Laʻau

Statica (Kermek)

O le fualaau laau (static), poʻo kermek (Limonium) o se sui o le aiga porcine, ma muamua o lenei ituaiga o se vaega o le aiga kermek. E tusa ai ma faamatalaga na maua mai i punaoa eseese, o lenei ituaiga e tuufaatasia ai ituaiga 166-350. I le natura, e mafai ona maua ia ituaiga laau i Eurasia ma isi konetineta. Na tupu e tusa lava pe i luga o le oneone o Kermek na fausia le afa mita le maualuga o le vao. O le igoa faasaienisi o sea fugalaau o lona uiga o le "malosi, mausali." I Rusia, o lenei laau e taua foi o le upu Turkic "Kermek", sea lavender, Tatar white lemongrass, faapea foi ma le tino olaola. Fausia fuainumera talu mai le 1600

Tulaga faʻapitoa

O le numera o loʻo faʻatusalia e laau talatala poʻo laau laʻau faʻamalosi. O lapisi lapopoa, e masani lava ona fai se lapisi tele. E mafai ona oʻo atu i le eletise mai le 0.3-0.9 m, e saʻo ma leai ni laulaau. O fugalaau laiti e lima-lima o vaega ia o pulou, lea e aoina i mea e pei o panic-caulmbose. Ipu o fugalaau e mafai ona valiina i samasama, lanumoana, samasoni, fugalaau, paʻepaʻe, lanu moana, lanu viole, piniki poʻo le lanu viole. E totogo le laau ia Iulai, ao tuputupu aʻe le fugalaau seia oʻo i le malulu. O fatu e tumau pea le aoga mo 4-5 tausaga.

O le fugalaau faapena e iloga i lona le mautonu, o le mea lea e pei ai o se mutia vao. Ae ui i lea, e le gata i le alolofa o le faatoʻaga ia te ia mo lenei mea. O Kermek e sili atu lona teteʻe i faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le le lava o le susu ma isi aʻafiaga mai fafo. O ia fugalaau e mafai ona ola i luga o soo se palapala, e toetoe lava a le tatau ona tausia, ma afai e manaʻo ai, e le mafai ona e fafagaina. Ae peitai, pe a tupu ae, e tatau ona amanaia e aʻafia ai le le lelei i le suavai i le aʻa, i le malulu ma le vevela o le vevela. I lenei itu, i le vaeluagalemu, ua tupu le static e pei o le tausaga.

Tupulaga tuputupu aʻe mai fatu

E mafai e le fuainumera o laau toto ona faʻaleleia lelei e ala i le totōina o ia lava. O lona fugalaau e matua vevela lava, ma o ona pusa lapisi e sili ona lelei i le vaeluaina mo se taimi umi. I lenei tulaga, e masani ona faʻaaogaina e fugalaau faiʻai Kermek, fatufatuina o laʻau ma mea e aofia ai, e aofia ai mea mamago.

Lauina o laau

O fatu e ufiufi e se atigi gaosi malosi, o lea ao leʻi amataina le luluina, e tatau ona latou taulaʻi. Ina ia faia lenei mea, ave se faila faiva po o se fasi ie, ma savali i luga o pusa o fatu. Ona faʻauʻuina lea mo le tele o itula i se fofo o Epin, pe tuʻuina ile suāsusu susu mo le lua pe tolu aso.

O le totoina o laau e faia i Fepuari poʻo aso muamua o Mati. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga peʻa poʻo falaoa suamalie e tumu i le faʻafefiloi o le suamalie o le eleele, e tatau ona tuʻu tasi ia fatu. Ma le isi, o fatu e tatau ona fufuluina i se fasi manifinifi o le eleele. O se atigipusa e iai ipu e manaʻomia ona ufiufi i le tioata mai luga ma tuʻuina i se malulu o le ea mai le 16 i le 21 tikeri. Afai e saʻo mea uma, e ono tupu mai muamua fua pe a uma le 1.5-2.5 vaiaso mai le taimi o le luluina. I le mea e te manaʻo ai ia vave ona tutupu mai laau toto, ona faʻaaogaina lea o le afi eletise.

