai se lanu uliuli, e toetoe o le lanu uliuli. I fafo atu, e foliga tutusa i latou ma fua o vaimama. O fualaau aina suamalie ua oʻo mai i aso mulimuli o Iulai. O le mea masani, o sui o lenei ituaiga o laau eletise ma o lea, ina ia latou fua mai, latou te manaomia se paaga o le isi itupa. E seasea lava ona tupu laau toto. O lenei meaola e iai sona foliga teuteu - faʻalogoina: o pito i lalo o laupepa laupepa ei ai le lanu paʻepaʻe o lanu paʻepaʻe.

Black Mulberry (Morus nigra)

O le fanau mai o lenei ituaiga o Afghanistan ma Iran. O le maualuga o sea laau ma le paleni e mafai ona oʻo atu i le 15 mita. O lapisi lapopoa pepa e tutusa le fua o le fuamoa, o le umi e tusa ma le 20 inisi le lautele, ma o le lautele e tusa ma le 15 simita. O o latou pito i luma o se mea faigata, ma o le tua e lagona. Sulu, fualaau uliuli e tusa ma le 30 mm le umi ma maua ai se manogi suamalie ma le manaia. O nei ituaiga meaola e teteʻe i le lamala, ae itiiti ifo le faigata o le taumalulu faʻatusatusa i paʻepaʻe paʻepaʻe ma mūmū. O ituaiga fou na mauaina i luga o le faavae autu:

  1. Toe faaleleia. O se foliga faʻapitoa lea. E masani ona totoina i se atigipusa.
  2. Shelli Numera 150. O lenei ituaiga lapopoa o loʻo faʻaalia i le gaosia. O le umi o fualaau suamalie ma suamalie e mafai ona oʻo i le 55 mm. O laʻau foi e telē tele, o lona uumi e mafai ona oʻo atu i le 50 cm. O ia pepa laupepa e faʻaaoga mo mea teuteu.

O ituaiga nei e sili ona lauiloa i le au faifaatoaga: Royal, Black Prince, Black Pearl, Fruit-4 ma Nadezhda.

White Mulberry (Morus alba)

O le atunuu moni o lenei ituaiga o Saina, lea e fiafia ai e tupu i vaomatua. O le maualuga o se laau e iai le pulu lapotopoto e mafai ona oʻo i le 20 mita. O le fulufulu fissue e enaena. O le paʻu o paranesi laiti e lanu i lanu eseese mai le lanumumu-lanumumu i le lanumeamata-lauulu. O le mea e malie ai, o lapisi laulaʻau o ituaiga eseese ma foliga e mafai ona ola i luga o le laau lava e tasi. I le taumafanafana, o le lanu o lau lanu e lanumoana, ma i le autumn-samasama-vaomago. O fua suamalie e mafai ona valiina i lanu eseese, o latou foliga e foliga tutusa ma foliga o fugalaau po o vine. O lenei ituaiga o meaola e faʻaalia i le faigata o le taumalulu, le mautonu ma le tumau i tulaga o le taulaga. E i ai le tele o fualaau teuteu:

  1. Soto. I le maualuga, o lea ituaiga laau e mafai ona ausia le 5 mita. O ona lala paʻuʻopi e matua manifinifi lava.
  2. Pyramidal. O le maualuga o ia laau totoa ma le paleni vavalalata vavalalata e le sili atu i le 8 mita. Pepa lapisi lau.
  3. Spherical. O le pale matagofie ua i ai se foliga lautele.
  4. Spoon-foliga. O ia laau e tele ituaiga laau e oʻo i le maualuga o le 5 mita. Laʻau pupuʻu vao. Na amata vave ona selesele.
  5. Tele-felafolafoaʻi. O le umi o le laʻau e tusa ma le 22 simita.
  6. E masani ona vaʻaia. O lenei ituaiga o vao e iai laupepa laʻitiiti laiti e logo ma matua vevela.
  7. Lafoaʻi laupepa. O ia ituaiga laau e matagofie. E vaevae fasi pepa pepa i ni vaitusi vaiti masani. O se pea o lobes lateral ma apical ua matua faʻaloloa.
  8. Auro. Le lanu o lala ma lala lanu samasama-auro.
  9. Tatar. O lenei laau laʻau e faʻaalia i le faʻagasolo lemu ma le maualuga o le vevela. Laʻau laititi e tele-lobed.

