Laʻau

Royal Begonia

Begonia rex o se tasi o fugalaau sili ona pele ma matagofie, lea e taua foi tupu tautai. E ese mai i le i ai o laulaau matagofie o se ituaiga o ituaiga eseese ma lanu: lapotopoto, uumi, oval, fatu-foliga, lamolemole, foliga matagofie, maaleale.

Royal Begonia sili atu o se mea matagofie nai lo se fugalaau, aua e leai se mea. O le tele o laulaau lauulu, faapea foi ma lo latou lalelei, sili atu nai lo le faia mo le leai o se fua.

E fiafia tele o ia i le au faifaatoaga ona o le begonia o se laau e le lelei le tausiga ma le tausiga faigofie.

Begonia tausi i le fale

Nofoaga ma le Malamalama

O ituaiga uma o begonias e faʻaalia i le i ai o se lanu lanumumu lanumeamata lanu o laulaau, lea e faʻamautinoa e le tele o le malamalama. Faatasi ai ma le leai o se malamalama, o le begonia leaves o le a leai ni lanu susulu ma avea ma pale. I lenei tulaga, mai le gaioiga o le susulu o le la, e mafai ona mumu ai mumu i luga o laʻau o le begonia, ma o le taunuuga lea e amata ai ona pupu lau. I le tau mafanafana, pe a oʻo i le susulu o le la, e sili atu ona paolo le laau, ae i le taumalulu o lona nofoaga o loʻo i luga o le windowsill south, o mea o le a lelei ai. O le nofoaga lelei o le a ia pagatia ai o le malu malu.

Tulaga o le vevela

O lenei mea o se laau toto, aua e sau mai i vailaʻau poʻo vailaʻau. O le maualuga o le taumafanafana e mafaufauina e mai le + 16 ° C i le + 22 ° C, ae i le vaitaimi o le taumafanafana e le manaʻomia ai le vevela, pei lava o ata. E lagona e ia le manaia i le ea fou, o lea e mafai ai ona ave i fafo, maua se nofoaga talafeagai.

I le taumalulu, e tatau ona iloa i luga o le faapaologa poʻo le loggia, ma le vevela e le sili atu nai lo le + 16 ° C. O le mea pito sili ona taua i lenei taimi e le o le faʻaleaga ia te ia i le fainuina: talu ai e matautia, faʻafefe uma ma tafe. Faatasi ai ma le tele o le susu, e mafai loa e le begonia ona lafoaia laulaau.

I le faailoaina o le begonia i luga o le pusa, e tatau ona faʻaeʻeina ina ia le tu latalata i le faamalama malulu. Afai e le maua e le aʻa le aofaiga saʻo o le vevela, o le a le toe fafagaina le begonia, ma o lau, o le a latalata i le itu mafanafana, o le a vave ona uma. O se laau teuteu o le a le fiafia, ma o le a oʻo foi i lona tulaga tatau mo se taimi umi.

Faʻasa

O Begonia e tatau ona faasūsūina, aemaise lava i le taumafanafana, tele, a leai o le a le mafai ona ola i le eleele matutu. O le taimi lava e amata ai ona magoto le palapala i fafo o le palapala i totonu o le ulo, e tatau ona faʻafeinu le begonia iina.

O Begonia e le teteʻe i le malulu, ae e le tatau ona e suluina, e pei o foliga lanu enaena, o le a faʻaitiitia ai le matagofie o le laau i le leai. Ina ia faʻamamaina le ea i tafatafa o le laau, e mafai ona e tuʻuina le fagu i totonu o se pesini ma faʻafefete le lapoʻa pe tuʻu se pakete vai i autafa o le begonia o le a faʻafefe ai le ea.

O ituaiga o Begonia ma lau lapopoa e masani ona aoina le tele o le pefu. O le mea lea, e taʻitasi uma 2-3 vaiaso e fautuaina e fufuluina laʻau o le laau ma se sipuni susu poʻo se ie.

Aʻo faia uma togafiti faʻatasi ma le begonia, e tatau ona manatuaina o le laau o se mea vaivai ma faʻamalosia ai gaoioiga e mafai ona e faʻaleagaina le begonia.

Laʻei pito sili

O le Royal Begonia e tali lelei i taimi masani, faʻa-tasi i le masina, luga o laei. Mo lenei mea, e mafai ona e faʻaaogaina fualaʻau faʻamalosi faʻapitoa. I lenei tulaga, e tatau ona e pipii atu i se tekinolosi faapitoa, lea e aofia ai le mea moni o le laau, aʻo leʻi faʻasusuina, ua muamua faʻamauaina. O le faaputuina i luga o aʻagogogo e le fautuaina, aua e mafai ona afaina ai le aʻa.

Faatasi ai ma minerale, o le begonia e mafai ona fafagaina i fugalaʻau. Mo lenei mea, o le solo moa po o le povi paluga ua faʻafefeteina i le vai i se fua faatatau o le 1: 5 e talafeagai.

Suiga

E manaʻomia e Begonia se faʻatulagaga faʻapitoa ma toe faʻafouina i le tai 3-4 tausaga. I se isi faaupuga, o le 3-4 tausaga e totō ai se fatu fou, lea e mulimuli ane suia ai le fagu tuai. Pe a toe totoina se laau, e mafai ona e faʻaaogaina le eleele na faʻatau pe saunia oe lava, aua e le faigata. O le mea e fai mo le totoina o le begonias e aofia ai: 2 vaega o eleele laulaau, 1 vaega o eleele eleele maso ma le 1 vaega o le peat ma le oneone tele. I le mea ua maeʻa ona fai, e mafai ona e faaopoopo i ai ni paʻu o laau o le coniferous, vermiculite, leaf or sod sodus. O le a mafai ai e le palapala ona manava. I lenei tulaga, e tatau ona e gauai atu i le i ai o le suavai lelei ina ia leai se suavai i totonu o le tane.