Tuputupuina o laau

A o totoina ni fatu, aua neʻi galo e faʻaleleia le faʻaleleia o fua o laau toto. E tatau ona faʻaaogāina pupuvaʻa e faʻafeinu ai, pe a uma lenei faiga, 'aua nei galo e vaʻaia ma le faaeteete le pito i luga o le meaʻai i luga o laau. O le suʻeina o laau i ipu taʻitasi poʻo ipu e manaʻomia pe a fai o se koneteina, atigipusa poʻo se tamai kaseti ua filifilia mo lona totoina. E faia pe afai e lua laulau laulaau moni e faia i luga o laau. E taua tele le suʻeina o fatu i se taimi talafeagai, aua o le aʻa i totonu o lea mea e ola vave vave, ma e tele tele ma e iai le aʻa uʻamea umi.

O fualaau e tatau ona faʻamaʻaʻaina ma e tatau ona e amata faia lenei mea i le ogatotonu o Aperila. Ina ia faia lenei mea, o le fagu e iai laau e tatau ona siitia i luga o le alatele i aso uma, ae e tatau ona faʻalautele le taimi e nofo ai laau i le auala. A maeʻa ona totoina fualaau i le ea fou mo le aso atoa, o le a matua saunia lelei mo le totoina ile eleele.

Totoina o fuainumera i luga o le eleele

O le a le taimi e faʻatau ai

Mo le faʻatulagaina o le faʻatoaga, e tatau ona e filifili se nofoaga lelei, aua o se nofoaga paolo e mafai ona oti ai. O lenei fugalaau e le manaʻomia ai le puipuiga mai le afā. O le lalolagi e mafai ona matua leai, ae o laau toto o le a sili ona lagona le oneone i le oneone po o le pala, o le suavai mama, sina paluga po o le eleele le mautonu. O le totōina o fatu i le eleele malulu e tatau ona faia ia Iuni, o le mea moni o le masina o Me o loʻo i ai se maualuga maualuga o le kiona i le po.

Laufanua Faʻamasinoga

O lea ituaiga laau e gafatia le gaosia o mea e le lelei. I lenei tulaga, pe a sauniuni ni pu, e tatau ona maitauina e tatau ona tutusa le tele o mea o le ulo (aʻa ma le ele omea). O ipu koko e tatau ona vaʻaia lelei ma faʻamamaina, ia latou mea e tatau ona tuʻu ifo i totonu o pupuni e ufiufi ile eleele. O fugalaau totō e manaʻomia ona faʻafeinu i le vai faʻafefe (1 le pakete tele masima i le pakete vai tasi). O le mamao i le va o pu e faʻatatau tonu lava i le eseesega o fuainumera ma mafai ona ese mai le 0.25 i le 0.4 m.

Tausiga Tuai

A uma ona totoina kermek i le eleele palapala, e toetoe lava a galo ia te oe, talu ai o le a tuputupu ae ma atiina ae lelei ma leai se tausiga. Pau lava le mea e manaʻomia o le faʻasaina lea i lea taimi ma lea taimi, faapea foi le gaosia o le vao i le taimi e tatala ai le fanua i luga o le saite. Faʻasagaina o le vao e tatau ona na o le pau lava pe a paʻu lauusiusi pe a fufulu pepa. I le vevela o le taumafanafana, e mafai ona galo e uiga i le fausiaina o se laau i le lautele, ae aua neʻi galo ia le itiiti ifo i nisi taimi le tatalaina o le eleele i autafa o le vao. Afai o vaitau malogo umi e matauina i le taumafanafana, ona manaʻomia lea ona faʻauuina le fuainumera 2 taimi i le gasologa, ae mo le tasi o vai e manaʻomia e ave ai le vai faʻafefe (10 lita laiti o le masima i le 10 lita o le vai). Faʻasagaina o vao e tatau ona i ai i le aʻa i le afiafi, ma mo le mea lenei e tatau ona e suʻeina lelei le vai, lea e vevela i le aso atoa.

E le talafeagai le fafagaina o fugalaau, ae fautuaina e faia lenei mea pe afai latou te ola i eleele leaga. O le taimi muamua e fafagaina ai le kermek i le mavae ai o le 7 aso mai le taimi o le totoina o fualaʻau ile eleele. O le fafagaina mulimuli ane e faia i se taimi e tasi i le 1 taimi i aso uma e 15-30 (faʻalagolago tonu i le taua o meaʻai o le palapala). Latou te fafagaina le laau ma se vaifofo o le faʻaaogaina o mea faʻapitoa. I le autumn, e le fafagaina le fuainumera.

