Laʻau

DIY Paludarium

O le Paludarium o se vaega pito i lalo o le natura lea e tuufaatasia ai se kiona, meaola ma terrarium. O lenei potu e aofia ai sui eseese o laufanua ma faga. Mo lo latou soifua atoatoa, o tulaga faʻapitoa o le taofiga e talafeagai, lea o le a faateleina ai le toʻasama ma le vevela maualuga. I se vailaʻau faʻasaina na fausia, e mafai ona e matauina sui o vai ma latalata ane vai o le fauna, faapea foi ma le faamemelo i mea e le masani ai vai ma gataifale. O le Paludarium i le fale o se auala sili lea e faʻamalosia ai le ea i totonu o le potu ma le okesene ma faʻamautinoa le maualuga o le faʻamamaina.

Faʻafefea ona fai se paludarium i ou lava lima

Filifiliga nofoa

O le nofoaga o le pusa e iai laau e le tatau ona susulu e ala i le susulu o le la, aua o loʻo i ai i lalo o ia lanumoana lanumoana lanumoana-lanu meamata. E le gata i lea, o le susulu o le la e afaina ai le atinaʻeina o laau toto ma lo latou tuputupu ae atoa.

Faʻatau

O le tele o le paludarium e faalagolago i le faʻamoemoe o lona faʻatulagaga ma luga o le mafai gafatia o fale o le a faʻatutu ai. O se tamai ipu ma laau e mafai foi ona avea ma se mea teuteu manaia, ae peitai o le a latou lagona le sili atu ona lelei i se vaega tele. O le tele o le mea o lo o fausiaina, o le a sili atu tulaga e mafai ona faia mo sui o laufanua ma faga.

Faʻasologa o tane

O le fuafuaga e amata i le faʻapipiʻiina o le palapala palapala ile pito i lalo o le tane. O loʻo faʻafefeteina le faʻaaogaina o le eleele i le peat e sili ona lelei mo vao e tutupu i le paludarium. O le sui e fautuaina ina ia tuʻuina i le tulaga o palapala masani o le palapala (i le tele o itu), pe afai e tatau ona totō laau e pei o luga o fata. O le isi filifiliga e mafai foi. O le palapala palapala e mafai ona faʻapipiʻi mai le puipui pito i tua i luma. O le mafiafia o le papa i le puipui lata ane e tatau ona tusa ma le 7-8 cm.

Laʻau ma manu mo Paludarium

Mo le totoina o laau i lalo o le sami o se fagu po o se ipu, ua fautuaina e faʻaaogaina ia e aʻafia ai aʻa ma tuputupu ae maualuga, maualuga i luga o le vai (mo se faataitaiga, anubias poʻo le echinodorus). Pe a tutupu laau i totonu o ipu, e mafai ona teuteuina i elemene eseese. E mafai ona avea lenei lala ma se lala acacia poʻo se manoa lelei, faʻapea foʻi maa maʻa masani o ituaiga eseese ma foliga. O se tutusa ma le vaomatua e mafai ona maua e ala i le totoina o vao o le epiphytic soogreens (eg, tillandsia). Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se sphagnum ma se lala lālā mamago e faʻapipiʻiina ai se vao.

Mo le faʻaaogāina o lane, meaola, ituaiga iʻa eseese ma isi sui o le faʻailoa i le paludarium, tulaga faʻapitoa ma se auala taʻitasi e talafeagai.

Totoina o laau ma elemene teuteu

E mafai ona totoina totō i le palapala eleele, ae ia faafaigofieina le tausiga o ia mea, e sili atu le faʻaaogaina o koneteina laiti e faia i le palasitika poʻo le galala mo le totoina. O pusa fugalaau e faia i nei mea e lelei mo ituaiga uma o laau ma foliga sili. I le avea ai o ni mea teuteu mo le paludarium, e mafai ona e faʻaaoga fualaʻau poʻo laau laupapa ua tuʻuina i soo se vaega o le fausaga. O le vaega o lalo ifo e mafai ona teuteuina i le togo togavao faʻatau i se faleoloa fugalaau, ma e mafai ona teuteuina le pito i lalo i le ola o laau (lala, acacia).

O le vevela ma le faʻamamaina

O le faʻaaogaina o le mafanafana o le aʻa o laau faʻatasi ma le fesoasoani a le thermoregulator aquarium, e mafai ona ausia tulaga lelei mo le atinaʻeina atoatoa o sui faila. O le faigamalo lelei o le vevela e mai le 25 i le 35 tikeri Celsius. O le faʻaauau pea o le totoina o laau (a itiiti mai faalua i le vaiaso) o le a fesoasoani e faatumauina le tumau o le vevela.

Fafaga

Afai oi ai sui o le fauna i le paludarium, e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete ma le faʻaaogaina faʻamalositino mo le vaega o le laʻau ona o lona vaivai.

Malamalama

O le malamalama mo le palladium ma ona sui e mafai ona avea ma masini faʻapipiʻi faʻapitoa mo laau totō poʻo moli susulu. E fautuaina e tuʻu i tua o le tane. O le a faʻamalamalamaina atoa, e fetaui ma le maualuga o le fausaga. Ina ia faʻamalamalamaina se voluma o le tasi lita, o le a alu pe a ma le 0.5 watts.