Pe a suia, e tatau ona e filifilia se lautele, ae le o le loloto o le vaa. E mafua ona o le fausaga o le aʻa o le begonia.

I le isi itu, e mafai ona e totoina ni nai begonias o ituaiga eseese i totonu o se pusa talafeagai. O le taunuuga e mafai ona avea ma se mea teuteu muamua.

Tofiga

O Begonia o se laau e mafai ona faʻaleleia e soʻo se auala avanoa: tufatufa aʻa, vavae ma fatu. O le seleseleina (e mafai ona e ave uma mai le ogalaau ma mai laulaau), aʻa aʻa i le vai mai le susu ma le palapala mama, ma e mafai ona e togafitia i latou i aʻafiaga o aʻa. Ina ia taofia le susu mai le vevela, o le tipi e ufiufi i se ata tifaga.

O se tulaga sili ona manaia o le faalavaina o le begonia e fasi laulaʻau tipi i nai tafatolu tafatolu. I lenei tulaga, e tatau ona e mautinoa i luga o tafatolu taʻitasi o loʻo i ai se vein. A maeʻa lena mea, o loʻo tiʻetiʻe le tafatolu o tafatolu tafatafa i le palapala ma ufiufi i se ata tifaga. O le ata tifaga e tatau ona fafaguina i aso uma mo le ea, ma a maeʻa le masina, e mafai ona e iloa pe faapefea ona iloa mai pine fou i luga o vaega ua teuteuina. A maeʻa lenei mea, e tatau ona e faatali mo i latou ia ola malosi ma toe totoina mo le alualu i luma.

Ina ia maua mai laau laiti mai le aʻa, e tatau ona vavae ese se vaega o aʻa i le taimi o le gafa ma tuu i totonu o se mea mama. A mavae se taimi faapitoa, o le a aliali mai ai pine i le rhizome site.

O le Royal Begonia o se mea teuteu lelei ma le totoina mo le potu malolo, lea e toatele tagata e potopoto faatasi ai ma le malosi eseese ma mafaufauga natia. O Begonia e mafai ona fatuina se siosiomaga lelei mo fesoʻotaʻiga, lea o le a mafai ai e le au malo ona lagona le faigofie ma faigofie.

O le fugalaau fugalaau e faapea o malosiaga o Mars e aafia ai lau o le begonia. O se tagata e pa'ū ifo i lalo o ia malosiaga e sili atu lona taua i ana gaoioiga. O lenei fale e faʻafeiloaʻi le mana o Mars i le tagata, ma na te faia filifiliga taua i le taimi sili ona puupuu. E ala i le faasalalauina atu o le malosiaga faaselesitila i le tagata, e faalauiloa ai e Begonia le atinaeina o uiga lelei. O lenei fale teuteu e avea ma tulaga mamalu i le va o faiaoga, tusitala, tusitala, tagata faaupufai, faapea foi ma failauga, pe afai o le mafai ona tautala o le nofoaga autu lea i le tuputupu ae o galuega.

O le Begonia e aoga e tupu i totonu o se aiga o loʻo i ai se fomaʻi mamafa poʻo se maʻi na maua i le faʻala. E le naʻo le togafitiina o tagata e maua i le manava o le tino, ae puipuia foi o latou foliga.

Begonia Diseases

O le Royal Begonia, e ui lava ina foliga mai e le mautonu, e matua nofouta lava i suiga i tuutuuga o le taofia, faʻapea foi ma le le lelei o le tausiga. I taimi o taimi e amata ai ona faʻavaivaia le begonia, o malo e leʻi faʻafeiloaʻi e pei o le apogaleveleve, siaki, vaʻavaʻai asiasi i ai, lea e mafua ai ona tele "mafatiaga". Afai e te le tau faasaga i ia ituaiga parasite, o le a mamae le laau ma e tatau ona e faatofa i ai. Ae o le matagofie o le mea! O le a le mea e tatau ona faia i ia tulaga? O le auala pito sili ona faigofie o le faʻaumatia lea o le begonia mai le osofaʻiga faapena, aʻoe manaʻomia ona aveese fugalaau e tu i tafatafa o latou ina ia le tupu ai se siama. A maeʻa lena, fai se vai-soap solution ma faʻamalolo le laau ma lau. Afai e le amanaia le mataupu, o le iniseti e le mafai ona faʻatuina i le togafitia o le begonia.

O faifaatoaga amateur, ma faletua faigofie latou te fiafia i lenei laau mo lona foliga vaaia muamua ma tulaga ese, lea e mafai ona faafouina soo se siosiomaga ma teuteuina totonu. I le taimi lava e tasi, o ituaiga uma o le tupu o le begonia e matua eseese lava mai lona "uso". O le ata o fugalaau e sili ona manaia e mafai ai ona e tu ma e te maofa mo se taimi uumi, ao e suesue i vaega taʻitasi ma ata taitasi, ma e ese le eseese o lanu. I le taimi lava e tasi, ua e iloa ai e le o foliga mai le natura e uiga i le begonia, pe mo se taimi, pe mo ni vali. O lenei fugalaau e manaia i le uluai vaai ma, i le taimi lava e tasi, o loo i ai se naunautaiga tele ia tupu le vavega e tasi i le fale.