Maʻi ma faʻamaʻi

Afai o le taimi o le tau vevela e manava pe o le vao e masani ona faasūsū ma tele, e mafai e laau ona tupu le pala o fualaʻau fualaau aina, e taʻua o le botritis. I lenei tulaga, e tatau ona togafitia togavao afaina i se vaifofo malie. O se faʻamaʻi e pei o le oumum e mafai ona iloa i foliga vaaia o le paʻepaʻe paʻepaʻe. Ina ia togafitia le vao, e tatau ona togafitia i latou i se suauu. A o tuputupu ae kermek, e tatau ona amanaia e matua teteʻe i faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi, ma e masani ona le mai. Afai e maua ile togafitiga ile tausiga lelei, ole faafitauli ole soifua maloloina e le tulai mai.

O le mea autu o le tupu malosi o fualaau o fuainumera, ma a maeʻa ona totoina i eleele palapala, e le mafai ona e popole i laau.

Ina ua uma ona tupu

O loʻo i ai ituaiga o le anufe o le kermek, e le fefefe i tioata e oʻo ifo i le 30 tikeri. Peitai, o ia fugalaau e tatau ona saunia mo le taumalulu i se auala faapitoa. A uma ona liu le laʻau ma amata ona magoto, o ona laʻau ma tipu e tatau ona tipi i le maualuga o le eleele. Ona faʻapipiʻiina lea o le togalaau ma vaʻaiga i nilala, palasi laupapa, vaomago poʻo laʻau paʻu, ma o luga o le mea e ufiufi i mea e ufiufi e le i nonoa. O ia meafaitino ua faamoemoe e puipuia le laau e le tele mai gutu malulu e pei o le suavai suamalie i le tautotogo. Aua nei galo e toe faaleleia le mea e ala i le kilikiina i se mea i luga o le saite.

E mafai ona alu atu i lalo o fualaau vevela. I lenei tulaga, o le teuteuina o mea e tutupu i lalo ifo o le a faia ao le i amata ona mou, ma o le a paʻu o latou lanu paʻu i lalo o le faatosinaga o le susulu o ave o le la. O le tipiina o inflorescences e tatau ona aveeseina i totonu o se potu pogisa, ae o le a lafoaʻiina ma taofiofi. I lenei setete, o le a ala mai fuga seia maeʻa maeʻa. E mafai ona fiafia faʻamaʻi faʻamaʻi lelei o latou fugalaau matagofie ma sili ona matagofie mo le silia ma le tasi le tausaga.

Ituaiga ma ituaiga o fuainumera (Kermeka) ma ata ma igoa

E sili ona lauiloa i totonu o le togalaau o ituaiga ia o fuainumera, o loʻo faʻamatala auiliiliina i lalo.

Statica Suvorova (Limonium suworowii), poo le plantain (Psylliostachys suworowii)

O le maualuga o le vao e oo ile 0.6 mita. O le tuufaatasiga o taliga umi e aofia ai fugalaau lanu-piniki po o lanu piniki.

Statue of Gmelin (Limonium gmailinii)

O lenei togalaau masani e tau le taumalulu e seasea ona maualuga le 0.5 mita i le maualuga. O talipupuni e aofia ai fugalaau ulaula-lanumoana.

Kermek broadleaf (Limonium sifolium)

O le maualuga o le vao, o loʻo i ai laulaʻau lapoa lapopoa tetele, e mafai ona ese mai le 0.6 i le 0.75 m. O le faʻasalalau le salalau o mea e aofia ai lanu violē-lanu moana. O ituaiga sili ona lauiloa:

  1. Violetta. Bushes teuteu inflorescences o se paʻu lanu violē.
  2. Mala lanumoana. Lanu o lavender fugalaau.

Kermek Perez (Limonium perezii)

O le mea na fanau mai ai lenei ituaiga o le Canary Islands, lea na amata ai ona latou atinaʻe. O fua o lenei laau i le maualuga e tusa ma le 0.6 m. O ata tetele tetele e valiina i le lanu viole. E masani ona faʻaaogaina a latou tagata fai fualaau aina e fatu ai fatugago mago.

Kermek Bondwelli (Limonium bonduellii)

O le fanau mai o lenei ituaiga o Aferika i Matu. O lenei laau toto e oʻo i le maualuga e tusa ma le 0.9 mita. Faʻasalaga faʻapitoa e aofia ai fugalaau paʻepaʻe papaʻe ma samasama. Na faʻaleleia talu mai le 1859. E leai ni ituaiga o lenei ituaiga, ae ui i lea, o ona fatu e masani lava ona iai i fugalaau.