Afai e te manaʻo e tupu se laau e maua fua, ae le o le teuteuina o le togalaau, ona tatau lea ona e gauai atu i ituaiga o fualaau papaʻe tele:

  1. Paʻu paepae. I luga o sea laau umi, o vine paʻepaʻe suamalie e matua tupu, e oʻo atu i le 30 mm.
  2. Fuga lanu paʻepaʻe. O le eseese o loʻo faʻaalia i le gaosia ma le faigata o le taumalulu. O vine lanumoana ei ai le manogi suamalie ma se umi pe a ma le 35 mm.
  3. Paʻepaʻe papaʻe. O le ituaiga o loʻo i ai se fua maualuga. Laʻau paʻepaʻe papaʻe e oʻo i le 50 mm.
  4. Luganochka. O le ituaiga o loʻo faʻaalia i le maualuga o le gaosiga. O fua suamalie suamalie e tusa ma le 55 mm le umi.
  5. Black Baroness. O le vailaʻau o le amataga o le taumalulu-malulu. O fua suamalie ma manogi e oʻo atu i le umi o le 35 mm.
  6. Staromoskovskaya. O le ituaiga o pale paleni o le tau malulu. O fua suamalie e toetoe lava uliuli i lanu ma e tusa ma le 30 mm le umi.
  7. Ukrainian-6. O lenei ituaiga uluaʻi fua o loʻo faʻaalia i le gaosiga. O vine pupuu i le umi e oʻo i le 40 pe sili atu millimeters.

E lauiloa foi ituaiga eseese e pei o: Diana, White Tenderness, Snow White ma Mashenka.

Eseese ma fua tele: White Tenderness, Shelli Numera 150, Black Pearl ma Black Prince.

Mo le totoina o togalaau aina e le o ni ituaiga eseese o mulberry uliuli. Peitai, o nisi o ituaiga o mulberry paʻepaʻe ua lelei ona totoina mo le tele o tausaga i totonu o latitudes, e pei o: Vladimirskaya, Korolevskaya, Honey Belaya ma Staromoskovskaya.

Mea faʻapipiʻi: faʻamanuiaga ma faʻaleagaina

Faʻaaogaina o mea totino e tele

O le mulipulu o loʻo faʻamalolo ai meatotino, ma o loʻo faʻamatalaina mai e ona vailaʻau: vitamini A, K, E ma C, elemene seleni, iron, manganese, zinc ma le kopa, macrocells phosphorus, magnesium, calcium, potassium ma sodium. O le tuufaatasiga o fualaʻau paʻu e aofia ai le riboflavin, pantothenic ma le folic acid, tocopherol, pyridoxine ma le lineline.

I isi vailaʻau, o ia fualaau aina e faʻaaoga lautele. O fualaau lanu meamata e fesoasoani i le manava ma le manava, ma o le mama ua i ai se aafiaga tele ma ua faʻaaoga mo le malosi. Mo faʻamaʻi o le faʻaʻa, ua fufuluina i le sua o fualaau suamalie, lea e faʻafefeteina i vai inu. Faʻatasi ma le bronchitis, faʻamaʻi pipisi o le manava ma le bronchial asthma, o se fua o fualaau aina ma le paʻu o loʻo faʻaaogaina.

I le avea ai o se sui antipyretic mo le fiva, ua faʻaaogaina ai se laʻau. Faatasi ai ma le maualuga o le toto, e fautuaina e faaaoga se teuteuga o le paʻu ma aʻa, lea ei ai sona aafiaga toto. E fautuaina e tagata faapitoa se tagata e maua i le myocardial dystrophy ma fatu faʻamaʻi e ai fualaau e tele e mafai: 4 taimi i le aso, 0.3 kilokalama taitasi mo le 4 vaiaso.

O se teuteuga o fualaau mamago e tatau ona onā i le le mautonu ma le atuatuvale, talu ai o loʻo i ai le tele o vitamini B, o loʻo i ai se aafiaga lelei i le gaʻo gaʻo ma le palatini, ma e lagolagoina foi le gaioiga o le tino.

O fua e fautuaina foi e 'ai i le taimi o le toe faʻaleleia o le tino pe a uma le taotoga, faʻapea foi i le taimi o le mamafa o le tino. O le mea moni, o le magnesium, potassium ma le quercetin o loʻo i totonu o fualaau aina e maua ai se aoga aoga ile hematopoiesis.

O le fualaau faasaina Fomedol, lea e faia mai laʻau laʻau i Viatename, e faʻaaogaina mo faʻamaʻi paʻu ma le rūmāmati.

Paʻu o le paʻu, faʻatasi ma le suauʻu, e fesoasoani e faʻamālōlōina ai faʻamaʻi, manua, maʻaʻa ma le maʻi i se taimi puupuu. Afai e faʻafefiloi le moa ma le sua sua suamalie fou i le tele o taimi i le aso, ona vave mou atu lea. Ae ui i lea, o le mea pito sili ona taua, o le mulberry o loʻo i totonu o se tasi o nofoaga muamua i tulaga o mea o le potassium. I lenei itu, ua fautuaina e faʻaaogaina i le hypokalemia (le lava le paluka i le tino).

Faʻailoga ono mafai

E mafai ona faʻaleagaina le mulipulu pe a iai se tagata e le faʻalogo. Afai e te 'ai tele fua, e mafai ona e oʻo i le ita. E tutusa le mea e matauina pe a 'ai fua o vine. Ia manatua foi o le sua ma fua o le laau o le togalaau e matua le lelei lava le tuufaatasia ma isi suamalie ma fualaau suamalie, e mafua ai le fausiaina i totonu o le manava. I lenei itu, e tatau ona 'aina faʻatasi (lua itula muamua ma le 2 itula i le isi taumafataga).