Kermek Chinese (Limonium sinensis)

O nei meaola na amata ona faʻaleleia e le o se taimi ua leva. I le vaeluagalemu, o lenei laʻau faʻalauiloa ua tupu aʻe faʻaletausaga. O lona lapal rosette e aofia ai laupepa lauolaola matagofie, mai le totonugalemu o le tele o le tele o paʻu vevela e tutupu, o lo latou maualuga e eseese mai le 0.5 i le 0.7 m. ituaiga lanu paʻepaʻe poʻo le kulimi. O ituaiga sili ona lauiloa:

  1. Confetti. O le maualuga o le vaomatua e tusa ma le 0.45-0.5 m. O le lanu o laʻei matagofie o le paʻepaʻe sinasina.
  2. Eleelea. O le maualuga o le laau e tusa ma le 0.7 m. O ata e le o iai ni ata paʻepaʻe sinasina.

Excised Kermek (Limonium sinuatum)

O le laufanua o lenei ituaiga o le Mediterranean ma Asia Minor. O lenei vao masani e olaola e pei o le tausaga. O le maualuga o le eletise e tusa ma le 0.6 m. O loʻo i ai le tele o lapisi lau laulamole vela o foliga lautele, valiina i se lanumeamata lanu meamata. E vavae ese pe pupuʻu ma vaʻaia ma fai ni petioles pupuu. Faʻamasinoga saʻo pe tulaʻi i luga i le pito i luga. Laititi (e oʻo i le 10 mm) fugalaau e maua mai i le susu ma le paʻepaʻe ma le paʻepaʻe, lanu piniki po o le lanu uliuli; o la latou laumei e mama lanu samasama pe papaʻe. O lenei ituaiga meaola e sili ona lauiloa, ma ua totoina talu mai le 1600. E mafai ona faʻatau mai fugalaau fugalaau o lenei ituaiga, i totonu o le atunuu ma fafo. Mo se faʻataʻitaʻiga:

  1. Kermek Crimean. I lenei paluga, o le maualuga o fugalaau e eseese mai le 0.3 i le 0.8 m. O le lanu o mea e le o iai ni lanu moana, lanu viole, piniki po o samasama.
  2. Laʻau Faʻafefiloi. O le maualuga o le vao e tusa ma le 0.45 m. Lanu o fugalaau e paʻepaʻe, lanumoana, piniki, lanu viole ma samasama.
  3. Kermek Suprim. O lenei ituaiga o ituaiga o loʻo faʻatusalia e laau, maualuga e le sili atu i le 0.6 mita, o lanu eseese.
  4. Chamo. O se ituaiga o ituaiga ma laau e tusa ma le 0.7 mita le maualuga, o mea e le o iai i lalo e valiina i le tele o lanu.
  5. Fale puipui. O le vao e oʻo i le maualuga 0.7-0.8 m. O le lanu o fugalaau e samasama, lanu moana, lanu violē, paʻepaʻe poʻo le piniki.
  6. Compini. O se ituaiga o ituaiga ma laau e tusa ma le 0.5 mita le maualuga. Ata o lanumoana, lanumoana ma le lanu piniki.
  7. Series Petit Bouquet. O le maualuga o laau vavao e tusa ma le 0.3 m. Latou te ola aʻei se fuainumera tele o mea e faʻaaogaina i luga o le moe: lanu moana, moli lanumoli, paʻepaʻe, lilac poʻo le kulimi.

I le faaopoopo atu i ia ituaiga lanu eseese, pe a manaʻomia, e mafai ona e faʻatau ituaiga o loʻo tuʻuina i le lanu e tasi:

  1. Laʻau lanumoana. O le maualuga o le vao e afa mita. Le lanu o fugalaau o le lanumoana lagi.
  2. Apricot. Busi 0.6 m maualuga ua teuteuina i mea e le maua ai le piniki piniki.
  3. Lavendel. O le maualuga o le vao e 0.8 mita, le lanu o lavender inflorescences.
  4. Iceberg. O le maualuga o le vao e 0.75 m, o fugalaau e vali paʻepaʻe.
  5. Nachtblow. Bushes, ausia le maualuga o le 0.9 m, ua teuteuina i fugalaau lanumoana lanumoana.
  6. Rosenchimmer ma le Emarican Beauty. O le togavao e oʻo i le maualuga 0.6 m. O le lanu o le faʻaogaina o le paʻu piniki.